Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 1 december 2016

Nipsun valmennukset

Kaksi tehokasta päivää takana, ja nyt on oikeen väsynyt, mutta inspiroitunut olo!

Hilton ei vielä päässyt mukaan valmennuksiin kun en tosiaan ole kuin alle viikon sillä vielä ratsastellut, joten me hölkkäillään vielä vaan itseksemme. Pixu pääsi taas kunnolla hommiin, ja keskityttiin paljon siihen, että se oppisi nostamaan sitä sen säkää ja lapoja ja kokoamaan oikealla tavalla. Kuten olen jo aikaisemmin kertonut, niin Pixun on vaikea ymmärtää kokoavaa pohjetta vielä kun luulee, että se pohje vain tarkoittaa eteenpäin.

(C) Heidi Järvi


Tehtiin paljon ravi-käynti siirtymisiä missä mun pitäisi ajatella takaosakäännösmäisesti siirtymisessä, jotta saan sisälavan ylös, ja käyntiin siirtymiseen sen pitää tulla heti takaosan päälle eikä sää kävellä vaan isosti eteenpäin. Tätä pitäisi paljon harjoitella, oikeanlaisia siirtymisiä missä se ponnistaa raviin takaosan päältä ja istuu alas käyntiin, tämän kautta oppisi kokoamisen pikkuhiljaa ja saisi kantovoimaa taakse.

Nipsun mielestä ravi on jo hyvä, se kantaa siinä hyvin ja on tasapainossa. Laukassa sen on hurjan vaikea vielä ymmärtää, että sen pitää tosiaan nostaa sitä etuosaa, mutta silti pysyä pyöreänä selästään. Helposti se joko makaa ja nojaa kädelle lapojen päällä, tai jos yrittää nostaa edestä se vaan jännittyy ja niska nousee. Niska alas, löysällä ohjalla ettei se vaan pääse nojaamaan, ja säkää ylös, ajatuksella laukassa. Kun saadaan se toimimaan niin voi ruveta tekemään enemmän juttuja laukassakin.

Tänään Pixu pääsi kokeilemaan vähän piaffin alkeitakin, ihan vaan sen takia tehtiin tämä, että se siinäkin vähän oppisi raipasta istumaan takaosan vähän alle, jotta voin tätä käyttää apuna siirtymisissä. Pixu tarjosi oikeen hyviäkin askeleita vaikka tämä oli ihan ensimmäinen kerta, ja oli todella vastaanottavainen! Olen aina ajatellut, ettei sille voi tällä tavalla mitään opettaa koska se menisi niin paniikkiin, mutta nyt se kyllä luottaa niin paljon jo ratsastajaan, että ei ollut mikään ongelma, että Nipsu käveli sen takana raipan kanssa ja sai pehmeästi sitä koskettaa ilman, että se sai mitään hepuleita, päinvastoin se reagoi siihen aika oikeenpäin. Eihän se ihan aina ymmärtänyt, että mitä sen pitää tehdä niin tarjosi jopa vähän espanjalaista käyntiä välillä :D ihana. Se niin yrittää oikeasti ymmärtää mitä me halutaan, se on kyllä todella hyvä piirre!

Joten nyt on taas hyviä uusi vinkkejä ja työkaluja treeneihin mitä sitten jatketaan, ja toivon, että tällä uudella tavalla ratsastaa laukkaa saisin sen toimimaan pikkuhiljaa.

Jos joku lukijoista on etsimässä tosi kivaa hevosta, niin Pixu tulee todennäköisesti myyntiin tuossa alkuvuodesta. Mä haluaisin itse nyt löytää itselleni oikeasti minulle sopivan hevosen, ja panostaa omaan kehittymiseen kilparatsastajana. Tykkään tosi paljon kouluttaa hevosia ja viedä niitä eteenpäin, mutta pikkasen se on syönyt omaa motivaatiota kun ei ole Zebben jälkeen ollut sellaista hevosta joka olisi juuri minua varten.Sekä Hilton että Pixu ovat olleet sellaisia "projekti heräteostoksia". Ihania ovat molemmat ja paljon niitten kanssa on oppinut, mutta jossain vaiheessa ehkä mun on aika panostaa löytämään taas sellainen hevonen jonka kanssa voisin päästä (yrittämään) toteuttamaan unelmiani. Zebbe toteutti todella monet unelmani, mutta aina tulee lisää tavoitteita mitä pidemmälle pääsee, ja minun mielestäni elämästä kannattaa ottaa kaikki irti ja aina yrittää tavoitella niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt en ole sitä hetkeen tehnyt, joten ehkä pikkuhiljaa on sen aika taas. Pixu on todella ihana hevonen, joku saa siitä todella hyvän kilpakumppanin! Idea heräsi vähän siitä kun huomasin viime sunnuntaina kuinka paljon se nauttii hyppäämisestä, ja sillä on myös paljon kapasiteettia siihen, joten olisi kiva nähdä että se pääsisi ehkä myös hyppäämään enemmän. :)

19 kommentarer

 1. Onko Hiltonissa jotain sellaista, jonka epäilet olevan esteenä tai hidasteena tavoitteisiisi nähden? Se on kuitenkin käsittääkseni kehittynyt hyvin? Olisi kiva kuulla minkä tyyppistä hevosta haet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hiltonistahan on tullut niin paljon parempi kuin mitä olisin ikinä uskaltanut toivoakaan :D mieletön halu miellyttää < 3 sitten kun on sen aika kun uutta hevosta lähden etsimään (siinä saattaa toki kestää vielä hetki ;) niin kerron toki tarkasti minkätyyppistä hevosta minä haen, mikä sopii minulle ja mistä minä tykkään :)

   Radera
 2. Pixun oman kropan käyttö, tai ymmärtämättömyys ihmisen apuihin kuulostaa samalle, kuin omani kanssa olevat...ei kanna eikä osaa jäädä kantamaan itseään.
  Ollaan menty tässä tilanteessa "pikkuravia", että heppa joutuisi löytämään takajalkojaan ja taas eteen ja taas koottua. On niin, että kaikki hepat ei koskaa opi omaehtoisesti kulkemaan ryhdissä pyöreänä pohkeen edessä, siinä on jo tosi paljon tekemistä, jos se ei tule luonnostaan.
  Olen sitä mieltä, että löytäisit varmaan jostakin euroopan huutokaupasta hienon kouluhepan itsellesi ja olisit se kyllä ansainnut.
  Tällainen pisti eilen jostakin silmään, melko ihana ja voisi sopia sinulle :)
  https://www.youtube.com/watch?v=1tXvLBXu61s
  Mitä Zebbelle kuuluu?
  Mukavaa Joulunaikaa ja onneksi kaikki treeni on ratsastajalle vaan plussaa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aika jännä, just aikaisemmin tänään katsoin tuon hevosen videota kuola valuen :P Pientä ravia ja laukkaa on varmasti just hyvä, ettei vaan anna liidellä isosti eteen missä hevonen vaan lähtee nojaamaan enemmän ja enemmän eteen, tai siirtymisiä eteen-kiinni missä pikkuhiljaa ymmärtäisi siirtää painopistettä taakse. Se on joillekkin hevosille tosi helppoa luonnostaan, ja toisille se on tosi vaikeaa, näin se menee :) Zebbelle kuuluu oikeen hyvää <3 kiitos samoin ja tsemppiä treenien kanssa!

   Radera
  2. Nuo huutokaupat on kiva "matkakohde", vaikka ei olisi juuri ostamassa. Nähdä etukäteen sitä tapaa, millä moni oikeasti ostaa hepan. Niiden etuna on kyllä se, että näkee kerrallaan paljon hevosia ja ne on kyllä taatusti niin tutkittuja, kuin voi olla. Se huutokauppasysteemi ei toimisi, jos joka toinen ostaja olisi kiukkuinen rikkinäisestä hepasta. Huutokaupoissa suurin osa on vuosikymmeniä harrastaneita ostajia, jotka tiedostavat riskit mitä liittyy yleensä elävän ison luontokappaleen ostoon.
   Edullisiakin todellisia löytöjä on moni tehnyt ja nimenomaan tehnyt itselleen nuoresta löydöstä hienon hepan.
   Oma heppani on huutokauppa ostos, ostin sen suvun ja luonteen perusteella ja olen ollut kuitenkin pääosin tyytyväinen.
   Jokaisella niitä pikku ongelmia on joiden kanssa joutuu oikeasti syventymään ihan kaikkeen ja miettimään ja analysoimaan tekemisiään :)
   Ratsastus on mitä suurimmissa määrin ajatusta ja nopeaa toimintaa avuilla...
   Jotenkin ajattelen, että sinun kannattaisi käydä katsomassa tuollaisesta paikasta ja ne hepathan on aina ennakkoon nähtävissä, niin tietää onko siellä mitään, mikä omaa silmää miellyttää.

   Radera
 3. Onnea uuden hevosen etsintään! Koitan itse vielä väsätä todella lahjakkaan, mutta henkisesti hankalan hevosen kanssa. Aina jaksaa toivoa kun se väläyttelee sitä todellista osaamistaan kun sen saa motivoitua hommiin. Onko Zebbe jo myyty?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos! Vaikka vielä ei sen aika ole, mutta sinnepäin yritän päästä että se olisi mahdollista! Lahjakkaat hevoset eivät aina ole niistä helpoimmista päästä, mutta tsemppiä, aina se on sen arvoista jos tuntee että hevonen on omaan käteen hyvä silloin kun sen saa menemään, ja antaa sellaisen wow-fiiliksen! Zebbe ei vieläkään ole myyty, mutta työn alla koko ajan :)

   Radera
 4. aijotko siis myydä Hiltoninkin? ja on se kyllä onnellinen se joka saa Pixun omakseen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jossain vaiheessa kyllä, kuten joudun tekemään kaikkien mun hevosien kanssa, jotta voin sitten taas rahoittaa uuden hevosen oston jne.. Se on valitettava tosiasia jos haluaa tällä tasolla kisata, ja varsinkin jos haluaa tästä päästä eteenpäin. Hilton on kuitenkin ollut niin ihana kaikin puolin ja sen kanssa on tosi kivaa tehdä töitä, joten katsotaan mitä sen kanssa on järkevintä tehdä :) en usko, että olisi Hiltonille reilua yrittää kouluttaa sitä GP-tasolle, sillä on liian iso,raskas ja hidas kroppa siihen, tietää jo kuinka työlästä sen on välillä tehdä intterin asiat ;) mutta Hilton on vasta 10 eikä ole vielä täysin kehittynyt voimansa suhteen, tiedän että siitä voi tulla vielä paljon parempi mitä se on nyt! Pixusta saa kyllä joku todella ihanan hevosen <3

   Radera
  2. Tuossa tulikin hyvin vastaus siihen mitä pohdin Hiltonin kohdalla, siis mihin saakka sen kanssa on järkevää pyrkiä. :)

   Radera
 5. Ei se välttämättä vaihtamalla parane. Tarvitset kunnollista ja säännöllistä valmennusta. Ensin tuli Zebben kanssa se raja vastaan joka olisi vaatinut sekä sinun että hevosen tason nostoa valmentajan avulla. Sitten se sama raja tuli vastaan Hiltonin kanssa. Pixun kanssa toistaiseksi sujuu mutta sama raja tulee myös sen kanssa. Uskon että sinulla olisi mahdollisuus päästä Hiltoninkin kanssa paljon pidemmälle jos saisit viikottaista tasokasta valmennusta jotta voit myös itse kehittyä. Olet kuitenkin taitava, kehityskelpoinen ja ajatteleva ratsastaja ja Hilton on näyttävä sekä nöyrä hevonen. Harmi ettet asu pk-seudulla jossa olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet. Tsemppiä sinulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei mulla mielestäni mitään rajaa ole tullut Hiltonin kanssa vastaan, me kehitytään koko ajan :) Zebben kanssa oli niin miljoonaa eri tekijää joka teki sen että asiat meni miten meni, ja mä en oikeastaan ymmärrä, että miksi ihmiset luulee, että jos ostaa hevosen niin sen kanssa pitää hampaat irvessä yrittää kuolemaan asti? Jos hevosella ei riitä kapasiteetti sinne mihin itse haluaa, tai yhteistyö ei suju niin hyvin kuin voisi sujua, niin kaikista järkevintä on vaihtaa hevonen. Mä kehityn koko ajan, ja sehän on sanomattakin selvää, että jos valmentajani olisi paikan päällä 2-3krt viikossa olisin kehittynyt jo todella paljon nopeammin, mutta nyt pitää tyytyä tähän mitä on, ja niin kauan kun edistystä kuitenkin koko ajan tulee, olen siihen tosi tyytyväinen :) Kyllä se vaan vaikuttaa paljon siihen omaan kehittymiseen myös se, onko sellainen hevonen alla, jonka kanssa voi kehittyä ja tulla paremmaksi samassa tahdissa, vai onko alla hevonen, jolla ei sitä luontaista kapasiteettia ole, ja on pitänyt rakentaa se hevonen täysin nollasta ja opettaa sille ihan uusi liikkumistapa(esim Hilton). Olen oppinut siinä aivan valtavan paljon mitä kannan aina mukanani, mutta pikkuhiljaa on mun vuoro etsiä MULLE se sopiva hevonen, eikä vaan ratsastella projekteilla, vaikka sekin on tosi kivaa <3 Hiltonista on tosiaan kuoriutunut todella upea kouluhevonen, ja sillä on vielä paljon annettavaa!

   Radera
 6. Hilton on kyllä niin hieno. Vaikka zebbe on sulle ykkönen niin mun mielestä hilton on sun hevosista ihan ykkönen. Jostain syystä pixu ei ole viehättänyt mua missään vaiheessa. Toiset kaksi olen nähnyt kisoissa, ehkä sekin vaikuttaa :)

  SvaraRadera
 7. Toi Ferrari makso 1,5 miljoonaa! Hui! Upea kyllä on!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, aika suolainen hinta :D hieno oli kyllä!

   Radera
 8. Oi ei, melkein murrun, mutta ymmärrän sinua, että tasolla jolla ratsastat tarvitset hevosen, joka on kuin luotu sinulle ja pääset menemään seuraavalle tasolle.

  Pixussa on potentiaalia. Kisaatko sen kanssa ennen myyntiä? Olisiko siitä kenttähevoseksi?

  Hilton nallekarhu on oma lukunsa, mutta massakas sekä raamikas kaveri. Halinalle.=)

  Onnea uuden hevosen/hevosten etsintään ja tiedän sinun löytävän sen oikean.

  Jatkathan silti blogiasi? On ollut ilo seurata sitä. Kirjoitat totuuden mukaisesti etkä sirkuta kuinka hyvin menet. Olet ihminen, joka myös huolehtii hevosistaan hyvin ja luo niille monipuoliset ja vaihtelevat viikko-ohjelmat.

  Kissasi on mitä hurmaavin otus. Tee siitä myös postaus kuvien kera. Onko hän käynyt tallilla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin se on, välillä pitää tehdä vaikeita valintoja, ja jos tästä haluaa eteenpäin, niin on pakko tehdä niitä vaikeita päätöksiä, ja myös löytää sellainen hevonen joka sopii juuri minulle, sellaista hevosta mulla ei ihan vielä ole ollut :D mutta toisaalta olen oppinut tosi paljon siitä, että hevoset ovat olleet haastavia :) Kyllä mä ajattelin kisata Pixulla vielä ellei sitä ole ennen kevättä myyty :) se olisi kyllä kivaa, se on tosi kiva hevonen! Voi olla, että kenttää se voisi mennäkin, en vaan tiedä miten maasto-esteet sujuisi kun ei ikinä niitä mennyt! Kyllä jatkan blogiani, tottakai, on kiva kirjoitella tänne ajatuksia ja pitää "päiväkirjaa" vaikken ehdi ihan niin aktiivisesti enää tätä ylläpitää :/ Liam on kyllä hurmaava pikku mies <3 voin tehdä siitä postauksen jossain vaiheessa :) en ole sitä tallille ottanut, se meinas saada sydärin kun näki vanhempieni koiran tässä pari viikkoa sitten niin voi olla, että hevonen olisi sille tässä vaiheessa liikaa :D

   Radera
 9. Hei tuleeko Zerleonesta uutta videoo jonkun ajan päästä? Olis kiva nähdä kuinka se kehittyy siellä Saksassa :) upea hevonen edelleen!
  Minullakin tuli mieleen että juuri mitä pohditkin noista hevosista, mitä sinulla tällähetkellä on.
  Mnulla tuli ihan mieleen, että motivaation nostattamiseksi sinuna kävisin koeratsastamassa Zerleonen uudestaan, jos myynti ei etene sielläsuunnalla mihkään :) Uusin silmin vanha hevosesi saattaa ollakki se oikea jälleen. Voi olla että vanha hevosesi sopii sinulle yllättäen paremmin kuin ennen ja panostaisitte esimerkiksi valmentautumiseen entistä enemmän Zebben kanssa, jotta ongelmat kääntyisivät vahvuuksiksi ;) Eihän Zebbeä tarttee toki mukaan ottaa,mutta se fiilis mikä parhaimmillaan ratsastaessa tulee palautuisi mieleen.
  Sitä hevosta katsellessa tulee nimittäin kylmät väreet edelleen, huolimatta siitä miltä se tuntuisi selkään. Varmasti pirun haasteellinen hevonen!

  Anyway, tsemppiä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zebben kanssa olen tehnyt jo päätöksen, että se myydään, niin en enää siinä muuta mieltäni :) se on mielettömän upea hevonen, ja oikea työmyyrä, se joka sen ostaa saa todella mahtavan hevosen itselleen <3

   Radera