Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 5 maj 2015

Zebbe parempi, Hilton super!

Tänään pääsin sitten Zebbenkin selkään yli viikon mittaisen tauon jälkeen. Alkuun oli kyllä aika jäykkä, mutta varmaankin johtuen eilisestä hoidostakin. Hölkkäsin sen kanssa aika pitkään ravissa vaihtaen joka kierroksella suuntaa, ja siitä se pikkuhiljaa vertyi ja tuli notkeammaksi ja pehmeämmäksi.

(C) Heidi Järvi


Kun olin noin 15min ravaillut isoilla ympyröillä vaihdoin harjoitusta ja ratsastin jokaisen lyhyen sivun jälkeen pitkän lävistäjän pohkeenväistössä. Ensin oikeen pienessä ravissa aika loivasti, jota sitten lähdin tekemään jyrkemmin ja jyrkemmin, sen mukaan miten tunsin että Zebbelle oli helppoa. Tätä ei kannata lähteä tekemään tosi jyrkästi heti alkuun vaan antaa hevosella aikaa vertyä,jotta se pysyy rentona ja pikkuhiljaa pyytää enemmän sivulle. Varsinkin sellaisen hevosen kanssa kuin Zebbe joka ei ole maailman notkein ;)

Kun kärsivällisesti tätä tekee ja lähtee pikkuhiljaa jyrkentämään niin Zebbe pehmenee älyttömän paljon ja ristiselälle tekee niin hyvää tämä jumppa! Tämän jälkeen laukkasin isoilla ympyröillä oikeen matalassa muodossa ajatuksena koko ajan ylälinjan venytys, "nenä maahan", ilman että takajalat häipyy rungon alta. Tässä Zebbe (ylläri-ylläri) kuumeni aika paljon joten sain ottaa todella paljon siirtymistä mukaan, laukka-käynti-laukka-käynti. Kun sain sen odottamaan laukassa molempiin suuntiin, ja rentoutumaan, lopetin. Lopuksi vielä ravasin ympäri maneesia molempiin suuntiin. Heppa tuntui oikeen hyvältä ja Hiltonin satula vaikutti sopivan sille oikeen hyvin (tai sanotaanko, että paremmin kuin sen oma ;) ), itse pääsin tässä satulassa paljon paremmin istumaan!

Hiltonin kanssa tehtiin tänään vähän enemmän töitä jo, ratsastin parit lävistäjät sarjoilla joka toisella, jotka molemmat kerrat sujuivat oikeenkin hyvin, vaikka niitä ei olla tehty nyt pitkään aikaan. Sitten päätin myös vähän harjoitella Inter 1:sen laukkasiksakkia (siinä tulee kolme sulku-siksakkia niin että ensimmäinen lähtee oikeassa sulussa keskilinjalta 5 metriä, vaihto, vasen sulku 10metriä, vaihto, ja oikea sulku 5 metriä takaisin keskilinjalle, ja taas vaihto ja sit jatketaan vasempaan kierrokseen),

Vantaa 26.4 (C) Nora Oravainen


jota en ole Hiltonilla ikinä tehnyt mutta niinkuin vähän oletinkin niin tämä ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa :P Hilton tekee tosi hyvät sulut, sen on helppo taipua, ja se tekee vaihdot ja suunnanmuutokset siksakissa myös helposti. En harjoittele tätä siksakkia ikinä vaan niinkuin se tehdään radalla, koska tässä hevonen helposti oppii sen että vaihdossa "kaadutaan" toiseen suuntaan kun tietää että tulee se toinen sulku, niin paras tapa mielestäni on tehdä esim näin: oikea sulku, vasen avo oikeassa laukassa, vaihto, edelleen vasen avo, ja sitten vasta lähdetään vasempaan sulkuun,josta taas oikea avo vasemmassa laukassa, vaihto, oikea avo, ja sitten vasta oikea sulku. Näin saadaan varmistettua että se uusi sisäpohje on läpi ja hevonen kantaa itsensä eikä mene ratsastajan edelle kaatuen uuteen suuntaan.

Oli oikeen ihanaa kun sain vaan taputtaa Hiltonia joka välissä, ja antaa sille pidemmät ohjat jotta se sai vähän laukata pidempänä välillä ja irrotella, se oli kuulkaas NIIN tyytyväinen itseensä :) Ihana hevonen < 3

Huomenna Hilton pääsee maastoilemaan ja Zebben kanssa jatkan jumppaamista ja notkistamista. Itse pääsin tänään myös osteopaatin hoitoon, ja nyt on taas niin väsynyt olo, mutta hyvällä tavalla :) olin nyt myös itsekin tosi pahasti jumissa, ja vasen lantio oli alempana kuin oikea, niin että vasen jalka vaikutti pidemmältä kuin oikea :O Olinkin viime viikolla yhtenä päivänä tuntenut että istuin vaan vasemman istuinluun päällä, ja se oikeen sattui, ja nyt löytyi siihenkin syy kun se vasen puoli oli painunut alemmas! Nyt kyllä tuntuu että olen paljon suorempi lantiosta taas, joten toivotaan että tämä pysyykin näin ;) kyllä niitä vinouksia ja kireyksiä vaan tulee kun tekee niin paljon fyysistä työtä, mäkin ratsastan 4-6 hevosta päivässä ja käyn salilla ja lenkeillä, niin kyllä munkin kroppa tarvitsee huoltoa aina välillä :)


15 kommentarer

 1. Hienoa Sophia, Hilton ja Zebbe! :) näkisipä teidät joskus tositoimissa livenä :)

  SvaraRadera
 2. Noinko monta hevosta ratsastat päivittäin :O (tai no teetkö näitä hevoshommia nyt työksesi?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo teen, + valmennan :) syksyyn asti pitäis kropan kestää, sit tulee varmaan tehtyä vähän vähemmän näitä hommia kun aloitan vuoden mittaisen tuomioistuinharjoittelun Pohjanmaan käräjäoikeudessa, minusta tulee sitten varatuomari :)

   Radera
 3. Tosi tärkeä pointti tuo oman kropan huolto

  SvaraRadera
  Svar
  1. on joo, se helposti unohtuu kun aina liikaa keskitytään niihin hevosiin ja niitten huoltoon, vaikka se ratsastaja on se toinen tärkeä urheilija tässä hommassa ;)

   Radera
 4. Apua. Olen aina syyttänyt hevosta vinoksi, mutta löytäisköhän osteopaatti musta itsestäni jotain vastaavaa. Se on vaan niin kallista enkä tiedä jos yksittäinen kerta auttaa paljoa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä kaikissa ihmisissä on aina enemmän tai vähemmän vinoutta ja kyllä se saattaa heijastua hevoseen. Suosittelen kyllä osteopaattia, itse huomaan todella ison eron vaan yhden hoitokerran jälkeen! :)

   Radera
 5. Onko mitään tietoa vielä monelta lauantaina alkaa se psg luokka? Milloin lähtöjärjestys julkastaan? Yritän päästä katsomaan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmaan huomenna tulee kipaan klo 18 jälk, ainakin luulisin, mutta voin laittaa tiedot vielä tänne myös :)

   Radera
  2. Varmaan huomenna tulee kipaan klo 18 jälk, ainakin luulisin, mutta voin laittaa tiedot vielä tänne myös :)

   Radera
 6. Varmaan huomenna tulee kipaan klo 18 jälk :)

  SvaraRadera
 7. Moi!
  Multa löytyy kuvia molemmista hevosista Poni-Haan kisoista. Laitatko mulle vaikka sähköpostia hanna-juulia(at)mainospuoti.fi niin voin lähetellä :) Kuvasivuille tulee esille osa kuvista.

  SvaraRadera