Todettiin myös että Zebbelle on tässä talven aikana kertynyt ehkä vähän liian paljon läskiä ;) joten se aloittaa nyt mun kanssa laihdutuskuurin,jos oltais molemmat vähän hoikemmassa kunnossa kauden avajaiskisoissa Ypäjällä ;) onhan se saanut paljon enemmän lihaksia myös (ja orikaulaa) mutta kyllä näkee että läskiäkin on vähän liikaa :) Toisaalta parempi näin kun että on liian laiha, ne jotka tietää Zebben nuoremmasta iästä tietää kuinka hemmetin laiha se oli silloin!! Nyt vasta viimeisen vuoden aikana rupenut näyttämään hevoselta eikä hirveältä silakalta miltä näytti aikaisemmin!
Hiltonin kanssa kävellään päivittäin, en ole vielä uskaltanut laittaa sitä tarhaan,ehkä tässä viikonloppuna laitan sen sinne vähäksi aikaa. Se kävelee nyt kiltisti ja rauhassa, on ymmärtänyt että ei saa riehua ;)
Zerleone 4-vuotiaana |
Zebbe 4-vee poseeraa <3 |
Heippa!
SvaraRaderaMillä metodeilla ajattelit laihduttaa lähinnä hevosta?
Toisaalta ei ainakan kuvissa näyttänyt läskiltä maha ehkä hieman "pömppö" mutta ei siis paha ja koitenkin kylkiluut tuntuu (muttei näy)
Toisaalta juuri urheiluhevosilla(laukka tms) nähty silakka malli ei todellakaan ole hevoselle terveellinen. Etenkään mahan kannalta.
Toki läskissäkin on yhtälailla terveyshaitat mm. nivel ja jänne sekä "elintaso"(yksipuolinen ruoka) sairaudet.
Ulkoisista merkeistä juurikin silakka mallinen mahanseutu(ravikeilla usein nähty) altistaa selkeästi mahahaavalla (lähde elt S. Hyyppä). Silakka malli siis johtuu usein liian suppeasta korsirehun määrästä ja supistuneesta mahalaukusta.
Tämä EI siis kritiikkinä vaan ihan yleisesti.
Zerleone on hienosti kehittynyt ulkomuodoltaan, sen näkee hyvin kuvistakin.
Muuten on mukava nostaa keskustelua terveistä ja ns, riskittömistä keinoista laihduttaa hevosta (ja miksi ei ihmistäkin).
jatkuu..
Alkuun pari ajatusta;
SvaraRadera*Liikunnan lisäys. Etenkin aerobista liikuntaa.
*Ruokinta? Erittäin hyvä tukihoito liikunnalle.
Mitä syöttää ettein laihtuminen kuitenkaan johda lihaskatoon?
-->aineenvaihdunnan vilkastuttaminen, Tietyt kasvien glykosidit (vaikuttavat mm. virtsaneritykseen, sisäelimiin.) monipuolinen ruokinta, riittävän monipuolinen kasvikanta ruokinnassa, etenkin korsirehun kannalta. Kaikki vaikuttaa.
Hevosten, myös kilpahevosten ruokinnassa on joskus hyvä palata alkujuurille, sillä jalostetut "modernit kilpahevevoset eivät geneettisesti juuri eroa alkukantaisista kavereistaan, varsinkaan ruuansulatuksellisesti.
Ja jos miettiin niin villihavosethan eivät kyllä itseään hengiltä syö, kuten "vankeudessa" suhteellisen yksipuolisella (heinä jopa yksi lajikkeista) ravinnolla elävät MONET kaverinsa, jotka nykyisin myös kärsivät elintaso tyyppisistä sairauksista ja liikkumisen vähäisyydestä. Tämä ei siis yleistys, mutta yleinen ongelma kuitenkin.
MIelstäni tämänkaltaisten juttujen esille ottamine myös kilpahevosten kohdalla on mielenkiintoinen, koska kilpatreenaaminen on kuitenkin tietyllä tavalla hevoselle mahdollisesti erittäin mieluisaa työtä ja periaatteessa lähellä luonnollista (fyysiset ponnistelut, jatkuva liike), juurikin liikkeen takia. Kuitenkin ruokinta usein vierottuu liian kauaksi luontaisesta aiheuttaen monesti piileviä ja myös näkyviä ongelmia, mm. ruuansulatus ja aineenvaihdunta joka johtaa myös lihaksiin ja niveliin ja KAIKKEEN
Luonnollisuus "teemaa" mielestäni yhdistetän ihan liikaa tiettyy genreen ja tyyliin, mikä on haitallista, sillä jokaiselle elävällä yksilöllä on kuitenkin geneettinen malli tiettyy toimintaan ( esim. ruokavalioon) . Ruuansulatus kanava on PITKÄN evoluution aikana muodostunut sulattamaan tietynlaista ruokaa. Vaikka tietynlainen sosiaalinen evoluutio tähänkin vaikuttaa, mutta geneettinen pohja ei kuitenkaa millään pysy ihmisen käsittämissö ajoissa samaan muutokseen.
Avarakatseisuus suuntaan ja toiseen on hyväksi, fundamentaalisuus tässäkään asiassa tuskin toimii.
Vaikkakin aiheessa "hevosen ruokinta" kyllä tapaa monesti fundamentalistisiin ehdottomiin mielipiteisiin. MIkä vaikutus tällä hevoseen?
En vastusta markkinataloutta, mutta hevosen "ruokinta suosituksiin" rehuvalmistaja ja lääketehtaat ovat kyllä pystyneet kehittämään mitä ihmeellisimpiä myyntikikkoja ja puheita ja "totuuksi" sekä myyttejä hevosen ruokintaan, joita kyllä kannattaa ehdottomasti kyseenalaistaa ja punnita.
Tällä en tarkoita sitä että kaikki rehutuotteet olisivat hevoselle huonoja,
valikoimista löytyy tuotteita äärilaidasta toiseen
Toimivasta tuotteesta haitaliseen jopa vaarallisen.
Esimerkkinä voisin mainita Koiranruuat,
Nykyään monella ihmisellä on käsitys että suurinpiirtein kaikki muu on koirale vaarallista paitsi nappulat. Mielestäni aivan täysin rehuvalmistajien luoma "mielikuva". Toki nappulatkin voivat toimia, mutta voivat aiheuttaa vakavia ongelmiakin (kuka tietää mitä ne oikeasti sisältävät, ulkomuodosta ei ainakaan voi päätellä)
Luonnollisesti koirahan on lihan, luonnollisesti kypsyneen (haaskan) syöjä.
Ruokavalion vaikutus suoritukseen on kuitenkin suuri, sehän on selvä, ihmisurheilunkin puolelta.
Kuitenkaan ns. talukkoruokavalio ei automaattisesti ole toimiva
Vrt. Ulkoinen hyvinvointi(lihakset, iho ja sarveisaineet), henkinen hyvinvointi, sisäinen hyvinvointi (elimistön toiminta)
Hyvään ulkomuotoon ihminenhän voi päästä suurinpiirtein kaikkia lisäaine jauheita syömällä mutta mikä tällöin on sisäelinten ja elimistön yleinen hyvinvointi, miten superdietit vaikuttavat elimistöön pitkällä juoksulla? Entä psyykkinen puoli? Saadaanko tällä maksimaalinen TERVE suorituskyky ja onko se pitkäkestoista.
Samoja asioita voi pohtia hevosten kannalta
Mielenkiintoinen aihe:)
Mukava olisi kuulla miten ajattelit "dietin" toteuttaa?
Ja erilaisia näkemyksiä asiaan
Kaikkea hyvää teille!:D
terv. Johanna
hei Johanna! Olipa sulla pitkä postaus ;) Itse en ole noin "syvällisesti" hevosteni ruokintaa pohtinut, vaan kokemuksen mukaan syötän sitä mikä on toiminut parhaiten ja näen että hevoseni voivat hyvin (energiaa löytyy,lihakset kehittyvät, läskiä sopivast, karva kiiltää, ja suoli toimii). Zebben kohdalla ehkä "kauhistuin" juuri sen takia koska Zebbe on aina ollut todella todella hoikka ja "pitkälinjainen", mutta on tosiaan nyt talven aikana kehittynyt tosi paljon ja on täysin eri näköinen. En halua sitä paljon laihduttaa, ihan pikkaisen vaan pienentää tuota masua, pylly ja kaula on vaan lihasta joten en halua tietenkään sitä ottaa pois :) Eli laihdutuksen ajattelin toteuttaa ihan niin että vähennän sen mysliä (syö build up mysliä) hieman, vajaa litran, on syönyt aikaisemmin 2 litraa pvässä mysliä ja nyt vähennän reiluun litraan (tämän lisäksi Zebbe saa päivässä n 4litraa kokokauraa, litra lesettä, e-vitamiiniä,mineraaleja ja heinää 4kert pvässä n 3-4kg per perta) että aika paljonhan se syö,mutta kuluttaa myös energiaa kun on niin kovassa treenissä. Hiltonin kanssa mulla on nyt päinvastoinen ongelma, se on laihtunut PALJOn ja tiputtanut lihaksia aika lailla tässä karsinalevon aikana joten sille pitäisi saada lisää massaa,nyt en voi väkirehuja paljon syöttää kun se on kävelykuurilla vielä 3 viikkoa, sen jälkeen sitten nostan väkirehut pikkuhiljaa normaaliin taas, Hilton lihoo ja laihtuu tosi nopeasti ja helposti joten toivon että se tulee normaalin näköiseksi kunhan pääsemme taas tekemään töitä :)
SvaraRaderaKiitos sulle mielenkiintoisista ajatuksista!! :)
Hei,
SvaraRaderaOlen kuumeessa kotona, joten aikaa spämmäillä!:D
Tuo että hevosen ruokinta tapahtuu nimenomaan sitä seuraillen ja pystyy siitä näkemään että mikä sopii ja mikä ei, ja pystyy näkemään muutokset mitä mikin aiheuttaa, se on ensiarvoisen tärkeää ja hienoa.
Hyvinvointiin ei yleensäkään päästä taulukoita tuijottamalla ja laskutoimituksia tekemällä, jokainen hevonen on yksilö ja se on hyvää hevosmiestaitoa lukea hevosiaan.
Tuli noista proteiineista mielen että (puhutaan hevosista) kun halutaan kasvattaa lihasmassaa valkuaista tulisi lisätä 10-12% :iin ja kun haluttu massa on "saavutettu" niin valkuaisen määrää tulisi vähentää koska valkuaisen tarve kasvaa vain silloin kun kroppa on ns. rakennus/korjaus tilassa, sama päteen sairaudesta, leikkauksesta , haavoista parantuessa.
Liika, käyttämätön valkuainen taas aiheuttaa ongelmia suolistossa (mätänee, typpiyhditeitä) ja sitä kautta vaikuttaa koko kroppaan.
Tosin valkuaista syötettäessä kannattaa myös kiinnittää huomiota sen laatuun ja aminohappokoostumukseen, sillä solun rakennusaaine aineenvaihdunta on kuin palapeli ja se tarvitsee juuri tietyt aminohappo palat ja entsyymit ollakseen kokonaisuus ja sitä kautta jos palapeli ei täyty olemassa olevat palat valuvat hukkaan.. Heinän proteiinit ovat hevosille kaikkein hyödykkäimpiä (tosin jos heinä sisältää vain yhtä lajiketta esim timotei aminohappokoostumus saattaa jäädä turhan suppeaksi (elimistö käyttää ne parhaiten hyväkseen) ja hyvä että syötät hyvin heinää!:)
Sinimailaskin (saa myös mm.hakkeena) ja porkkana sisältää hevoselle hyviä aminohappoja.
Välttämättömät amnohapot ovat siis tärkeimpiä sillä niitä hevonen ei voi valmistaa itse ne on saatava ruuasta. Eivät välttämättä ole samoja kuin ihmisillä.
Valmiissa buidermixeissähän on niihin usein kiinnitetty huomiota ja kattavat tarpeen hyvin jos vain sopivat muuten. Toki valmisrehuissa tuppaa olemaan aina synteettisiä vitamiineja ja hivenaineita ja muita lisäaineita joista saattaa aiheutua ongelmia (mm huonoa imeytymistä tai sulamista)
jatkuu