Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 19 juni 2016

Monta ahaa-elämystä!

Nipsun valmennuksesta tarttui kyllä kotiin monta ahaa-elämystä tällä kertaa, ja erittäin paljon hyviä vinkkejä molemmille hevosille!

Aloitetaan Hiltonista:

Halusin keskittyä ohjelmien ratsastukseen kun se nyt tuntuu olemaan se meidän ongelma. Oli tosi hyvä että pilkotiin tätä ohjelman ratsastusta enemmän osiin, ja löydettiin syy MIKSI radan ratsastaminen ei oikeen toimi.

Itselleni tuntuu vaikeinta olemaan PSG:n raviohjelma (sen takia kun avo tulee uraa pitkin niin Hilton helposti lähtee nojamaan ulkolavalla ulos, ja sitten se on menetetty jo vähän siinä, ei sen jälkeen voltti tai sulku enää onnistu. Esim Inter 1:ssä avo on keskilinjalla, se on mulle helpompi kun hevonen pysyy siinä paremmin tasapainossa kun ei voi nojailla mihinkään), sekä intterin piruetit.

(C) Taru Arola

Raviohjelmaan sain tosi hyviä vinkkejä tehdä niin että mä vaan ensin aloitan niin että ratsastan sen kanssa tosi nopeita vaihteluja esim vasen avo-oikea avo-vasen avo-oikea avo, ihan pari askelta ja sit vaihto. Sama juttu sulkujen kanssa; vasen sulku-oikea sulku-vasen sulku-oikea sulku. Niin että asetuksen vaihto ei aiheuta mitään tahtirikkoa tai sitä että Hilton valuu pois jostain suunnasta. Kun sain tämän sujumaan hyvin niin avo voltti sulkukin sujui paljon paremmin! Vasemmassa kierroksessa mun pitää käyttää oikeeta pohjetta paljon enemmän, yksi ahaa-elämys oli voltille meno, kun teen helposti niin että käytän sisä-apuja liikaa, sitten se liiraa ulkolavan kanssa ulos ja sit se on menetetty sinne sulkuun. Enemmänkin mun pitää kontrolloida se ulkopuoli ja kääntää ulkopohkeella enemmän.

Pirueteissa tulikin se kakista isoin ahaa-elämys tälle kerralle! Kun Hilton lähtee puskemaan ulkolapaa ulos piruetissa, mä helposti yritän korjata sitä suoristamalla sitä ja käyttämällä ulkopohjetta, kun mun pitäisi siinä vaiheessa taivuttaa sitä enemmän sisäpohkeen ympäri ja käyttää sisäpohjetta! Ongelmat tulee sen kahden ekan askeleen jälkeen kun olen lähtenyt kääntämään, se suoristuu ja vähän jää pohkeen taakse. Tässä mun pitää viedä ulkokäsi vähän ulos, ja taivuttaa enemmän sisäpohkeen ympäri. Ja sitten ajatella ulkotakajalka paljon enemmän rungon alle, myös kun ratsastan piruetista ulos. sitten toimii tosi hyvin! Kun Hiltonin paras juttu on nimenomaan piruetit, niin mä heitän ne arvokkaat pisteet pois korjaamalla sitä radalla väärin :P niin hyvä että se nyt selvis ja nyt mun pitää harjoitella näitä niin paljon että mä automaattisesti muistan korjata sen oikealla tavalla. Helposti sitä jää siihen vanhaan tuttuun malliin varsinkin radalla kun on vähän jännää.


Aika hyvä pointti on myös se, että kun mä olen todella ajatteleva ja analysoiva ratsastaja, niin hitaan hevosen kanssa, kuten Hilton, se ei aina ole niin hyvä, kun helposti jään junnaamaan ympyrälle ja etsimään sitä täydellistä tunnetta ja koko ajan tunnustelen ja mietin että "mitä tapahtuu jos nostan käden tähän, tai käytän pohjetta tuossa" jne.. saan sen ehkä hyväksi sitten siinä ympyrällä,mutta kun lähden siitä tekemään jotain juttuja niin se taas häviää. Tässä on se mun ongelman ydin Hiltonin kanssa!! Hiltonin kanssa pitää uskaltaa tehdä vähän enemmän ja muutella asetuksia ja asentoa enemmän, koska sitähän mä joudun radallakin tekemään. Tällä hetkellä menee helposti niin, että kun muutan siinä jotain nopeasti, se menettää tahdin, mä vähän menetän siitä otteen, enkä sitten saa sitä enää takaisin sen ohjelman ratsastamisen aikana. Ja sen takia jään liian paljon valmistelemaan ja varmistamaan siellä radalla että onko se nyt varmasti siinä avuilla. Ja sitten vielä se, että kun pelkään ihan liikaa epäonnistumista, myös kotitreeneissä :P että siitä mun pitää päästä yli ja vähän uskaltaa enemmän eikä pelätä sitä että jotain menee väärin, päinvastoin uskaltaa tehdä ne virheet kotona jotta mä voin ne sitten korjata ;)


Cialle kiitos kuvista!! :)

Enhän enää edes näytä niin pitkältä sen selässä kun se rupeaa kantamaan itseään paremmin ja massaa tulee koko ajan lisää? :)


Ja vihdoin saan ostaa pinkkejä varusteita kun mulla on tamma ;)


Pixu sai paljon kehuja että oli tosi paljon kehittynyt taas! Sen ravi on hyvin ratsastettavissa jo, laukassa se vielä saattaa vähän panikoida välillä. Sillä on joku trauma tapahtunut joskus kun se välillä selvästi saa vähän niin kuin paniikin ja viskoo pään taivaisiin. Tähän saatiin tosi hyvä apuväline, kun laitoin kuminauhat sille (chambooni) päälle. Ne ovat todella löysällä, ei siis yhtään kiristetty koska pointti EI ole saada sen päätä alas, vaan ihan vaan estämään sitä vetämästä päätä taivaisiin aina kun tulee jokin jännä kohta. Tämä on toiminut tosi hyvin ja se on lopettanut tuon melkeen kokonaan jo, niin tämä apu oli meille ihan super tässä vaiheessa.

Pixun kanssa mun pitää olla TODELLA tarkka kaikkien juttujen kanssa, jokaisen siirtymisen pitää tulla hyvin, muuten mun pitää korjata se heti, se ei saa rynnätä lavat edellä käteen siirtymisissä alas, vaan tulla takaosa alla. Jos se ryntää, pysäytän sen rauhassa niin että saan sen odottamaan siinä ja sitten toistan.Tehtiin paljon kiemurauraa, missä sai harjoiteltua hyvin asetuksen vaihtoa usein, sekä sitten siirtymiset käyntiin aina keskilinjan ylittäessä. Tosi hyvä kontrollliharjoitus missä sen pitää odottaa ja kuunnella.

Käynnissä voisin jo aloittaa tekemään vähän etu-ja takaosakäännöksiä, ihan vaan jotta se vähän oppii että apuja voi käyttää eri tavoin, ja miten sen pitää niihin reagoida. ja että se itsekin oppii vähän että se voi taivutella sen kroppaa vähän eri suuntiin. Sitten tehtiin ekan kerran pysähdys ja peruutus ja keski ehkä 30 sek niin se tajus ja peruutti sen jälkeen tosi mallikkaasti :) hirmu fiksu hevonen!!


Ekoja avotaivutuksia 

Tästä kuvasta tykkään!! 

Väistössä
Laukassa mun pitäisi nyt päästä siihen että voin oikeasti, ja uskallan, hidastaa sitä, ettei se mene niin hemmetin isoa laukkaa koko ajan eteenpäin ;) eli vähän kontrolliharjoituksia siinä, ilman että se jännittyy ja panikoi. Tässä jatkan vielä että voin ratsastaa suoraan eteen paljon mutta myös voltteja ja ympyröitä. Ravi-laukka siirtymiset ovat juttu mitä pitää harjoitella tosi paljon!! Just tässä se vielä vähän "panikoi" ja hypähtää laukkaan. Tässä vaan mun pitäisi nostaa laukka pienin avuin ja heti kun se on nostanu laukan päästää se edestä täysin tuntumalta pois, ettei se hyökkää ohjaan, ja ettei sillä oo sellaista tunnetta että mä pidän sitä edestä. Näihin ajattelin nyt keskittyä paljon että saadaan tämä laukkahomma kuntoon.

Muuten oli taas kiva kuulla että tällä hevosella ei mitään rajoitteita ole että kunhan vaan saadaan nämä perushommat sille opetettua niin mikään ei ole rajana ;) niin nyt treenataan tämä vuosi täysillä ja ens vuonna sitten ollaan toivon mukaan valmiita kisaradoille :)

5 kommentarer

 1. Kivoja kuvia Pixusta! Harmi ku Hiltonista ei ollu. Videoita Pixusta blogiinkin joskus ois kiva saada, kaikki ei oo instassa. Youtubeen ja linkki tänne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo en valitettavasti saanut kuvaajaa Hiltonin tunnille :/ ens kerralla sitten ;) nyt jos olis kivat kelit hetken niin voisi ottaa ulkona kuvia niin saa tarkempia ja hienompia ;) Instagramiin pääsee mun mielestä ihan nornmi netistäkin mun mielstä ja sieltä voi katsoa videoita. mulla ei valitettavasti ole paljon ylimääräistä aikaa säädellä paljon videoitten lataamisen kanssa niin tuo insta on ollut helppo kun sinne saa pätkiä parissa minuutissa. mutta heti kun löytyy aikaa teen pidemmän pätkän Pixusta ihan normi kameralla, ei puhelimella, ja sen lataan sitten youtubeen että se pääsee myös tänne blogiin ;)

   Radera
 2. Upea Pixu ja taitava opettaja sinä!
  Kuvasta mistä olet kommentoinut tästä kuvasta tykkään on Pixulla ihan takamus sekä se kantaa itseään.=) Wau, tammasta on tullut kaunotar ja vielä pinkeissä pinteleissä.

  Mulla on ollut samoja ongelmia laukassa kuin sinulla Pixun kanssa tuon pään kanssa. Taidan kokeilla samaa lääkitystä eli champoonit kehiin silloin tällöin valvovan silmän alla.

  Hilton on upea, vaikka siitä ei ollutkaan uusia kuvia nyt.
  Itse kirjoitat ja analysoit omaa ratsastustasi tosi tarkasti, joskus liiankin ankara olet itsellesi, teksti on niin syvällistä. Olet todella vaativa itsellesi, mutta älä sorru ylisuorittamiseen. Onneksi lomailit äsken kultasi kanssa, teet töitä, vietät parisuhde elämää ja ratsastat ahkerasti. Joskus on myös hyvä vain olla, että jaksaa.

  Tsemppiä kisoihin, ihania treenejä ja toivon sydämestäni onnea sekä menestystä teille Hiltonin kanssa tulevaan kauteen, joka on jo nyt alkanut.

  Voin jo silmissäni kuvitella sinut Pixun kanssa kisakentillä joskus ehkä myöhemmin. Luulen, että siitä hevosestä tulee jotain todella upeaa ja suurta ja kaiken lisäksi on tamma, minkä varsoista voi tulevaisuudessa tulla vieläkin suurempaa ja upeampaa kuin Pixusta. Nyt vaan fiilistelet Pixun kanssa, niin kun olet tehnytkin. Hiljaa hyvä tulee ja sinä se osaat "leipoa" hevosesta ne parhaat puolet esiin.

  Olet Super hyvä, taitava, tunteella, sydämellä ja eleettömästi ratsastava nuori nainen, jolle maailma on avoin. Ihanaa kesää toivottaen ja peukkuja teille pitäen toivon parasta kisakauttasi sinulle sekä hevosillesi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitoksia paljon kirjoitat aina niin ihania kommentteja :) mä en ole ikinä ennen champoonia käyttänyt kun en yhtään tykkää apuohjasta joka vetää päätä alas,mutta tätä voi tosiaan käyttää näin että pitää sen ihan tosi löysällä,niin löysällä kun sen saa, että se ei tippaakaan vedä päätä alaspäin mutta jos hevonen viskasee pään taivaisiin niin tämä on tosi kiltti ja joustava mutta ottaa kuitenkin heti sen pään alas ja kertoo hevoselle että ei näin. Oma käsi ei tähän pysty, se menee helposti liian vahvaksi ja hitaaksi tuossa tilanteessa ja hevonen pystyy vetämään vastaan. Mä olen kyllä ihan innoissani Pixusta, se on niin paljon jo muuttunut ja se on jotenkin niin herttainen ja positiivinen hevonen :) kiva tehdä sen kanssa töitä! Sille sopii paremmin tämmöinen ylianalysoiva ratsastaminen ;P

   Radera
  2. Sinulle on niin helppo kirjoittaa ei tarvitse sharpata(piikittää) vaan kannustaa ja tsempata, kun olet jalat maassa oleva tyyppi. Olet taitava ratsastaja, kehittynyt vuosien varrella sekä kunnioitat ja käytät järkeä hevosiesi kanssa, se on myös taito, jota kaikilla ei ole eikä sitä taitoa voi edes välttämättä opetella.

   Mielestäni sovit molemmille hevosille, mutta Pixun selässä tulet pääsemään vielä pitkälle. Siinä tammassa on potentiaalia, liikettä, luonnetta sekä hän on kehityskelpoinen nuori lupaava hevonen.
   Hilton on tosi terästä, mutta bodatumpi versio ehkä jopa tahmea välillä ison kokonsa puolesta, riippuu myös ilmastakin.

   Kuulut niihin ratsastajiin, jotka eivät pakota hevosta vaan ohjaat sen oikeille raiteille, kiität ja kannustat sekä palkitset monipuolisella ohjelmalla. Olet oikea hevoslady.=))

   Radera