Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

måndag 17 oktober 2016

Nipsun valmennus viime viikolla

Miten voi olla, että kun lopettaa yhden 8-tunnin työpaikan, niin silti mun aika ei ole riittänyt viime viikolla kirjoittamaan treeneistä postausta? :P Nipsu oli täällä keskiviikon ja torstain, ja sitten mulla olikin päivät täynnä loppuviikon ratsutuksien yms kanssa. No ei saa valittaa, on kivaa kun on tekemistä ;) tämän viikon ajattelin yrittää ottaa vähän rauhallisemmin, mutta mulla on 4 ratsastettavaa hevosta joka päivä, niin kyllä siihen vaan menee aikaa!

Tammikuussa Keisarinmäellä :) Tänä talvena ajattelin vain itse ratsastaa hevosillani, ja yrittää itse päästä valmentautumaan mahdollisimman paljon! Tänä vuonna en päässyt melkeen ollenkaan itse valmentautumaan, ja kyllä sen huomaa heti omassa ratsastamisessa. Nyt kun työt loppui, on heti ollut ihan eri tavalla keskittyminen myös omassa ratsastamisessa, ja ratsastan heti paljon paremmin kun olen tarkka ja koko ajan ajattelen mitä teen!


Jos aloitetaan maantantain hierontapäivästä, niin Hilton olikin jumissa koko vasemmasta puolesta. Hieroja tuntee hevosen 5 vuotta jo, käy kerrran kk:ssa hoitamassa, eikä Hiltonilla ikinä ole ollut toispuoleisia kireyksiä, joten lähti sitten tutkimaan tätä tarkemmin. Se pikkasen aristi vasenta etusen jännettä, ja siinä oli tosi lievästi nestettä, ehkä jokin tulehdus tulossa tai ylirasitus? jonka takia on sitten kiristänyt vasenta puoltaan? No enhän mä sitten tietenkään voinut seuraavana päivänä lähteä Markon valmennukseen, tai Ainon kisoihin vloppuna, joten ne jäi sitten heti suunnitelmista pois. Kävelytin Hiltonia sitten perjantaihin asti, ja ratsastin vloppuna. Tuntui nyt todella hyvältä! Olin tuntenut että se jostain vähän kinnaa, jotain pientä epänormaalisuutta, ei mitään epäpuhtautta, mutta ehkä se, että se oli vähän jumissa. No nyt ei ollut enää sen tuntuinen kun ratsastin vaan todella hyvä ja letkeä. Tänään hieroja tulee uudestaan sen katsomaan, ja ajattelin vielä käydä tuon jalan ultraamassa just in case.

Maneesissa kuvaaminen kun ulkona on pimeää, on aikamoinen mission impossible mun vanhalla kameralla :PPixu sitten sai viime maanantaina kaulan aivan läpikotaisin hierottua, vielä oli pikkasen jäykkyyttä oikealla puolella, mutta selvästi parempi jo kuin viime kerralla! Sai kehuja, että on todella hyvin saanut lihaksia selkään ja pyllylle ;) Veikattiin, että kaulalihas lähtee kehittymään varmaan viimeistään silloin, kun saa sen jumin täysin sieltä pois. Siellähän on joku vanha vamma. En sitten tiedä, kipeytyikö se tuosta kaulalihaksen hieronnasta, onko sillä kiima, pitääkö hampaat raspata, vai mikä, mutta se on koko viime viikon ollut ihan järkyttävän hankala ratsastaa! En saa koskea pohkeilla kun se jännittyy siitä ihan samalla tavalla mitä teki alkuvuodesta kun se tuli, en voi asettaa tai taivuttaa sitä oikealle ollenkaan, se dramatisoi kaiken ja pienestäkin avusta saa semmosen "kohtauksen", että "apua apua, älä vaan koske muhun". Joten valmennuskaan ei ehkä mennyt ihan nappiin, vähän saatiin harjoiteltua siirtymisiä, vasempaan kierrokseen kun ratsastaa niin se on ollut ihan ok, joten harjoiteltiin siirtymisiä niin, että sen pitäisi nyt myös ymmärtää, että pohje voi olla myös kokoava ( eli kun laitan pohkeen kiinni, sen pitäisi ottaa takajalat alle, eikä aina vain pompahtaa täysillä eteen). Näitä pitäisi nyt seuraavaksi harjoitella.


Mutta mua kyllä huolestuttaa nyt tuo, että Pixu on mennyt tuommoiseksi, jostainhan tuo johtuu, se on ollut niin älyttömän hyvä nyt niin pitkään, ja sitten yhtäkkiä heittäytyy tommoiseksi... No, tänään hieroja sen katsoo, onko lihakset kipeät, sitten seuraavaksi katson hampaat, ja kolmas vaihtoehto on ehkä sitten kiima? Ajattelin nyt pistää sen liinaan vaan jotta saisin sen juoksutettua mahdollisimman rennoksi, nyt ainakin 3 päivää, ja torstaina sitten yrittää taas ratsastaa.

Olishan se helppoa jos hevoset vaan osaisivat kertoa, että mikä mättää? mutta kun aina pitää arvailla ja miettiä, eikä aina heti osu oikeaan. Ainakin mä sen olen oppinut, että aina noihin löytyy syy, eikä se hevonen ikinä ole huono tai hankala vaan ollakseen "ärsyttävä" tai koska sitä ei huvita, jne. Kerron lisää kun ollaan saatu selvitettyä asiaa enemmän :)


6 kommentarer

 1. Tekikö muuten Zebbelle koskaan kukaan spesialisti (esim. Pursiainen ja kumppanit) mitään super kattavaa tutkimusta, kun kerroit, että oli usein hankala ja vahva? Myöhään ruunaaminenkin varmaan vakutti? Siis tähän vastaus nyt varmasti ihan itsestään selvyys, kun olet niin todella tarkka hevosten kanssa mutta en muista, että olisit siitä koskaan kirjoittanut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä Zebbelle tehty vaikka mitä tutkimuksia ja mitä hoitoja :p ja kyllä se, että se oli pitkään ori varmasti myös vaikutti jonkin verran :)

   Radera
 2. Kuka hieroo sun hevosia? Olen itse muuttamassa Vaasaan töiden perässä, hevonen lähtee myös mukaan niin täytyy kartoittaa etukäteen hyviä hierojia, kengittäjiä ja eläinlääkäreitä :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Markku Pätsi, ihan paras! Hoitanut mun hevosia säännöllisesti jo monta vuotta! :)

   Radera
 3. Moikka! Tamman omistajana tuo kuvailemasi äkillinen muutos ratsastettavuudessa kuulostaa tutulta ja voi johtua tosiaan kiimasta, jota itsekin pidit vaihtoehtoisena syynä. Syksyn viimeiset ja kevään ensimmäiset kiimat voivat olla yllättävänkin hankalia (ja kipeitä hevoselle), ainakin näin oman heppani kohdalla. Tsemppiä! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! Voi hyvin ollakin, mutta hieroja myös totesi, että Pixulla olis piikkejä, tunsi ne ihon läpi ;/ reilu puoli vuotta sitten se raspattiin,mutta nyt tilataan kyllä äkkiä ell raspaamaan se! Ja toivotaan, että raspaamisella saisin ihanan Pixun takaisin taas <3 olis meinaan parempi kuin että sillä olis näin hurjia kiimoja ;p

   Radera