Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 24 september 2012

Pitäisi sinne klinikalle soittaa..

ja varata aika Zebben ruunaukselle. Mutta nyt rupesin etsimään infoa netistä vähän eri metodeista ja paikoista. Vaihtoehdot mulle näyttää olevan joko laser tai suljettu haava? molemmat siis tottakai tehdään klinikalla. Mikä noista on parempi vaihtoehto vai onko enemmän väliä missä sen tekee? itse olin todella tyytyväinen kun olin Tampereen hevosklinikalla ottamassa Hiltonin irtopalan pois. Jukka Houttu oli huippu ja muutenkin kaikki siellä sujui hyvin! Ne tekee myös ruunausta siellä, onko kellään kokemusta? Mä en tietenkään halua ottaa mitään riskiä mun ihanan Zebben kanssa joten meinaan ensin tutkia kaikki mahdollisuudet läpi huolella :) ehdin jo lukea jonkin verran kauhutarinoita ja nyt vähän epäilyttää :/ ettei vaan käy sitten niin että Zebbe masentuu täysin ja siltä katoaa kaikki karisma ja elämänilo :/

7 kommentarer

  1. Laserista on turha maksaa,voi olla että joutuvat kuitenkin aukaisemaan, joten samoin tein voit teettää ruunauksen suljetulla haavalla.Jälkihoito on molemmissa samanmoista. Varovasti on ensimmäiset viikot otettava.
    Zebben persoona tuskin ruunauksesta muuttuu,paitsi jos sen sielu asu kiveksissä ;)
    Voi toki olla niin karjas ettei pysty tarhaamaan ruunana tammojen kanssa,mutta toisaalta tammat ovat niin kovia potkimaan ettei kukaaan viisas kisahevostaan tammojen kanssa tarhaisi.
    Uskon että Zebbe vain paranee ratsuhevosena kun turhat halut eivät kuluta energiaa !
    Toki ruunausta saa jännittää,mutta kyse on kuitenkin rutiinitoimenpiteestä,kaikki sujuu varmasti hyvin. Tsemppiä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. niin mäkin olen vähän ymmärtänyt että normi suljettu haava on yhtä hyvä tapa ruunata. Mä en kyllä Zebbeä ikinä muutenkaan tarhaisi toisen hevosen kanssa,on mulle liian arvokas ;) että se ei haittaa, kunhan sen orimaisuudet tavat häviäisi, on niin mahdoton kisoissa. :)

      Radera
  2. Meidän ex-hevonen ruunattiin Tampereen hevosklinikalla hevosen ollessa 2-vuotias. Hevonen sai muistaakseni kaikki tarvittavat lääkitykset jo klinikalla eli kotona ei tarvinnut mitään kuureja jatkaa. Haavan päälle oli laitettu klinikalla taitos, joka meidän piti vain poistaa tietyn ajan kuluttua, olisikohan ollut viikko ruunauksesta. Rauhassa piti tietysti ruunauksen jälkeen hevosen olla. Kaikki sujui loistavasti, ei ollut mitään ongelmia.

    SvaraRadera
  3. Luulen että jo tuon ikäisen hevosen kohdalla "ongelmana" tuskin on masennus ja karisman kadotus, mitä itse olen nähnyt niin vanhemman hevosen kanssa ruunaus on ennemmin ns "turha" eli muutos käytösessä ei ole kovin iso kuin että se muuttuisi täysin, kun on kuitenkin jo opppinut tiettyja "käyttäytymis malleja"

    SvaraRadera
    Svar
    1. toivotaan niin, ja tottakai se orimaisuus katoaa kun ruunataan, siinä yleensä voi kestää n 6kk-12kk vaan kun ruunaa vanhempana, monta vanhempana ruunattua olen nähnyt ja kyllä ne rauhoittuu huomattavasti kun hormoonit pikkuhiljaa lähtee kropasta. Ei varmaan ihan yhtä "kuolleita" kuin normiruunat jotka ruunattu aikasin mutta sitä en haluakkaan :) Hilton on aika hyvä esimerkki kun se on 3-vuotiaana ruunattu ja se voi olla välillä ihan kuin ori mutta sitä ei voi verrata yhtään siihen kuinka kamala Zebbbe osaa olla!

      Radera
  4. Viikissä omani on ruunattu ja Paananen kertoi tehneensä laser-toimenpiteitä n. 280 kpl ja niistä vain kaksi on tulehtunut. Eli hänellä ainakin ollut todella pieni riski komplikaatioihin. Meillä meni toipuminen tosi hyvin, lahes asiaa huomaamatta. Turvotusta ei juurikaan ollut ja hevonen oli hyvinvointinen.

    SvaraRadera
  5. Houttu ruunasi oman hevoseni tasan vuosi sitten Teivossa, oli silloin 10v. Olin itse mukana koko operaation ajan, leikkaussalissakin. Minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa klinikasta tai muutenkaan koko ruunaustavasta. Kuten klinikan sivuilla sanotaan, "Ruunauksen jälkihoitoon kuuluu paljon kävelyliikuntaa, joka auttaa pitämään turvotuksen kurissa. Reippaampi meno on kiellettyä 1-2 viikkoa operaation jälkeen. Painetamponin voi poistaa itse tai poistattaa eläinlääkärillä sovitun ajan kuluttua."
    Oman hevoseni kohdalla muu ei muuttunut, kuin turha tammoille (ja joskus muillekin hevosille) huutelu jäi pois. Muuten herra on ihan kuin ennenkin, mutta tietysti joka hevonen on oma tapauksensa. Itse siis suosittelen Teivon klinikkaa ja Jukka Houttua. :)
    Toivottavasti löydät Zebbelle parhaiten sopivan vaihtoehdon!

    SvaraRadera