Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 21 oktober 2016

Huolto-perjantai

Tänään vierähti taas kerran koko päivä tallilla, miten voi olla mahdollista?! Mullahan pitäisi nyt olla lomaa jotta voin ottaa vähän rennommin.. niin vissiin :PNo mutta tänään oli hevosilla ensin kengitys, jonka jälkeen sitten meillä kävi eläinlääkäri joka raspasi ja ultrattiin Hiltonin vasen etunen. Pixulla ei nyt sitten ollutkaan niin pahoja piikkejä, ei mitään mikä olisi tehnyt mitään haavoja suuhun tai muuten ärsyttäisi. Oikealla puolella oli kyllä huomattavasti enemmän, mutta ell ei uskonut, että se voisi olla syy siihen miksi Pixu on ollut vähän hankala viime aikoina. Syy on todennäköisemmin ollut paha kiima :P Syksyn viimeinen kiima on ilmeisesti se kaikista pahin, ja nyt olen sitten senkin saanut huomata! :D LIFE WITH A MARE... Mihin mä olen oikeen ryhtynyt?

Nyt sen kiiman kaiken järjen mukaan pitäisi olla jo ohi, jos siitä on reilu viikko kun se oli pahimmillaan. No, maanantaina kiipeän sitten selkään, niin saa nähdä. Vähän kyllä jännittää jo, toivottavasti mulla on se ihana kiva tamma silloin allani, eikä se hirveä monsteri "älä-koske-muhun-mä kuolen-paniikkiin"- heppa :P no vitsi vitsi, mutta on se kyllä niin, että tuolla moodilla kun tamma on niin en usko, että kannattaa hirveästi yrittää siinä ratsastella sitä läpi! Ehkä parempi vaan juoksuttaa se ne päivät kun on pahimmat kiimat. Sehän voi oikeasti olla, että sillä on ristiselkä kipeä? Mun täytyy kyllä ehdottomasti perehtyä tähän tamma-asiaan lisää, ja kuulisin mielellään teiltä lukijoiltakin, että mitä kokemuksia teillä on tammoista ja miten ne reagoivat jne? :)


(C) Taru Arola


Hiltonin jalka onneksi nyt tsekattiin! Nyt mä olen hirveän huono näissä termeissä, mutta sillä on pieni vaurio siinä "tukijänteessä" joka menee niitten isompien jänteitten vieressä(?) jos nyt oikeen ymmärsin.. Kuitenkin sellainen jänne jota monen mielestä ei edes tarvitsisi olla siellä, mutta jos ei sitä ole, tai se on vaurioutunut, niin pidemmän päälle se johtaa siihen, että nuo isommat jänteet vaurioutuvat, ja sitten meillä on jo iso ongelma! Nyt Hilton joutuu tämän takia pienelle syyslomalle, kävelytän sitä 4 viikkoa ja kylmään etusta. Sitten pitäisi olla sillä jo kunnossa, ei pitäisi vaatia muita toimenpiteitä.

Olen kyllä niin iloinen, että tämä katsottiin heti huolellisesti läpi, ennen kuin tästä olisi ehtinyt kuoriutua oikeasti ongelma! Hiltonhan ei ole ep, eikä se näy liikkumisessa, mutta se pikkasen aristaa sitä kohtaa, ja näkee kun se seisoo käytävällä, että se yrittää vähän ottaa painoa pois vasemmasta etujalasta. Pitää kyllä olla tarkkana hevosten kanssa, ja mieluummin tarkistaa asiat  kerran liikaa kuin olla tarkistamatta! Ei olisi ollut kiva jos parin kk:n päästä olis jänne paukahtanut ja Hilton olisi joutunut ehkä 6 kk:n saikulle..

Jos kuvaaja tunnistaa itsensä niin ilmoita, mä en enää löytänyt tätä tietoa. kuva sen verran hieno, että pakko oli laittaa silti näytille ;)Tänään pitäisi vielä pakata laukku, huomenna suunnataan kavereitten kanssa Helsinkiin ja sitten eletään Porsche Horse Show:n kuplassa lauantai-sunnuntai! Mut voi tulla tapaamaan Ladies Nightiin Brewers Streetille lauantaina 17:30-18:30. Tulkaa ihmeessä moikkaamaan :)

11 kommentarer

 1. Oman tamman kanssa elämä on kyllä toisina päivinä niin erilaista kun toisina, kaikki riippuu kuun ja tähtien asennoista yms... Itsekkin välillä kiimojen aikana miettinyt että öö miksiköhän on näin kiukkunen, onko vatsassa, selässä tai missävaan jotain, mutta kun sen bongaa sitten ruikkimassa ruunille niin tajuaa että ahaa kiima se vain on :D Eli kyllä oireilee muutkin... Vaikka muuten kovin kiltti on kyllä meidänkin tamma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehhe, pitää kyllä oppia tunteman nuo kiima-ajat vissiin :p ajattelin kirj johonkin kalenteriin/pväkirjaan ylös, et miltä se tuntuu joka päivä, ehkä sitten oppii erottamaanne kiimat ja tietää koska ne on tulossa? :p

   Radera
 2. Uskon omistavani nk. hienoluontoisen tamman. Meillä pahin ja selkeästi esille tuleva kiima on kevään ensimmäinen. Pahimmillaankin se nyt on ehkä vähän reaktiivisempi ja näkee jokusen peikon, ei siis edes paha, mutta muuten niin viilipytty "ei pakovalmis/reaktiivinen" tammani on selvästi talven hormoonilevon jälkeen tovin skarpimpi. Kesällä on ehkä enemmän estetreeneissä huomannut "temppuilua" ja epäilen myös, että nimenomaan hyppääminen voi olla kivuliasta juuri kiiman vuoksi.
  Kaikenlaista sallittua lääkitystä jotkut käyttävät, eikä se ole huono juttu kisakaudella, kun kerran lääkeapu on mahdollista auttaa saamaan pysymään suoritustaso normaalina.
  Hyvä puoli on suvun jatkaminen, minäkin nyt parin vuoden mietinnän jälkeen vein tammani
  oriin luo (Kyrö San Allegro) ja ajatus omasta kasvatista tulevana ratsuna on todella kiehtova!

  Tamman kanssa pitää tosiaan olla aistit herkkinä, niin hyvin menee :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juu niin pitää olla! Tosi kiva lukea muittenkin kokemuksia kun itselläni niitä ei oikeen ole :)

   Radera
 3. Meidän tamma on kiimassa aina tosi arka kyljistä ja kaikki tekeminen muuttuu vähän hankalaksi :D mutta kiiman jälkeen tämä tamma on aina aivan ihana ja hyvä ratsastaa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just tuota Pixukin tekee, tosi arka kyljistä! Vaikka mulla on jalka irti ja heilautan sen vahingossa pari cm eteen tai taakse niin se reagoi kuten mä olisin potkaissut rissakannuksen kylkiin 🙈 Ja silloin olen just ja just hipaissut sitä! Toivotaan et ma:na on taas kiva :)

   Radera
 4. Mulla omalla tammalla auttanut aina tauko. Tosin se on sellai outo tamma että tekee niin kauan kun jalat lakoaa alta, niin on pitänyt oppia herkistymään sille että milloin tarvii loman. Pixun kanssa vois varmaa auttaa myös pikku syysloma, kun sille on sun kanssa tullut niin paljon uutta asiaa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pixulle on myös nuo tauot auttanut hyvin! Olen sen tehnytkin kun tunnen että se ei oikeen jaksa enää. Nyt sillä on koko tämä viikko ollut lomaa, juoksutusta siis vaan, niin katsotaan jos ma:na jaksaisi taas tehdä yhteistyötä :)

   Radera
 5. Onneksi aika helppoja tammoja mulla ollut, yksi vain ollut semmoinen jumitteleva ja selkeästi vaikea ratsastaa kiiman aikana. Yhdelle auttoi hormonihäiriöihin vain astuttaminen, se oli todella aggressiivinen ihmistä kohtaan, juoksi tarhassa päin ja potki ym. Kantavana ja imettäessään on oikein lupsakka joten saa mun puolesta siitostammana elämänsä viettää :)

  SvaraRadera
 6. Jag hörde nyligen om en behandling mot brunst som går ut på att veterinären sätter in en glaskula i hästens livmoder. Kulan simulerar en dräktighet och därför blir stoet inte brunstigt. Sedan finns det ju hundra olika preparat, munkpeppar funkar för många. Jag har ingen egen erfarenhet av de här behandlingarna, men det kan vara värt att kolla upp om stoet är väldigt känsligt :)

  SvaraRadera
 7. Naf nestemäinen oestress on hyvä ja munkinpippuri.

  SvaraRadera