Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

söndag 29 mars 2015

Laukanvaihdot

Laukanvaihtojen opettaminen ei aina ole ihan niin yksinkertainen asia, tai helppo. Joten siihen kannattaa varata paljon aikaa ja aloittaa vaihtotreenit ajoissa ennen kuin meinaa startata vaativalla tasolla.


Nuoren hevosen koulutusskaalan mukaan (FEI:n ohjelmien mukaan) 5-vuotiaat kisaavat helppo A-tasolla ja 6-vuotiaat jo vaativa B-tasolla. Jos sen mukaan mennään niin 5-vuotiaan kanssa pitäisi aloittaa vaihtotreenit siinä syksyllä lopppukaudesta. Omasta mielestäni näistä ei kannata ottaa stressiä vaan aina edetä hevosen mukaan, jotkut vaan tarvitsevat enemmän aikaa kehittyä kuin toiset.

Kuitenkin se mitä on tärkeää kun lähdetään opettamaan vaihtoja on että hevonen on tarpeeksi koottu, ja että sillä on hyvä tasapaino (pystyy tekemään vastalaukat molempiin suuntiin), ja vielä että se on tarpeeksi nopea ja herkkä pohkeille. Tiedän että jotkut haluavat opettaa vaihdot ennen kuin opettavat vastalaukan mutta omasta mielestäni on parempi toisinpäin, ensin vastalaukka (joka myös vahvistaa hevosta) jonka jälkeen vaihdot.

Helpointahan ja luonnollisinta on hevoselle vaihtaa vastalaukasta myötälaukkaan. Kuitenkin se voi olla vähän haastavaa jos hevonen on oppinut vastalaukat hyvin ;)

Mutta kuitenkin ennen kuin lähdetään opettamaan vaihtoja pitää tehdä vähän valmistavia harjoituksia. Minä haluan että hevonen on tarpeeksi koottu laukassa jotta se voi vaihtaa puhtaasti, ja sen pitää myös olla todella herkkä ja nopeasti reagoiva mun pohkeelle, koska tarkoitushan ei ole että pitää antaa isot vaihtoavut.

Harjoittelisin paljon käynnin kautta vaihtoja, tässä pääsen herkistämään hevosen jalalle ja katson että se kuuntelee laukannostoapuja hyvin molempiin suuntiin. Laukannosto-apuhan on periaatteessa sama kuin vaihtoapu. Laukanvaihdossa nostetaan laukassa uusi laukka, eli vasemmasta laukasta nostetaan suoraan oikea laukka.

Kun käynnin kautta vaihdot sujuu hyvin ja hevonen on tarpeeksi herkkä pohkeelle siirryn itse vaihtoihin. Tosi tärkeänä pidän sen että hevonen vaihtaa takajaloillaan, ettei se opi vaihtamaan etuosa ensin ja takaosa jäljessä. Tähän hyvä harjoitus on ajatella että ikään kuin "heität" takaosan uuden laukan suuntaan. Eli, esim: tulen vasemmassa laukassa ja haluan vaihtaa oikeaan laukkaan, keskihalkaisijaa pitkin, valmistelen vaihdon niin että otan tuen uudelle ulko-ohjalle, eli vasempaan ohjaan, puolipidäte, siirrän avut, ja sitten "siirrän" takaosan oikealle. Tämä auttoi minua tosi paljon saamaan Hiltonin vaihdot puhtaaksi, kun se aina vaihtoi etuosa ensin kun sille opettelin vaihdot, niin näin se alkoi vaihtamaan etu-ja takaosa samaan aikaan kun tällä tavalla ajattelin enemmänkin vaan takaosan vaihtoa.



Toinen vinkki on tehdä vaihdot esim lävistäjällä missä voidaan ajatella väistömäisesti, eli esimerkiksi jos tulen oikeassa laukassa lävistäjälle ja haluan vaihtaa vasemmalle, väistätän loivasti hevosta vasemmasta pohkeesta oikealle ennen vaihtoa ja vaihdan sitten uudella ulkoavulla ja ottamalla tuen uudelle ulko-ohjalle. Mutta kuten jo mainitsin niin tuo ylläoleva taktiikka ainakin omasta mielestäni toimi paremmin. Se on niin helppoa että hevonen oppii vaihtamaan epäpuhtaasti muuten.

Yleensä hevonen kuumenee vähän näissä vaihtojen opettelussa ja yleensä tulee jotain  pukkeja ja potkuja alkuun vaihdon kanssa. Tästä ei kannata hirveästi alkuun välittää, vaan kiittää joka kerta kun hevonen vaihtaa etu- ja takaosan samaan aikaan, vaikkakin tulee jotain pukkeja.

Jos hevonen kuumenee tosi paljon on hyvä vaihdella ja tehdä samoilla linjoilla myös käynnin kautta vaihdot jotta saa hevosen taas kuulolle. Ja muistaa että tämä vie aikaa, joten kärsivällisyyttä tarvitaan, niin kuin kaikessa hevosen treenissä ja käsittelyssä :)


Löysin vanhan postauksen missä olin Hiltonille opettamassa vaihtoja, sen voi käydä lukemassa täällä



4 kommentarer

  1. Mun tänävuonna 7 vuotias vaihtaa edelleen takapään askelta ennen etupäätä. En ole ennen koskaan törmännyt tälläiseen vaihtotyyliin, mutta valmentajani sanoo että se on ehdottomasti parempi näin päin. Nykyään tulee kyllä myös puhtaita vaihtoja, mutta yleensä ne ovat vielä vain oikeasta vasempaan. Itse oon todennut parhaaksi tekniikaksi sen että tuun diagonaalille ja väistätän melko jyrkästi kohti seinää (esim jos haluan vaihdon vasemmasta oikeaan, väistätän jyrkästi oikealle ja pidän hyvin tulevan ulko-ohjan tuntumalla). Tällä tavalla me ollaan saatu parhaat vaihdot. Toinen hyväksi koettu on vastalaukassa ratsastaminen ja sieltä kokoaminen ja sitten vaihtoapu. Mulla on vaan se ongelma, etten saa hevosta rehellisesti pohkeen eteen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onhan se vaan niin että kaikki hevoset ja ratsastajat ovat yksilöllisiä ja tarvitsevat omat treenisysteeminsä :) olen myös sitä mieltä että on paljon parempi että takapää vaihtaa ensin kuin toisinpäin! Siitä vaan jatkamaan treenejä, kyllä ne puhtaaksi muuttuu kun vaan jaksaa olla kärsivällinen :)

      Radera
  2. Meillä vähän sama ongelma kuin edellisellä! Tosin juuri toiseen kierrokseen eli vaihtaa paremmin vasemmasta oikeaan ja oikeasta vasempaan vaihtaa monesti vain TAKAJALAT... aika erikoista että on noin päin, olisko tähän jotain vinkkejä? On vähän tyhjä oikealle ohjalle. Heppa kans 7v ja aloittanut pari kk sitten tutustumaan suoriin vaihtoihin, käynnin kautta tehnyt jo pitempään hyvin :) Tämä kans enemmän laiska kuin kuuma. Kuitenkin myös tullut se iso ongelma että hermostuu vaihtotreeneistä niin että on alkanut silloin pukittamaan melko pahastikin... Kannuksia ei voi pitää jalassa kun vaihtoja tekee, silloin pukittaa suutuksissaan mutta ilman kannuksia jaksaa olla positiivinen ja yrittää :) Täytyy varmaan mennä ilman kannuksia niin kauan että saa varmuutta ja asia ei ole enää niin "jännä." :D Oisko meille vinkkejä? :)

    SvaraRadera
  3. Meidän tallilla on tuntipolle, jolle vaihdot on toiseen suuntaan helpot ja toiseen taas tosi hankalat. Yleensä vaikeampaan suuntaan ei vaihda vaan jatkaa vastalaukassa. Toiseen suuntaan vaihdettaessa se taitaa aina innostua ja vetäisee ykkösiä putkeen :)

    SvaraRadera