Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 5 januari 2016

Zerleone

Monet ihmiset ovat kyselleet paljon Zebbestä, sen kuulumisia, tulevaisuuden suunnitelmia, miksi vein sen Saksaan jne.. Joten ehkä mun on aika vähän avata asiaa teille enemmän :)
Zebbe on mulle todella todella rakas, elämäni hevonen, joka on antanut minulle niin paljon! Kuitenkin meillä on Zebben kanssa ollut todella paljon vaikeuksia kautta vuosien. Ostin Zebben keväällä 2008, kun Zebbe oli 4 vuotias ori, ja minä olin nuori, kokematon ratsastaja, ei minkäänlaista kokemusta nuorista hevosista, eikä minkäänlaista kokemusta oriista. Lisää tähän vielä isosti liikkuva todella laadukas nuori hevonen, niin siinä oli jo aikamoinen yhtälö minulle kouluttaa ;)

Nuorten luokat meni aika hyvin koska Zebbellä on niin hyvät liikkeet ja kun saa vaan mennä isosti eteenpäin niin se ei tuottanut hirveästi ongelmia. Se oli todella orimainen, mutta kiltti. Olin paljon Saksassa ja sain sieltä tosi paljon apua, koska tiesin että yksin en pystyisi Zebbeä kouluttamaan. Tämän kautta opin myös ihan valtavan paljon kun olin pitkiä aikoja Saksassa Holga Finkenin luona.

Kuitenkin kotona Vaasassa ratsastin enimmäkseen itsekseni ja kun Zebbe kasvoi ja vahvistui se myös tuli aika hankalaksi niskastaan kun oli vielä oriina. Sen 7-8 vuotis kauden olivat vaikeimmat. Vaikeudeksi tuli kokoamisaste ja taipuminen, siis kun noustiin vaativa B-luokista ylöspäin. Sain takkuilla paljon sen kanssa itsekseni kotona, enkä saanut sitä apua aina mitä olisin sen kanssa tarvinnut. Tosi paljon olen tehnyt sen kanssa väärin, mitä en enää tänä päivänä tekisi. Mutta silloin en tiennyt paremmin.Sieltä kuitenkin meidän isoimmat ongelmat ovat tulleet, kun ollaan niin pitkään yritetty treenata ja pärjätä yksin, se että valmentaja tulee kerran kahdessa kuukaudessa ei paljon auta kun on noin hankalasti ratsastettava hevonen kyseessä, eikä minullakaan ollut kokemusta kouluttaa hevosta, tai ratkaista kaikkia ongelmia. Mulla ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi työkaluja siihen.

Sitten vaikka päästiin ongelmien yli niin aina jäi menneisyydestä niitä vanhoja ongelmia jotka tulivat takaisin aina kun oli vähän vaikeampaa, ja varsinkin kisoisssa kun molemmat olimme vähän jännittyneitä ja stressaantuneita.

Minullakin on aina ollut todella isoita paineita pärjätä Zebben kanssa, haluan sitä niin paljon että se menee yli ja teen liikaa, enkä ratsasta niin hyvin kuin voisin. Olen monta kertaa huomannut että Zebben selässä olen paljon huonompi ratsastaja kuin mitä oikeasti olen. Muita hevosia osaan ratsastaa niin paljon paremmin ja osaan ratkoa ongelmia eri tavalla, pääsen jotenkin ajattelemaan ja ratsastamaan eri tavalla. Zebben kanssa olen jumiutunut siihen samaan.Olen varma että jos saatais nyt aloittaa Zebben kanssa nollasta, pystyttäis tekemään todella hyvää jälkeä. Kausi 2015 oli Zebben elämänsä paras, se teki älyttömän hienoja tuloksia Inter 1-tasolla, kvaalasi Small Tourin finaaliin, saatiin esiintyä jäähallilla HIHS:ssä, ja se oli isojen unelmien täyttymys! Tänä vuonna paineet, omat hermot, ja oma liika-yrittäminen ja turhautuminen pilasi monet kisat. Olen kuitenkin todella ylpeä meidän radoista Finnderbyssä missä tehtiin elämämme paras rata tähän mennessä, kun saatiin Inter 1-ohjelmasta yli 66% ja oltiin Finnderbyn Small Tourin finaalissa neljänsiä!

Nyt vaan tunsin että tarvitsin kunnolla etäisyyttä Zebbeen, jotenkin päästää siitä irti hetkeksi, jotta näkisin asioita selkeämmin. En ole lähettänyt sitä Saksaan siksi että täällä ei esimerkiksi valmentajani olisi osannut sitä paremmin kouluttaa, vaan halusin vaan saada kunnolla etäisyyttä ja täysin uuden näkökulman hevoseeni. Se tekee tällä hetkellä jo 9 ykköstä peräkkäin ja harjoittelee hyvällä mallilla GP-liikkeitä. Joskus vaan tarvitaan joku ihan uusi ihminen, joka voi katsoa hevosta uusilla silmillä ja ehkä ei sokeudu niihin ongelmiin mitä meillä on ollut. Yhtäkkiä ne eivät olekaan ongelmia silloin kun niitä ei tiedosta.

Zebbe jää vielä Saksaan toistaiseksi, minulle tämä on todella hyvä ratkaisu kun olen juristina töissä päivät ja sitten ehdin panostaa Hiltoniin enemmän ja saan Zebbeen sitä etäisyyttä mitä tarvitsen nyt. Aika näyttää mitä tulevaisuus meille tuo, mutta olen varma että se tulee olemaan paras ratkaisu sekä minulle että Zebbelle :)

19 kommentarer

 1. Hyvä ja viisas pohdinta. Teet varmasti parhaasi niinkuin olet tehnyt alusta saakka Zebben kanssa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos. niinhän sitä aina pitää yrittää tehdä :) vaikka aina ei onnistukaan.

   Radera
 2. Nu är du proffs Sophia alla hade inte kunnat erkänna och göra en sån här reflektions analys av läget - väldigt klokt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) man blir väl klokare med åren ;)

   Radera
 3. Hienosti mietitty ja pohdittu! 😊 olisipa moni muu ratsastaja/omistaja yhtä fiksuja kun sinä... Ei ole järkeä lyödä päätä seinään. Kaikkea hyvää sinulle ja hevosillesi! 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei olekaan, "if you always do what you always did, you will always get what yoy always got" erittäin hyvä sitaatti mielestäni mitä voi soveltaa elämän jokaiseen osa-alueeseen ;) kiitos samoin sinulle!

   Radera
 4. Kuvaa videopostaus :) !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minkälaista? mun kamera on rikki, tai se objektiivi on rikki, niin mun pitäisi ensin saada hankittua uusi sellainen, kunhan vaan ehtis :P

   Radera
 5. Ihanaa kun sulla on mahdollisuus hyödyntää valmentajia ja ulkopuolista apua! Mulla ei olisi koskaan varaa :(
  Mistä muuten olet ostanut noi isot pintelipatjat? Tsemppiä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nuo pintelipatjat taitaa olla Calevosta, ja calevon omat :) kiitos!

   Radera
 6. Kivaa kuulla Zebben kuulumisia ja sun pohdintoja asioista! Mulla on ihan samanlainen tilanne yhden hevosen kanssa, en saa siitä otetta, olen liian kiltti. Sitten kun istun toisen selkään niin ratsastan paljon rohkeammin, istun paremmin jne.
  Toivottavasti pienen tauon jälkeen pystytte tekemään entistä paremmin töitä Zebben kanssa! Välillä ratkaisun löytäminen vaan vaatii hajurakoa ja pelkkää puhdasta aivotyötä :) Keep on rocking!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos kommentista ja kiitos samoin, tsemppiä :)

   Radera
 7. Tosi rehellinen teksti, kiitos siitä!

  SvaraRadera
 8. Tack för ett utömmande svar om Zebbe. Hoppas att ni hittar tillbaka till varandra när han kommer tillbaka. Du har satsat redan så mycket på honom. Håller tummarna upp :).

  SvaraRadera
 9. Kiva kuulla Zebbenkin kuulumisia. Mitä tulee omiin virheisiin ja jälkiviisauteen - ei löydy varmasti yhtäkään ihmistä, joka rehellisesti kehtaisi väittää onnistuneensa täydellisesti tai edes hyvin ensimmäisen kouluttamansa hevosen kanssa. Kouluttaminen on ihan eri asia kuin valmiin kanssa työskentely ja kyllä ne "tokat ja kolmannet" koulutettavat pääsevät paljon vähemmillä askeleilla eteenpäin mitä se eka. Ainakin itse kadun kovasti, etten aikanaan kyennyt sijoittamaan hevostani valmentajan talliin sen ollessa 4-6 vuotias, vaan käytiin juurikin muutamalla lähijaksolla, mutta olisimme ehdottomasti edennet nopeammin jos tuo mahdollisuus minulla olisi aikanaan ollut. Tunneilla käyminen vähintään kahdesti viikossa olisi ollut ihan ehdoton juttu tuossa kohtaa. Noh, seuraavan kanssa on helpompaa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Täysin totta! Olen huomannut kuinka hemmetin helppoa esimerkiksi Hiltonin kouluttaminen on ollut, ja sillä ei todellakaan ole ollut samanlaista kapasiteettia kuin Zebbellä mutta olen osannut tehdä asiat sen kanssa oikein, ja sen takia sen kanssa on nyt paljon helompaa :) kukaan ei ole seppä syntyessään, ja vaikka saakin paljon apua, niin kyllä se vaan niin on että itse pitää oppia, tehdä virheitä ja niitten kautta sitten kehittyä paremmaksi. Onneksi tässä lajissa ei koskaan opi tarpeeksi :D

   Radera
 10. Hyvä, rehellinen kirjoitus, kiitos! En ole aikaisemmin kommentoinut tähän blogiin, vaikka olenkin jo pari vuotta seurannut. Tämä postaus herätti kommentoimaan siksi, että tuo tilanne on varmasti monelle (jokaiselle?) nuoria kouluttaneelle tuttu tilanne. Itse painin tällä hetkellä ensimmäisen itse kouluttamani hevosen kanssa, hyvin samanlaisten ongelmien kanssa, hyvin samoista syistä. Siksi on jotenkin todella lohduttavaa kuulla, että myö muilla on samanlaisia pohdintoja.

  SvaraRadera