Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

måndag 26 december 2016

Treenit sujuu hyvin!

Hepat ovat olleet taas todella hyviä ratsastaa, Hiltonin ravi on todella paljon parempi jo, ja Pixun kanssa ollaan päästy käyttämään sitä selkää ratsastajakin selässä :D

(C) Heidi Järvi. Kuva viime talvelta. Pitäisi taas saada vähän uusia kuvia kehiin ;)


Hiltonin kanssa olen nyt yrittänyt alkuun työstää sitä tarpeeksi kauan aina käynnissä. Sen kanssa tulee helposti sellainen tunne, että se jää pohkeen taakse ja heittää kaulan liikaa kaarelle ja pakenee nenän kanssa taakse ja jää "tyhjäksi". Tämä on niiiin inhottava tunne! Jotenkin koko hevonen käpertyy sinne ratsastajan taakse, ja jos laitan pohkeet kiinni se melkeen häviää vielä enemmän. Joten nyt olen rauhassa vaan ottanut ohjat käteen ja ollut tosi tarkkana, että pidän itse kädet vaan minun edessä, ja enemmänkin ajattelen että istunnalla työnnän hevosen takajalkoja eteenpäin kohti kättä. Ja tässä houkutus on helposti se, että ottaa ohjat lyhyemmäksi jotta saa sen tuntuman suuhun kun se on tyhjä, mutta olen vaan pitänyt kädet edessä ja ratsastanut takaa eteen ja vaan odottanut kunnes Hilton hakee sen tuen sieltä edestä. Kävelen alkuun isoa kahdeksikkoa, eli joka lyhyen sivun jälkeen pitkä lävistäjä ja suunnan vaihto. 

Sen oikeen näkee silmissä miten sen kaula pitenee ja nenä lähtee hakemaan tukea enemmän eteen = ja selkä nousee ja käyntikin paranee. Sitten kun se tuntuu hyvältä tässä käynnissä ja minulla on se tuntuma sinne suuhun, työstän vielä vähän volteilla käynnissä ja loivilla väistöillä,avoilla ja suluilla. Tässäkin tuntuman pitää säilyä molemmissa ohjissa. Hiltonhan helposti tulee vasempaan ohjaan ihan tyhjäksi, joten tämän kun saa jo käynnissä heti alkuun toimimaan niin onhan se paljon helpompaa sitten myös ravissa ja laukassa. 

Sitten verryttelen sen ravissa ihan samalla ajatuksella, olen varmaan ennen helposti sortunut siihen, että vedän ohjilla taaksepäin tavallaan kun se on niin tyhjä alkuun, koska haluan vaan saada sen tuntuman sinne eteen. Mutta tätä ei voi saada "noin vaan" heti kun ottaa sen kanssa ohjat, vaan se pitää ratsastaa sinne tuntumalle nimenomaan sieltä takajaloista eteenpäin, ja vaan odottaa pehmeän käden kanssa, että se tulee tuntumalle, silloin se selkäkin tulee ylös ja ylälinja venyy ja tulee käyttöön.

Ravi on niin paljon parempi nyt jo, voin vähän lyhentää ja pidentää raviaskelia ilman että tahti rikkoontuu, aina ei tietenkään onnistu mutta nyt jo useammin onnistuu kuin epäonnistuu ;) 

(C) Heidi Järvi (tämäkin viime talvelta)


Laukassa olen jo aloittanut tekemään isoja harjoituspiruetteja, ja tässäkin meillä on ihan sama ongema mikä alkuun käynnissä (tämä ongelma oikeastaan esiintyy ihan joka asiassa mitä tehdään, joten nyt on hyvä perusteellisesti puuttua tähän ja korjata asia!), eli kun kokoan ja laitan pohkeet kiinni, Hilton katoaa edestä ja tulee tyhjäksi, ja rupeaa ajattelemaan taaksepäin eikä eteenpäin. Joten isot harjoituspiruetit ovat tähän superhyvät, voin säädellä askelpituutta, tahtia, ja kokoamisastetta. Tärkeintä nyt, että laukka-askel on nopeaa, se ajattelee eteenpäin, ja on koko ajan tuntumalla edestä! Ei saa tulla hetkeksikään tyhjäksi, jos näin tapahtuu, vähennän taivutusta tai kokoamisastetta jotta saan sen taas tuntumalle ja sit aloitan uudestaan.

Nyt on ollut tosi kiva työskennellä Hiltonin kanssa kun olen oikeasti löytänyt ongelman ytimen ja pääsen sitä työstämään. Kaikki on niin paljon helpompaa kun se on rehellisesti pohkeen edessä, mä en vedä sitä edestä taaksepäin (!!), ja hevonen on muutenkin todella paljon motivoituneempi työntekoon!

(C) Anna-Karin Åkers


Pixun kanssa ollaan työstetty paljon liinassa, totesin, että sen on nyt pakko ruveta kasvattamana ylälinjaan lihaksia, ja kun se kerran liikkuu todella hyvin oikeinpäin liinassa, niin parastahan sitä on silloin liinata. Sen lisäksi se oppii siinä käyttämään kroppaansa oikein. Olen ensin liinannut sitä hetken jotta saan sen toimimaan oikeinpäin, ja sen jälkeen ratsastanut, ja nyt olen pariin kertaan saanut sen toimimaan myös minun alla niin että se oikeasti nostaa selän ja liikkuu sen läpi, eikä tiputa lapoja alas, kuitenkin säilyttämällä rennon niskan ja kaulan vähän alempana! On kyllä ihan kuin eri hevonen kun se liikkuu oikeinpäin, muuten se niin helposti heittää selän alas, menee sellaiseen "virkkuukoukkuu" muotoon edestä kun jännittyy, ja lavat melkein raahaa lattiaa :D Totesin, että ei enää sellaisia ratsastuskertoja, sen ei tarvitse kehittää huonoja lihaksia yhtään enää :P


2 kommentarer

  1. Mikä satula ja suitset Hiltonilla on? Olisi hauskaa jos joskus olisi pieniä videoklippejä vaikka kännykällä otettuja missä kertoisit mikä näyttää hyvältä ja mihin haluat parannusta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Satula childeric ja kanget otto schumacher :) joo niin olisi,yritän saada järkättyä jonkun mukaan kuvaamaan taas :)

      Radera