Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 13 januari 2012

one more video ja vähän kangista

Tässä vielä neljäs video mun hienosta Hiltonista <3 tässä alkuverkkaa kevyeessä ravissa. Hilton on tosiaan vielä tosi raaka kun on niin iso ja laajaliikkeinen,on tosi vaikea saada se kantamaan itseään ja pysymään rungostaan kasassa,helposti valuu pitkäksi tuossa ravissa varsinkin.

 Sain kysymyksen koskien kankien käyttöä ja koska /miten niitä voi totuttaa hevoselle ja jäin miettimään koko "kanki-asiaa"
 Mä olen ehdottomasti sillä kannalla että KAIKKI asiat pitää pystyä tekemään nivelillä,jos ei pysty niin ongelmia ei ratkota sillä että pistetään kanget suuhun, se yleensä vaan pahentaa asiaa! Itse laittaisin hevoselle kanget kun tiedän että se rupeaa olemaan valmis vaativiin luokkiin,koska silloin on pakko esittää se kisoissa kangilla. Zebben kanssa ratsastin parit nuorten hevosten vaativa B-luokat nivelillä keväällä  kun se oli 6-vuotias, ja kanget pistin ekan kerran suuhun kesäkuussa kun se oli 6-vuotias.
 Olen sen oppinut Zebben kanssa että jos hevonen on vahva suusta on parempi laittaa sille "kiltimpi" kuolain suuhun kun yrittää vääntää esim kangilla, koska silloin hevonen vaan kovenee suustaan entistä enemmän. Nyt syksyllähän minulla oli iso ongelma juuri sen kanssa kun Zebbe oli tosi tosi vahva edestä eikä millään antanut periksi. Päätin palata lähtöruutuun ja ratsastin sitä nivelillä reilu kaksi kuukautta. Voin sanoa että oli erittäin tuskallinen eka viikko kun se oli niin vahva ja enhän mä saanut sitä nivelillä mitenkään pyöreäksi. Siinä oli sitten pakko tehdä muutakin kun vaan käyttää ohjia (en nyt tarkoita että kangilla vaan käytän ohjia ;P) esim paljon siirtymisiä,puolipidätteitä,kaarevia uria jne. Sitten pikkuhiljaa Zebbe rupeskin toimimaan ja nyt se on ihan superkevyt edestä, varsinkin jos olen ratsastanut monta päivää putkeen nivelillä, ja toimii lähes yhtä hyvin kangilla kun nivelillä!
 Tällä haluan vaan sanoa sen että ei kannata yrittää ratkaista ongelmia kovemmalla kuolaimella tai muutenkaan kovemmalla otteella, vaan palata perusasioihin ja yleensä se virhe löytyy sieltä! Ja muutenkin vaikka kisaisikin korkealla tasolla niin on tosi tärkeää pystyä ratsastamaan hevonen sekä nivelillä että kangilla. Ei se kanki sitä työtä ratsastajalle tee;)  mitä mieltä te olette?
 Se tältä päivältä, viimeistään viikonloppuna tulee raporttia Arjenin treeneistä :)

7 kommentarer

 1. Yhdyn ajatustapaasi, vaikka minulla ei ole kovinkaan paljon kokemusta kankien totuttelusta, mutta eiköhän tuota samaa ajatusta ole hyvä käyttää moneen muuhunkin :) Oikotietä onneen ei ole. Mutta sinulla on hienot hevoset ja ratsastat siististi, on tosi mielekätstä ja kiinnotstavaa seurata teidän treenejä! Itselläni on 4 vuotiaaksi kääntyvä ori, ja ajattelinkin kysäistä, että kun sinun Zebbesi on jo vanhempi, että onko se edelleen asiallinen käsitellä oriina tai onko sen oriudessa ollut jotain erityisiä haasteita sen eteenpäin viemisessä? Meillä ei toistaiseksi ole ollut mitään ongelmia, mutta ajoittain pientä kokeilua saattaa esiintyä. Mutta pääsääntöisesti erittäin kiltti ja fiksu ori, ja jos ei tietäisi että sillä on pallit tallella, niin ruunaksi sitä voisi kuvitella.

  SvaraRadera
 2. moi! kiva kun tykkäät blogistani :) tuosta orimaisuudesta, ostin Zebben kun se oli 4 vuotias ja Suomeen se tuli syksyllä 4-vuotiaana. oli superkiltti kaikin puolin eikä varmaan tajunnut olevansa ori kun vasta keväällä kun täytti 5. Muistan meidän ekat kansalliset kisat Rautalammella,kun hevosenhoitajani talutteli sitä siinä verkkakentä vieressä niin se huusi kun idiootti taukoamatta ja nousi aika monta kertaa pystyyn ja huitoi etujaloilla.. kun pääsin selkään ei mitään ongelmia, vähän kuuma se oli ja jos joku hevonen tuli liian lähelle se ehkä vähän höristeli ja esitteli itseään mutta ei muuta. Ei ikinä ollut mahdottomia tilanteita sen kanssa mutta sillä oli selvästi uhmaikä 5-vuotiaana! 6-vuotis kausi oli paljon rauhallisempi vaikka se oli silloinkin kisoissa aika orimainen,kuitenkin ihan kontrolloitava. Kotona se on AINA ollut lehmä ja tallin kiltein hevonen! nyt kun se on kääntynyt 8-vuotiaaksi niin onhan se rauhallisempi ja vaikka toinen hevonen tulisi melkeen siihen kiinni kun ratsastaa se ei tee mitään. Se on hyvin koulutetty ja aina pidetty ne rajat selvinä niin se tietää ne eikä enää testailla niitä rajoja samalla tavalla kun nuorempana :) Että en sanoisi että on ollut mitenkään erittäin haasteellista, ainut kyllä kisatilanteissa välillä meni hermot 5-vuotis kautena kun se vaan huuteli radalla eikä keskittynyt minuun ollenkaan.. mutta sekään vaihe ei kauan kestänyt. ja nyt ei tosiaan sitä ongelmaa enää ole. Että ainut haastava juttu sen kanssa on nuo kisat kun siellä se on vähän orimainen mutta kotona äärimmäisen kiltti ja rauhallinen! Tsemppiä sinulle oriin kanssa :) mä tykkään eniten oreista vaikka ne onkin välillä vähän haastavia, niissä on karismaa ja sitä jotain ekstraa ;)

  SvaraRadera
 3. ja pyydän anteeksi kirjoitusvirheitäni,kirjoitan välillä liian nopeasti :)

  SvaraRadera
 4. Mielenkiintoinen blogi, kiitos siitä! :)
  Tuli noista kangista mieleen: Kun aloin ratsastamaan hevosellani ensimmäisiä kertoja kangilla, oli se tosi kevyt, herkkä ja hyvä niillä mutta oli kumminkin sellainen fiilis, että en uskalla ratsastaa kangilla kuin vaikka kerran vkossa.

  Nykyään ajattelen, että miksi en ratsastaisi kangilla vaikka joka kerta treeneissä, jos se niillä kerta toimii niin hyvin -> hevonen kehittääkin itseään tehokkaammin ja oikeita lihaksia, kun liikkuu niiden kanssa paremmin. Eli tavallaan oli vaikea uskoa, että hevonen ei mene rikki, vaikka kangilla ratsastaisikin joka kerta treenatessa. :)

  Mutta varmasti on just noin, että jos hevonen ei toimi kangilla, niin oikein hyvä ottaa takapakkia ja palata niveliin :)

  SvaraRadera
 5. no siis tottakai pitää ratsastaa niin että hevonen toimii oikein, mutta eikö sen pitäisi MYÖS nivelillä toimia oikein eikä vain kangilla? koska jos hevonen on rehellisesti avuilla,rehellisesti kantaa ja on selkä ylhäällä takajalat aktiivisena,niin silloin ei pitäisi olla merkitystä onko siellä suussa kanget vai nivelet. Tiedän monta hyvää ratsastajaa jotka ratsastavat paljon kangilla,eikä siinä mitään jos hevoset toimii hyvin niillä ja ovat rehellisesti läpi eikä niin että niitä "vedetään" kankikuolaimella kaula kaarelle... oma mielipiteeni ja näkemykseni on kuitenkin se että haluan ratsastaa minun hevosiani mahdollisimman paljon nivelillä ja sillä tarkistan myös että he ovat rehellisesti läpi ja toimivat niinkuin pitääkin :) kaikki hevoset ovat erilaisia ja samoin kaikki ratsastajat ratsastavat eri tavalla joten kaikilla on vähän eri näkemys näistä asioista eikä mun mielestä ole yhtä ainutta oikeaa tai väärää tapaa,pitää löytää se tapa mikä toimii itselleen ja hevoselleen parhaiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jep, eihän sitä hevosta kuolaimella ratsasteta, vaan koko kroppa on saatava toimimaan juuri niinkuin sanoit ja se kaula sieltä pyöristyy sen seurauksena. Tarkoitin siis, että hevonen toimii nivelillä hyvin mutta jostain syystä vielä vähän paremmin kangilla. Hevonen yrittää silloin vielä enemmän ja on tärkeänä, vaikka se kankiohja olisi superkevyellä tuntumalla eli ei käytännössä edes vaikuttaisi. En tiedä, onko se sitten hevosen vai ratsastajan psyykkinen juttu ;)

   Radera
 6. Kankiin totutin omani jo viisi vuotiaana, koko purukaluston vaihduttua. Totuttelu tehtiin ensin ihan taluttamalla ja sitten ekat kerrat oli ihan vain keventelyä "suu täynnä rautaa". Kankia käytän verraten harvoin, kisakaudella pyrin menemään kerran viikossa + startit mutta talvikaudella tehdään kaikki perustyö nivelellä ja lähinnä valmennuksiin pyrin sitten välillä kankia laittamaan.

  Minusta kaikki minkä tekee kangella tulee saada ratsastettua myös nivelellä, ja olen hyvin samaa mieltä Sophian kanssa siitä, että ratsastamalla se hyvä ratsastettavuus syntyy. Kangella voi ehkä muutaman ongelman ainakin tilapäisesti tai hetkeksi piilottaa, Mutta kuten Sophia kertoi, jossain kohtaa se kostautuu ja hevosesta voi tulla todella vahva ratsastettava. Ihan sama jos ratsastaa aina kannuksilla, ei siitä kannuksesta enää saa mitään hyötyä silloin kuin pitäisi..

  SvaraRadera