Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 15 januari 2013

Vaihdoista!

Olen saanut jonkin verran kyselyitä siitä että miten opetan hevoselle vaihdot. Yritän nyt selittää mahdollisimman tarkasti miten sen teen :)

Ensinnäkin haluan kyllä tunnustaa että tämä on mielestäni yksi vaikeimpia liikkeitä opettaa hevoselle, mielestäni on paljon helpompaa opettaa hevoselle esim piaffi, passage tai piruetti :) Tämä pätee nyt ainakin minuun, muiden mielestä on ehkä helpompaa opettaa vaihdot, ja riippuuhan se hevosestakin!

Ensin haluan siis että VASTALAUKKA on kunnossa, koska siitä näkee että hevosella on tarpeeksi hyvä tasapaino ja voima kantaa itseään. Tässä voi näkemykset vähän erota, jotkut haluavat opettaa vaihdot jo todella nuorelle (4-vuotiaille) hevoselle ennen vastalaukkoja juuri sen takia että tasapaino on vielä niin huono että se helpommin vaihtaa. Mutta täytyy sanoa että niin paljon kun olen ammattilaisia nähnyt (tarkoitan nyt Saksaa,Hollantia) niin kaikki opettavat kyllä vasta 5-6vuotiaalle vaihdot kun ne jo tekevät hyvät vastalaukat. Silloin hevonen ei sekoita vastalaukkaa ja vaihtoja toisiinsa, eli ei riko vastalaukkoja myöhemmin yhtä helposti, ja vaihdot saadaan opetettua "kouluhevosvaihdoiksi", eli ilmaviksi ja puhtaiksi.

Kun vastalaukka on kunnossa aloitan KÄYNNIN KAUTTA VAIHDOILLA. Aluksi annan hevosen kävellä  niin kauan kunnes se rentoutuu ja voin nostaa uuden laukan. Tästä sitten pikkuhiljaa pienennetään käyntiaskelia niin että hevonen lopuksi voi tehdä vaihdon vain yhden käyntiaskeleen kanssa. Tämä harjoitus on tärkeä koska tässä saadaan hevonen nopeaksi pohkeelle ja kunnolla ymmärtämään molemmat laukka-avut. Teen näitä siirtymisiä samoissa kohdissa missä myöhemmin harjoitellaan vaihtoja ilman käyntiaskelia välissä.

Hiltonin kanssa huomasin että en voinut tästä vaiheesta vaan yrittää vaihtaa kun se ei vieläkään oikeen ymmärtänyt mitä halusin, joten yritin sitten tehdä diagonaalilla VÄISTÖJÄ laukassa, eli vasemmassa laukassa väistätän oikeesta pohkeesta vasemmalle, kun tuun uralle pidän takaosan vielä vasemmalla,otan tuen vasemmalle ohjalle ja pyydän hevosta vaihtamaan. Tässä sen täytyy olla tarpeeksi koottu ja nopea askeleestaan jotta se pystyy vaihtamaan.

Me ollaan Hiltonin kanssa tässä siinä vaiheessa että se nyt ymmärtää vaihtaa, kuumenee aika paljon joten joko tulee pukin kautta vaihto tai takaosa ei vaihda. Tässä on vaan kyse vielä siitä että se ei oikeen tiedä vielä miten ne jalat laittaa, ja menee vähän sekaisin. Nyt täytyy vaan jatkaa tehdä näitä vaihtoja ja tässä nään mieluummin että se vaihto tulee pukin tai potkun kautta kunhan se vaihtaisi samanaikaisesti etu- ja takajaloilla. Tämä vie aikaa, joten pitää vaan olla kärsivällinen ja harjoitella paljon niin kyllä ne vaihdot sieltä toivon mukaan rupeaa pikkuhiljaa sujumaan :) Jos hevonen kuumenee tässä vaiheessa liikaa kannattaa siirtyä taas käynnin kautta vaihtoihin,eli väistö, suoraan uraa pitkin ja käynnin kautta (nopea) vaihto siinä kohtaa missä normaalisti yrittäisi tehdä laukanvaihto.

Tässä täytyy vaan (niinkuin kaikessa ratsastuksessa) aina osata lukea hevonen ja tietää täytyykö harjoitusta vähän muuttaa tai siirtyä pari askelta taaksepäin. Tärkeintä kun opettaa jotain uutta hevoselle että tekee sen niin että se on hevosen mielestä hauskaa ja TODELLA tärkeää on kiittää hevosta siitä kun se YRITTÄÄ tehdä oikeen, vaikka se tekiskin väärin alussa. Mielestäni se yritys on kuitenkin se tärkein, sitten täytyy vaan itse osata näyttää hevoselle se "oikea tie" eli mitä sä oikeasti haluat sen tekevän. Minä esimerkiksi kiitän Hiltonia aina tosi paljon vaikka se nyt vaan vaihtaisi etujaloilla, koska se kuitenkin ymmärtää jo vähän mitä mä haen. Ne ei kuitenkaan osaa lukea ratsastajan ajatuksia joten täytyy itse olla tosi tarkkana että osaa "näyttää" hevoselle mitä halutaan :) Eikä tietenkään ikinä kannata harjoitella uutta asiaa liikaa kerralla, minulle riittää aina se jos hevonen tekee ihan millin verran edistystä niin voi olla että lopetan sen harjoituksen siihen ja jatkan joku toinen päivä. Silloin hevonen ei kyllästy tehtävään vaan päinvastoin odottaa sitä uudestaan kun tietää että siitä palkitaan! "Less is more" pätee mielestäni tosi hyvin ratsastukseen muutenkin, täytyy aina lopettaa siinä vaiheessa kun hevonen on parhaimmillaan ja hevonen vielä itse haluaisi jatkaa, silloin asiat pysyvät sille kivoina ja se odottaa joka treenikertaa innolla :)

Tässä Hilton vaihtoi vahingossa vastalaukkaan,en pyytänyt sitä mutta se vaihtoi puhtaasti joten kiitin sitä silti :)
Tottakai täytyy jossain vaiheessa "rangaista" hevosta jos se rupeaa itsekseen vaihtelemaan,mutta vasta siinä vaiheessa kun se jo tietää mitä haetaan, alussa kannattaa mielestäni kiittää kun se yrittää, että se tietää että vaihto on toivottu ja positiivinen asia ;) muuten jos heti alusta rankaisee hevosta kun se vahingossa vaihtaa niin se ei varmasti halua tehdä sitä uudestaan!

6 kommentarer

  1. Jee! Kiitos hyvistä vinkeistä ja hyvästä postauksesta!

    SvaraRadera
  2. KIITOS tästä! Voitko tehdä vastaavaa passagesta, piaffesta ja pirueteista?

    SvaraRadera
    Svar
    1. oleppa hyvä! Voin varmasti tehdä jossain vaiheessa juu :) piruetit tulee ehkä hiltonille seuraavana joten siitä on sitten helpompi kertoa kun on itse samaan aikaan opettamassa sitä hevoselle, saa kaikki yksityiskohdat mukaan,jne :)

      Radera
  3. Moi! Kauanko teille kesti Hiltonin kanssa tuo pukkipotkuvaihe? Olen nyt omalleni opettanut pikkuhiljaa vaihtoja, sun opeillas. Helmikuussa aloitettiin ja varmaan joku 7-8 laukanvaihtotreenikertaa nyt takana. Yleensä eka ja toka vielä menee ihan jees, toiseen suuntaan vaihto tulee melkein aina potkun kautta ja kuumuessaan potkuja tulee molempiin suuntiin ja takapää tulee jäljessä ja alkaa myös ennakoimaan vaihtoja. Olen pitänyt treenikerrat lyhyinä, ottanut käynnin kautta vaihtoja välissä ja lopettanut hyvään vaihtoon. Kiinnostaisi vaan tietää kauanko näissä menee aikaa saada ne puhtaaksi? Hevonen on nopea oppimaan, onneksi. Kuinka usein olisi hyvä treenata?

    SvaraRadera
    Svar
    1. SE varmaan vähän riippuu kuskista ja hevosesta.. joillakin saattaa kestää kauemmin, joillakin lyhyempää aikaa. Hiltonilla en enää muista kauan tuo vaihe kesti mutta ei se kyllä kauan ollu :) tsemppiä vaihto-treeneihin!

      Radera