nou hätä,molemmat hevoset ovat terveinä ;) Kävimme vaan tekemässä veripliistraukset Zebben ja Hiltonin takapolviin taas. Hepat sai taas kehuja eläinlääkäriltä ja henkilökunnalta että ovat niin komeita :) Hilton oli ehkä vähän komeampi ;P
Pliistraus meni nopeasti ja vaivattomasti, vertaa otettiin kaulasta jotka laitetiin takapolviin kiinnityskohtiin. Vahivstaa takapolvia ja minä olen huomannut huomattavan eron jälkeenpäin että hevoset liikkuvat jäntevämmin takaa :) Pliistrauksen jälkeen on tärkeää että hevoset liikkuvat kunnolla, ei saa jättää seisomaan, eli passaa hyvin että on Arjenin valmennus viikonloppuna. Tänään taluteltiin n 20min vaan kun tultiin takaisin klinikalta, mutta huomenna sitten normaalia työtä. Tämä on siis enemmän ennaltaehkäisevää hoitoa ja vahvistaa takapolvia, jotka rasittuvat yleensä kouluhevosilla paljon.
Eilen ratsastin molemmat hevoset kentällä, Zebbe oli pätkittäin hyvä ja pätkittäin ärsyttävä ADHD-lapsi, nousi pystyyn ja pomppi omia juttujaan.. Mutta olin supertyytyväinen että sain tehtyä vasemmalle oikeen hyvän piruetin!! Oli hyvin läpi niskasta taipui ja kantoi takajaloillaan ! Jess!! tein ensin vastalaukassa kokoamisia ja sen jälkeen käänsin ison piruetin. Zebbe teki myös tosi hienoa piaffia eikä mulla edes ollut raippaa!
Hilton meni supersuperhyvin eilen! Sain aluksi tehdä aika paljon siirtymisiä että sain sen kantamaan mutta sitten rupesi liikkumaan paremmin ja paremmin. Ei edes ollut ongelmia vasemman laukan kanssa :) se hevonen tekee mut niin iloiseksi silloin kun menee hyvin <3 toivottavasti se nyt osaa käyttäytyä kisoissa myös ;)
Toivon mukaan saisin jonkun kuvaamaan meitä Arjenin valmennukseen,että saa sitten vähän kuvamateriaalia, vapaaehtoiset jotka ovat Vaasassa voivat ilmoittautua minullle ;P
Moi!
SvaraRaderaAlkoi kiinnostaa tuo veripliistraaminen. Minkä hintaista se on? Tiedätkö tekeekö useimmat klinikat sitä?
T
Moi! Hinta on n 60€ per hevonen, en kyllä tiedä tekevätkö kaikki klinikat "noin vaan", meidän lihashuoltaja yleensä sanoi kun on tarve mennä ja tuntee tämän ellääkärin joka meille teki pliistrauksen.
RaderaOletko huomannut tämän veripliistrauksen yleiseksi?
SvaraRaderaKuulostaa todella oudolta. Laitetaanko se nimenomaan taka polveen? vai kintereeseen?
Mitä mieltä olet juuri tuosta kouluhevosen "kulumisesta" ? (yleinen ilmiö urheiluhevosilla) eikö kouluratsastuksen perimmäinen tarkoitus ole notkistaa ja jumpata se lihaksistoltaan siihen kuntoon plus ranka ja nivelet oikeaan asentoon jotta niihin ei pääse kulumaa tulemaan? Siis se on käytännössä jumppaa hevosta varten, jotta säilyisi kestävänä ja kivuttomana, toimintakykyisenä. tai jos kulumaa tms. on tullut niin hyvä lihaksisto ja palautettu optiiimi asento kompensoi sitä.
Kyllä tiedän muita kouluhevosia joita on hoidettu veripliistrauksella, yleisemmin nuorilla isoilla hevosilla joilla on heikot takapolvet. Nimenomaan takapolvien lihasten kiinnityskohtiin,eli 3 eri paikkaan pistetään neulalla vähän verta, se ikään kuin "voitelee" nämä kiinnityskohdat ja samalla kiristää niitä (jos nyt olen oikeen ymmärtänyt ;) ) tosi helppo ja pieni toimenpide joka vahvistaa huomattavasti hevosten takajalkoja, eli erinomainen hoito kouluhevoselle!
RaderaTottakai urheilu ja kilpahevoset "kuluvat" niin paljon kun niitä kuskaillaan ja treenataan, ei se hevonen ole niin rankkaan työhön luoto. Jotkut sen kestävät jotkut ei, samoin eliittiurheilijat. Sen takia täytyykin hoitaa hevosia mahdollisimman hyvin ja ratsastaa mahdollisimman hyvällä pohjalla joka säästää jänteitä yms, eikä ratsastaa joka päivä rankasti. Se että treenaat piaffia,passage ja piruettejä ei kyllä notkista tai jumppaa hevosella sillä tavalla että sillä tulisi kestävämpi(jos sitä tekee paljon) vaan juuri tämän takia kilpahevosia pitää jumpata ja ratsastaa matalemmassa muodossa ja kevyeemmin välillä jotta ne kestävät kovaa työtä!
Pakko kommentoida,
SvaraRaderakouluratsastuksen tarkoitus (siis oikeasti kouluratsastuksen, ei ehkä kilpailemisen, kilpailemisessa on yleensä tarkoitus voittaa jotain, muita tai itsensa yms.)
"Kouluratsastuksen tarkoituksena on asteittain ja järjestelmällisesti kehittää hevosen lihaksistoa ja koko olemusta, pyrkimyksenä aikaansaada hevosesta irtonainen, joustava ja notkea sekä toisaalta luottavainen, kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä niin, että se on miellyttävä ratsastaa, kestävä ja terve."
Hevosethan luonoostaakin liikkuvat huomattavati enemmän kuin ihmiset, kun hminen sotkee itsensä kuvioon ja hypppä hevosen selkää, niin silloin tulisi varmistua siitä että hevonen kantaa itseään oikeassa asennossa (kuin myös ratsastaja) syvien lihasten tukiessa.
Kouluratsatuksen ei siis pitäsi olla hevosta kuluttavaa.(wienin espanialaisessa ratsastuskoulussa hevoset ovat priimakunnossa reilusti yli 20senäkin!) mitä se välillä kyllä tuppaa olemaan kun kilpailukuviot tulevat mukaa. Sitä ei välttämättä ratsastetakaan ensisijaisesti hevosta varten. vaan jtn muuta. Hevosen kestävyys ei ole onnenkauppaa, mikäli sillä ei ole jtn geneettistä ongelmaa.
Kropan kestävyyteenhän vaikuttaa oleellisesti syvien lihasten kunto, koska ne pitävät rangan oikeassa asennossa ja näin ollen suojaavat sitä. pinnallinen lihasmassa rakentuu sitten syvän järjestelmän päälle. Jos hevosta koulutetaan ja rakennetaan taiten niin syvät lihaksen vahvistuvat (ja pinnalisetkin tottakai) ja tukevat rankaa (niveliä ja jänteitä myöden) oikeaan asentoon mm. nivelpinnoille tulee rasitus tasaisesti.
Jolloin loukkaantumis riski pienenee huomattavasti ja rasitusvammoja ei pitäisi päästä syntymään.
Toki kouluratsastuksessakin kuin missä vain "urheilussa" levon ja treenin balanssi on tärkeää.
Ylitreenaus ja ylirasittuminen lisäävät loukkaantumis riskiä huomattavasti. ja kyseisiä ylirasituksia ei ole syytä toistuvasti harjoittaa. ja ylirasituksesta on hyvä toipua huolella. Tämä ei tarkoita sitäetteikö hevosen kuuluisi kunnolla hiota ja tehdä töitäkin, balanssi on tässä se keyword
Ja kyllä piaff passage ja piruetit voimistavat hevosen syvää järjestelmää kun ne tehdään oikein ja sopivassa suhteessa muuhun treeniin.
Niissäkin hevosen on kannettava itseään oikein (ne on myös mahdollista suorittaa rangan ollessa väärässä asennossa ja ilman syvän korsetin tukea, kuten kaikki kouluratsastus liikkeet. Pystyyhän ihminenkin juoksemaan ilman syvän lihaksiston tukea, mutta jatkuvasti näin harjoitettuna kroppa ei vaan kestä, tulee "urheiluvammoja" osasyy lihasten kokonaisvaltaiseen toimimattomuuteen voi oll lihaskireys yms.
Valitettavasti moni "eliittiurheilijakaan" ei ole eliitti kunnossa koko kropastaan, tai osaa käyttää kroppaansa oiken. Plus tietenkin liika treenaaminen. Vielä siihen niin avot. ei ihme että ollaan rikki alle 30senä
Mutta siis perimmiltää kouluratsastuksen "temput" eivät ole "rasittavia temppuja" vaan hevosen lihaksistoa kokonaisvaltaisesti kehittäviä liikkeitä, niitä voisi verrata vaikkapa pilates liikkeisiin hevosella. Joihin kroppaa ns rakennetaan pikkuhiljaa
Kaikessa treenissä balanssi on tärkeää. rentoutuminen/venyminen siinä missä supistuminen yms.
Vaihtelevalla pohjallakin meneminen voi olla hyvä juttu. Kunhan ei aina mene. Saman asian jatkuva toisto on usein se mikä rasittaa.
Näiden asioiden miettiminen ja hevosen tutkiminen ja lihaksiston tunteminen on ratsastajalle treenissä ehdoton plussa. Apuna on tietenkin hyvä käyttää ammatti ihmisiä.
minähä juuri kirjoitinkin että nuo rankat liikkeet ei notkista tai paranna hevosta jos sitä tekee liikaa,kai se on aika selvää että se vahvistaa hevosta jos sitä tekee kohtuulla,jos menee yli niin hevonen ihan varmasti rasittuu siitä. On aika iso ero myös mitä treenaat milläkin hevosella että onko se tottunut siihen vai ei, pitää rakentaa hevosen lihaksistoa ja kuntoa astettain että se jaksaa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. kohtuu kaikessa ja järki mukana hevosen treenissä.. Mun hevosilla ei oo ollu ikinä mitään vaivoja jotka tulis rasituksesta. Zebbe onkin ollut koko elämänsä terve, jotain pikkuloukkaantumisia tarhassa lukuunottamatta. Ja kouluratsastus, nimenomaan se mitä nähdään radoilla, sanotaan nyt vaikka GP-luokat, on erittäin raskasta hevoselle ja jos niin kuvittelee että hevosta voi ratsastaa joka päivä niin sellasella ratsastuksella ei kyllä mikään hevonen pysy kauan terveenä. Treenin pitää olla monipuolista ja pitää muistaa että ns kilpailumuodossa ei voi joka päivä ratsastaa!
SvaraRaderaEn kyllä itse tajua anonyymin ongelmaa siinä mielessä, että kouluratsastuksen idea on säästää heikkoa selkärankaa ja etujalkoja liialta painolta ja rasitukselta, siirtämällä painoa takajaloille. Takajalat joutuvat siis paljon raskaammalle työlle, kuin mihin ne on tarkoitettu ja vaikka työasennot olisi nivelpinnoille kuinka optimaaliset, niin kun kisakuntoinen kouluhevonen painaa lihaksistoineen helposti yli 700 kiloa niin ei ne takapolvet ja kintereetkään mitään ikuisia ole! Asennoissa voi olla häikkää ja muutenkin nivelrustoa ei voi saada millään kasvamaan, se vaan kuluu. Eli kyllä mun hevosella ainakin tulee treenistä kintereisiin sanomista, kun se kantaa hetkittäin koko painonsa kintereillä ja vielä työntää itsensä ilmaan... Ja käydään piikittelemässä ja myös veripliistraamassa niitä. Ei taida olla anonyymi itse koskaan treenannut kouluhevosta? Täydellisen tervettä hevosta ei olekaan!
RaderaTehdäänkö veripliistraus nivelinjektiona?
SvaraRaderaei tehdä
SvaraRaderaOkei, mihin ne sitten tehdään? Mielenkiinto heräsi, kun aivan uusi juttu itselleni. Ei dopingaikaa ollenkaan? :)
SvaraRadera