Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 2 februari 2017

Valmennuksessa pitkästä aikaa!

Kesä ja kisat < 3 


Hilton keskiviikko:

Saatiin heti alkuraveista Nipsulta kehuja, että Hilton ravaa tosi paljon paremmin heti alusta, takaosa alla, suorana, ja innostuneena! Olen aloittanut aina tosi kevyeellä tuntumalla, ilman jalkaa oikeastaan, ja antanut Hiltonin vaan hölkätä, ainut mitä olen korjannut ja tarkistanut, on että sen pitää olla suora. Se suoruus on varmasti auttanut siihen, että se ravi on parantunut heti alusta saakka. Se on iso pitkä hevonen ja riittää, että se on vähäkään vinossa, niin sen ravin tahti kärsii siitä.

Ollaan oltu viimeksi Hiltonin kanssa viime syksynä valmennuksessa mukana, joten oli tosiaan aivan mielettömän ihanaa kuulla, että ollaan menty niin paljon eteenpäin! Jotenkin mä kuitenkin osaan itse analysoida ja korjata omaa tekemistä ja hevostani ilman, että siinä on koko ajan joku auttamasssa, ja se on ehkä vähän pakkokin kun mä joudun niin paljon yksin ratsastamaan. Tottakai asiat voisi olla VIELÄ paremmin jos se valmentaja olisi siinä auttamassa sen pari kertaa viikossa, mutta nyt mennään näillä ja tehdään siitä paras mahdollinen, muu ei auta :)

Se mitä nyt pitää harjoitella enemmän, kun mennään kohti kisakautta, on linjoja ohjelmista. Näissä oltiin tosi ruosteessa. Sain tosi hyvin vinkkejä siihen, miten korjata Hiltonin kun se haluaa Intterin siksakissa kaatua mun oikean pohkeen yli, ja jos korjaan oikealla pohkeella, se jää pohkeen taakse. Eli siinä kun käännän oikeassa laukassa keskihalkaisijalle, ajattelen enemmänkin että käännän vasemmalla pohkeella enkä tee oikeen oikealla pohkeella mitään, "ajattele, että teet isoa ympyrää kun käännät". Sitten sujui tosi paljon paremmin, Sama juttu pätee kun tulen kulmasta lävistäjälle, melkeen pitää asettaa toiseen suuntaan, että saan sen ulkolavan mukaan.

Olen vähän samaa asiaa harjoitellut itse sulkujen kanssa kun olen tehnyt lävistäjällä väistö-sulku-väistö, juuri siksi että saan sen ulkolavan mukaan silloin paremmin.

Tänään harjoiteltiin sitten alkuun pikkasen laukkaa, sain tehdä vähän kokoamisia, siitä löytyykin mun instagramissa pieni videopätkä: Sophiab_1986. Tämä rupeaa kyllä tuntumaan nyt niin helpolta, voin vaan vähän istunnalla koota sitä ja saan sen piruettilaukkaan, josta se kuitenkin etenee ja se on Hiltonille nyt helppoa, vihdoinkin! Tuntuu, että tuota piruettilaukkaa ollaan niin pitkään yritetty saada paremmaksi mutta se on tuntunut vaan niin raskaalta Hiltonille, että ihanaa että harjoitukset ovat tuottaneet tulosta! Varmaankin se, että olen koonnut sitä sinne "melkeen" piruettilaukkaan, enkä liikaa paikalle, on auttanut Hiltonia löytämään se eteenpäinpyrkimys ja saanut sen huomaamaan, ettei tämä olekaan niin vaikeaa.

Toki se vie aikaa, että noin iso hevonen saa voimaa, ja sekin on varmaan ollut iso syy miksi viime vuonna mikään ei oikeen toiminut. Hiltonille tuli tosi paljon massaa lyheyssä ajassa, ja kyllä se massakin vaatii aika paljon sitä voimaa ennen kuin sitä on helppo kantaa :P Hyvä vertailu oli, että mieti jos itse lihoat 30kg tosi lyhyellä ajalla ja sitten pitäisi kuitenkin jaksaa tanssia ja punnertaa, jopa enemmän kuin ennen :P kyllä siinä hetki menee, että siihen kykenee.

Ravi on paljon parempi, mutta se on Hiltonille todella vaikea askellaji. Mun pitää löytää sellainen ravi, missä voin tehdä yrjön ja intterin ohjelman vaivattomasti ja menettämättä tahtia. Tässä meillä on vielä töitä. Pitää nyt varmasti harjoitella taas enemmänkin ohjelmapätkiä, huomaa että ollaan siinä taas ihan ruosteessa, ja äkkiä se kisakausi sieltä sitten alkaakin, joten meidän pitää olla valmistautuneita siihen ;)Pixun kanssa sain parhaan tunteen IKINÄ siinä lopussa! Harjoiteltiin vähän sulkuja, ja sitä, että laukassa voin välillä kääntää piruettimaisesti kulmissa, ja sitten kokeiltiin vähän vaihtoja. Se ehti väsähtää vaihtoihin jo vähän, niin saatiin vain yksi puhdas vaihto tehtyä tällä kertaa, yleensä jos teen ne aika alkuun, se tekee molempiin suuntiin puhtaasti ekalla yrityksellä. Tänään kuitenkin tunsin heti alusta, että Pixu oli todella pehmeällä kaulalla niskalla, tosi rento, ja "läpi". Sen takia sitten myös väsyi aika nopeasti kun käytti itseään niin hyvin.

Lopussa tosiaan laukkasin vaan ympyrällä oikeassa laukassa, sain sen ensimmäistä kertaa tässä oikeasti rentoutumaan, nostamaan selän ja sään, ja niin että pystyin vielä kokoamaan laukkaa ilman että se jännittyi siitä! Ihan kun olisi joku valo syttynyt Pixun päässä, että "jaa,tässäkö asennossa mun pitäis olla niin kaikki on paljon helpompaa" :P


Kyllä se siitä kuulkaa :) Olen nyt niin intoa ja inspoa täynnä taas, oli aivan huikean hyvät valmennukset! Nyt pidetään huomenna vähän kevyempi jumppapäivä, lauantaina vaan kävely, ja sunnuntaina estepäivä :D

9 kommentarer

 1. Osaisitko osaavana ratsastajana selittää kokemattomalle että missä tilanteissa käytät ulko- ja milloin sisäpohjetta? Kun esim. voltilla hevosta käännetään ulkopohkeella, niin mitäs sisäpohkeella tehdään? Ja voltilla pitäisi pitää ulko-ohja tuntumalla mut miten silloin sitten pystyy asettamaan tai taivuttamaan hevosta sisälle? Ja mulla käy sit usein niin että joko se hevonen pienentää sit sitä volttia, tai karkaa ulos voltilta ku ulkolapa työntää ulos.. Miten hevosen saa ratsastettua herkäksi, tai mitä tehtäviä itse käytät, joka edesauttaisi hevosta tulemaan herkemmäksi?

  Mulla tuo ulko-ohja ja ulkopohje on semmoinen ikuinen mysteeri, en vaan tajua mikä rooli sillä ulko-ohjalla varsinkaan on. Silti aina hoetaan sitä että useimmat hevoset nauttii tukevasta ulko-ohjan tuesta. Eikö sillä sisäohjalla sitten ole niin tärkeää roolia?

  Olen opettajalta näitä asioita kysynyt, mutta en aina muista selittää ja tarkentaa tarpeeksi, näin kirjoittaessa se on paljon helpompaa. Tiedän, että sinun on varmaan vaikea selittää näitä juttuja, mutta olisin SUPER kiitollinen jos viitsit yrittää! Minun mielestä kun sinä ratsastat niin eleettömästi ja rauhallisesti, niin olisi hienoa oppia juuri sinun ratsastustyylistäsi :) Tiedätkö, jos mulla olisi vaan joku hevonen niin mielelläni tulisin ihan sun oppiin!😜 Olisi hienoa osata joskus ratsastaa yhtä hyvin kuin sinä!

  Kiitos jo etukäteen ja ihanaa viikonloppua!😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heippa! Kiitos ihanista sanoista :) Mä ajattelisin näin, että ratsastajan avut (jos nyt mietitään pelkästään pohkeet ja kädet) pitää laittaa hevosen ikään kuin "tunneliin" apujen sisään, tässä käytetään myös sanontaa, että hevosen pitää olla "raamissa". Pitää olla sellainen tunne että hevonen on suoraan ratsastajan alla, se ei livisä ulko-avuista ulos (heittämällä esim ulkolavan voltilla ulos, näin käy helposti jos taivutat hevosta vaan sisäpohkeesta ja käännät sisäohjasta, hevonen valuu ulos sun tunnelista jos ei ulkoavut pidä sitä siinä), eikä painu sisäapuja vastaan. Jos mietit seuraavan kerran kun ratsastat, ensin suoraan eteen, löydä se tunne että hevonen on suoraan sun alla, sulla ei ole enemmän hevosta esim sun vasenta pohjetta vasten kuin oikeaa pohjetta, eikä enemmän tuntumaa toisessa ohjassa kuin toisessa. Sitten kun hevonen on siinä suoraan sun alla, ja lähdet kääntäämään voltille, pitää se sama tunne säilyä. Jos et käytä ulkoapuja voltilla, tulee sellainen tunne että sun hevonen livistää voltista ulos (esim voltilla vasemmalle,tulee tunne että hevonen livistää ulos oikealle ja sinä jäät isumaan liikaa hevosen vasemmalle puolelle). Eli ulkopohkeella käännät voltilla hevosen ulkolapaa, tai etujalkoja menosuuntaan, sisäpohje on se mikä taivuttaa hevosen sisäkyljen, ulko-ohja auttaa pitämään kaulan oikeassa asennossa ettei se käänny liikaa sisälle, ja sisäohja kevyeesti johtaa menosuuntaan, mutta tässä ohjassa ei saa olla painetta. Jotenkin näin :) toivottavasti ei tullut liian sekavaa tekstiä :D

   Radera
 2. Hilton on niin hieno! Ihan mielenkiinnosta, miten tiukalla pidät turparemmiä? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin on <3 mun mielestä melk mitä löysempi, sen parempi! Turppikseen pitää mahtua helposti ainakin se 4 sormea, niin että hevonen voi liikutella leukojaan vapaasti, mun mielestä jos sulkee suun liikaa tulee suu vähän "kuolleeksi" ja hevonen sen takia vahvaksi. :)

   Radera
 3. Miten pitkään olet ratsastanut?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koko elämäni periaatteessa, aloitin kun olin 6 ratsastuskoululla, oman hevosen sain 12-vuotiaana :)

   Radera
 4. Ratsastiko lapsuudessasi kukaan muu perheestäsi vai olitko ainoa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mä olin itse asiassa ainoa, isä kövi ratsastuskoulun tunneilla hetken siinä kun olin saanut oman hevosen mutta hänen innostuksensa ei kauan kestänyt :p oli kuitenkin mun kanssa kisoissa aina mukana, vei valmennuksiin jne :)

   Radera
 5. Kevyellä, kevyesti ;) Ei kahdella e-kirjaimella. Huomasin että systemaattisesti kirjoitat kevyeellä jne, ja näin hiljattain toisenkin ruotsia äidinkielenään puhuvan kirjoittavan samoin. (Tätä ei tarvitse julkaista) Tsemppiä alkavaan kauteen, Hilton on mahtava!

  SvaraRadera