Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 12 februari 2017

Reippaita hevosia

Meillä on nyt ollut hieman pidempi treeniputki Pixun ja Hiltonin kanssa, en yleensä treenaa kuin maks 3 päivää putkeen mutta nyt oli tarkoitus pitää 4 päivän putki (näistä neljästä päivästä on ainakin yksi jumppapäivä missä en tee yhtään kokoamisia, vaan jumppaan hevosta "auki", eli notkistan ja herkistän avuille, panostan vaan perusasioihin.). Itse asiassa tämä 4 päivän putki toimi tosi hyvin, molemmat hevoset tulivat vaan paremmaksi joka päivä, joten voi olla, että tämmöistä treeniviikkoa voi tehdä useamminkin!Keskiviikkona oli molemmilla hevosilla jumppapäivä, kun tiistai oli kävelypäivä (jaksotan aina jumppapäivän vapaapäivien jälkeen, silloin on hyvä vaan vetristää kroppa ja käydä perusasiat läpi, ikään kuin valmistella sitten seuraavaa päivää (/seuraavia päiviä) varten joka on yleensä sitten rankempi treenipäivä). Ihanaa, että Pixunkin kanssa voi nyt sanoa, että sillä on jumppapäivä ja kunnon työpäivä erikseen, tähän mennessä ollaan oikeastaan vaan pidetty niitä jumppapäiviä, mihin on sitten voinut hyvin onnistuneen jumpan jälkeen pyytää vähän enemmän, mutta nyt Pixu on niin hyvin jo tasapainossa ja saanut sen verran voimaa, että voidaan tehdä suht normaaleja treenipäiviä väliin myös.

Jumppapäivät ovat molemmille aika samat, yleensä jumppaan hepat (tietty nivelillä) matalassa muodossa missä haluan selän ylös, niskan alas, ja venytystä ylälinjaan, ja tässä muodossa sitten ratsastan alkuun vaan suoraan eteen jotta tarkistan ensin suoruuden, sitten kaarevia uria missä taivuttelen uran mukaisesti, laukassa paljon vastalaukkaa ja ravissa paljon väistöjä, avoja ja vastataivutuksia.


Hilton on niin hyvässä lihasmassassa nyt!

Hiltonkaan ei jaksa ihan koko ajan poseerata :P


Torstaina sitten treenattiin vähän enemmän, Hiltonin kanssa yritän nyt löytää sellaisen "mukavan" kootun ravin, missä en yritä saada liian isoa ravia nyt esiin, koska se ei tule vielä pysymään radalla kasassa, vaan nyt yritetään löytää sellainen hyvä koottu ravi jota voin esittää radalla, eli pitäisi olla helppoa tehdä avot, 8metrin voltit ja sulut, ja tietty lisäykset. Talvella treenattiin paljon sitä isompaa ravia ja siirtymisiä passageen ja takaisin raviin, mikä on auttanut siinä ravin säätämisessä, että voint tehdä puolipidätteen ilman, että tahti katoaa, mutta nyt mun pitää ajatella pikkasen vähemmän sitä isoa ravia, jotta saadaan tahti varmasti säilymään siellä radalla!

Perjantaina harjoiteltiin vähän enemmän ohjelmaa, ratsastin loppuun PSG:n läpi, ja kyllä se nyt tuntuu huomattavasti helpommalta kuin syksyllä, joten toivotaan, että sellainen tunne on sitten myös kisoissa! Sisääntuloa meidän pitää nyt taas harjoitella, ei olla tultu keskilinjaa pitkin varmaan yli puoleen vuoteen ja sen kyllä huomas :P No onneksi tätä ehtii vielä harjoitella ;) Raviin löysin hyvän tahdin ja tempon, pääsin hyvin aloittamaan avot, voltit sujui hyvin, ja myös sulut. Oikea sulku on pikkasen vaikeampi nyt kuin vasen, eli sitä pitää työstää vielä.
Laukkasiksakki sujui helposti kun tein sen Nipsun neuvojen mukaan (kulmassa ajattelen vähän, että annan lapojen "tippua" menosuuntaan(sisälle), tämä siksi, että Hilton helposti kulmissa itse tiputtaa lavat ulospäin jos taivutan liikaa sisäpohkeesta, niin näin saan ne lavat tasapainotettua sinne minne pitää :P

Lauantaina sitten harjoiteltiin vaan vähän piruetteja ja sarjoja, piruetit tein keskihalkaisijaa pitkin kohti peiliä ja käänsin puolipiruetin tai kokopiruetin, tässä Hiltonin vaan pitää muistaa ajatella eteenpäin eikä yhtään jumittaa mun pohkeita vasten. Hilton on nyt ollut todella pitkään ihan super ratsastaa, just eilen rupesin miettimään sitä kun meillä ei ole Hiltonin kanssa oikeen huonoa päivää ollut nyt pariin kuukauteen, kaikki tuntuu helpolta ja kivalta! Toivottavasti homma jatkuu näin :) ollaan löydetty tosi hyvä rutiini verkkaan, mä en yritä liikaa, ja Hiltonille on tullut niin paljon voimaa, että sille kaikki nämä asiat tuntuvat nyt helpolta!

Pixu sai harjoitella torstaina ja perjantaina pääasiassa laukanvaihtoja, ja teki molempiin suuntiin useita puhtaita vaihtoja, välillä vielä tulee vaihtoja jotka ova takaa jäljessä. Mutta kyllä ne sieltä pian loksahtaa paikoilleen, Pixulle on ollut miljoonaa kertaa helpompaa opettaa vaihdot kuin esim Hiltonille ;)

Perjantaina treenattiin vähän enemmän ravia myös, siirtymisiä ravin sisällä, pohkeenväistöjä, avoja ja sulkuja ja pikkasen ravilisäyksiä. Lisäyksiin Pixu tarvitsee vielä tosi paljon enemmän voimaa jotta pääsee työntämään takaa ja oikeasti pidentämään askelta, mutta pikkuhiljaa.
Lauantaina jumpattiin Pixu vaan kevyeesti kun se tuntui niin hyvältä, ja tänään molemmat hepat pääsevät kävelylenkeille, eli vapaapäivä hienojen treenien jälkeen! Huomenna onkin sitten hierontapäivä taas (hepat hierotaan/saa akupunktiota kerran kk:ssa)

Loppukävelyt ollaan nyt yritetty aina suorittaa ulkona kun meillä on ihana metsäpolku tallin takana :)5 kommentarer

 1. Voisitko kirjoittaa listauksen, jossa kerrot miten ja milloin lähdet opettamaan hevoselle etenkin laukanvaihtoja, mutta myös muita "temppuja". Minun pitäisi pikkuhiljaa alkaa hevosen kanssa niitä treenata

  SvaraRadera
 2. Eii, kirjoitat muuten niin hyvää tekstiä että tämä särähtää :D ".. jumpattiin Pixu vaan kevyeesti"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enpä ole laittanut merkille tuollaisia pikkujuttuja.
   Turhaa pönötystä vain, kukaan ei jaksaisi kirjakieltä lukea. Rento meininki näin.

   Radera
 3. Onnea uuteen arkeen, kuullostaa todella asiantuntemusta vaativalta työltä! Toivottavasti sait mukavan työyhteisön :-)

  Hilton on upeassa kunnossa, onnea kisakauteen!

  Laitan Hannover yhdistyksen maaliskuun huutokaupan linkin tässä.
  Siellä olisi sulle kokeiltavaa!!! Saas nähdä mitä numerosta yksi huudetaan, se on oikeasti aika hieno ja hienommaksi tulee. Muitakin kivoja.
  http://www.hannoveraner.com/index.php?id=224&L=0&eignung=dressur

  Kevät olisi jo tervetullut :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! Oi joo mä oonkin jo kuolannut tuota Spotlightin videota monta krt! Mutta en ylläty jos hinta pompahtaa sinne väh. Pariin sataan :( Siellä oli muitakin kiinnostavia pari! :)

   Radera