Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 21 december 2014

Hyvän valmentajan merkitys!


Meidän valmennukset meni aivan superhyvin, ja pääsin myös perjantaina seuraamaan melkein kaikkien muittenkin valmennuksia, erittäin opettavaista sekin! Siitäkin saa todella paljon hyviä vinkkejä ja on kiva kun voi sivusta seurata miten hevonen muuttuu paremmaksi harjoitusten kautta.

Vanhat kuvat keväältä -14


Itse ratsastin perjantaina vain Zebbellä. Kerroin ongelmastani oikean käteni kanssa ( kun tuntuu että kun ratsastan vasemmassa kierroksessa ympyrällä että oikea käsi tulee kiinni säkään ja jos siirrän sen ulos oikealle niin hevonenkin karkaa). No, ilmeisesti se ei ollutkaan ongelma vaan enemmän se että vasen käsi tulee liian ylös ja taakse :P Joten mun pitää vaan korjata vasen käsi siihen oikean käden viereen. Kyllä se oikea käsi välillä haluaa vähän karata mutta ei ollutkaan niin paha ongelma kun mitä mä olin kuvitellut.

Tarkistetttiin siis ihan perusasioita perjantaina Zebben kanssa, ja mun täytyy nyt muistaa että en saa myödätä edestä enää niin paljon kun mitä olen tehnyt. Zebbehän on ollut todella vahva edestä ja silloin on ollut hyvä päästää se ihan yksin välillä ja myödätä sisäohjalla tosi paljon. Nyt se on mennyt vähän siihen että se tulee liian tyhjäksi kun myötään aina niin paljon sillä sisäohjalla :P Eli kotiläksynä nyt mulle että en saa myödätä sisäohjalla niin paljon vaan pidän koko ajan tasaisen tuntuman ja silloin kun haluan vähän myödätä avaan vaan sormia vähän.

Lopuksi treenattiin myös vähän piaffia ja tässä olisi nyt tärkeää että Zebbe etenis aika paljon eikä kuumenis liikaa. Sillä on tosi hyvä energia periaatteessa siinä piaffissa ja sen on tosi helppo sitä tehdä, se vaan helposti tarjoaa liian isoja askeleita siinä kun vähempi riittäis nyt alkuun jotta rentous säilyy. Sitten mun on pakko oppia pyytää se piaffi yläpohkeella eikä kannuksella. Takerrun liikaa kiinni pohkeilla ja tämä on pakko nyt heti alkuun opetella oikeen. eli pieni signaali yläpohkeella piaffiin ja sitten se pitää jättää siihen vähän "yksin", eli pohkeet ja jalka irti ja sen pitää osata piffata ilman että autan sitä pohkeella jokaisella askeleella. Tässä on kyllä haastetta meille mutta tosi kiva että voidaan näitä juttuja nyt tosissaan treenata ja saatiin tosi hyvät ohjeet tähän että miten niitä pitää harjoitella :)

Lauantaina Hiltonkin pääsi mukaan treenaamaan ja oli niin ihana kuulla että Nipsun mielestä se on mennyt tosi paljon eteenpäin! Se on tosiaan löytänyt ne takajalat ihan eri tavalla ja liikkuu nyt melkeen isommin takaa kuin edestä. Ja juuri tätähän meidän pitikin harjoitella viime valmennuksen jälkeen, joten oli tosi kiva että mä olen näin hyvin päässyt sen kanssa eteenpäin vaikka yksin ollaankin treenattu.

Tehtiin ensin ravi-käynti-ravi siirtymisiä, eli juuri sitä mitä olenkin paljon harjoitellut. Sen pitää tulla melkeen "piaffi-asentoon" alas käyntiin ja oikeen ETEEN siihen käyntiin että se istuu alas takaosan päälle ja etenee. Raviin lähdetään pienestä oikeen kootusta käynnistä missä sen pitää ponnistaa takajalan päältä. Se haluaa aina lähteä oikean takajalan päältä joten tehtiin sellainen harjoitus että väistätin sitä hieman oikealle vasemmalla pohkeella ja siitä sitten raviin jotta vasen takanen oli kunnolla rungon alla.

Laukassa käännettiin sitten vähän piruettilaukassa kulmia. Eli ratsastin neliö-uralla ja sitten joka toisessa kulmassa käänsin sitä ulkoavuilla, melkeen vähän ulos asetettuna ( vasemmassa kierroksessa). Tämä sen takia että se helposti vasempaan kierrokseen ylitaipuu, vasen takajalka tulee liian vasemmalle ja oikea lapa karkaa ulos. Sitten oikeaan kierrokseen sen on huomattavasti vaikeampi taipua joten tässä käännettiin enemmän vaan ympyrällä. Eli vasempaan kierrokseen mun kannattaa kääntää vaan kulmia ja oikeen suorana ettei vaan vasen takajalka karkaa vasemmalle ja oikea lapa ulos oikealle. Ja oikeassa kierroksessa voin sitten käännellä ympyrällä missä sitten taivutan sitä enemmän.


Zebben kanssa treenattiin sitten lauantaina ensin sitä oikeen rennossa ravissa ilman yhtään mitään paineita. Sitten kun se oli siinä hyvä aktivoitiin sitä siihen oikeen isoon raviin missä se nyt pysyy aika hyvin ilman että tulee kovaksi niskastaan. Siirtymisiä keskiravista koottuun raviin harjoiteltiin myös ja tässä sen pitää tulla pehmeästi takaisin, alkuun tuli kovaksi niskasta kun yritin siirtää alas mutta teki sitten pari oikeenkin pehmeää siirtymistä lopuksi :)

Lauantaina lähdettiin sitten työstämään piaffia niin että tein ravi-piaffi-ravi siirtymisiä. Näitä on tärkeä treenata näin sen takia että se pysyy tahdissa niissä siirtymisissä sitten piaffi-passage-piaffi. Se teki tämän tosi hyvin kunhan itse tajusin miten mun piti tehdä :P Nämähän ovat täysin uusia asioita mulle joten saattaa kestää hetken että tajuan miten pitää tehdä (tähän täytyy lisätä että kyllähän me ollaan Zebben kanssa tehty "piaffia" jo pari vuotta kun se oppi sen Saksassa 5-vuotiaana jo, mutta se on oppinut sen vähän väärin(kuumenee, tarjoaa liian isoja askeleita, ei etene, jne). Nyt meidän pitää oppia tekemään nämä oikeen jotta siirtymiset toimii sulavasti ja piaffi pysyy rentona ja tahdikkaana, jne.) Kun tuun alas piaffiin autan alapohkeella ja tiivistän istuntaa, sitten kun haluan piaffista pois päästän vaan jalan ja lonkat eteen, eli vaan päästän sen "irti" niin se lähtee eteen raviin tahdissa. Tein ensin niin että yritin pohkeella pyytää se eteen mutta tässä kohdassa se pohje tarkoittaa enemmän kokoamista ja enemmän poljentaa piaffissa joten ei tarvitse tehdä muuta kun päästää paine jaloista ja työntää lonkalla vähän eteen.

Zebbe on kyllä äärimmäisen kuuliainen ja tekee nämä asiat niin hyvin heti kun kuski osaa pyytää ne oikeen :) Kyllä se vaan on niin tärkeää että on hyvä valmentaja apuna, tuntuu että ollaan hevosten kanssa päästy tosi paljon eteenpäin, ja kun saan aina niin selkeät ohjeet, että mitä ja miten mun pitää harjoitella asioita, niin se on myös helppo sitten toteuttaa, varsinkin kun näin hyvin huomaa hevosissa eron kun ne kehittyy oikeen silmissä!

Nyt ajattelin vielä pari päivää (tänään hepat pääsee kyllä maastoilemaan) treenata näitä asioita kun ne ovat hyvin muistissa vielä. Sitten pidetään vähän lepposampaa tuossa uuden vuoden paikkeilla kun 4.1 lähdetään sitten Nipsun luo valmentautumaan taas. 2015, we are ready!!

7 kommentarer

 1. hei mikä merkki noi sun pintelipatjat on?

  SvaraRadera
 2. Oletko saanut ratsastaa/harjoitella kokeneemmalla (esim. gp)-hevosella joka osaa piaffit? Ajattelin vaan, että kun sekä sinä, että hevonen vasta opettelette niitä. Mutta onneksi teillä on hyvä valmentaja apuna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mutta se on ollut kyllä mielessä, sehän olis tosi hyvä niin mä pääsisin tuntemaan miltä sen pitää tuntua kun hevonen osaa sen hyvin :)

   Radera
 3. Juu ja miten se Kyrakin sanoi, että pitää päästä maistamaan sitä mansikkaa, että tietää miltä sen pitää tuntua/maistua :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juuri näin :) olishan se ihan mahtavaa päästä kunnon GP-ratsun selkään, ja siis sellasen joka oikeasti on oppinut asiat oikein, koska kyllähän näitä "GP-hevosiakin" on ja se ei ehkä ole sitä mansikkaa :P mutta valitettavasti täällä meidän suunnalla sellasta hevosta ei ole :/

   Radera
 4. Sulla on kyllä ihan mahtavat hevoset! :)

  SvaraRadera