Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

fredag 18 maj 2018

Helsinki International Horse Show ja Dressage Knock-Out

On ilo ja kunnia kertoa, että teen tänä vuonna taas yhteistyötä Helsinki International Horse Show:n kanssa! Ajattelin tänäkin vuonna seurata Small Tourin osakilpailuja, joista ensimmäinen osakilpailu on jo ratsastettu, mutta siitä enemmän omassa postauksessa myöhemmin.

Jeanna Högberg ja Duendecillo P. kuva: Satu Pirinen


Tällä kertaa ajattelin kertoa teille vähän lähemmin Dressage Knock-Outista ja sen synnystä, mistä se sai alkunsa ja miten. Mies jonka on Knock-Outin takana on Tom Gordin, joten haastattelin häntä asiasta liittyen ja halusin tietää tarkemmin, miten Knock Out sai alkunsa:

Tom Gordin ja hänen ystävänsä Tom Biaudet olivat eräänä iltana pohtineet mitä kouluratsastukselle voisi tehdä, jotta siitä saisi yleisöystävällisemmän. He keksivät idean, että "siitä pitäisi tehdä joku kaksintaistelu tai jotain".. ja siitä se idea sitten lähti, he päättivät toteuttaa kaksintaistelun.

Tom Gordin:

"Dressage Knock-Out piti kehittää erittäin helppotajuiseksi ja yleisöystävälliseksi. Samalla haluttiin säilyttää kouluratsastuksen peruskuviot, eli liikkeet eikä mennä sirkusratsastuksen puolelle. Tärkeimmät elementit seuloituivat pian:

-erittäin lyhyt ohjelma: 2-3 minuuttia (vrt 6-10 min)
-kaksi ratsastajaa, eli pari samaan aikaan radalla, kuten esteratsastuksen Knock-outissa
-molemmat ratsastavat identtisen miniohjelman ja liikkeet - samaan aikaan tai mahdollisimman samaan aikaan 
-kuten esteratsastuksen Knock-Outissa, parin parempi ratsukko menee jatkoon: meillä on käytössä 2 tuomaria + taiteellinen tuomari joka tarvittaessa ratkaisee paremmuuden jos 2 päätuomaria eivät ole yhteisymmäryyksessä. Joskus pyydetään kepeästi yleisöltä vahvistusta kumpi on parempi tai suositumpi (decibel=huutoäänestys...)
-kisaa voidaan käydä 8 tai 4 parin (eli 16 ratsastajan tai 8 ratsastajan) muodossa, jotta toimii. 
Valitsimme 8 ratsastajan = 4 parin version koska kyse olisi joka tapauksessa pienimuotoinen ja erilainen kilpailu pääkilpailujen välissä. Täten kokonaisuudeksi muodostui 30 minuutin ohjelmakokonaisuus joka on osoittautunut erittäin toimivaksi.

Esitimme ideaa ja konseptiamme kouluyhteisölle, jolloin päätuomari Irmeli Summanen ja Marko Björs innostuivat heti alusta. He loivat ensimmäiset ohjelmat, jota sitten on rukattu ja kehitetty jonkun verran vuosien varrella. Yhden Knock-out kisan aikana ohjelmien vaikeusaste kasvaa joka kierroksella ja huipentuu voittajaparin kaksintaisteluun kisan päätteeksi.

Seuraava askel oli kertoa ideastamme kv liitolle FEI. Ensimmäinen reaktio (Trond Asmyr) oli ”kalpeneminen ja no way....”-tasoa. Hieman myöhemmin Asmyr ilmoitti meille että ”voimme järjestää ko kisa kutsukisana, kunhan sillä ei (!) ole FEI:n lupa....”. Tämä riitti meille ja päätimme järjestää, vuosi taisi olla 2013.

Pian HIHS:in jälkeen FEI oli sitten hyvin kiinnostunut ”miten onnistui...”. Hyvin onnistui, oli huikea menestys, yleisö oli halitioissaan, tuomarit omaksuivat kepeän roolin, ja nyttemmin myös ratsastajat ja valmentajat diggaavat kovasti. Pystyvät toteuttamaan herkät hevosensa hälinälle ja asujen myötä muuhunkin kuin perinteisiin toteutuksiin.

Helsingin jälkeen Dressage Knock-out on järjestetty ainakin Maastrichtissa, West Palm Beachissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Kisalla ei vieläkään ole FEI:n virallista statusta. Uskoisin että saisi jos nähtäisi vaivaa sen sääntöjen stilisoimiseen. Meille riittää että mainitaan ”the Helsinki concept” kilpailun yhteydessä. Copyrightia emme ole vaatineet, joskin sekin kävi mielessä alussa.

Nykyään Helsingin Dressage Knock-out on tärkeä osa sunnuntain kisaohjelmaa. Se sopii parhaiten HIHS:in viimeiselle päivälle jolloin kunnon kisat, eli GP ja Kür on jo ohi."

Anna von Wendt ja Henri Ruoste vuonna 2016. kuva: Satu Pirinen


Näin kertoi Tom omin sanoin Dressage Knock-Outista. Mielestäni tämä on aivan superhyvä idea jota on tosiaan järjestetty tämän jälkeen myös muissa maissa, ja mielestäni niin hienoa, että tämmöinen idea on syntynyt täällä Suomessa!

Kouluratsastus menee helposti aika vakavaksi, eikä se tosiaan ole niin yleisöystävällistä ellet oikeasti oli paneutunut kouluratsastukseen. Näin on vähän helpompi verrata kahta ratsukkoa keskenään, kuulla tuomareitten arviot heti suorituksen jälkeen, ja tosiaan hauskinta mun mielestä on ehkä ne asut, mihin hevoset ja ratsastajat pukeutuvat :D

Emelie Brolin ja Henri Ruoste. kuva: Satu Pirinen

Per Duvefelt. kuva: Satu Pirinen.

(tämä postaus tehty yhteistyössä Helsinki International Horse Show:n kanssa)

Inga kommentarer

Skicka en kommentar