Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 24 mars 2011

Lisää massaa?!

hei tarvitsisin vähän neuvoa joltain joka tietää hevosen ruokinnasta vähän paremmin kuin minä. Zebbe on tiputtanut aika lailla painoa Suomen muuton jälkeen, osaksi varmaan matkan takia ja osaksi ruoan muutoksen takia. Syötän sille nyt per päivä 5litraa Racing builder mixiä, 1litraa lesettä, 1 ½ litraa kokokauraa, sekä n 12kg heinää. Eli saa aika paljon ruokaa, mutta olisiko mitään ehdotuksia? E-vitamiinia syötän myös lisäksi sekä mineraaleja.

4 kommentarer

 1. Hei, vinkkejä ruokintaan;

  Noiden lisäksi mitä syötät tai esim leseen tilalle näin keväästä (kun heinäkään ei ole mitään kovin vahvaa enään), niin voisit kokeilla greenlinea, siinä valkuaista muistaakseni noin. 13% ja kun sinimailas tuote on kyseessä niin valkuainen hevoselle luonnollisemmassa muodossa.

  Toisekseen kun hevosesikin matkustaa paljon ja kilpailut ym. kuitenkin aina hieman lisäävät stressiä, jolloin mahasta (ja sen limakalvoista) on hyvä pitää huolta, että vältyttäisiin ähkyiltä ja vatsahaavoilta, mahan huono kunto myös estää tehokkaan rehunkäytön.
  Mielestäni helppo ja hepoille usein maittava "maharehu" on pellavansiemenruohe liotettuna limaksi, ja siihen mössöön voi sekoittaa sitten greenlinea tai/ja lesettä tai jtn muuta tai syöttää pelkälleen. Olen huomannut pellvaisen erittäin toimivaksi monilla kilpahevosilla.
  Toki myös valmiit mash seokset sisältävät samoja ainesosia, mutta ainakin itse suomessa oleessani haluaisin käyttää suomalaisia tuotteita.
  Ja kunnolliseksi limaksi liotettu pellavainen on kuitenkin vielä tehokkaampi, lisäksi se sisältää rasvahappoja ym, jolloin myös karvan laatu paranee, sitä ei myöskään tarvitse syöttää suuria määriä n1-2dl päivässä.
  lisäksi jos epäilet ruuansulatuksessa tai suolistossa olevan jtn epätasapainossa, maitohappobakteerit tai ihan oikea piimäkuuri voisi olla paikallaan, (alkukankeuden jälkeen hevoset jopa pitävät piimästä).

  Kasvi (esim rypsi) öljyt energian lähteenä toimivat, rypsiöljy on myös hyvä e-vitamiinin lähde.

  Myös hampaat kannattaa tarkistaa, jos hevosen yleishabituksessa on muutosta.

  Säännölliset kävelyretket, etenkin mäkisessä maastossa, lisäävät lihasmassaa onniistuneen ruokinnan kanssa plus tietenkin normitreenit siihen päälle. Maastoilu pitää myös psyykeen kunnossa, joka edesauttaa hevosella ruuansulatusta..

  Toivottavasti edes jokunen hyödyllinen pointti!

  SvaraRadera
 2. ai niin ja heinäähän aina voi lisätä (periaatteessa ennemmin kuin väkirehua) ainakin jos hevoselle se maistuu. Yleesä kun antaa pieniä määriä usein niin maistuu paremmin..

  SvaraRadera
 3. racing nutriglowta syötän omalle kisahevoselle (kans.taso) ja siinä on paljon rasvaa sekä lisää massaa kuumentamatta.

  SvaraRadera
 4. hei! kiitos paljon vinkeistä :)

  Lisäsin ruokaan vielä rypsiöljyn ja pellavasiemenöljyn. Zebbelle on nyt jo ruvennut tulemaan takaisin se massa, joten luulen että näillä mennään :) tietysti pitkä matka saksasta ja kun ruoka vaihtuu täysin niin se varmasti näkyykin hevosessa. Luulen että Zebbe saa parempaa heinää täällä ja enemmän(ei aina edes jaksa syödä kaikkea) ja samoin ruossakin on enemmän energiaa ja massaa kasvattavaa joten ei kai kauan kestä että se on taas ihanan pyöreä,on jo nyt ihan hyvän näköinen :)

  SvaraRadera