Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

söndag 27 november 2011

Askellajeista

moikka! Sain kysymyksen lukijalta johon ajattelin vastata.

"Hei Sophia. Kiitos kivasta blogista, hauska lukea, kun kirjoitat hevostesi kehittymisestä. Jos sinulla on aikaa ja halua, niin lukisin mielelläni sinun mielipiteesi eri askellajien parannettavuudesta. Eli siis kuinka kouluhevosen kanssa voi parantaa käyntiä, ravia, laukkaa. Millä harjoituksilla tms. Kuulisin myös mieluusti sinun mielipiteesi siihen, mitä askellajeja nimenomaan kouluhevosen kanssa pystyy ratsastamalla parantamaan ja milloin taas on tärkeää, että askellaji on hevosella luonnostaan laadukas. Kiitos, jos jaksat paneutua tällaisiin kysymyksiin :)"


Minun mielestä tärkein askellaji joka hevosella täytyy olla luonnostaan hyvä on käynti. Sen takia että huonoa käyntiä on vaikeinta parantaa ratsastuksella. Ravi on kaikista helpoin kehittää joten sen takia jos etsii esim nuorta hevosta tärkeintä on  että käynti ja laukka on luonnostaan hyvä. Melkeen kaikkien hevosten ravia pystyy parantamaan kokoamisilla ja siirtymisillä. Tietysti hevosella täytyy olla silloin kyky tähän eli kannattaa myös katsoa hevosten rakennetta. 
Itse yritän ainakin parantaa ravin laatua ratsastamaan esim nuorella hevosella paljon siirtymisiä laukka-ravi-laukka koska raviaskeleet heti laukan jälkeen on aina kaikista laadukkaimpia, sitten vanhemmalla hevosella voi tehdä kokoamisia ravin sisällä kohti passagea ja siitä taas eteen niin näin saan isomman ja lennokkaamman ravin. Mitä enemmän hevonen ottaa painoa takajaloilleen sen enemmän ilmaa tulee liikkeeseen ja etujalat nousee enemmän. 
 Laukkaa voi myös parantaa ja siinä on aika lailla sama idea, kokoamisia jotta hevonen kantaa itseään hyvin ja näin etuosa kevenee ja etujalat nousee enemmän. Laukassa myös yritän ratsastaa isoja energisiä askeleita jotta siihen tulee enemmän ilmaa, Arjen sanoo yleensä että hevosen pitää "hyppiä" laukassa ja sen hypyn pitää olla mahdollisimman iso.
Käynti on tosiaan kaikista vaikein parantaa,jos hevonen esim kävelee passimaisesti,niin se yleensä johtuu siitä että hevonen on selästään "lukossa" eikä kunnolla läpi. eli ensin se pitää saada rennoksi käynnissä ratsastamalla erittäin hitaasti ja että hevonen odottaa. Käyntiväistöt on myös hyvät jos käynti haluaa mennä epäpuhtaaksi. jos käynti on jo puhdas ja haluaa siihen vaan enemmän yliastuntaa niin kannattaa opetella hevosen menemään matalassa ja pitkässä muodossa, mitä enemmän hevonen voi venyttää kaulaa eteen ja alas sen paremmin se pystyy ottamaan pidempia askeleita.
 Sellaista,toivottavasti tästä oli apua :)

1 kommentar

  1. Kiitoksia vastauksista :) Selvensi omia ajatuksia hyvin!

    SvaraRadera