Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 28 mars 2012

Huomenna Saksaan!

Heips!
 Huomenna lähden sitten Saksaan pariksi päiväksi etsimään itselleni koppia ja huomenna illalla käydään varmaankin katsomassa Warendorfin Classical Sales huutokauppaa, joten hevostelua tiedossa ;)

 Ratsastin Zebben tänään Hiltonin satulalla ja menin kangilla, Zebbe tuntui ihmeen hyvältä!! Päätin myös tehdä vähän piaffea ja Zebbe polki tosi hienosti ihan paikallaan eikä edes tarvinnut käskeä paljon pohkeella, vähän vaan että aloitti ja sitten sai välillä muistuttaa nopealla alapohkeella jatkamaan. Tein paljon vaihtoja,suoralla uralla, peiliä kohti sekä diagonaalilla. Diagonaalilla se haluaa vähän karat ja lähtee helposti vasenta pohjetta vasten ja silloin vaihdot ei tietenkään ole suorat. Korjasin tilannetta ratsastmalla diagonaalit ilman vaihtoja, katsoin vaan että se oli suora eikä ennakoinut tai odottanut vaihtoja. sitten peiliä kohti tein parit vaihdot kun siinä näkee tosi hyvin onko hevonen suora vai ei.
 Ravissa tein avoja ja sulkuja ja 8 metrin voltteja, niinkun on yrjössä. Zebbe tekee sulut nyt ihmeen hyvin joten olen aloittanut treenaaman vähän jyrkempiäkin sulkuja jotta saa sen oikeen jumpattua.
 Olin oikeen tyytyväinen tämän päivän treeniin ja nyt voi hyvin mielen antaa Zebbelle parit vapaammat päivät,huomenna maastoilua ja perjantaina vapaapäivä.


 Hilton sai tänään oman Back on Track-loimen, oli pakko ostaa kun se on ollut Zebbelle niin hyvä ja uskon että Hiltonille tekee oikeen hyvää myös. Vähän ajattelin että voisi olla ne tallisuojatkin hyvät,ainakin Hiltonille takajalkoihin ja Zebbelle rankan treenin jälkeen.
 Eilen ratsastin Hiltonin n 30min, tuntui vähän väsyneelle ja tahditti oikeassa kierroksessa ravissa hieman alussa, se tekee se jos en pidä sitä tarpeeksi kasassa vasemmalta puolelta varsinkin. Parani kyllä loppuakohden ja pätkittäin tuntui oikeen hyvälle. Laukassa se on vielä vähän vino ja voimaton mutta sekin paranee joka päivä.
 Tänään sitten juoksutin sen pessoa-systeemillä ulkona ja liikkui ihan mielettömän hienosti varsinkin ravissa!! Sai takaosan tosi hyvin alleen ja selän ylös ja nosti kyllä etujalkoja niin hienosti että :)

 Pitäkää peukkuja että löytyy hyvä traikku sieltä Saksasta ;)

tisdag 27 mars 2012

Kandar till Hilton?

Katselen tässä huvikseeni kankisuitsia Hiltonille, en varmaan aloita ratsastamaan kangilla kun vasta joskus kesällä/kesän jälkeen mutta kangethan voi jo ostaa valmiiksi,tai ainakin jo miettiä vaihtoehtoja ;)
 Näitä olen katsellut:

Otto Schumacherin pyöristetyt München kanget superleveällä turppiksella jossa pehmeä valkoinen "vuori"(?) ja Swarovski-kristallit otsapannassa. Tämä on ehkä tällä hetkellä ykköspaikalla mikä mun mielestä sopisi Hiltonille parhaiten:)

Toiseksi hienoin mun mielestä nämä GFS-kanget, jotka myös pyöristetyt ja leveä turppis ja hieno kaareva otsapanta!

Tämä olisi vähän tyylikkäämpi ja hillitympi, Otto Schumacher Stockholm, lakattu leveä turppis ja mustat Swarovskit otsapannassa. Itse luulen että tämä on minun makuuni liian tylsä ja olisi ehkä myös Hiltonin päällä vähän tylsän näköinen?


Passier Boston, kaikista kallein näistä vaihtoehdoista ja mun mielestä kaikista rumin :D tämä voisi olla tosi tyylikäs mutta myös tylsä.

 Mikä olisi teidän mielestä Hiltonille paras vaihtoehto? :) vai löytyisikö muita vaihtoehtoja? Döbertin pyöristetyt kanget ovat myös hienot! En vaan löytänyt kuvaa niistä missä on se leveä 45mm turppis. Itse haluan kanget jotka ovat tosi näyttävät, pyöristetyt mielellään ja LEVEÄ muhkea turppis :D

Lihashuoltoa!

Zebbellä oli kireyttä vasemmalla puolella kaulaa,joka hoidettiin, ja selästä (niinkun jo pelkäsin) molemmin puolin kipeä jonka todennäköisin syy on satula joka ei istu... aaargh, arvasin sen kun se on saanut niin paljon massaa että ihan varmasti satula jäänyt liian kapeaksi :/ Nyt pitäis vaan löytää joku täältä Suomesta joka OIKEASTI osaa katsoa satulan ja leventää&topauttaa sen sopivaksi(toivon todellakin että se riittäisi kun rakastan mun D1:stä!!) , lähdemme Saksaan vasta heinäkuussa ja siellä olis tämä mies joka on kehittänyt koko D1-satulan, joka pari vuotta teetti Zebbelle tämän satulan mittatilauksena. Jos nyt saisi sen satulan edes vähän sinnepäin että voin mennä sillä kesään saakka ilman että olisi kipeä, niin sitten saisin Saksassa laitettua sen kunnolla.. Pitää kokeilla jos voisin Hiltonin satulalla nyt mennä tähän hätään, kun se on leveämpi kun Zebben oma.. Akupunktiolla ja sillä sähköjutulla(sori en tiedä sen nimeä mutta neuloihin tulee johdot ja sen sähkön voi säätää ja lihakset rupeaa selvästi tärisemään siitä,tosi tehokkaan näköistä!!) saatiin onneksi ne lihasjumit selästä ja kaulasta auki, ei siis ollut mitenkään paha, mutta silti..

 Hiltonilla oli vähän kireyttä takapuolen päällä ja sillä on vähän vähemmän lihaksia vasemmalla puolella(eli siinä puolella mistä leikattiin irtopala), mikä on ihan ymmärrettävää. Muuten Hiltonilla ei ollut kummempia, fysioterapeutti myös arveli että on vaan testailua toi sen protestointi alussa, Hiltonilla ollut niin piktä loma ja nyt on vähän tylsää taas joutua töihin. Se että se vertyy vähän hitaammin on normaalia noin isolle hevoselle ja paranee varmasti kunhan päästään enemmän töitä tekemään :) Eli nyt vaan jatkan samaan malliin ja yritän olla tarkkana siitä että se ei saa testailla mua, vaan sen on pakko kuunnella, se on fiksu poika että eiköhän se huomaa sen aika nopeasti ;)

Kävin hoidon jälkeen juoksuttamassa molemmat hevoset n 15min, Hilton liikkui tosi hyvin, Zebbe oli ylilatautunut 3 vuotias villi ori aluksi :D (mistä se kerää sitä energiaa kun pitäisi olla väsynyt rankan vlopun jälkeen,mutta ei :D) mutta sitten kun rauhottui meni oikeen nätisti ja letkeästi :) käytin molemmilla Pessoa juoksutussysteemiä, ihan huippu juoksutusjärjestelmä!!! pakottaa hevosen nostamaan selän ja käyttämään takajalkoja, eikä vaan vedä kaulaa ryntäisiin niinkun sivuohjat...

Kuukauden päästä seuraava hoito ja yritetään nyt saada tuo akupunktio tehtyä molemmille kerran kuukaudessa että pysyy lihakset hyvinä ja huomaa ajoissa jos on jotain ongelmia :)

söndag 25 mars 2012

Valmennisviikonloppu!

Tänään on ollu ihan huippu fiilis koko päivä, en tiedä johtuiko ihanasta kevätaurinogsta,mun ihanista hevosista tai huippuhyvästä valmennuksesta, tai ehkä vähän kaikesta :)










 Zebben kanssa palattiin vähän perusjuttuihin, kun se tosiaan on ollut taas vahva niskasta. Tehtiin paljon siirtymisiä, missä siirtyminen alas täytyy aina mennä eteenpäin ajatellen,eli ei saa ottaa hevosta kiinni vaan siirtyminen esim ravista käyntiin täytyy olla "forwards into walk"(yhdessä videossa näkyy hyvin tämmöinen siirtyminen laukasta raviin). Helposti näkee siirtymisiä missä liike jotenkin pysähtyy ja sitten vasta hevonen jatkaa uutta askellajia, siirtymisen pitää olla sulava ja eteenpäinajatteleva koko ajan. Sitten siirtyminen eteen eli esim ravista käyntiin ensimmäisen raviaskeleen täytyy jo olla aktiivinen ja laadukas. Zebbe oli eilen vähän hidas pohkeelle alussa mutta tänään se oli jo paljon nopeammin reagoimasssa pohkeeni, ei tarvinnut kun vähän koskettaa niin lähti energisesti eteen. Se mun täytyy muistaa että kun pyydän Zebbeä menemään vähän enemmän eteen en saa jäädä vaan pitämään edestä vaan siinä eteenratsastuksessa täytyy saada se antamaan läpi niskasta. Tiedän että en sitä ole tehnyt vaan olen ottanut sen kiinni ja siinä hitaammassa tempossa yrittänyt saada sen läpi, nyt täytyy opetella irrotella sitä myös kun pyytää eteenpäin vähän enemmän. Arjen halusi seuraavan kerran itse vähän ratsastaa Zebbeä ,mikä sopii minulle mainiosti ;)




 Hilton oli tosi reipas vaikka oli vähän rankkaa sille. Oli NIIIIN kiva kuulla kun Arjen sanoi että Hilton on niin paljon parempi kun viimeksi (ennen leikkausta), sanoi että takajalat toimii paljon paremmin ja se ei enää liiku niin pitkänä vaan olen saannut sen enemmän kasaan ja pohkeen eteen(enemmän kasaanhan se täytyy saada mutta ei nyt ovi olettaa että menisi tosi koottuna ja täydellisesti kun olen niin vähän vasta ratsastanut loman jälk :P ). Ei ollut tänään yhtä hyvä kun voi olla, nousi aluksi kerran pystyyn ja vähän protestoi mutta teki sen vaan kerran ja liikkui sen jälkeen heti eteen ja kuunteli hyvin. Että onkohan vaan testailusta kyse... Arjenkin oli sitä mieltä että varmasti vähän testailee kun Hiltonille on alussa vähän hankala lähteä liikkeelle kun vertyy aika hitaasti. Sen mielestä voin hyvin vähän juoksuttaa sitä aina välillä jos helpottaa ratsastusta, ja kuitenkin yrittää kuitenkin aina välillä verkata sitä ilman juoksutusta. Meinasi että varmasti parantuu nyt kun kunto kohenee ja pääsee liikkumaan säännöllisemmin--> vertyy nopeammin eikä tunnu yhtä hankalalta aloittaa työnteko. Tehtiin sen kanssa myös siirtymisiä ja tärkeänä vaan saada se pysymään takajaloilla ja kevyeenä edestä. Tosi tärkeää sen kanssa että se reagoi pohkeesta HETI eteen,että oppisi sen ja pikkuhiljaa lopettaisi protestoinnin pohjetta vastaan.

 Olin 6 tuntia tänään tallilla, vein Arjenin lentokentälle valmennusten jälkeen ja lähdin sitten takaisin tallille pesemään varusteita ja hoitamaan vielä hevosia. Viihdyn ihan älyttömän hyvin tuolla Tommin tallilla, kaikki on tosi mukavia ja hommat toimii ja puitteet on oikeen hyvät :) oli niin ihanaa vaan olla tallilla ja puuhailla kun aurinko paistoi ja radio soitti hyvää musiikkia ja oli ihanan väsyny ja tyytyväinen oli valmennuksen jälkeen :)



 Sain muuten Arjenin poikaystävältään Frankilta TOSI hienon satula huovan lahjaksi! Kangas on Herme's:iltä ja noita huopia on tehty vain 20kpl!! Ihan älyttömän hieno oli, ajattelin että Hiltonille varmaan sopisi tuollainen hopea väri ;) mitä tykkäätte? Frankilla on nettikauppa mistä voi edullisesti tilata tosi hienoja varusteita outlet-hintoihin  Royal Horse Outlet , kannattaa käydä katsomassa :)

 Huh nyt olen tosi väsynyt ja meinaan makaa sohvalla loppupäivän :D

 (kuvista & videoista iso kiitos Annelle ja Sarille!!! :)

Must have!! (?)

Kuva lainattu Iltalehti.fi:stä

Aika kivan näköiset kuljetuspuvut? Ehkä sitten kun ajetaan hevosten kanssa Saksaan pistän tuollaiset päälle? :D kaikkea ne keksii..

lördag 24 mars 2012

Debut på uteplan med Hilton!

Red med Hilton för första gången på vår stora uteplan idag, bottnen var ganska tung ännu eftersom de just kört dit sanden, men Hilton jobbade på jättefint! Vi travade bara en stund pga den tunga bottnen, Hilton var så duktig så! Ska bli så kul att visa upp honom för Arjen imoron :)

fredag 23 mars 2012

Kevättä rinnassa!

Ratsastin tänään ensimmäistä kertaa ulkokentällä, ja tuli ihana keväinen fiilis :) Kentän pohja on juuri laitettu joten sen takia siellä voi jo ratsastaa. Kenttä on tosi iso joten oli tosi kiva ratsastaa ilman että seinät tuli vastaan heti. Ratsastin Zebbeä ehkä n 25-30min kevyeesti ravia ja laukkaa ympäri kenttää. En vaatinut hirveen paljon, vaan että oli suht pyöreä ja kevyt edestä ja suora rungostaan. Huomenna ja lauantaina treenataan kuitenkin kunnolla Arjenin valmennuksessa.
 Hilton sai tänään täysin vapaapäivän,juoksutin sen eilen illalla ulkokentällä ja voi että oli pojalla virtaa :D näytti ihan siltä kun olisi ne sen "jumit" avautunut kun se ei IKINÄ oo liikkunut tuolla tavalla aikaisemmin, ravasi häntä pystyssä passagemaista ravia ja nautti oikeen siitä että pääsi eteenpäin! Ehkä se jumppa toissapäivänä jotenkin avasi paikkoja, toivotaan ainakin :) huomenna jumppaan sen taas selästäpäin ja sunnuntaina tosiaan vasta Hiltonin kanssa valmennukseen. Jos nyt rupeaisi toimimaan hyvin ja lopettaisi protestoinnin alussa, niin meillä olisi kisadebyytti 14.4 Uudessakaarlepyyssä, nuorten hevosten hallimestaruus. Luokka oli joku ponien kenttäkilpailuohjelma, TOSI helppo ohjelma, siinä mennään vaan ympäri rataa ja tehdään parit keskiympyrät ja vaihdetaan suunta koko rata leikkaa eli silleen olisi tosi simppeli ohjelma ja saisi vaan harjotella sitä kisaamista. Mutta katsotaan, en todellakaan ole menossa ellei rupea liikkumaan hyvin kotona :)
 Nyt nukkumaan jotta jaksan huomenna valmennuksessa! Sunnuntaille kaveri tulee toivon mukaan kuvaamaan molempia hevosia niin sitten tulee taas kuvia ja /tai videomateriaalia!
 Öitä ja hyvää viikonloppua!

Varusteista

Sain lukijalta tällaisen kysymyksen:


Akupunktio on kyllä tosi tehokasta ja auttaa yllättävän moneen ja muutenkin tosi monipuolinen asia, ihan akupainannastakin on usein tosi paljon hyötyä. Jos saa kysyä, käytätkö hevosfysioterapeuttia tai kuka siis käy hevosia hoitamassa. Sähkölaite on akupunktiossakin usein sama kuin TNS laite, joka on muuten tosi hyvä käyttää ilman neulojakin, ja vaikka itselle. Ja halpa. Auttaa palautumiseen ja rentouttaa ja poistaa kipua ja vaikka mitä, liian vähän käytetty, vaikka nykyisin hevosillakin usein kaikenlaisia lihas ja selkä jumeja tms.Simppeli ja oikeastaa ei haittavaikutuksia. Vaatii ehkä viitselijäisyyttä vain. Kysy vaikka fyssarilta TNS jos kiinnostaa!

Varusteista tarkoitin, ("toimimattomuudella") että oletko törmännyt varusteissa johonkin ongelmiin tai Löytänyt siis kehitettäviä kohtia johonkin eli ns. "varustepostauksia" mutta enemmänkin toiminnalliselta kannalta kuin vain "vain" ulkonäöltää. Mielestäni varusteiden toimivuus korostuu mitä korkeammalle mennään ja mitä vaikeampia asioita hevoseilta vaaditaan. Toki jokaisella ratsulla pitäisi olla oikeus sopivaan satulaan ja niin edelleen mutta kuitenkin..

Oletko esim törmännyt satulaongelmiin, ja mitä niistä on aiheutunut ja miten korjattu. ja niin ed.

VASTAUS:

Mielestäni ehdottomasti tärkeimmät varusteet joiden täytyy istua &sopia hevoselle ovat satula & suitset(kanget). Sopivan satulan merkityksen nyt varmaan kaikki ymmärtävät, ja siitä en ikinä tingi,koska muuten hevonen tulee kipeäksi,lihakset ei kehity, ja hevosesta tulee haluton liikkumaan. Itselläni on molemmille hevosille Prestigen D1 satulat, pidän tosi paljon tästä satulasta koska se antaa niin paljon vapautta hevosen lavoille, ja huomasin kun koeratsastin eri satuloissa että D1:ssä molemmat liikkuivat parhaiten! Saksassa opin myös käyttämään lampaankarvaromaania, tiedän että monet on sitä mieltä että sitä käytetään vaan "hätäratkaisuna" huonolle satulalle, mutta minä pidän lampaankarvaa molemmilla hevosilla (vaikka Zebbellä on mittatilauksena tehty satula) koska olen huomannut että hevoset liikkuvat paremmin sillä, se pehmentää "iskuja" ja satula tuntuu varmaan jotenkin "pehmeämmältä" hevosen selässä. Olen tämän todennut kun olen kokeillut ratsastaa samalla satulalla ilman ja lampaankarvan kanssa. Joten se on ainakin yksi asia mitä ilman en enää ole :D
 Kuolain on toinen todella tärkeä asia joka vaikuttaa tosi paljon hevosen ratsastettavuuteen, itse ainakin tykkään käyttää mahdollisimman "kilttiä" kuolainta, ja varsinkin jos hevonen on vahva pistän "kiltin" kuolaimen suuhun, koska haluan saada hevosen herkemmäksi suusta. Jos pistää kovemman kuolaimen suuhun niin ei varmasti ikinä saa hevosta herkäksi! Käytän normaalia nivelkuolainta ja kolmipalakuolainta,näitä on myös tosi hyvä vaihdella, eli ei saisi ratsastaa samalla kuolaimella ihan koko ajan, koska hevonenkin tottuu siihen kuolaimeen ja voi vähän "turtua" siihen. Jos vaihtelee kuolaimia niin sekin edesauttaa että hevosen suu toimii mahdollisimman hyvin ja pysyy herkkänä ja kuuliaisena. Sama juttu kankikuolainten kanssa, niitäkin on hyvän vähän vaihdella silloin tällöin.
 En nyt oikeastaan ole oivaltanut mitään "uutta" varustepuolella, yritän käyttää paljon pehmusteita yms jotta olisi hevoselle mahdollisimman mukavaa. Back on Trackin loimet ovat mielestäni oikeasti toimivat, ja jopa fysioterapeuttini sanoi että jos haluaa jotain magneetti/infrapunaloimea hevoselle niin BOT on ehdottomasti paras vaihtoehto. Käytän tätä loimea molemmille hevosille vaikka heillä ei olekkaan mitään "vaivaa", se on hyvä ehkäisyhoito, ja pitää lihakset rentoina. 
 En nyt oikeen tiedä mitä muuta keksisin, nuo oli ehkä tärkeimmät seikat toimivuuden kannalta, sitten olen itse erittäin paranoiidi hevosten turvallisuuden kannalta, eli käytän AINA suojia kun liikutan hevosia, vaikka menisin vain kävelyttämään, Zebbellä on 24/7 paksut tallipintelit päällä (ainakin hokki-aikaan) ettei vaan satuttaisi jalkojaan, se on aika hyvä polkemaan reikiä hokeilla.. ja kyllä olen tarhassa lähes aina pitänyt jotain suojia. Teen tämän koska mielestäni hevoselle ei ole haittaa enkä halua ottaa sitä riskiä että hevonen potkaisee itselleen pahan haavan. Se on niin helppo ehkäistä suojilla, eikä vie niin paljon aikaa laittaa niitä päälle ja ottaa pois.

 En nyt tiedä vastasinko ihan täysin kysymykseen, tässä nyt vähän ajatuksia varusteiden käytöstä :)

onsdag 21 mars 2012

Jotain outoa(ko)?





Hilton on aika hassu, kerroinkin jo siitä että se on aika huono kun ratsastaa ilman että juoksuttaa ensin. Eilen menin suoraan selkään ja se oli aluksi niin haluton liikkumaan, pohkeita vastusteli potkimalla takajaloilla ja jopa yritti nousta pystyyn :O siitä se sitten pikkuhiljaa vertyi ja lopuksi oli tosi tosi kiva ja kuunteli pohjetta oikealla tavalla. Mutta kesti kyllä jonkun aikaa että sai sen kuuntelemaan,ei olis niinku saanu vaikuttaa siihen millään kun se heti pisti hanttiin :D
 Olin sitten tänään vähän laiska ja juoksutin sen ensin, ja sitten kun kiipesin selkään kaikki meni superhyvin, ei vastustellut kertaakaan vaikka taivuttelin vähän enemmän ja pyysin ottamaan enemmän painoa takajaloille jne. Ja nyt sai ihan hyvin heti alusta vaatia vähän enemmän eikä protestoinut jos käytti pohjetta vähän enemmän.. Aika hassua jotenkin, onkohan se vaan niin jäykkä aluksi ja sen takia haluton menemään eteenpäin ja rupeaa kusettamaan sen takia kun ei huvittais.. Koska se on kyllä ihan suoraan sellaista kusettamista ja testailua (anteeksi kielenkäyttöni:P), koska se kuitenkin sitten paranee koko ajan ja liikkuu ihan superhyvin kunhan saa ylitettyä sen hankalan alun ja saa sen kuuntelemaan ja reagoimaan apuihin oikealla tavalla.. Mutta se on just outoa kun se ei sitten "testaile" lainkaan jos juoksuttaa ensin vähän aikaa.. ja sekään ei siis ole kauan, vähän ravia ja laukkaa molempiin suuntiin ehkä 5-10 min yhteensä. Olis kyllä niin kiva tietää mikä sitä vaivaa ja miks se on tuollainen!! Sehän teki kyllä aika samaa juttua mun kanssa viime kesänä alkuaikoina kun olin sen ostanut, ja lopetti kyllä sitten kun sai suuttua pari kertaa siihen sen stoppailuun ja pystyyn nousemiseen. Et voihan se olla että on vähä jäykkä vielä alussa eikä tunnu kivalta aloittaa työnteko niin yrittää siinä sitten testailla pääsiskö livistämään työnteosta.. yritän nyt kuitenkin niin että ratsastan sen mieluummin päivittäin vaikka lyhyeemmän ajan että saisi sen nyt jumpattua että ei olisi niin jäykkä aina alkuun, ja yritän ainakin olla juoksuttamatta alkuun, ei ehkä joka päivä jaksa tapella mutta jos nyt useimmiten kuitenkin :D ja tietysti maastokävelyt tekisi hyvää, joku kyseli että onko meillä mäkiä mihin pääsisi kiipeilemään ja täällä uudella tallilla mun mielestä onkin just sellaisia tosi hyviä jyrkkiä mäkiä mihin menemme Zebben ja Hiltonin kanssa kunhan lumet ja jäät sulaa kunnolla :)
Tuli myös mieleen että magnesiumihan on sellainen lihasten "rentouttaja" niin voihan se olla että Hiltonilla on siitä puute ja lihakset kireellä,kävin ostamassa purkin magnesiumia ja annan sille kuurin sitä nyt niin katsoo jos sekin sitten auttaisi.
 En varmaan jaksaisi jonkun muun hevosen kanssa joka olisi näin vaikea mutta kun Hilton on NIIIIIN hemmetin ihana sitten kun se menee hyvin että en ole ikinä sellaisen hevosen selässä istunut <3 sillä on niin mahtava liike ja se on niin elastinen ja taipuu ja tekee vaikka mitä sitten kun sen saa läpiratsastettua ja "antamaan periksi" että minähän jatkan töitä vaikka kestäisi kuinka kauan koska tiedän kuinka hyvä siitä vielä voi tulla!!! Ja tottakai pitää muistaa että sillä ei oo kauan leikkauksen jälkeen ratsastettu että ehkä otan turhaan stressiä vaan :)

 Zebben kanssa tehtiin tänään oikeastaan vaan laukkatyöskentelyä. Menin kangilla ja tein aluksi verkassa ravissa ja laukassa paljon kaarevia uria ja yritin saada sen mahdollisimman pyöreäksi ja rennoksi, yritin ratsastaa sen molemmissa suunnissa hyvin sisäpohkeen läpi ja laukassa pyysin sisätakajalkaa etujalkojen väliin,että saisi sen ottamaan mahdollisiman syvälle alleen sen sisätakajalan. Aloitin sitten laukassa ja tein suoralla uralla ensin kokoamisia piruettilaukkaan,tässäkin yritin pitää sisätakajalan etujalkojen välissä ja hyvin läpi sisäohjalta. Kun teki tämän hyvin siirryin ympyrälle missä halusin sen menevän piruettilaukassa isolla ympyrällä irti sisäohjalta ja välillä pyysin takajalkoja uran sisäpuolelle, tavallaan isoa työskentelypiruettia. Teki tämän työn aika hyvin ja huomasi että oli sille rankkaa kun hikosi tosi nopeasti. Tein sitten vielä pari vaihtoa, ensin tein vaan yksittäisiä uraa pitkin ja sitten päätin tehdä keskihalkaisijalla peiliä päin. Ekat vaihdot horjui aika lailla (niinkuin sarjat teki kisoissa) mutta sain ne sitten ihan suoriksi kun pari kertaa ratsastin peiliä päin. Eli tämä oli hyvä harjoitus meille :)
 Huomenna Zebbe pääsee maastoilemaan ja perjantaina ratsastan sen vaan läpi kun sitten on Arjenin valmennus la ja su. Hilton pääsee valmennukseen sunnuntaina, mennään varmaan ihan kevyeesti mutta hyvä saada vähän apua näin alkuun taas kun ollut niin pitkä tauko :)

 Niin ja trailerin ostosta, lähden varmaankin ensi viikolla pariksi päiväksi itse Saksaan katsomaan ne traikut paikan päällä ja toivon mukaan tulisi sitten kaupat tehtyä :) niin sitten pitäisi saada joku kuljetusfirma tuomaan traikku suomeen :) molemmat kärryt on uudenveroisia,ainakin myyjien mukaan, toista kärryä ei kuulemma ikinä edes käytetty,joten toivottavasti olisivat myös yhtä hyviä miltä kuulostaa :)
 Ja siitä varustekysymyksestä, olen kyllä lukenut sen ja vastaan tässä pian, tuli niin pitkä kirjoitus tämän päivän treenistä että en nyt jaksa kirjottaa enempää :D mutta siis vastaan kyllä :)

Tuonti saksasta?

Hei rakkaat lukijat ehkä joku on viisaampi kun minä tai on omia kokenuksia tästä asiasta. Eli olen löytänyt 2 hyvää vaihtoehtoa traikkuun Saksasta, ongelmana että en uskalla vain kuvien perusteella ostaa tai lähettää tuntemattomalle rahat. Onko täällä luotettavia ihmisiä jotka hakevat traikkuja Saksasta? Haluan tehdä kaupat itse eli "välittäjälle" maksaisin vaan siitä tuonnista. Jos olis joku tuttu saksassa joka voisi käydä traikun katsomassa niin toinen vaihtoehto jos finnlines ottaisi traikun kyytiin ja noutaisin sen sitten helsingin satamasta.. En nyt oikeen tiedä mitä olisi fiksuinta tehdä, itse en lähde hakemaan kun se vie liikaa aikaa ja maksaa paljon :/ jos teillä on jtn kokemuksia tai vinkkejä niin pliis kertokaa :) en jaksa enää olla ilman traikkua :D

tisdag 20 mars 2012

Arjen Teeuwissen aikataulu 24-25.3 Vaasa

Tässä Arjenin aikataulu:

Lauantai 24.3 Kempeillä:

klo 18.00 Minttu Liuko & Notholmens Denario (nuori hevonen)
klo 18.30 Lotta Siltamäki & Magyar (nuori hevonen)
klo 19.00 Essi Komsi & Lord Presto (nuori hevonen)
klo 19.30 Carina Kemppi & May Michigan ( va B - Prix St George taso)
klo 20.00 Tove Söderholm & Lumina ( nuori hevonen)
klo 20.30 Elin Björndahl & Roma ( Young Rider)
klo 21.00 Sophia Backlund & Zerleone ( Prix St George)
klo 21.30 Monica Björndahl & Andiamo ( Va B)
klo 22.00 Eva-Lena Forsell & Legato (juniori)

Sunnuntai 25.3 (Kempeillä)

klo 07.30 Jasmin Sikström & Suriano N.R (Intermediaire 1)
klo 08.00 Carina Kemppi & May Michigan ( Va B - Prix St George)
klo 08.30 Tove Söderholm & Lumina (nuori hevonen)
klo 09.00 Essi Komsi & Lord Presto (nuori hevonen)
klo 09.30 Lotta Siltamäki & Magyar (nuori hevonen)

Tommin Talli Singsby

klo: 10.30 Sophia Backlund & Hilton (nuori hevonen)
klo 11.00 Elin Björndahl & Roma ( Young Rider)
klo 11.30 Eva-Lena Forsell & Legato ( Junior)
klo 12.00 Monica Björndahl & Andiamo (va B)
klo 12.30 Sophia Backlund & Zerleone ( Prix St George)

måndag 19 mars 2012

kyselyihin vastauksia!

jaahas, taaaaas sitä ollaan kipeenä, nyt on ehkä pahin olo pitkään aikaan, taisi poikaystäväni tartuttaa muhun sen ihanan flunssan; nenä ihan tukossa ja aivastuttaa koko ajan,plus kuumetta.. en saanut sitten viime yön nukuttua melkeen ollenkaan, joten taidan tänään jäädä kotiin lepäämään vaan, joten kaiken näköisiä kyselyitä saa laittaa mulle kun olisi aikaa vastailla niihin nyt :) sain jo pari kysymystä ja tässä niihin vastaukset:

1. Kysymys


Moikka! Tykkään sun blogistasi tosi paljon, bloggailet tarpeeksi usein ja käytät kivoja materiaaleja, postaukset eivät ole koskaa tylsiä (: Mahtavaa päästä seuraamaan näinkin tasokkaan ratsastajan arkea!!

Jos saa toivoa postauksia, niin olisi kiva tietää enemmän tavallisesta arkipäivästäsi, hevosesi ruokinnoista ja mitä teet työksesi, sillä harrastuksesi vie varmasti mukavasti rahaakin!

Nostan sulle kyllä tosissaan hattua kun jaksat tehdä töitä, opiskella, käydä salilla ja ratsastaa 2 hevosta! Itselläni 1 hevonen ja lukio ja sekin tuntuu jo työläältä! :D
2. Vastaus
Olen siis töissä Roschier asianajotoimistolla täällä Vaasassa, työpäiviä on n 7 kk:ssa, ja työpäivä klo: 08.30-16.30. Työpäivinä käyn joskus aamulla 06.45-07.30 aamuspinningillä(yleensä keväällä/kesällä) ja sitten töitten jälkeen kotiin syömään ja sen jälkeen tallille, tallilla minulla menee yleensä 3-4 tuntia riippuen kuinka pitkään liikutan hevoset.  Jos en ole käynyt ennen töitä salilla hoidan sen sitten myös töitten jälkeen, silloin yleensä saa pitää aika kiirettä kotiin vaihtamaan vaatteet että ehtii molemmat hevoset ratsastaa ja käydä salilla treenaamaasa :) kotona olen yleensä n 22-aikoihin. Niinä päivinä kun ei ole töitä yritän herätä siinä 7-8 aikoihin ja lähden joko heti aamusta tallille tai salille, sitten yritän päivällä kirjoittaa gradua ja hoitaa muita rästihommia, ja illalla sitten taas talli tai sali. Aluksi oli aika vaikeaa saada kaikki toimimaan ja niin että ehdin tehdä kaiken mutta kyllä siihen tottuu ja nyt tuntuu että ehdin vaikka kuinka hyvin :) on jopa aikaa vapaa-ajallekkin aina välillä :) en tietenkään ratsasta hevosia ihan joka päivä joten joskus menee nopeammin tallilla ja onneksi minulla on hevosenhoitaja joka myös käy hoitamassa ja liikuttamassa hevosiani välillä.
 Hevoset syö heinää 4 kertaa päivässä, ja Zebbe saa väkirehuja 3 kertaa päivässä ja Hilton ainakin vielä vaan 2 kertaa (sitten kun sekin rupeaa tekemään kunnolla töitä sille annetaan myös 3 kertaa pvässä väkirehut). Zebbe söi aikaisemmin Build up mysliä mutta olen nyt vaihtamassa sitä Racing Speed Poweriin, tämän lisäksi molemmat hevoset syö ½ litraa lesettä päivittäin, n 4dl pellavarouhetta,4dlmineralia, MSM pulveria,E-vitamiiniä,ja rolausrypsiöljyä. Zebbe syö kauraa n 4 litraa päivässä. Hilton saa nyt liikutuksen mukaan eli ehkä n litran päivässä.
2. Kysymys
Olisi kiinnostavaa lukea ajatuksiasi kilpailu jännityksestä ja minkälaisin ajatuksin sitä hallitset? Blogisi on todella hyvä, ja hyvään tyyliin kirjoitettu!:D tsemppiä treeniin ja radoille!

2. Vastaus 
Minä yleensä jännitän vaan kisoja jos pelkään että sattuu jotain "pahaa" eli silloin kun Zebbe oli nuorempi ja saattoi nousta pystyyn vähän milloin sattui jne.. silloin jännitin aika pahasti kyllä ennen kisoja :D mutta siinä sitten oli pakko yrittää hengitellä syvään ja keskittyä ratsastukseen ja hevoseen, eikä sitten ajatella sitä jännittämistä. Yleensä jännittäminen sitten katoaa kun olen ollut hevosen selässä pari minuuttia kun on tosiaan pakko keskittyä siihen ratsastukseen.  Jos jännitän yritän ottaa 5-10 minuuttia itsekseeni ennen kun menen selkään, esim hevosenhoitajani taluttelee hevosta ja minä istun autossa kuuntelen jotain hyvää musiikkia, esim lempibiisiäni ja yritän vaan keskittyä positiivisiin ajatuksiin,esim täydelliseen suoritukseen,ja se yleensä rauhoittaa mieltäni ja pääsen keskittymään siihen mitä minun pitää tehdä,ja jännitys katoaa.
 Mutta esim Ypäjällä ennen yrjöstarttiani jännitys johtui enemmän siitä että tuntui että meillä oli Zebben kanssa niin "vaikea tehtävä" edessämme ja se jännitti tosi paljon ja sitä jännitystä en ole ikinä aikaisemmin tuntenut, joten jännitin sielä radallakin pahasti... Seuraavaan kertaan meinaan ajatella että ratsastan palan kerrallaan,enkä murehdi niitä vaikeita asioita, esim en mieti piruettejä jo raviohjelmassa koska silloin raviohjelma menee pieleen sen takia, vaan otan yhden tehtävän kerrallaan. 
Sellaista, laittakaa mielellään lisää kysymyksiä :)

söndag 18 mars 2012

Ypäjän kisakertomus

Jos nyt jaksaisi kirjoittaa vähän perusteellisemman raportin kisoista :) eli:


 Lähdettiin matkaan torstaina Hiltonin ja Zebben kanssa. Sain lainattua Ume-traikun B60 mallisen mihin mahtuu hyvin 2 hevosta ja vielä kisakaapit yms traikun edessä olevaan tilaan. Oli tosi hyvä traikku vetää, ja autoni veti kahta hevosta tosi kevyeesti! Hevosetkin seisoivat TOSI kiltisti traikussa, Zebbe oli vähän innoissaan siinä alussa kun oltiin juuri lastattu mutta rauhottui n 2 minuutin päästä jo :) Oli niin ihana huomata että molemmat ovat niin helppoja kuljettaa yhdessä eikä mitään ongelmia sen suhteen tarvitse enää pelätä. Saatiin kans kahdestaan Cian kanssa lastattua hevoset traileriin ja sieltä pois!
 Perillä Ypäjällä purettiin tavarat ja sitten piti odottaa klo20:een asti että pääsi Ypäjähalliin ratsastamaan. Pestiin Zebbe siinä odotellessa, Zebbestä tuli ihan eri näköinen kun oli koko talven ollut niin likainen kun ei oikeen pääse pesemään koko heppaa pakkasilla :P
 Ratsastin sitten Zebben ensin. Oli TOSI vahva edestä eikä halunnut oikeen kantaa itseään, tein miljoonaa siirtymistä, ensin käynti-pys-käynti ja sitten ravissa miniminiravia ja siitä käyntiin ja taas pieneen raviin, yritin saada sen odottamaan minua eikä päästää sitä juoksemaan lujaa alta pois painaen enemmän ja enemmän mun käsille. Parani kyllä koko ajan ja sain sen lopuksi suht hyvän tuntuiseksi. Ruvettiin miettimään että ehkä Zebben satula on jäänyt sille liian kapeaksi ja nyt rupeaa selkä olemaan kipeä, kun en ymmärrä miten se yhtäkkiä on mennyt niin vahvaksi ja huonoksi kun koko talven ollut tosi kiva ratsastaa.. Onneksi meidän hierooja tulee viikon päästä hoitamaan molemmat pojat, varmasti hän osaa sitten sanoa onko selkä kipeä vai ei.



 Zebben jälkeen ratsastin vielä Hiltonin, joka oli niiiin järkyttävä että oikeen nolotti :DD se ei halunnut liikkua millään eteen ja teki välillä jotain ristilaukkaaan siirtymisiä ravista kun yritin saada sen ravaamaan eteen,.. varsinkin vasemmassa kierroksessa ei halunnut ravata eteen vaan tuli sisäpohjetta vastaan ja oli vino.Parani onneksi koko ajan mutta en viittinyt kauan ratsastaa että lopetin siihen kun meni pohkeesta eteen.  Noh, eihän siitä voi odottaa että menisi vielä täydellisesti kun olen ehkä 3-4 kertaa ratsastanut leikkauksen jälkeen, ja olen myös kotona juoksuttanut joka kerta ennen selkään nousua, silloin on tuntunut hyvältä! Tällä kertaa ei mahtunut juoksuttamaan ja luulen että se on suurin syy siihen miksi ei toiminut, on varmaan aika jäykkä vielä aluksi kun lähtee liikkeelle ja protestoi sitten ratsastajaa kun yritän saada sitä liikkumaan eteen.. eli nyt lopetan juoksuttamisen kotonakin jotta keksin jonkun keinon miten verkata se ilman että se stoppailee ja protestoi pohkeita. Ajattelin yrittää nyt niin että aloitan ensin käynnissä, teen paljon siirtymisiä ja väistöjä että vertyisi ensin käynnissä mahd hyvin ja sitten jatkaisin ravi-käynti siirtymisillä niin että sen täytyy reagoida pohkeeseeni nopeasti, ja ehkä saisi paremmin aikaa vertyä jos tekisi aluksi pieniä pätkiä ravissa ja siitä taas käyntiin, ennen kun ehtii hyytyä.  Täytyy kokeilla jos tämä toimii, toinen vaihtoehto on että aloittaisin ensin laukassa ja laukkaisin reippaasti laukassa eteen kunnes vertyy ja lihakset lämpenee. yritetään ensimmäisellä vaihtoehdolla ensin. Niin ja tärkeintä että en päästä sitä valumaan pitkäksi!!





 Sitten kisapäivään: Meillä oli vaativa B startti n klo 12.30, selässä olin 11.50. Verkka-alue opistohallissa oli naurettavan ahdas eikä siinä hirveesti mahtunut tekemään mitään kun kääntämään ja kääntämään.. Zebbe tuntui kuitenkin syht hyvältä verkassa, ja rata alkoi kans lupaavasti, 7 ja 8 arvosanoja raviohjelmasta,käyntiohjelmasta ja kaksi ekaa liikettä laukkaohjelmasta. Itse ratsastin väärin ensimmäisen takaosankäännöksen, käänsin väärään suuntaan. siitä lähti jotenkin keskittyminen, Zebbekään ei sen jälkeen liikkunut selän yli, ja teimme MONTA rikettä laukkaohjelmass, luulen että melkeen jokainen vaihto meni pieleen :P ja niitä oli tosi monta ohjelmassa.. tosi harmi, saimme toiselta tuomarilta vähän päälle 65% ja toiselta vähän päälle 62%, sija 10/30, eli tosi surkea tulos :D meidän olisi pitänyt helposti olla kärkipäässä jos kaikki olisi mennyt nappiin,mutta eipä mennyt tällä kertaa, ja tällästa kouluratsastus välillä on :)






 Olin tietysti tosi lannistunut meidän huonon radan jälkeen ja päätin jo että en starttaa Yrjöä kun mikään ei toiminut vaativassa. Onneksi sitten kaverit ylipuhuivat minut ja sanoivat että ei voi luovuttaa, pakko jostain on aloittaa ja yrittää ainakin. Ja olivathan he oikeassa. Jännitin itse niin paljon että käteni tärisivät ihan selvästi kun yritin laittaa Zebbelle satulaa ja kankia päälle :DD verkassa Zebbe tuntui jo paljon paremmalta kun vaativassa ja kun päästiin radalle menin itse aika lailla lukkoon kun jännitti niin pahasti... Zebbe kuitenkin yritti parhaansa niissä olosuhteissa, ja saatiin tehtyä sarjat puhtaasti viimeiseen vaihtoon asti, ja piruetit se tosiaan käänsi mutta ei ihan oikeaoppisesti :D kokosin itse liian aikaisin ja vähän liikaa, olisi pitänyt aloittaa kokoaminen vähän myöhemmin ja ei ottaa niin paljon kiinni kun nyt sen oli vaikea päästä ympäri, ja yritin kääntää liian pienen piruetin. Sen kanssa pitää vielä tehdä vähän isompia piruettejä jotta tekisi sen oikeaoppisesti vaikka vähän laajemmin.
 Lopputervehdyksen jälkeen oli itku lähellä kun oli niiin ihanan helpottunut olo, ja olin niin iloinen että tein sen ja päästiin kuitenkin ohjelma läpi! Oli myös erittäin hyödyllistä ratsastaa Yjrö läpi kisatilanteessa, opin itse tosi paljon ja huomasin mitä meidän pitää vielä treenata ja millä tavalla, sekä myös sen kuinka vaikeaa se on itselle ratsastaa tuo ohjelma läpi. Viimeksi ratsastin sen Kindleyllä ja se teki kaikki nuo vaikeat asiat tosi helposti että ei sen kanssa tarvinnut kun vain istua kyydissä niin se teki kaiken, että on se vähän eri asia tehdä tämä Zebben kanssa :)















 Katselin vähän kisakalenteria ja päätin lähteä taas pääsiäisenä Ypäjälle, siellä olisi perjantaina vaativa A:O luokka ja lauantaina Prix St George taas,saatais treenata sitä vähän lisää :)
 Minusta ainakin tuntuu siltä että ei ole mitään ideaa kisata he A-va B luokkia enää kun en itse saa sitä mitään iloa irti, ei siinä ole mitään haastetta eikä siinä edisty mihinkään, olin paljon onnellisempi meidän 57% tuloksesta Prix St George luokasta kun mitä olisin 70% tuloksesta he A-luokasta. Ja luulen että mitä enemmän Prix St George luokkia saadaan alle, sen paremmin se rupeaa sujumaan :) joten nyt vaan otetaan nämä seuraavat kisat treeninä jotta saamme rutiinia tältä tasolta!

 Tuli vähän pitkä postaus, toivottavasti oli kuitenkin kiinnostavaa luettavaa ;)  Eihän muuten Zebbe enää näytä lihavalta? mun mielestä se on nyt juuri sopivan kokoinen :) ei oo kiva jos se on liian laiha kun sen kaula näyttää heti niin jumalattomalta :D

lördag 17 mars 2012

Ei ehkä parhaat kauden avajaiset,mutta...


Debytoin Yrjössä, vaikka olin vaativan jälkeen päättänyt että en mene kun Zebbe oli niin huono,mutta nyt olen tosi iloinen että tein sen, meinasin rupee itkemään lopputervehdyksen jälkeen kun olimme selvinneet hengissä Prix St George-ohjelman läpi :D rikkeitä tuli,ja monta ja huomaa että rutiinia ei ole yhtään ja että en itse ratsastanut ollenkaan kun jännitti niin pahasti mutta oli tosi kivaa ja nyt on hyvä jatkaa treenejä! Zebbe teki sarjat puhtaasti vaikka horjui aika lailla kun teki niin isoja vaihtoja :P ja piruetit me päästiin ympäri vaikka nekään ei ehkä olleet ihan käsikirjan mukaan :D kyllä se siitä,lisää treeniä vaan :)


 kerron lisää huomenna, nyt on niin väsynyt että pakko mennä nukkumaan.
 Mutta sen voin sanoa että se fiilis, kun pääsee itse koulutetulla hevosellaan menemään Prix St George luokan läpi( hevosen  juuri käännettyä 8-vuotiaaksi) on sanoinkuvaamaton ja olen niin onnellinen kun Zebbe on niin tsemppari ja tästä tulee vielä hyvä!!! <3

onsdag 14 mars 2012

Kisavalmistelua..

Ciao!

 Huomenna lähtö Ypäjälle ja perjantaina vihdoin kauan odotetut kauden avajaiskisat!! Lähtölistat tulivat tänään, starttaan n klo12.30 vaativassa B:ssä Opistohallissa ja Prix St George-luokassa 14.30 Ypäjähallissa. Eli aika vähän aikaa luokkien välissä, yritän tehdä lyhyen verkan vaativaan ja sitten Yrjöön myös, jotta jaksaa. Jännittää kyllä tuo Yrjö startti kun kaikki liikkeet eivät vielä ole ihan 100%, mutta kai se on pakko jostain aloittaa.. tavoitteena olisi että saisin sarjat menevän puhtaasti ja pirueteistä ainakin vitosen :D ja tietty sitten muut asiat saisivat mennä tosi hyvin ;P Tilannetta hankaluuttaa tietysti se että Zebbe on ollut todella todella huono eikä ole halunnut keskittyä työntekoon lainkaan.. Päätin sitten maanantain treenin jälkeen että ratsastan ihan tosi kevyeesti nyt ti-ke ja to:na sitten Ypäjällä teen vähän juttuja enemmän. Eilen menin nivelillä ja ilman kannuksia, pidettiin vaan hauskaa ja annoin Zebben venytellä vähän enemmän, tärkeintä olisi että saan sen hyvälle tuulelle taas ;) ainakin se vaikutti nauttivan eilisestä "treenistä" ja jos on lihakset ollut jotenkin jumissa niin toivon mukaan ne "avautuu" tällä ratsastuksella kun saa pidentää askelta kunnolla ja vaan venyttää koko kroppaa. Teen varmaan samalla tavalla tänään.
 Päivitän varmaan huomenna taas :)

tisdag 13 mars 2012

Vastauksia

hei!
 Sain parilta lukijalta kysymyksiä ja ajattelin yrittää vastata niihin tähän (saatte mielellään lähetellä minulle kysymyksiä ihan mistä vaan hevosiin&ratsastukseen liittyen, yritän vastata parhaani mukaan :) )

1.Kysymys

 Hei,

Ensinnäkin kiitos, kun kirjoitat tätä blogia. Sinun tasoisesi ratsastajan kirjoituksia on mielenkiintoista lukea. Toivoisin, että jakaisit ratsastuskokemustasi - ja taitoasi konkreettisten neuvojen muodossa. Tässä kirjoituksessa kerrot, että ratsastit Zebben avuille ja taivuttelit sen läpi. Voisitko myös kertoa, miltä Zebbe tuntui kun se ei ollut avuilla, mitä teit saadaksesi sen avuille ja millä varmistat tai milloin tiedät milloin se on avuilla. Samat kysymykset taivuttamisesta :-)

Ihanaa kevään jatkoa,
sennuratsastaja

1.Vastaus

Kiitos itsellesi että luet blogiani :) Silloin kun Zebbe ei ole avuilla se ei ole rento kropastaan, se on vahva edestä eikä vastaa esim pidätteisiini oikeen, eli kun otan pidätteen edestä haluan hevosen reagoivan tulemmalla pehmeäksi ja pyöreäksi edestä, ei vetämällä vastaan. Tätä Zebbe tekee kun ei ole avuilla. Silloin toistan pidätteitä,teen ensin paljon käynti-pysähdyksiä, ja tässä vaiheessa se aika nopeasti pehmenee edestä ja hakeutuu syvempään muotoon,silloin myötään heti molemmista ohjista ja silloin sen tulee pysyä samassa muodossa, ja tulla kevyeemmäksi kädelleni. Kun käytän pohkeitani haluan että se reagoi nostamalla selän ja rentoutumalla niskastaan, ei saa juosta alta pois. Jos ei heti toimi täytyy vaan jatkaa harjoitteluja, tekemällä miljoonaa siirtymistä ja muistaa myödätä itse heti kun hevonen antaa periksi,silloin hevonen ymmärtää että on kivempi "antaa periksi" kun yrittää vetää vastaan. On aika vaikea yrittää selittää tasan tarkkaan miten teen kun ratsastan yleensä "tunteella" tai miten sen nyt selittäisi, reagoin niin nopeasti hevoseen että se menee ikäänkuin automaattisesti enkä ajattele koko ajan tarkalleen mitä teen, mutta suurinpiirtein näin :)

2. Kysymys

Hei Sophia. Voisitko kertoa vielä vähän tarkemmin, kuinka työskentelet Zeppen kanssa silloin, kun se tulee vahvaksi niskasta? Miten saat sen pehmemään ilman, että joutuu ratsastamaan "taaksepäin" liikaa? Minulla on usein samankaltainen ongelma hevoseni kanssa. Se on myöskin melko raamikas hevonen jolla on vahva niska. Ongelma on se, että en saa muotoa kunnolla läpi, vaan niskan kohdalla on sellainen kireys, ettei ylälinja tule rehellisesti pyöreäksi. Takaa se tulee kyllä hyvin aktiivisesti alle, samoin mielestäni selkä toimii kohtuullisesti, mutta niin kauan kun niskassa on tuo jännitys, en saa sitä tarpeeksi elastiseksi ja rennoksi.

Olen koittanut tehdä paljon pieniä askeleita ja taivutuksia, mutta sitten ongelmaksi tulee se, että hevonen jäää helposti jalan taakse. Laukassa ongelma on suurin, ravissa ja käynnissä helpompi.

Olisi kiva kuulla miten sinä työskentelet Zeppen kanssa silloin, kun se on vahva niskasta. Ja mitä teet silloin, jos sillä on huono päivä ja se ei tunnu pehmenevän millään. Jatkatko niin kauan, että asiat menee läpi vai hyväksytkö tilanteen ja ratsastat vain esim eteen-alas ja sitten talliin? Olen toki lukenutkin blogistasi joitain vinkkejä, mutta jos sinulla on vielä joitakin ehdotuksia, niin kuulisin niitä mielelläni:)

2. Vastaus

Moi! Taisin vastata jo tähän tuossa edellisessä mutta voisin vielä lisätä sen(ja tämä on kaiken a ja o!!) että hevosen on AINA ajateltava eteenpäin jotta siihen voi vaikuttaa!! Vaikka ratsastaisi kuinka pientä ravia,tai vaikka peruutuksessakin,hevosen on AINA ajateltava eteenpäin,eli olla pohkeen edessä. Siitä täytyy aina lähteä,muuten ei saa mitään muutakaan toimimaan. Jos ratsastaisin hevosta joka helposti menee pohkeen taakse tekisin vielä enemmän siirtymisiä,eli heti kun otan sen kiinni ratsastaisin eteen pohkeella,ja taas kiinni jne, kunnes tuntee että hevonen ajattelee eteen vaikka ottaisin pidätteitä.
  Silloin kun on huono päivä on mielestäni turha vääntää liikaa, se yleensä vaan pahentaa tilannetta. Teen silloin jotain helppoja juttuja että saan itselleni ja hevoselleni hyvän fiiliksen ja kun hevonen tekee jotain (pientä) oikeen,lopetan siihen ja jatkan sitten seuraavana päivänä. Nyt on aika hyvä esimerkki tästä, Zebbe oli eilen tosi tosi huono ratsastaa ja meillä on perjantaina kauden avajaiskisat missä pitäisi debytoida Prix St George-luokassa. Nyt en tiedä mitä teen jotta saisin sen hyväksi taas, oikeastaan luulen että paras ratkaisu on ratsastaa kevyeemmin eikä tehdä mitään vaikeita asioita enää ennen kisoja,koska silloin hevonen helposti jännittyy ja stressaantuu entistä enemmän. eli silloin kun menee huonosti on mielestäni parempi ottaa yksi askel taaksepäin ja sieltä edetä pikkuhiljaa taas kaksi eteen :) näin ainakin Zebben kanssa toimii parhaiten, kun se vaan hermostuu enemmän mitä enemmän sitä yrittää "pakottaa" johonkin.

 Toivottavasti saitte jotenkin vastausta kysymyksiinne :)

söndag 11 mars 2012

Äänestäkää mun kissaa!

Oli pakko ilmoittaa mun kissa mukaan tänne kisaan,käykää ihmeessä äänestämässä !! eikö olekkin maailman söpöin ? <3 se on aika hauska kyllä,nauretaan sille varmaan joka päivä ku se on vähä erikoinen :D


 Hevosrintamalla ei mitään uutta, olin perjantai-aamulla ratsastamassa Hiltonin joka liikkui hyvin, Zebbe oli vapaalla kun se rokotettiin ke:na, olen nyt Helsingissä ollut viikonlopun yli ihan mahtavissa juhlissa Serenassa Pacifiquessa , suosittelen kaikille jotka tykkäävät Trance/house musiikista!  Joten hevosilla on ollut juoksutusta ja vapaata viikonlopun yli, huomenna treenit jatkuu kohti Ypäjän kisoja. Hilton tulee myös mukaan vähän katsomaan maailmaa :)