Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

lördag 10 mars 2018

Miten parantaa ravia?

Hevosen kolmesta askellajista aina sanotaan, että ravi on se mikä on helpointa parantaa. Aika monelle hevoselle voi "tehdä" ison ilmavan ravin, kun laukkaa ja käyntiä on vaikeinta muuttaa, ainakaan niin paljon kuin ravia.

(C) Taru Arola. Hiltonilla oli nuorena oikeastaan tosi huono ravi, mutta siitäkin tuli aika näyttävä oikeanlaisella treenillä!


Olette varmasti nähneet kun GP-hevoset verryttelevät? verryttelyravi voi näyttää todella vaatimattomalta, ja sitten kun hevosta lähdetään kokoamaan niin yhtäkkiä siellä lentelee kaviot melkeen hevosen turpaan :P

Se onkin se avainsana, kokoaminen. Mitä enemmän hevonen kokoaa itseään, etuosa kevenee, ja sen kautta ne etutassut lähtee nousemaan ja liikkeeseen tulee enemmän ilmaa. Tämän alle (eli ennen suurta kokoamista) hevosen täytyy olla notkea ja pehmeä kropastaan, herkkä avuille, varsinkin pohkeille, eli reagoida oikealla tavalla. Se tässä onkin monta kertaa se haaste, saada se isompi näyttävämpi ravi, kuitenkin rennolla hevosella.

Se, että saa näyttävän ravin esille ei monta kertaa ole niin vaikeaa, se haastava juttu on nimenomaan säilyttää rentous, ja se, että liike on rehellinen, eli tulee rehellisen kokoamisen tuloksena, ei vaan etujalkojen huitaisuja.

Mutta tosiaan ensin täytyy varmistua siitä, että hevonen on pehmeä ja notkea, tuntea, että sen kroppa pystyy tähän ilman sitä ylimääräistä jännittyneisyyttä, että se on psyykkisesti myös vastaanottavainen, aina pitää kuunnella hevosta ja pyytää just sen verran mitä se hevonen sillä hetkellä kestää. Jos pyytää enemmän, se yleensä tuottaa vaan enemmän pahaa kuin hyvää. Tässä pitää itse osata lukea hevostaan oikein. Tottakai välillä täytyy se hevonen viedä mukavuusalueen ulkopuolelle mutta senkin voi tehdä oikealla tavalla, tai väärällä tavalla (pyytämällä liian paljon liian aikaisin).

(C) Taru Arola. Passagen kautta monelle hevoselle saa paljon näyttävämmän ravin. Voimaahan hevonen tarvitsee tähän paljon, eli ei ole mikään asia mikä opetetaan "yön yli" ;)


Itse olen huomannut, että ravi paranee aika lailla itsestään kun tekee perustyöskentelyn hyvin alle. Sitten kun se on hanskassa, voi lähteä pyytämään enemmän energiaa raviin, hevosen täytyy reagoida todella herkästi pohkeisiin, lähteä eteen ilman, että jännittyy, tästä sitten istunnalla tehdään puolipidätteitä jolla saadaan liike suuntautumaan pikkuhiljaa enemmän ylöspäin (eteenpäinpyrkimus ei saa ikinä kadota!! jos tunnet, että hevonen leijuu enemmän ylös kuin eteen,se on jäänyt pohkeen taakse).

Ratsastamalla paljon siirtymisiä ravin sisällä, leikkimällä tämän asian kanssa, saa siihen raviin enemmän ilmaa ja näyttävyyttä, edellyttäen, että hevonen kantaa itsensä koko ajan oikealla tavalla. Tämän voi aloittaa ihan vain tekemällä ravi-laukka-ravi siirtymisiä, tämä sen takia, että laukan jälkeen ensimmäiset raviaskeleet ovat yleensä ne parhaat ja lennokkaimmat, niin paljon näitä siirtymisiä niin sekin jo itsessään voi parantaa hevosen ravia.

Koko ajan tarkkana, että hevonen on kevyt edestä (ohjissa ei saa roikkua tai vetää taaksepäin!), rento niskastaan ja selästään, eikä jännity. Se on mielestäni kaiken A ja O, jos hevonen jännittyy, se ei ole vastaanottavainen eikä voi kuunnella ratsastajaa yhtä hyvin kuin rento hevonen. Yleensä sitä vaan tekee enemmän haittaa kuin hyötyä jos jännittyneelle hevoselle yrittää opettaa jotain.

Tärkeintä on, että hevonen on tyytyväinen ja haluaa tehdä ja miellyttää ratsastajaansa, silloin hevonen voi puhkea kukkaan ja liikkeisiin saa sitä näyttävyyttä. Mielestäni aivan ihana esimerkki tämmöisestä hevosesta/ratsukosta on Cathrine Dufour ja Atterupgaards Cassidy. Hevosesta niin näkee kuinka se HALUAA antaa kaikkensa, ja liikkuu niin paljon kuin siitä vaan lähtee, vaikka sen perusravi ei ole mikään ihmeellinen!


Ensimmäinen video vuodesta 2010, toinen pari viikkoa sitten Göteborgissa. Kokoamisasteessa huomaa ison eron, mutta myös koko hevosen olemuksessa, oikeanlaisella treenillä voi tämmösiä ihmeitä saada aikaan! 





Itsekin olen yrittänyt olla tuijottamatta sitä isoa liitävää ravia kun etsin hevosta, yleensä se superiso ravi on vaan todella paljon vaikeampi ratsastaa kun tavallisempi, jota voi itse muokata. Isoa ravia on vaikea saada pienemmäksi ja nopeammaksi, koko hevosta on vaikeampi hallita kun se liikkuu luonnostaan todella isosti. Tärkeämpää on se, että hevosen liikettä voi muuttaa, se on helppo tehdä nopeaksi&lyhyeksi, mutta myös isoksi! Hyvä ratsastettavuus ja se muokattavuus on paljon tärkeämpää, sellaisesta hevosesta voi tehdä melkeen mitä vaan!

4 kommentarer

  1. Osaatko analysoida mitä Zebben kanssa tapahtui, kun näytti sille että vuosien saatossa se ikäänkuin hukkasi ravin?

    SvaraRadera
  2. Ai Cassidyn „perusravi ei ole mikään ihmeellinen“??? 98% hevosista perusravi on sitten varmaan ihan kuraa :D Onhan Cassidyn ravissa tapahtunut parannusta, mutta kyllä se on aina upea ollut - muutos on minusta n 8.0-> 9.0 kun taas „ei niin ihmeellinen“ ravi olisi minusta 6.0 jonka voisi nostaa sinne seiskaan.

    SvaraRadera
  3. Mitä ajattelet siitä, että kuinka nopeaa taidot ratsastuksessa rapistuu, kun ei ole säännöllisessä treenissä.. Itsekin etsin sopivaa hevosta ja tullut pelko, että joutuuko kuinka paljon muistutella itselleen kun palaa (toivottavasti) taas aktiivitreeniin omalla..

    SvaraRadera
    Svar
    1. mulla oli taukoa ratsastuksesta vaan raskauden aikana se 2 kk:ta, ekan kerran kun kiipesin sen tauon jälkeen selkään olin kyllä täysin hukassa! paljon toki oman kropan muuttumisen takia, mutta ei sitä unohda mitä kerran on oppinu ratsastuksessa, ellei oikeasti ole todella pitkä tauko. Kyllä se äkkiä tuli takaisin, 1-2 viikkoa mulla meni niin osas jo ratsastaa kuten ennenkin. Nyt mulla ei onneksi ole mitään taukoa vaikka omaa ei ole kun ratsutettavia on joka päivä :) en olisi kauhean huolissani vaikka sinulle tulee vähän taukoa, kyllä ne taidot sieltä takaraivosta palaa, lihasmuistikin on hyvä, vaikka vähän ruosteessa olisi alkuun niin kyllä se siitä palautuu, kunto myös :) mutta sitähän voi pitää yllä tekemällä muutakin treeniä! Onnea hevosen etsintään!

      Radera