Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 3 september 2013

Hevosen klippauksesta

Oli tullut toivomus että kertoisin vähän koska hevosta kannattaa klipata ja miten kannattaa loimittaa ja miten klippaan.

Minä klippaan yleensä syksyllä ekan kerran silloin kun hevosen karva rupeaa muuttumaan ns nallekarvaksi, yleensä ne saa sen karvan ensin mahan alle ja kaulalle. Ja toki tärkein juttu mitä kannattaa katsoa on kun hevonen hikoaa (normaalia enemmän) paljon kun sitä liikuttaa ja kun tuntee että se ei jaksa liikkua normaalisti enää koska karvaa on liikaa.

Nytkin klippasin Hiltonin kun sillä oli jo sitä "nallekarvaa" jonkin verran , vaikka paljon siltä ei lähtenyt karvaa kuitenkaan, mutta jaksaa varmasti nyt paremmin ja kisoja ajatellen niin tein sen toki senkin takia että se näyttää siistiltä kisoissa :) Zebbellä on vielä oikeen lyhyt karva joten sitä en tule klippaamaan vielä pitkään aikaan.

Loimituksesta sen verran, että kannattaa muistaa että heti klippauksen jälkeen hevonen on periaatteessa ilman karvoja, ja jos sillä oli pitkä ja paksu karva ennen klippausta niin ero on toki hevoselle suuri joten kannattaa laittaa loimi joka tavallaan "korvaa" sen karvan. Hiltonilla on nyt ohut Bucas Irish Light loimi päällä, ennen klippausta se oli ilman loimea. Ja muistakaa myös käyttää sellaista loimea joka ei kutita, eli mieluiten mahd "liukas" pinta on paras :)

Sitten on tärkeää tuntea oma hevonen ja tietää miten paljon tai miten vähän loimia se tarvitsee jotta sillä on sopivan lämmin. Zebbe on tosi viluinen joten sillä on jo hetken ollut back on trackin verkkoloimi päällä talliloimena, vaikka Hiltonille en olisi vielä loimea laittanut päälle jos en olisi sitä klipannut.

Minä klippaan aina koko hevosen eli myös jalat ja satulankohdan, ja pään klippaan niin että ajan leuan alta ja posket ja jätän sen osan tavallaan mikä tulee poskiremmien yläpuolelle. Korvat klippaan yleensä myös koska ne ovat paljon siistimmät kun ei ole kovin karvaiset.
Tuo on ehkä enemmän makuasia miten tykkää itse, mutta mun mielestä on siisteintä kun kaikki karvat ajetaan pois jos kerran klippaa :) sitten on toki niitä hevosia jotka ovat herkkiä eikä voi ehkä klipata kaikkea pois, joten aina kannattaa mennä sen hevosen mukaan ja toki senkin mukaan kuinka kovaa hevonen treenaa :)


5 kommentarer

  1. Mielenkiintoinen postaus! :)
    Onko sulla ollut ikinä klippauksen suhteen ongelmallista hevosta, joka esim. päätä lähestyessä hermostuu ja viskoo päätä? Miten olet silloin toiminut?
    Missä järjestyksessä muuten klippaat, menetkö päästä kohti häntää vai kuinka?
    Millainen klipperi sulla on? Käytätkö erikseen pientä langatonta konetta päähän & korviin?

    Kiitos vastauksista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. kiva että tykkäsit :) mun hevoset nauttii siitä kun niitä klipataan :P mutta jos on hankala hevonen niin on mun mielestä parempi vaikka rauhoittaa hevonen niin pääsee helpommalla, riippuen toki kuinka hankala se on. Mutta voi kyllä sattua vaihinko jos hevonen hirveesti riehuu siinä kun yrittää klipata joten turvallisuussyistä vois olla parempi silloin rauhoittaa :) voi toki yrittää vaikka laittaa heinäverkko hevoselle klippauksen ajaksi, ja jos on aikaa yrittää totutella sitä klipperin ääneen ennen kuin aloittaa. Minulla on moser avalon klipperi, se on tosi hiljainen ja toimii akulla joten ei tarvitse huolehtia johdosta hevosen jaloissa. Käytän tuota samaa klipperiä myös päähän ja jalkoihin kun se on aika pieni :)

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Mina kaytan aina paan klippaamisessa huulipuristinta, ihan varmuuden vuoksi, vaikka olisi tottunutkin hevonen. Itse kylla mieluiten kilppaan koko paan, enka halua riskeerata varsinkaan silmien ymparilla...
    Useimmat hevoset tykkaavat klippaamisesta kunhan tottuvat siihen, ja rauhoittaminen on aina parempi vaihtoehto kuin vakipakolla:) Jos on tottumaton tai arka hevonen on hyva olla apuri mukana jalkojen kanssa, joka voi nostella jalkoja kun niita tekee: joko pitaa klipattavaa jalkaa ilmassa jotta saa kavionrajat helpommin tai pitaa vastakkaista jalkaa ilmassa niin etta hevonen ei voi vetaista klipattavaa jalkaa liian akisti ylos.
    Mina jatan yleensa satulan alle pienen osan ajamatta, mihin satulan toppaukset tulevat. Jos haluaa ajella selankin kokonaan on lampaankarva suoraan selkaa vastan satulan alla hyva apu herkkanahkaisten hevosten kanssa.

    SvaraRadera