Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 10 november 2015

Nipsun valmennuksen toinen päivä

Hilton on saanut kyllä tehdä kunnolla töitä tässä parit viimeiset päivät!
Tänään tehtiin aika paljon pikkusäätöjä ravissa ja laukassa. Nipsu oli katsonut kisavideot Ypäjältä ja siellä näkyi jonkin verran sitä "horjumista" mitä Hilton helposti harrastaa, kun ei vielä ole tarpeeksi voimaa että jaksaa olla tasapainossa ihan koko ajan. Joten nyt sain tosi hyviä harjoituksia mitä nyt ajattelin ottaa asiakseni harjoitella kotona seuraavan kuukauden ainakin:

Ravissa keskilinjaa pitkin ensin avossa, josta vaihdan taivutuksen ja asetuksen sulkuun suoraan eteen, niin että sen tahti EI SAA muuttua, ja mä en saa viedä sen takaosaa liikaa sivulla. Se tosi helposti käyttää tuota vähän hyväkseen ja karkaa sitten ulos takaosan kanssa taivutuksissa. Joten tämä homma pitää nyt korjata, ja se on myös samalla tosi hyvä harjoitus vahvistaa sitä jotta se jaksaa pysyä takaosan päällä myös vaikka joku taivutus vaihtuu. Esim kun ratsastan radalla kulmaan, teen voltin, lähden sulkuun, lähden avoon, jne. Tahdin pitää olla sama ihan koko ajan.

Laukassa tein aikalailla samalla tavalla, esim vasemmassa laukassa avoa suoraan eteen, josta vaihdoin vaan vähän asetusta oikealle, ja sen pitää jatkaa suoraan eteen samalla linjalla koko ajan, ei saa tasapaino horjua vaikka asetus muuttuu.

Tein myös sulkua diagonaalilla, missä aloitin väistössä,muutin sen loivaan sulkuun, ja muutin sulun vielä avoon. Nämä ovat ihan superhyviä harjoituksia joita mun pitää nyt vaan jaksaa tehdä! Helposti aina tekee niitä samoj juttuja kotona kun menee itsekseen. Varsinkin Hiltonin kanssa kun me ollaan aina hiottu niitä samoja ongelmia, eli se että sen pitää olla terävämpi takaa ja oppia olemaan takaosan päällä jne.. mutta nyt mä meinaan harjoitella tätä ainakin pari krt viikossa oikeen kunnolla, koska nyt on tarkoitus saada niitä prosentteja nousemaan ensi kaudeksi, ja sitä eteen on tehtävä töitä, ja paljon! Onneksi on piiitkä talvi edessä ;)

Nipsukin sanoi että Hilton jopa näyttää paljon paremmalta kun vaan kävelee pitkin ohjin sen kanssa kun se on oppinut käyttämään sitä takaosaa ihan eri tavalla, niin se ei enää näytä niin pitkäselkäiseltä ja hitaalta ;) Se on superhieno juttu, koska sellasia asioita ei ihan noin vaan korjailla! Onneksi mulla on superinnokas hevonen oppimaan joka tekee vaikka mitä, kunhan tajuaa mitä siltä pyytää!

Piaffia tehtiin tänään taas lopuksi, ja vaikka se ei vielä todellakaan osaa sitä, niin se kuitenkin nyt jo vähän tajuaa sen idean aina välillä ja sieltä tulee ihan hyviä askelia aina välillä! Tässäkin on varmaan sama prosessi opettaa sille kuin mitä oli piruettilaukan kanssa; se istuu niin äärimmäisen hyvin takaosan päällä että tekee itselleen tästä vähän vaikean jutun, mutta toisaaltahan se on vaan hyvä että se istuu niin hyvin, pitää vaan aina yrittää tehdä sen pari askelta ja sit heti pois, ettei se tunne että tämä on superhankalaa. Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa lähtee käyntiin tämäkin asia :)

Huomenna liikutan Hiltonin sen verran että sen lihakset vetristyy, torstaina se saa viettää ihan kokonaan vapaapäivän sillä lähden muualle pitämään valmennuksia koko illan töitten jälkeen, ja perjantaina sitten taas jumpataan, ja lauantaina Maschan valmennus. Sunnuntaille pitää keksiä jotain maastoilua ja ensi viikolle taas vähän enemmän maastoilua ja ehkä jotain puomityöskentelyä että tulee vähän vaihtelua kun tälle viikolle on niin paljon treeniä luvassa. Palauttelu on kaiken A ja O, ja se että pitää hevosen mielen virkeänä!


3 kommentarer

 1. Olis huippua nähdä enemmän videoita, jos saisit jonkun kuvailemaan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olen samaa mieltä!! Nyt on ollut vähän hankalaa saada joku kuvaamaan mutta yritän jos saisin jonkun taas joku päivä mukaan kameramieheksi :)

   Radera
 2. Laitankin tämän treenivinkin korvan taakse! Meillä vasta opetellaan ohjalla olemista, reagoimista jalkaan ja siellä mun alla oikeesti olemista, eikä 2m edellä tai takana... Vaikka kuinka yrittää tehdä pienistä palikoista ja rauhassa niin tuntuu että herra 4v ei jaksa keskittyä perusjuttuihin, mutta jos tehdään mitään kokoamisharjoituksia niin tyyppi syttyy aivan täysin... Me päästään varmaan eka treenaa passagea ku mitää avoja! :D
  Että jos siulla on joskus hyviä vinkkejä nuoren hevosen keskittymisen pitämiseen niin kuulisin mielelläni! :)

  SvaraRadera