Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 13 november 2012

Rehuista...

Kävin Agrissa eilen ostamassa lisää väkirehuja pojille ja olin lukenut että Racingin rehut voivat olla syy riviin, joten päätin nyt ostaa toista merkkiä ja katsoa josko Zebben rivit lähtisi, ne on ollut sillä nyt ties kuinka kauan ja vaikka kuinka yritän hoitaa niin ikinä ne ei lähde kokonaan pois. Vaihdoin Racing Speedpowerin Krafft Sporttiin ja Racing builder mysli Dodson&Horrellin build uppiin ( haluan syöttää sitä jottei hepat taas laihtu, molemmat aika helposti laihtuvat).

 Muuten hepat syö n 5 litraa litistettyä kauraa, 0,5l lesettä, 0,5l soijaa, 4dl pellavaa, 3dl mineralia päivässä. Olen tosi huono näissä rehuissa ja aina vähän "kokeilen" että mikä toimii ja mikä ei. Molemmat syö nyt oikeastaan täsmälleen samaa ruokaa, ja hyvältä ne nyt kyllä näyttää ja jaksavat hyvin tehdä töitä :) Tärkeintä olisi että ne saisi paljon energiaa ruoasta ja "rasvaa" jotta pysyisivät mahdollisimman pyöreinä. Täytyy nyt vähän seurata miten tuo ruokintamuutos vaikuttaa ja toivon että Zebben rivit lähtisi pikkuhiljaa pois myös..


20 kommentarer

 1. Hei!

  Meillä on kanssa riviherkkä hevonen, mutta hoituu kun pesee betadineshampoolla ja samalla rapsuttaa ruvet pois ja sitten laittaa jätettävää betadinea päälle. Eikä laita pinteleitä/suojia yöksi! Voi olla että ne ei lähde Zebbellä pois, koska ilmeisesti pintelöit sen yöksi? :) Jäävät hautumaan sinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. just tuolla menetelmällä olen yrittänyt ja myös ilman pinteleitä mutta rivi pysyy parhaiten poissa kun Zebbellä on tallipintelit päällä.. jos jätän ilman pinteleitä rivi on melkeen aina yhtä paha tai pahempi seuraavana päivänä vaikka olen pessyt betadinella,hinkannut ruvet pois ja laittanut paljon rasvaa :/ mikään ei vaan tunnu auttavan joten olen epätoivoinen ja yritän nyt ruokintaa muuttaa jos se auttaisi :)

   Radera
 2. Onko joku suunnitellut hevostesi ruokinnan? En väitä olevani itse sen parempi mutta kirjoittamasi perusteella tuntuu että syötät useita ravintoaineita päällekäin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei ole, kirjoitinkin tuonne että aina vähän kokeilen mikä käy ja mistä hevoset voi parhaiten ja tuo on toiminut hyvin, paitse ne Zebben rivit,jos ne nyt johtuu ruokinnasta edes. Voi olla että menee vähän päällekkäin jotkut ravintoaineet kun en tosiaan itse ole ollenkaan perehtynyt asiaan. Parhaiten sen mielestäni huomaa hevosesta miten se voi että onko ruokinta hyvä vai ei ja mun hepat ainakin näyttää voivan hyvin :)

   Radera
 3. Hauska lukea miten paljon ne syö verrattuna meidän kahteen issikkaan ;) Mutta tietenkin on eri rotuisia, rehunkäyttö on eri ja painoa on varmaan tuplasti enemmän. Meillä syödään nimittäin heinän ja vitskujen isäksi 1 litra racingia per päivä. Eli aika eri sfääreissä liikutaan ;)

  SvaraRadera
 4. Syötin hevoselleni Speedpoweria ja huomasin että jalat alkoi turvotella ja tuli kummia rupia toiseen jalkaan. Jätin Speedpowerin pois ja katsotaan josko ruvet ja turvotus häviäisivät. Olen kuullut että Speedpower ei olisi oikein hyvästä millekään hevoselle.
  Ruokinnan tosin olen laskenut Hopti- laskurin avulla.

  SvaraRadera
 5. Melko valkuaispitoiselta näyttäisi äkkiseltään ruokinta, kun kaurassa, pellavassa ja todennäköisesti myslissäkin on sitä kosolti. Lisäksi hevoset saavat sitä heinässä laadusta riippuen paljon tai vähemmän paljon.

  - Lotta

  SvaraRadera
 6. Ja soija unohtui vielä listasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rupesinkin vähän netistä lukemaan tuosta liiasta valkuaisesta hevosille, ja nyt kyllä rupesi kiinnostamaan pyytää joku ammattilainen tekemään rehusuunnitelmat mun hevosille. Rivi ilmeisesti voi tulla jos hevonen saa liian paljon valkuaista! Tämän takia tämä blogi on niin opettavainen mullekkin kun rupean miettimään asioita mitä en muuten ajattelisi :)

   Radera
 7. jos sulla analyysi heinästä ja se on valkuaisarvoltaa normaalia ja hevosesi saa heinää väh. 1,5 kg kuiva-ainetta per 100 kiloa elopainoa ja kauraa 5 l (= parisen kiloa), niin niistä täyttyy jo valkuaisen tarve.

  SvaraRadera
  Svar
  1. meidän tallin heinän laatu vaihtelee tosi paljon eikä heinäanalyysiä ole, mutta vähän veikkaan että Zebbe on saanut liikaa valkuaista, Hilton syö heinät aika huonosti mutta Zebbe taas ahmii ihan kaiken..

   Radera
  2. Heinäanalyysi on helppo itsekin ottaa, niin saa vähän arviota tämän vuoden sadosta valkuaismäärista ja yms. Määrät vaihtelevat ihan pelloittain, mutta saa kuitenkin aika hyvän käsityksen tämän vuoden sadosta.

   Itse olen sitä mieltä, että kannattaa tehdä ruokintasuunnitelma. Sitä on sitten helpompi itse alkaa muokkailemaan, kun on saanut jonkinlaisen pohjan.
   Nina Jaakkola on tehnyt Kiterille ruokintasuunnitelman, jota sitten muokkailtiin hoptin avulla Donille sopivaksi. Voin todellakin suositella häntä. Tässä on hänen bloginsa:
   http://hevosenruokinta.blogspot.fi/p/lisaa-minusta.html
   Ja minusta hän vieläkin tekee ruokintasuunnitelmia, vaikka yhdessä välissä lopetti ne :)

   Radera
  3. se heinäanalyysi olis varmaan ihan hyvä tehdä ja se ruokintasuunnitelmakin. Toisaalta en halua hirveesti enää muokkailla hevosten ruokia kun ne kuitenkin näyttää nyt niin hyvältä ja jaksaa treenata, ainut on tuo Zebben rivi, mutta ehkä se nyt lähtis kun vaihdoin noi racingin rehut pois :) kyllä mä silti uskon että itse sen parhaiten näkee mikä rehu sopii hevoselle ja mikä ei, miettii miten laiha Hiltonkin on ollut aika pitkään mutta nyt sillä onkin sopivasti massaa ja karva kiiltää niin eihän se ruoka voi ihan vääräkään olla :P mutta olishan se ihan mielenkiintoista nähdä mitä tuommoinen ruokintasuunnitelma suosittelis ja paljonko se poikkeaa omasta ruokinnasta :)

   Radera
  4. Niin voihan sen mielenkiinnosta tehdä, mutta ne tiedä kannattaa sen takia maksaa. Sehän on oma päätös ;) Voin sanoa, että Kiterin ruokamäärä meni aika pieneksi ja aluksi huolestuin, että se lahtui, mutta niin ei käynyt.
   Donin kanssa tietysti joutuu antamaan enemmän ruokaa, kun on isompi ja kuuleman mukaan puoliveriset eivät ole yhtä hyviä rehunkäyttäjiä kuin suomenhevoset ;)

   Radera
 8. Meillä oli edellisellä hevosella pahat rivit jaloissa ja tuli juurikin liiallisesta valkuaisesta. Parani kun muutettiin ruokintaa ja jätettiin valkuaispitoinen rehu pois :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. okei kiitos vinkeistä, taidan jättää Zebbeltä soijan kokonaan pois myös, toivotaan että rivit lähtisi pikkuhiljaa :)

   Radera
 9. Ruokinnassa yleensä vähempi on parempi. Meillä heinää reilusti (=niin paljon kuin syö) jauhettu kaura 4l/pv, greenline 1l/pv ja vitamiini&kivennäinen. Kisataan, mutta vasta helpolla tasolla. Heinä on hevosen pääasiallinen ruoka. Jos on monta eri rehua menee helposti päällekkäin ja saa jotain helposti liikaa... :/

  SvaraRadera
 10. Omalle hevoselleni teen juuri hoptilla ruokintalaskelmaa. Hevonen treenaa pari kertaa viikossa raskaasti ja muina päivinä keskiraskaasti tai kevyesti, ei siis ole yhtä kovassa treenissä kuin Sophian hevoset. On syönyt 2l kauraa, litran peacemakeria ja lisäksi perusvalkosipulit, kivennäiset ja biotiinit. Kävi ilmi, että heinä on niin vahvaa, että sen päälle peacemakeria ei tarvita ollenkaan, magnesiumB12-lisä on turha ja lysiiniä pitää saada reilusti lisää. Ruokinta muuttuu siis suht radikaalisit, vaikka monta vuotta olen jo mennyt tällä mielestäni yksinkertaisella setillä ja hevonen on näyttänyt ja tuntunut hyvältä.

  Eli suosittelen ruokinnan suunnittelua.

  - Lotta

  SvaraRadera
 11. Hei,
  Nina Jaakkolan artikkeleita luen minäkin ja sieltä olen ohjeistusta ottanut.
  Meidän tallilla tehdään heinäanalyysit kaikista eri paikoista tulleesta heinästä ja omien havaintojeni mukaan tämän kesän heinässä on liian vähän valkuaista. Joudun kyllä syöttämään soijarouhetta, että saataisiin edes minimi, koska väkirehuja oma hevonen saa niin vähän.Sokeria meidän heinässä taas on liikaa.

  Liikutus ei valkuaisen tarvetta niin paljon nosta, mutta sokeria se kyllä polttaa enemmän. Omalla hevosella on pakko säännöstellä heinää ja antaa valkuaislisiä, koska liikutus ei ole läheskään niin raskasta kuin Sophian hevosilla. Sitäpaitsi tämä talvi näyttää niin huonolta ratsastuksen kannalta, että ilman maneesia liikutus tulee olemaan aika onnetonta.

  Sinkki ja kupari vaikuttaa myös ihon, karvan ja kavioiden laatuun ja hyvissä väkirehuissa kyllä usein sinkkiä on, mutta kuparia ei ollenkaan riittävästi. Nina Jaakkolan mukaan kuparia ei suomalaisessa heinässäkään ole tarpeeksi, joten meillä usein Coppervit-kuureja :-)

  SvaraRadera
 12. Kokeilepa tätä riviin: http://www.hooks.fi/product.aspx?productid=820514&deptid=97&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

  Meillä toiminut aina ihan superhyvin ja rivi on lähtenyt aika nopsaa pois :) Suosittelen ehdottomasti!

  SvaraRadera