Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 29 maj 2016

Nyt on kyllä meikäläisen pakko päästä lomalle!

Huoh, mä olen ollut henkisesti niin huonossa kunnossa tämän viikonlopun, ei mun ratsastuksista ole tullut yhtään mitään! Olin alkuviikon kipeä, kauhea flunssa ja kuume, sitten oli Nipsun valmennukset ke-to, jonka päälle vielä mun auto ei läpäissyt katsastusta ja tuli paniikki saada se korjattua ennen vloppua. Olin ihan hermoraunio to-pe, ja vieläkin olen vähän flunssainen. Jotenkin ei sitten vaan enää aivokapasiteetti riittänyt keskittymiseen radalla.

(C) Lotta Luomajärvi. Mulla on Hiltonissa niiin upea hevonen, mieletön kisakumppani ja oikea luottoystävä < 3 harmittaa kun tietää kuinka paljo parempaan se pystyy! 


Lauantaina ratsastin kyllä sen vaativan B:n hyvin, en tietoisesti koonnut Hiltonia paljon vaan annoin sen vähän "hölkätä" radan läpi, mutta ratsastin itse tosi tarkasti pisteestä pisteeseen ja kappas, yli 66% irtos ja toinen sija! Sitten PSG:ssa menin ihan lukkoon, siinä tulee asiat niin nopeasti peräkkäin että siinä pitää sitten olla ihan eri tavalla skarppina ja mukana, se on ihan eri juttu kun mennä jotain vaativaa B:tä.

Nämä kuvat (C) Lotta Luomajärvi, Kür-radalta

Hankin uuden kisakypärän, Charles Owen Ayr8 joka on tummansininen ja siinä on hopeinen ja sininen kanttinauha :) tähän mahtui nuttura hyvin alle!

Kotimatkalla oivaltiin sitten Mian kanssa sellainen "pikku" äärimmäisen tärkeä juttu, mähän en oikeasti IKINÄ harjoittele ohjelmia tai ohjelmapätkiä kotona!! No onpa kumma kun tuntuu vaikealta sitten kisoissa mennä niitä vaikeampia ohjelmia kun asiat tulee nopeasti peräkkäin, kun mä en ikinä harjoittele juuri sitä! Siksi mä menen lukkoon enkä ratsasta radalla,kun mä en tiedä MITEN ratsastaa! Tulee paniikki ja sitten kaikki menee läskiks kun vaan juostaan ohjelma kiireellä läpi. Kesti sitten 15 vuotta tajuta tämäkin oleellinen asia :P

Nämä kuvat ovat Reeta Kulon ottamia ja ne ovat lauantaina PSG-radalta

Mä olen kuitenkin niin paljon keskittynyt siihen hevoseen ja perusasioihin että saan sen hyväksi että on sitten ihan unohtunut että nyt jos haluaa tosissaan kisata niin ne ohjelmat pitää OSATA ratsastaa, alusta loppuun, vaikka se ei ole 100% avuilla tai tunnu tosi hyvältä, niin mun pitää oppia miten mä silti saan sen esitettyä parhaalla mahdollisella tavalla! Nyt mennään kyllä koko kesäkuu treenaten PSG, Inter 1 ja mun vapaaohjelmaa! Perhana!! Kun se ei ole siitä enää kiinni etteikö Hilton osaisi näitä asioita tai ettei se ole valmis, tai tarpeeksi hyvä, se on ihan vaan siitä kiinni että mä en osaa esittää sitä radalla ja valmistella ja tehdä kaikki hommat peräkkäin niin kuin ne tulee ohjelmassa.

Aargh, olen ollut niin turhautunut ja vihainen itselleni, mutta täytyy kyllä myöntää että mä olen henkisesti nyt ihan poikki, ja mä TARVITSEN nyt lomaa, ja sitten kun tulen kotiin niin pitää kyllä vähän priorisoida sitä omaa aikaa enemmän, koska muuten tästä hommasta ei tule yhtään mitään. Tämä ratsastus on kuitenkin niin paljon pään sisällä ja niin paljon siitä omasta psyykkeestä kiinni että siitä mun täytyy pitää huoli eikä mennä vaan päivästä toiseen aamusta iltaan ilman että pääsee huilimaan ja palautumaan. Oma terveys on kuitenkin se tärkein, fyysinen ja psyykkinen :)

Lopuksi vielä Taru Arolan ottamia kuvia:


12 kommentarer

 1. Ihan samoja fiiliksiä omasta kisaviikonlopusta! Henkisesti olin ennen kisoja ja kisoissa ihan hermoraunio, kun koko kevät ja viikko ollut niin kiireinen ja hevonenkaan ei ole tuntunut treeneissä ihan täydelliseltä. Järkyttävä suorittaminen, paine ja stressi niin ei ole kumma, että radallakaan ei pysty harmoniseen suorittamiseen, vaan menee yli- tai alisuoriutumiseksi. Tsemppiä jatkoon ja rentouttavaa kesää! Mäkin ajattelin varata hierojalle ajan heti huomenna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo tämä on kuitenkin niin psyykkinen laji että kyllä pitää osata myös henkisesti olla mukana, jos on liian paljon stressiä tmv niin ei vaan pysty! Toivottavasti loma auttaa :) ja mukavaa kesää myös sinulle!

   Radera
 2. Meillä oli Saksassa valmentaja joka kertoi seuraavan harjoituksen noin 5-10m varoituksella, joten piti olla niin skarppina että pystyi tekemään ihan mitä vaan ja heti, näin mentiin harjoitusmielessäkin harjoituksen perässä 30 minuuttia ilman taukoa ja vitsi kun se opetteli oikeesti joka askel ratsastamaan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tuo olis varmasti hyvä harjoitus ;) pitää pyytää kaveri välillä mukaan niin se saa huudella mulle tehtäviä :D

   Radera
 3. Ratsastan iiihan eri tasolla, kuin sinä, mutta otin nyt keväällä myös ohjelmien ratsastamisen avuksi, kun tuntui, että yksin jään liikaa vänkäämään hepan kanssa...se on auttanut, ratsastus on sujuvaa ja et jää murehtimaan pisteen x murhetta, jatkat koko ajan uuteen tehtävään, on päämäärä ja voit lopuksi ratsastella ohjelman läpi vaikka puolesta välistä. Teen myös vekkana keventäen usein ihan K.N specialia. Harmittaa, kun en aiemmin ole tätä tehnyt ja ohjelmia voi vaihdella, ei ne hepat niitä heti ulkoa opi ja ennakoi tms.
  Hyvää lomaa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. joo nyt pitää kyllä treenata noita ohjelmapätkiä lisää, ja tosiaan kuitenkin niin että vaihtaa ehkä sen järjestyksen missä tekee asiat ettei hevonen opi ne ulkoa, mutta silti se että tehdään monta asiaa peräkkäin, sitä pitää harjoitella! kiitos paljon :)

   Radera
 4. Ihania kuvia taas jälleen kerran! Olette kyllä upean näköinen pari.
  Ehkäpä stressi, loman tarve ja flunssa saivat suorituksesi menemään niin kuin se meni.

  Älä ole liian ankara itsellesi, teet hyvää työtä itsesi sekä hevostesi kanssa. Aina ei voi onnistua nappiin ja on hienoa, että pystyt tiedostamaan sen ja analysoimaan tekemäsi ja tekemättä jättämisesi. Kaikki eivät tähän pysty. Sinulla on vielä paljon annettavaa ja opittavaa, mutta eteenpäin mennään hetki hetkeltä, päivä päivältä ja vertaapa itseäsi ja Hiltonin menoa vuosien takaisiin, niin hymyilet ja naurat.

  Jokaiselle tekee hyvää välillä palata katselemaan ja muistelemaan menneitä, niin silloin arvostaa itseään ja hevostaan, kun huomaa mihin on päässyt ja minne on matkalla.

  Hiljaa hyvä tulee ja kyllä se menestys tulee, usko pois.
  Ihania treenejä ja nauti elämästäsi. Sulla on maailma avoimena, olet niin nuori. Älä polta itseäsi loppuun, olemalla itsellesi liian kohtuuton.

  Mukavia treenejä ja onnea sekä menestystä kisoihin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos :) joo kyllä nyt tunnen että olen ihan siinä rajalla etten pian kestä tätä stressin määrää :P viime viikko oli vaan liikaa. noh erittäin hyvin ajoitettu tämä loma nyt kyllä että kyllä se siitä ;) se on paha kun itse haluaa NIIN paljon, eikä oikein tyydy mihinkään muuhun kuin siihen että aina pitäisi mennä nappiin ja hyvin, mutta sitten se ehkä kääntyy suo vastaan se kova halu, pitää löytää parempi balanssi, ja treenata paremmin ;) ja muistaa että myös MINÄ tarvitsen palautusta, ei vaan hevonen! Kun aina hoen kuinka tärkeää on että hevonen saa palautua aina välillä kunnolla, mutta entä minä? kyllä minäkin sitä tarvitsen :)

   Radera
 5. Jotenkin 'hauskaa', että täälläkin on ollut näitä samoja pohdintoja. Kun käytiin kahden ponin kanssa aidoissa, ponin hermostuneisuus sai oman pään ihan nollaan. Yritäpä siinä sitten, kun on jännittynyt poni ja pää tyhjänä verkassa kuski (palloiltiinkin siellä verkassa ja radalla ilman mitään päämääränä)...
  Mutta niinhän se menee, että tämä on tosi paljon omasta päästä tämä laji. Vaikka itsekin enemmän esteratsastaja ja hypätäänkin ponien kanssa paljon paremmalla menestyksellä, kuin käydään heB ratoja, niin siinäkin kyllä näkee sen oman ajatuksen merkityksen! Toki kokemus ja rutiini tuo sen varmuuden kaikkeen, joten ei kai se muuta kuin treeniä vähän lisää vaan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näin on, lisää treeniä vaan, ja kyllä mä uskon että joillekin (esim mulle) vois henkinen valmentautuminen olla tosi hyödyllistä :) että osaa sulkea kaiken muun pois silloin kun on se oma kisasuoritus ja vaan keskittyä siihen!

   Radera
 6. Onko Hilton päässyt laihtumaan taas vai näyttääkö vain kuvissa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei oo laihtunut, tosin näyttää kyllä joissain ravikuvissa hoikemmalta mutta se on kyllä ihan yhtä jytky vieläkin :P

   Radera