(Tämä postaus on tehty yhteistyössä Helsinki Porsche Horse Show:n kanssa)
Itse aina pienempänä ihailin upeita kouluratsastajia ja niitten kiiltäviä hevosiaan kun käytiin isoissa hevostapahtumissa ja kilpailussa katsomassa, tai kun ne näki TV:stä. Miten hevoset ja ratsastajat saadaan niin upean kiiltävän näköiseksi? Ajattelin vähän jakaa omia kokemuksiani miten tämän kaltaisiin isoihin kisoihin voi valmistautua, jotta näyttäisi mahdollisimman katu-uskottavalta (ja miksi ei myös pienempiin kisoihin) ;)
Toki on myös paljon muita käytännön asioita mitä täytyy miettiä läpi kun lähtee isoihin kilpailuihin, nekin käyn vähän läpi. Mutta ensin keskitytään siihen ulkomuotoon ;)
Ensinnäkin, päivää ennen kisoja pestään koko hevonen hellävaraisella shampoolla, tai ihan hevoselle tarkoitetulla shampoolla, koko hevosen kroppa, harja, jalat, pää (päähän ei shampoota), ja häntä. Tämän lisäksi kaviot hinkataan jollain kovalla juuresharjalla, jotta saadaan kavion pinta täysin puhtaaksi.
Kun hevonen on pesty, lisätään häntään kiillotus/selvitysainetta, ja sitten häntä voidaan laittaa letille, jottei likaannu karsinassa, ja jotta saadaan häntään vähän tuuheutta (varsinkin kouluhevosille tämä sopii hyvin). Kun kaviot ovat kuivuneet niihin laitetaan kavioöljyä tai rasvaa. Sitten hevoselta siistitään vähän karvoja, esim korvakarvat, ja ruununrajan olevat karvat siistitään myös (jalat saa mielestäni parhaiten jos ne klippaa koneella samalla kuin koko hevosen, mutta saksilla saa myös aika siistiä jälkeä jos on tarkka).
Kun hevonen on kuivunut, se harjataan huolella, ja lisätään hieman kiillotusainetta (tämä jottei lika tartu karvaan kun hevonen nukkuu yöllä, jos se pestään päivää ennen kisoja).
Hevosen pesemisen lisäksi, pestään myös varusteet, eli satula, satulavyö, vastinhihnat, kanget, kuolaimet, kisahuopa, verryttelysuojat, sekä omat varusteet, eli saappaat, frakki/kisatakki (viedään yleensä pesulaan), kisahousut, kannusremmit pestään satulasaippualla, kannukset kiillotetaan. Minä vielä viimeistelen nahkapesun kiillottamalla ne nahkaiset pinnat jotka eivät tule minua tai hevosta vasten, silikonisienellä.Silikonisienet voi ostaa esim kenkäkaupasta, eikä maksa kuin pari euroa. Näillä saa todella hienon viimeistelyn ja todella kiiltävät nahkavarusteet!
Kuva lainattu täältä |
Kun kaikki pesut ja kiillottamiset ovat tehty, pitää tietenkin pakata ;) mukaan kannattaa aina ottaa varavarusteet, niitä mitä on, jos jotain sattuisi menemään rikki. Hevosen passi kannattaa aina säilyttää niin, ettei se vaan unohdu kotiin ;) minä säilytän sen yleensä kisakaapissa, tai autossa.
Kisapäivänä hevosen kaviot taas hinkataan kovalla harjalla kavion pinta mahdollisimman puhtaaksi, ja taas kavioöljyä, tai kaviolakkaa, jotta saa kiiltävät kaviot. Hevonen harjataan huolella, ja viimeistelynä kiillotusaine joka voidaan viimeistellä pehmeällä harjalla tai pyyhkeellä. Hevosen sieraimet ja silmänympärys putsataan ensin sienellä ja vedellä, jonka jälkeen puhtaalla pyyhkeellä levitetään baby-öljyt. Tässä kannattaa olla tarkkana ettei laita liikaa, ettei silmänympärykset tule liian tummiksi ;)
Letit laitetaan aina kouluhevoselle ommellen, tässä video siitä miten minä ompelen letit:
Letityksen piste i:n päällä on etuletti!! Oikealla kouluhevosella ei ikinä ole etutukka auki ;) siihen siisti ranskalainen letti ja sykerö, joka ei törrötä suoraan ylöspäin, vaan se yritetään taittaa mahdollisimman alas. Monet käyttää nykyään korvahuppua, ja silloin ei kannata laittaa etulettiä sykerölle vaan silloin vain ihan ranskanletti alle, ettei hupun alta törrötä pieni pallo.
Kisapaikalle kannattaa aina tulla ajoissa, jottei vaan tule kiire. Isoissa kisoissa on myös aikamoiset järjestelyt, esim jäähallilla verryttely on alhaalla maan alla, ja sitten kisa-areenalle kävellään puoliksi tunnelin kautta, ja puoliksi ulkona. Tätä kannattaa harjoitella, ja onneksi esim Helsinki Porsche Horse Show:ssa pääsee ainakin pari kertaa ennen omaa kisapäivää harjoittelemaan sekä verryttelyhalliin, että kisa-areenalle. Kaikki tämmöiset valmistelut kannattaa tehdä huolella ja totutella hevonen kaikkeen mahdolliseen, ettei vaan tule yllätyksiä sitten kun on itse kisasuoritus. Oikeastaan, mitään ei jätetä tässä vaiheessa enää sattuman varaan, ei ulkonäköä, eikä hevosen suorittamista ;)
Jäähallin verryttelyhallista |
Kilpailu-areenalla, esteratsukkojen seassa ;) |
Ennen isoa kisaa täytyy tietenkin suunnitella treenit todella tarkasti monta viikkoa ennen itse kisaa. Hevoselle voi olla hyvä laittaa lepojakso ennen kuin varsinaset kovat treenit ennen kisaa pistetään käyntiin, ja myös pieni palauttelujakso lähempänä kisaa. Tätä kannattaa pohtia ja suunnitella sitten sen mukaan, mikä sille omalle hevoselle sopii parhaiten. Kaikki rokotukset kannattaa myös ajoissa tarkistaa, jos on KV-tason kisat samaan aikaan kuin esim 5-tason luokka, niin kisajärjestäjä yleensä vaatii että rokotukset ovat FEI:n sääntöjen mukaiset, eli viime rokotuksesta ei saa olla yli 6kk, muuten rokotusväli on maks vuosi ( SRL:n rokotusmääräykset).
On myös todella tärkeää, että pohtii sitä omaa psyykkistä puolta myös. Harjoittelee ohjelmaa monta kertaa läpi päässään, käy areenalla, jotta tietää minkälainen tunnelma siellä on, suunnittelee oman ratsastuksena mahdollisimman tarkasti. Jännittyneisyyden kontrolloi parhaiten sillä, että on mahdollisimman hyvin valmistautunut kisaan! Ja kaikista tärkeintä, että osaa pitää hauskaa ja nauttia siitä hetkestä, se on loppujen lopuksi niin lyhyt se hetki siellä areenalla ;)
Hehhee... No nyt hävettää myöntää, että itse vain harjaan ennen kisoja! :'D
SvaraRaderaNo mutta onneksi Hertta on likaisen ruskean värinen niin ei voi mitään vaikka kuinka jynssää. :D
Haha 😂 Mulla jääny päälle Zebben ajoista kun se piti AINA pestä, niin sit siitä on jääny tapa 😜 Mutta enmä joka kisaan pese enää! Tärkeimpiin vaan :)
RaderaValkoinen tai vaalea häntä kannattaa pitää puhtaana myös kisojen välissä pesemällä säännöllisesti, koska sitä ei muuten enää yhdellä pesukerralla takaisin valkoisesksi saa...
SvaraRaderaTotta :D tai ainakin saa pestä monta kertaa että saa taas valkoiseksi jos on ehtinyt tosi likaseks mennä...
RaderaMiten peset saappaat? :) Monet on sitä mieltä, ettei satulasaippuaa saisi laittaa saappaisiin etteivät lötkisty. Toiset taas pesee sillä ja pyykivät vain vaahdon pois.
SvaraRaderaMä pesen kyllä ihan satulasaippualla aina :) pyyhin sitten pyyhkeellä kuivaksi. Kisasaappaisiin käytän myös mustaa kenkäpolishia, sekä sitten sitä silikonisientä viimeistelyyn :) ja se musta kenkäpolish vaan niihin kohtiin jotka eivät tule hevosta vasten ;)
RaderaMitä mieltä muute oot ylipainoisista ratsastajista? Kun itselläni on ongelma että kehtaanko mennä tallille ja aloittaa rakasta ratsastusharrastus uudelleen. Olen ratsastanut n. 7vuotta mutta ny on ollut välissä sairauden takia 2vuoden tauko ja sairaudesta johtuen olen lihonut sinä aikana paljon ja itsetunto on heikko. (painan tällä hetkellä 87kg) nyt kun paino ei enää ole nousussa ja vointi parempi niin haluaisin aloittaa ratsastamaan mutta en tiedä kehtaanko koska moni, lähes kaikki tallilla kävijät ovan monta kymmentä kiloa minua painavempia..
SvaraRaderaMinusta sinun ei kannata ikinä ajatella, että mitä muut sinusta on mieltä! Kunhan hevonen on sinun kokoosi sopiva, niin se on se tärkein! En minäkään menisi millään pikkuponilla enää ratsastamaan :) että mun mielestä ei muuta kuin tallille vaan! Ei kannata paljon ajatella mitä muut ihmiset ajattelevat, kaikki kuitenkin enimmäkseen keskittyy siihen omaan tekemiseen (paitsi sellaiset no-liferit ;) ja niitten mielipide nyt on aivan sama!) mä en ikinä katso ratsastajan painoa, se ei mun mielestä ole niin oleellista, enemmänkin se kropan hallinta, ja se, että valitsee oikeankokoisen hevosen itselleen :) ei liian isoa eikä liian pientä! Tsemppiä, ja tallille vaan ratsastamaan :)
RaderaIhana vastaus Sophialta! Samaa mieltä, tsemppiä!
RaderaMahtavat ohjeet kisoihin lähteville. Ihmettelen, että sulla ei ole hoitajaa, joka tekisi noita valmisteluja? Olet varmaan täys työllistetty, kun lähdet kisaamaan?
SvaraRaderaOsallistutko tänä vuonna Helsinki Porsche Horse Showiin?
Tee pian taas postaus Pixusta. On niin mukava lukea neidin kehityksestä.
Nalle karhu varmaan nauttii, kun päässyt laukkailemaan kanssasi. Onko teillä mahdollista päästä laukkailemaan syksyisin sänkipelloille?
Mä teen yleensä kaiken itse kyllä. Kaikki nuo joista kirjoitin tähän postaukseen, teen aina ihan itse. Mutta mä tykkään siitä, ja se on osa sitä kisavalmistelua :) En osallistu itse Porsche Horse Showiin, mutta olen menossa katsomaan! Olen paikan päällä lauantaina ja sunnuntaina :) Pixusta pitää taas ottaa uutta kuva-ja videomateriaalia, se on kehittynyt taas todella paljon! Ensi viikolla on Nipsun valmennukset ja Cia jo vähän puhui, että voisi tulla silloin kuvaamaan ;) Meillä ei valitettavasti ole sänkipeltoja lähellä meidän tallia, muuten olisi kyllä niin kiva päästä laukkailemaan! Hilton on kyllä ollut todella innostunut nyt työn tekoon taas, kun hetki ollaan vaan tehty perusjuttuja, niin tänään kun tehtiin vähän sarjoja ja piruetteja se oikeen jopa kuumeni <3
RaderaTämä ei nyt oikein liity aiheeseen, mutta olen monilta tätä asiaa kysynyt eikä kukaan asiaa osaa oikein kattavasti ja ymmärrettävästi selättää. Koska olet taitava kouluratsastaja ja varmasti paljon perehtynyt ratsastukseen eri näkökulmista, ajattelin kysäistä muutamia juttuja jotka auttaisivat itseäni tosi paljon eteenpäin!
SvaraRaderaMulla on ratsastaessa se ongelma, että kun asetan tai taivutan hevosta, menetän ulko-ohjan tuntuman. Keksitkö jotain vinkkejä kuinka välttää tämä?
Minulle on monesti huomautettu ja huomaan ongelman itsekin, että minulla on useasti liian kova käsi. Samalla taas saan kuulla myös aina siitä että ohjani valuvat liian pitkiksi. Sitten pitäisi tuntuma säilyttää mutta silti ajatella käsillä "eteenpäin". En ymmärrä miten voin tehdä noita asioita kaikkia samaan aikaan.. Monesti musta tuntuu siltä kun ratsastan että hevonen painaa kädelle..
Olen ratsastanut aktiivisesti noin 7 vuotta, mutta en siltikään kykene ratsastamaan hevosta rehellisesti peräänantoon ja "muotoon". Paikoitellen hevonen ehkä myötääkin niskastaan, mutten kykene pitämään hevosta "muodossa" kuin pätkittäin.
Tiedän, että kaiken perus idea on saada hevosen eteenpäin pyrkimys kohdalleen, mutta entä jos kyseessä on laiskemman puoleinen hevonen? Sellaiseen on niin vaikea vaikuttaa kun pitäisi koko ajan vahtia että liikkuu edes eteenpäin.
Kiitos paljon jos viitsit vastata ja edes koittaa selittää näitä juttuja minunlaiselle keltanokalle!
Tsemppiä Hiltonin ja Pixun kanssa!
Mulla oli joskus ongelmana, että asettaessa löysään/ vien ulko kättä eteenpäin. Mun valmentaja anto sillon neuvoksi alkaa ratsastamaan saman mittasilla ohjilla ja ottaa ympyrätyöskentelyssä ulko jalustinhihnan "ylimääräsosan" (eli se joka menee sen lenksun alta satulasta kohti takajalkaa jos tajuat..). Siitä pidin sitten kiinni ja ohjat saman pitusina, jolloin en saanut vietyä ulkokättä eteenpäin. Ratsastelin näin sen aikaa, kunnes tajusin missä sen käden pitäisi olla ja nykyään ei tuota ongelmaa ole enää lainkaan. :)
RaderaMut tavallaan kun asettaa esim. oikealle niin eikös se ulko-ohja väkisinki pitäisi antaa periksi koska eihän hevonen saa muuten käännettyä päätään ollenkaan :o Kun tavallaan sisäohja kun kiristyy aavistuksen niin eihän se onnistu ellei ulko-ohjaa löysää tai ulkokättä vie hieman eteenpäin :o
RaderaHeippa Nelli! mun mielestä sun kannattaisi keskittyä enemmän hevosen moottoriin, eli takaosaan, ja vähemmän siihen niskaan. Se peräänanto ja muoto on tulos siitä, että hevonen käyttää itseään oikeinpäin, kun saat takajalat alle ja hevosen nostamaan selän ja käyttämään itseään, niin se peräänanto, niskan ja kaulan asento, tulee "itsestään". Muuten mä olen nyt itsekin paljon ajatellut tuota asettamista ja taivuttamista, mun mielestä suurin ongelma ihmisillä on, että ne taivuttavat kaulaa liikaa sisälle, jonka seurauksena ulkolapa karkaa ulos, ja hevonen tulee ulkokyljestä liian pitkäksi. Kyllähän se on ihan selvää, että kun hevonen taipuua esim vasemmalle, sen on pakko silloin venyttää oikeaa puolta. Mutta ei liian paljon, se ulkolapa pitää kuitenkin pitää hallinnassa koko ajan. Kokeile, että ajattelet kun käännät esim voltilla, että koko ajan vähän käännät ulkopohkeella ulko-etujalkaa sisällepäin, ettei se ulkolapa pääse karkaamaan. Näitä on tosi hankala selittää näin vain, kun se on vähän sellainen tasapaino asia kaikkien apujen kanssa. mutta toivottavasti pääset asiassa eteenpäin :)
Radera