Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

lördag 12 december 2015

Hevosen kehittäminen: Tee aina päinvastoin mitä hevosesi haluaa!

Jatketaanpas nyt tätä mun postausideaa joka lähti käyntiin tästä postauksesta.

(C) Heidi Järvi. Hilton haluaa ravata isoa hidasta ravia eteen lapojen läpi, niin nyt treenataan lyhyttä,nopeaa ravia, takaosan päällä ;)




Tällä kertaa availen asiaa vähän konkreettisemmin. Hevonenhan yleensä haluaa mennä sieltä "missä aita on matalin", tehdä asiat mahdollisimman helposti ilman että jotuuu kovasti tekemään töitä. Tämähän on ihan luonnollista, hevoset ovat aika mukavuudenhaluisia ja osaavat aika hyvin livistää työssä. Ratsastajan tehtävä on löytää ne tavat millä hevonen yrittää livistää ja korjata se.


Konkreettisesti mä aina ajattelen että haluan ratsastaa hevosta aina päinvastoin kuin miten se haluaisi kulkea. Eli, jos hevonen on laiska, haluan ratsastaa sen vähän kuumaksi, jos hevonen on kuuma, haluan ratsastaa sitä laiskaksi, jne.

Näin saadaan yleensä vahvistettua hevosta. Tavoitteenahan tässä on se, että ratsastaja pystyy muokkaamaan hevosen just sellaiseksi kuin haluaa. Tässä pitää ensin tietää, millä tavalla hevonen yrittää "livistää". On hevosia, jotka mielellään liikkuvat kuolaimen alla, pakenemalla ratsastajan tukea. Tämmöistä hevosta on ratsastettava avoimempaan muotoon, nenä edempänä. Jos hevonen on tyhjä edestä, haluan ensin ratsastaa sen niin että se ottaa kunnolla tukea, melkeen liioitella sitä toista ääripäätä jotta hevonen siitä sitten oppii menemään sitä kultaista keskitietä.

Hevonen joka haluaa kulkea suoralla kaulalla nenä edessä, ratsastetaan pyörempään muotoon jotta saadaan se jumpattua ja notkeaksi, oppimalla olemaan oikeassa asennossa. Treeneissä voi hyvin vähän liioitella ja viedä asia vähän sen rajan yli mihin oikeasti halutaan se. Yleensä silloin päästään, esimerkiksi kisatilanteessa, siihen kohtaan missä halutaan hevosen olla.

Jos haluaa vetreän ja notkean hevosen, joka liikkuu elastisesti, on osattava hallita hevosen muotoa. Sitä täytyy osata ratsastaa eri muodoissa eri tilanteissa, ja osata tietää mitä tilanne vaatii. Hiltonin kanssa aloitan aina matalassa hieman pyöreämmässä muodossa, ja lopussa annan sen venyttää nenää enemmän eteen. tässä sen täytyy koko ajan seurata mun kättä ja seurata mun tukea, eli ei painaa kädelle, ei tulla tyhjäksi. (C) Heidi Järvi


Esimerkiksi jos hevonen helposti tekee liian jyrkkiä sulkuja/väistöjä. Silloin ratsastetaan kotona todella loivia väistöjä/sulkuja. Hevonen joka lähtee liian jyrkästi sivulle, yrittää vähän paeta työntekoa tällä tavalla. Hevosethan ei tätä tee ollakseen ilkeitä :P vaan ihan luonnollistahan se on että yritetään tehdä työt niin helposti kuin mahdollista. Ei hevoset tajua että se tapa millä ne haluaisi liikkua ei aina ole niin hyvä tapa ;) Meidän asia on se heille kertoa.

Sama juttu pätee ihan kaikkeen. Yritä itse miettiä miten oma hevosesi yleensä haluaa kulkea, ja yritä korjata sitä tekemällä päinvastoin. Vino hevonen joka helposti esimerkiksi heittää takaosaa vasemmalle, ja oikeeta lapaa ulos, ratsastaisin tosi paljon vasemmassa kierroksessa vastataivutuksessa (tosi loivasti, asetus ulos oikealle, ja takaosa ulos oikealle, eli oikena pohkeen ympäri) ja oikeassa kierroksessa loivassa avossa.

Tämä on tosi hyvä nyrkkisääntö mitä seurata jokapäiväisessä treenissä, ja joka pätee jokaisen hevosen kohdalla :)

(C) Heidi Järvi (tässä liioittelen antamalla tuntuman hetkeksi pois, koska haluan saada Hiltonia enemmän eteen piruetissa, se jää helposti liian paljon paikalleen. Ideaali olisi että voisin tässä päästää niin  että tuki säilyy sinne eteen. Se on se tavoite, koska periaatteessa en haluaisi päästää tukea näin pois, mutta koulutuksessa pitää eri vaiheissa tehdä eri tavalla, jotta pääsee sinne tavoitteeseen jossain vaiheessa.

4 kommentarer

  1. Todella hyvä postaus! Itselläni on paha tapa korjata esim. vinouksen suhteen aina hevosta liikaa ja tehdä asioista liian vaikeita ja epämiellyttäviä hevoselle. Pitäisi vain malttaa antaa hevoselle enemmän aikaa ja rauhaa tehdä korjaukset.

    SvaraRadera
  2. Sun blogi on kyllä paras! Huomaa, että sulla on motivaatiota ratsastukseen, joten se tarttuu lukijaankin. Annat tosi paljon vinkkejä omaan ratsastukseen ja tietenkin motivaatiota! Tuut vielä pääseen pitkälle tolla sun asenteella :)

    SvaraRadera
  3. Nää on todella hyviä postauksia! "Vino hevonen joka helposti esimerkiksi heittää takaosaa vasemmalle, ja oikeeta lapaa ulos, ratsastaisin tosi paljon vasemmassa kierroksessa vastataivutuksessa (tosi loivasti, asetus ulos oikealle, ja takaosa ulos oikealle, eli oikena pohkeen ympäri) ja oikeassa kierroksessa loivassa avossa." Mun hevonen on just tämmöinen ja tällä saan korjattua sitä ihan uskomattoman hyvin!

    SvaraRadera
  4. Blogisi on mielenkiintoinen ja näistä saa itselleen oivallisia ohjeita perusteisiin. Hyvin kirjoitettu, perusteltu ja selkeästi esille tuotuja ratsastuksellisia ohjeita tavallisellekin ratsastajalle.

    SvaraRadera