Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

onsdag 21 september 2011

Hevosen ostosta..Sainkin kysymyksen lukijalta johon ajattelin vastata vielä tänne, täytyy myöntää että olen todella kova katsomaan myyntihevosten sivuja ympäri eurooppaa, se on vähän niinkun harrastukseni ja sen kauttahan löysin Hiltonin "vahingossa", kun en todellakaan ollut etsimässä itselleni toista hevosta :)  mutta tässä kysymys ja yritän vastata parhaani mukaan ja omien kokemuksieni valossa, eli muilla on varmaan muita näkemyksiä asiasta,tämä on minun ;) :

"Hei, haluaisin tietää mitä kautta olet ostanut hevosesi, oletko käyttänyt välittäjää vai etsinyt itse? Miten hevosten kuljetus suomeen onnistui? Mitä sinun mielestäsi hevosen ostossa tulisi ottaa huomioon ja saako 10t€ budjetilla hyvää kisahevosta? Jos haluaisit kirjoittaa aiheesta enemmän, lukisin mielelläni :) sinulla on upeat hevoset!"

Jos aloitan sillä että miten löysin Kindleyn ja Zerleonen kun he ovat periaatteessa samalla tavalla löydetty. Aloitin selailemassa ja etsimällä netissä myyntisivuja hollannista,saksasta,tanskasta, eniten Hollanti kiinnosti kun pidän eniten hollantilaisesta hevosesta ( kevyt moderni ja "nopealiikkeinen" vähän kuuma,näin yleisesti ottaen,kun esim saksalaiset hevoset ovat yleensä vähän raskaampia ja vanhanaikaisempia) ja samoin hollantilaisesta ratsastustyylistä. Kindley löytyi sitten välittäjän kautta, sen omisti tunnettu hevosmies Tim Coomans, joka myös omisti World Cup voittajan Ravelin (Steffen Petersin kouluratsu). En ostanut suoraan Timiltä vaan välittäjän kautta. Kuljetus tapahtui suomalaisen kuljetusfirman kautta, ja kuljetus Hollannista maksaa n 700-900euroa etelä-suomeen tuotuna.
Zerleonen löysin suoraan tunnetulta myyntitallilta, eli löysin heidän nettisivut,otin yhteyttä ja lähdin Hollantiin katsomaan (tosiaan sillä reissulla oltiin 10pvää Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Tanskassa ja nähtiin n 70hevosta... ) Zerleone on Stal Korenbloemilta, www.stalkorenbloem.com joka myy erittäin laadukkaita hevosia, he myös järjestävät tunnettua huutokauppaa Equine Elite johon pääsevät vaan tarkasti valitut ihmiset huutamaan itselleen stal Korenbloemin hevosia, katsokaa video,on aika makea happening :)
Ja Zerleone tuli sitten myös kuljetusfirmalla Suomeen, sama joka toi Kindleyn.

 Hilton sitten tosiaan löytyi sattumalta kun selailen säännöllisesti noita myyntisivuja ja löysin Hiltonista videon. Jotenkin rakastuin siihen heti ja näytin videon myös valmentajallaeni Marko Björs, joka myös piti hevosesta. Päätin lähteä sitten katsomaan Hiltonia Ruotsiin ja koeratsastuksen jälkeen tehtiin heti kaupat :) Hilton tulee tosiaan suoraan kasvattajalta, eli ei mistään myyntitallista, kasvattajan kotisivut ovat www.raback.se

 Noista hevosten hinnoista on tosi paha lähteä sanomaan mitään, oma kokemus ja näkemys mitä olen nähnyt kun varsinkin olen Saksassa pyörinyt ja Hollannissa, että siellä maksavat nuoret hyvät hevoset todella paljon, helposti yli 100.000euroa. Vanhempaa hevosta joka on kisannut vaativa B- Prix St Georg voi löytää huomattavasti halvemmalla, koska jos hevonen ei ole yltänyt Saksassa/Hollannissa GP-tasolle se ei yksinkertaisesti ole heille hyvä hevonen, eli voi lähteä halvemmalla, siinä hintahaarukkakin on todella iso kun niin moni tekijä määrittää sen hinnan. Jos haluaa hevosen siinä 10vuotta  joka suorittaa Prix St George tasolla siinä 65-70% tuloksia hinta pyörii varmaan siinä 100.000euron paikkeilla myös, ellei ole todella vanha tai jotenkin kipeä.
 Nämä hinnat kuuluvat ehkä paremmin vakaviin otettaviin myyntitalleihin,eli tunnetut myyntitallit, esim Holga Finken, Kasselmann, Stal Korenbloem,yms.. Jos ei etsi mitään tulevaa kv-tason tähteä, niin tottakai paljon halvemmalla voi löytää oikeenkin kivan hevosen, mutta silloin suosittelen ostamaan yksityiseltä, eli ns amatööriltä. heiltä voi löytyä helmiä ja ne eivät aina edes tajua että heidän hevosensa voi olla huomattavasti arvokkaampi. Ruotsin myyntisivuilla löytyy paljon näitä hevosia, esim www.hastnet.se www.bukefalos.com .
 Minun on todella vaikea sanoa saako 10.000eurolla hyvää kisahevosta, se niin riippuu miten määrittää tuon "hyvä kisahevonen". Onko se kv-tason GP hevonen vai aluetason he A-hevonen? karkeasti otettaen sillä rahalla voi löytää vanhemman kokeneemman pikkuvikaisen mutta osaavan hevosen ,tai nuoremman hevosen jolla ei ole niin paljon tai hyviä kisatuloksia. Aina tietysti niitä löytyjä voi tehdä,jos jaksaa etsiä ;) ja esim Hannoverin huutokaupoista voi myös tehdä löytöjä, sieltä on Suomeen ostettu lupaavia nuoria hevosia ihan parillä kymppitonnilla,jotka ovat olleet ihan kansallisen kärkitasoa :) joten kannatta etsiä,etsiä ja etsiä, ja tosiaan mitä tunnetumpi myyjä sen kalliimpi hevonen, ja se ei todellakaan tarkoita että hevonen olisi parempi vana koska hinta on korkeampi, se on tärkeä muistaa!! Nämä nyt olivat vaan esimerkkejä mitä itse olen oivaltanut ja kokenut :)
 Jos olisin itse nyt ostamassa hevosta, en etsisi noista isoista paikoista ensimmäisenä, vaan yrittäisin just tehdä niitä löytöjä, etsiä yksityisten kautta, ehkä käydä huutokaupoissa Saksassa(nuorta hevosta jos etsii,siellä harvemmin näkee yli 6-vuotiatia hevosia) ja MALTTAA etsiä,vaikka se veisikin ajansa.

 Ja mitä pitäisi ottaa huomioon kun etsii hevosta? Minä olen aina luottanut "vaistooni", joku viisas sanoi minulle kun olin ostamassa ensimmäistä hevostani että sen vaan tietää kun se oikea osuu kohdalle, vähän kun etsii poika/tyttöystävää ;) ja näin olenkin tehnyt, muistan kun näin Kindleyn ensimmäisen kerran, jotenkin sen vaan "tunsi", heti kun näin sen vaan seisovan siinä kentällä ennenkun edes lähti liikkeelle, ajattelin heti että "tämä on se" , ja vaikka Kindley sitten kuskasi minua aika pahasti kun koeratsastin se oli rakkautta ensisilmäyksellä ja TIESIN että tämä oli minun hevoseni.
Sama juttu oli Zerleone kanssa, näin kuitenkin siinä 10 pvän aikana 70 hevosta ja muistan kun Zerleone tule maneesiin,minulla melkeen sydän pysähtyi ja en voinut ottaa katsettani irti siitä upeasta oriista <3 mielestäni se oli hienoin hevonen mitä olen ikinä nähnyt, ja sen laukka oli niin henkeä salpaava että meinasi tippua tuolilta :DD kun vihdoin pääsin sen selkään tunsin vaan että istuin timantin päällä, ja hauskinta oli myös se että kaikki siellä myös sanoi että me sovittiin niin hyvin yhteen, ja että moni ei ole voinut ratsastaa Zerleonea kun jos se ei tykkää jostain ihmisestä se ei yksinkertaisesti liiku eteenpäin :D alla on video koeratsastuksestani Stal Korenbloemilla, Zebbe tuossa 4 vuotias <3


Taisi mennä vähä ohi aiheen kun muistelin noita aikoja kun kävin koeratsastamassa :) mutta tottakai pitää muunkin perusteella valita hevonen kun sen "tunteen" perusteella. Kouluhevoselle tärkeää on että sillä on 3 puhdasta askellajia, rakenne sellainen että se kykenee kokoamaan itseään, sen pitäisi myös olla mahdollisimman notkea ja pystyä lyhentämään ja venyttämään askelta. ja tietysti TERVE! ja KAIKISTA tärkeintä on hevosen LUONNE, sen täytyy olla yhteistyöhaluinen ja itse nauttia siitä työnteosta mitä kouluhevoselta vaaditaan. Nöyrä hevonen jolla on oikea asenne vaikka ei olisi mitkään huippuluokan liikkeitä,voi kouluttaa todella hyväksi kouluhevoseksi, jos se itse vaan haluaa ja pystyy siihen :) ja tietysti kuskinkin pitää tietää mitä tekee siellä selässä,mutta tosiaan se luonne on mielestäni se avainsana. Et voi tehdä mitään hevosella jolla olisi maailman parhaimmat liikkeet jos se ei itse yksinkertaisesti halua tai jos sen pää ei vaan kestä (esim kuumenee liikaa).

 huh,tais tulla pitkä juttu,toivottavasti kysymyksenasettelija sai tästä tekstistä jotain edes irti :)

3 kommentarer

 1. Vau, olitpas nopea! Kiitos kattavasta vastauksesta, jospa minullekin tulisi se "helmi" vastaan. Vuosi takana hevosen etsintää ja monta hevosta nähtynä, ei kuitenkaan ihan 70 :)

  SvaraRadera
 2. onnea etsintään! kannattaa tosiaan käydä kokeilemassa mahdollisimman monta hevosta, ja se mitä unohdin mainita että pitää miettiä etukäteen tarkasti minkälaista hevosta etsii, eli rajata ne kriteerit mahdollisimman paljon, ikä,hinta,koulutustaso,kilpailukokemus,sukupuoli, miten voi joustaa terveyden suhteen,yms :) Minä ainakin käytän aika paljon vapaa-ajastani tuohon netissä selailuun, etsin esim googlen kautta niitä myyntisivuja, ja selailen tosi paljon,kyllä se oikea hevonen tulee vastaan jossain vaiheessa :)

  SvaraRadera
 3. Oli pakko kommentoida tätä aihetta, koska olen ikuisesti Sophialla kiitollinen oman hevoseni löytämisestä! Soffian avulla siis löysin nykyisen hevoseni Ruotsista, ilman Sofiaa en varmasti sellaista helmeä olisi löytänyt :) Joten kiitos vielä kerran :D (ja oma hevoseni ei kuitenkaan ole se GP- tason hevonen, vaan juuri oikean tasoinen hevonen minulle ja minun helmeni). Kuitenkin se on kivan liikkeinen ja monet valmentajat ovat pitäneet siitä suuresti, joten on Sofialla jotankin silmää hevosten valitsemisessa :P

  Oma vinkkini on lähteä etsimään hevosta osaavamman ratsastajan kanssa, jos sellainen mahdollisuus on. Lisäksi he voivat tietää tuttuja, joilla on myynnissä se sun helmesi ;D Kuitenkin olen ehdottamasti Sofian kanssa samaa mieltä että kun se oikea osuu kohdalle se vain loksataa ja tietää että tää on se hevonen minkä haluaa :)

  SvaraRadera