Kyraa on kyllä niin ihana kuunnella, tuntui että klinikka oli ohi ihan liian nopeasti. Hän osaa niin hyvin selittää asiat niin että tyhmäkin ne tajuaa :P Hän myös uskaltaa sanoa asiat täysin rehellisesti eikä kaunista mitään, mikä on mielestäni todella tärkeä piirre valmentajassa. Eihän sitä voi lähteä parantamaan jos ei valmentaja uskalla rehellisesti sanoa, mitä pitää parantaa.
Nuori hevonen (vas), ja kokeneempi hevonen (oik) ja kokoamisasteen ero. |
Klinikan aihe oli "nuoren hevosen kouluttaminen GP-tasolle" ja nähtiin eri hevosia ja ratsastajia eri koulutusvaiheissa, eri ongelmien kanssa, joita sitten Kyra lähti työstämään. Mielestäni Kyra toi hyvin esille sen kuinka tärkeää perusasiat ovat. Te jotka olette mun blogia pidempään lukenut tietää kuinka paljon minäkin aina työskentelen perusjuttujen kanssa. Ei sillä ole merkitystä oletko helppo C- tai GP-tasoinen, perusasiat ovat aina ihan yhtä tärkeät, ja vaikeat. Tuntuu melkeen että ne menee vaikeammaksi mitä korkeammalle mennään. Joten jos joku luulee että sitten kun kisataan GP-tasolla, harjoitellaan vaan "temppuja", ja unohdetaan perusjutut koska ne ollaan opeteltu jo aikaisemmin, olette täysin väärässä. Jokaisen liikkeen sisällä pitää muistaa ne perusasiat, hevosen on oltava suora, tasapainossa, kantaa itsensä, ylläpitää tahti, jne.
Kyra aloitti selittämällä että kokoaminen on asia joka alkaa jo heti ensimmäisestä kerrasta kun ratsastaja nousee hevosen selkään. Onhan se aika päivänselvää että ratsastajan paino "häiritsee" hevosen luonnollista tasapainoa, siksi meidän työ on korjata se tasapaino taas oikeaksi jotta hevonen voi liikkua ratsastaja selässä hyvässä tasapainossa. Kokoamisastehan on toki eri riippuen millä koulutustasolla hevonen on. Mitä enemmän painoa hevonen ottaa takajaloilleen ja mitä enemmän etuosa nousee, sen korkeampi on kokoamisaste.
Kuolaintukea ja ohjien käyttöä Kyra selitti niin, että hän haluaa ratsastajan käden olevan tosi pehmeä, ja tuntuman on oltava enemmänkin niin että ratsastajalla on "hevonen kyynärpäässä". Näinhän ajattelemalla ratsastaja pääsee vaikuttamaan myös istunnalla. Itse olen nyt yrittänyt paljon ajatella tätä, ja sitä että kädet pidetään hiljaa!
Tässä ratsukossa huomasi ison eron kun ratsastja joutui pitämään ohjat kauhukahvan läpi ja käsi vakaana |
Kyra selitti että se "tunneli" mikä annetaan hevoselle on ikään kuin kevyt pakkopaita missä hevosen pitää rentoutua :P |
Kyra piti myös tosi tärkeänä sitä että hevosen raamia pitää usein muutttaa, eli ei saa ratsastaa samassa muodossa koko ajan. Hän selitti tässäkin asian hyvin: Samoin kun ovea pitää aukasta ja laittaa kiinni ettei se ruostu kiinni, niin samalla tavalla hevosenkin kroppaa pitää jumpata eri muodoissa.
Toinen "uusi" juttu oli se että Kyra halusi välillä että myödätään ulko-ohjalla, esim jos hevonen on vino, ja myös laukkapirueteissa. Tämän olen itsekin oppinut ja onhan se päivänselvää että pitää olla tuntumaa sisäohjalla jotta voit kääntää hevoseta piruetissa! Pitää vaan uskaltaa välillä päästää se ulko-ohjakin. Tavoitteenahan on että molemmilla ohjilla olisi sama tuntuma.
Kyra ja Maarit |
Viimeisen ratsukon kanssa Kyra näyttikin eri ohjasotteita kankien kanssa, riippuen minkälaisen vaikutuksen haluaa. Kankikuolainhan vetää päätä alas, ja nivel vetää sitä enemmän ylös, näin yksinkertaistettuna. Joten jos on hevonen joka helposti menee luotiviivan taakse, voi olla parempi pitää sellaista ohjasotetta missä kankiohja ei kiristy jos ratsastaja esim. tekee nostavan ohjasotteen.
Tässä näkee miten jalustinhihna kiinnitettiin |
Kyra myös selitti että meillä ratsastajilla pitää olla eri "reseptejä kakun tekoon", esim GP-ohjelmassa meidän pitää osata sekoittaa aineksia eri tavoilla eri liikkeissä, esim passagessa ja lisätyssä ravissa, siihen valmisteluun tarvitaan hieman eri reseptejä, jotka pitää pystyä sekoittamaan tosi lyhyeessä ajassa, yleensä meillä on vaan se pari askelta aikaa sekoittaa ainekset yhteen ennen kuin lähdetään liikettä suorittamaan. Tällähän hän tarkoittaa valmisteluja,ja että riippuen mihin valmistellaan, pitää valmistelu tehdä hieman eri tavalla, kuitenkin käyttämällä niitä samoja aineksia ( ratsastajan avut).
8-vuotias Floresco Sil oli ihan mielettömän laadukas! |
Toivon itse että pystyn näitä Kyran oppeja ja tapoja selittää asioita, käyttää omassa valmentamisessa, ja yritän myös ajatella asioita vähän eri tavalla. Siitähän tässä on kyse, että saadaan vähän eri lähestymistapoja ja pystytään ajattelemaan asioita hieman eri tavalla, näin saattaakin löytyä paremmin ratkaisuja. Pitää uskaltaa kokeilla uusia asioita jos haluaa muutoksia. Kyrakin sanoi että kaikkea pitää kokeilla ennen kuin sanoo toimiiko se vai ei. Ethän sä voi sanoa toimiiko joku tietty asia jos et ole sitä kokeillut. Pitää osata olla avoin uusille lähestymistavoille ja ainahan jotain yleensä voi oppia ja käyttää sitten omassa treenissä :)
Tätä sessiota oli erittäin mielenkiintoista seurata :) |
Iso kiitos!!!
SvaraRaderaOle hyvä :)
RaderaKyllä, iso kiitos tästä postauksesta, kun itse en päässyt paikanpäälle, vaikka kovasti yritinkin. :) Oli todella mielenkiintoista luettavaa!
SvaraRaderaKiva kuulla :)
RaderaKiitos hyvästä referaatista. Kyran taito esittää asiat on ihan uskomaton, mutta johan niistäkin on netissä saatu erikoisia tulikintoja, esim. tuosta ulko-ohjan "poisheittämisestä" -> argh!
SvaraRaderaOnko se sulta pois jos Kyra suosittelee ratsastamaan kahdella ohjalla, molemmissa yhtä kevyt tuntuma? Kannattaa itse mennä paikalle niin ei tarvitse arvailla kenen referaatti on lähinnä oikeaa tulkintaa.
RaderaOn Kyra aiemmillakin klinikoilla korostanut kahta ohjaa, enkä tarkoittanut nyt paikalla olijoiden referaatteja arvostella, vaan sitä, miten asiasta on väännetty nimenomaan paikalla olematta, jonkun referaatista netissä ihan todella erikoisia tulkintoja. Minua siis nimenomaan ärsyttää se, että referaattien perusteella joku yrittää ymmärtää asiaa ja sitten tulkkaa sen ihan päin hongikkoa. En siis tässä arvostellut ketään paikallaollutta asiasta kirjoittajaa. Anonyymi vetää nyt vaan henkeä..
RaderaKyllä Kyra sanoi että ulko-ohjan tuki voidaan semmoisenaan unohtaa. Tuki kahdella ohjalla.
SvaraRaderaKyra myös toisti että hevosen tulee liikkua edestä kevyenä luotiviivalla tai sen edessä, ei ldr muodossa edes silloin kun muotoa vaihdellaan.
Superhyvä postaus!😊
SvaraRaderaOikein hyvä postaus :-)
SvaraRadera