Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 6 augusti 2014

Miten saada hevosesta mahdollisimman paljon irti



Kaikilla hevosilla ei ole luonnostaan iso liike tai hyvä mekaniikka. Kuitenkin kaikkia hevosia voi notkistaa ja parantaa sen liikkumista. Monet hevoset liikkuvat kokoajan vähän jännittyneinä jostain kohtaa kroppaa ja menevät vinoiksi ja hankalaksi ratsastaa. 
Hevonen joka on ratsastettu hyvin ja oiken, jumpattu ja notkistettu oikealla tavalla on aina myös niin paljon tyytyväisempi ja iloisempi, ja tekee mielellään töitä.

Se mikä on kaikista tärkeintä muistaa on että kun hevosta jumpataan ja notkistetasn, se tehdään AINA hevosen ehdoilla eli kevyin avuin ja ratsastajan täytyy olla sen verran taitava että tuntee kuinka paljon kyseistä hevosta voi taivuttaa ja minkälaiset harjoitukset ovat hevoselle hyvät. Ikinä ei saa jäädä puristamaan pohkeella tai vetämään ohjalla, hevonen laitetaan siihen asentoon mihin se halutaan jonka jälkeen ratsastaja rentoutuu ja lakkaa vaikuttamasta; yleensä silloin hevonenkin rentoutuu.



Hyviä harjoituksia mitä voi tehdä ( kaikki harjoitukset tehdään matalassa eteen-alas muodossa, se kuinka syvä/avoin muoto on riippuu täysin hevosesta mutta aina hevosen on ajateltava ja haettava nenää eteen jotta selkä pysyy ylhäällä) :

- väistöt: raviväistöt avaa tosi hyvin hevosta ja venyttää, vaihtele väistön jyrkkyyttä ja hevosen askelpituutta, mitä jyrkempi ja mitä pidemmät askeleet sivulle hevonen ottaa sen tehokkaammin se venyttää. Tarkkana että etuosa aina johtaa, hevosen runko suora ja asetus menosuunnasta poispäin. Jos haluaa lisätä tehokkuutta voi välillä asettaa liiotellusti liikkeestä poispäin.

- vastalaukka: vastalaukka on yksi mun lempijumppaharjoituksista. Ratsastan paljon isolla ympyrällä, asetus menosuuntaan vaikka mennään vastalaukkaa, tarkkana että hevonen kantaa takaosan päällä ja tässä teen paljon kokoamisia eteen-kiinni, ja notkistan hevosta viemällä sisälapaa ulospäin sisäpohkeella. Tämä harjoitus on ihan super ja oikeen tehtynä "avaa" koko hevosta ja tekee siitä tosi pehmeän ja letkeän.

- sulku/avo/vastataivutukset: nämä harjoitukset sekä kokoavat että notkistavat. Vaihtelemalla asetuksia koko ajan saat hevosen kuuliaiseksi avuille eikä hevonen pääse nojaamaan sisä-avuille. Itse teen paljon esim diagonaalille pari askelta sulkua josta vaihdan avoin suoraan eteen, tai sulkuun suoraan eteen ja sitten taas diagonaalilinjale. Tässä pitää hallita hevosen kroppa hyvin :) parasta on tehdä peiliä kohti niin näkee että asetus on oikea.

- siirtymiset: näitä mä teen varmaan 100-miljoona per ratsastuskerta. Hyvä on aloittaa heti alkuverkassa tekemällä käynti-pys-käynti siirtymiset ja tässä pointtina on se että kun hevonen pysäytetään se köyristää selän ylös ja tulee takajalet alle pysähdykseen. Tässä pitää heti myödätä edestä että hevonen ei lähde nojaamaan kädelle. Pohkeilla( nopeilla) nostetaan hevosen selkä ylös siirtymisessä. Sama homma tehdään kaikissa askellajeissa, ja tosiaan se selkä ylös joka siirtymisessä on se kaikista tärkein! Koska tästä pitäisi sitten saada hevonen niin herkäksi että se odottaa siirtymistä koko ajan jotta voit pikkuhiljaa ajatella esim laukassa siirtymistä alas; hevonen "köyristää" selän ylös, laittaa painoa takajaloille kun luulee että tulee siirtyminen alas, mutta et siirräkkään vaan jatkat siinä kootummassa asennossa eteenpäin hetken, pari askelta ensin, ja pyydät sitten taas hevosta vähän eteen pohkeilla, mutta niin että se pysyisi selän kanssa yhtä ylhäällä. Tästä tulee sitä liikettä enemmän etujalkoihin ja hevonen oppii kokoamaan oikeaoppisesti ilman että se tehdään "vetämällä edestä ja potkimalla pohkeilla" mitä näkee valitettavan usein. 

Toivottavasti tästä postauksesta sai jotain selkoa siihen perusjumppaan mitä mä niin paljon teen :) ja tähän tosiaan kannattaa panostaa paljon koska tämä on se työ joka vahvistaa hevosta ja auttaa viemään eteenpäin luokissa.




10 kommentarer

  1. Todella kivoja ja käytännöllisiä vinkkejä :)! Lisää vaan tälläisiä!

    SvaraRadera
  2. Älyttömän hyvä postaus, varmasti tulen käyttämään näitä harjoituksia omaa ponia ratsastaessa! :)

    SvaraRadera
  3. Tätä tarvitsinkin, kiitos! :) mulla on varmasti maailman itsepäisin ja kankein hevonen, mutta edistystä on tullut kun ollaan alettu tekemään alkuverkaksi aina avoja ja väistöjä :)

    SvaraRadera
  4. hei hyvä postaus!! Mulla on ollut oman hepan kanssa vähän kaikenlaista ongelmaa erään meistä riippumattoman syyn takia. Oon saanut ammattilaisilta kuitenkin ohjeeksi, että jumppaa vaan, niin sais kaikkia ongelmia korjattua, jonka kyllä jo tiesinkin. Hevonen tuntuu kerta kerralta kyllä paremmalta, mutta pelottaa, että ratsastan hevosta kuitenkin jollain tapaa "väärin", kun en ole vielä kovinkaan taitava (n. heb) ja hevonenkin sattumoisin sieltä hankalimmasta päästä.. Ei tällä mun jutulla sen kummempaa pointtia ollut, kun hakea rohkasua ehkä:D käydään tunneilla 3x/vko kuitenkin

    SvaraRadera
  5. Hevoseni on ollut viime aikoina aika vino, niin kokeilempas näitä!:) Todella käytännöllinen postaus hevosen omistajille! :)

    SvaraRadera
  6. Hyvia vinkkeja, samoja tulee valmentajaltanikin :-) Minun hevosellani nuo ravivaistot toimivat erityisen hyvin.

    SvaraRadera
  7. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Mitä vinkkejä antaisit:1 meidän tamma ei meinaa hyväksyä kuolaintuntumaa, vaan alkaa pelata kuolaimella ja väännellä päätään. Suu on tarkastettu ja laukassa kaikki on ok, ongelmat tulevat ilmi vain käynnissä ja ravissa. 2. Daba nostelee tosi huonosti takasiaan ja vas.takanen astuu herkästi etusen kannoille ja näin ollen naarmuuntuu. Mikä tehtävä saisi takasta aktiivisemmaksi?

    SvaraRadera
  8. Tosi kiva postaus! Kerrot usein, kuinka haluat hevosen reagoivan pohkeeseen heti. Miten tämä onnistuu käytännössä? Ratsastan hevosta, joka on ns. potkittu tynnyriksi ja näin ollen reagoi pohkeeseen erittäin hitaasti. Olisiko sulla vinkkejä, joilla parantaa hevosen nopeutta? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moi! En ole Sophia, mutta mun hevosella tämä on toiminut, joten jaan nyt vinkiksi. Eli jos nostat vaikka laukan ja hevonen ei reagoi HETI tai jää yhtään "paikalleen" niin pyydät heti ihan keskilaukkaan asti ja jos ei lähde kunnolla eteen niin napautat vaikka raipalla taakse huomautukseksi. Yleensä ne ihan parista kerrasta oppii ja reagoi pohkeeseenkin sitten heti. Ja pidä huoli että ettet jää yhtään puristamaan, vaan vaadit reaktion ja sitten heti hellität, niin heppa oppii että silloin kun käytät jalkaa, siihen on heti reagoitava. Toivottavasti oli jotain apua :)

      Radera
  9. kiitos todella hyvästä postauksesta ♥

    SvaraRadera