Molemmat hepat työskenteli tänään hyvin! Zebben kanssa en tehnyt mitään kummempia, paljon raviväistöjä ja vastalaukkoja kun ratsastetaan lauantaina helppo A:2-ohjelma joukkuemestaruuksissa, niin pitää vähän treenata näitä helpompia juttuja nyt ;) tein myös parit vaihdot diagonaalilla sekä vähän piruettityöskentelyä. En tällä hetkellä käännä pientä piruettia vaan teen työskentelypiruetit että saan tekniikan oikein. Jos tekee liian pientä aina niin hevonen helposti oppii vaan kaatumaan sisälle ja pyörähtää ympäri. Työskentelypiruetit ovat erinomainen harjoitus tehdä kotona! Zebbe tekee ne nyt kyllä paljon paremmin kuin aikaisemmin,sekin on nyt oppinut että minä en päästä edestä joten sen on pakko koota ja taipua kunnolla.
Hiltonkin oli nyt virkeämpi ja tosi kiva ratsastaa! Tein vastalaukkoja jotka yllättävästi sujuivat oikeenkin hyvin! Niin hyvin että ilmoitin Hiltonin helpppo B-luokan lisäksi helppo A-luokkaan (kenttä 6). Saa nähdä miten se menee, tai katson miten se menee helpon B:n,jos tuntuu hyvältä starttaan myös tuon A:n. Ongelmana on ollut vastalaukat mutta se on oppinut ne aika hyvin nyt niin ehkä uskaltaa kokeilla :)
Huomenna vielä kunnon treenit molemmille, keskiviikkona vapaapäivä Hiltonille, Zebben jumppaan nivelillä, ja sitten täytyy katsoa miten ratsastan torstain ja perjantain, luulen että molemmat täytyy perjantaina ratsastaa aika kunnolla. Olisi kiva että pääsisimme Cian kanssa maastoilemaan joko torstaina tai perjantaina mutta täytyy katsoa :)
Moi! Voitko kertoo miten hoidat sun hevosten jalkoja? Kylmäys? BOT? Annatko jotain nivelvalmisteita? Ootko joutunut käyttämään heppoja piikityksessä?
SvaraRaderamoi! en kylmää jalkoja oikeastaan ikinä, mutta käytän BOT suoja molemmilla hevosilla takajaloissa, ja syötän kuureittain MSM:ää. ja en ole piikittänyt hevosia, molempien jalat ovat terveitä joten siihen ei ole tarvetta. Jos on ollut kova valmennus tai rankka kisareissu niin joskus laitan vielä linimentit etusiin mutta tämäkin erittäin harvoin. Molemmilla hepoilla terveet ja kuivat jalat joten ei ole tarvetta sen kummemmin hoitaa, mutta BOT ovat kyllä hyvät ennaltaehkäisevät :) ja tietty kunnon alkukäynnit aina että jänteet ehtivät lämmetä ennen rasitusta!
RaderaHei!
SvaraRaderaVoisitko kertoa hieman miten olet aloittanut Hiltonin kanssa noiden vaikeampien asioiden harjoittelun, eli lähinnä nyt vastalaukkatreenit? Ja miten edetään siitä ensimmäisiin vaihtotreeneihin niin, ettei hevonen sekoita keskenään apuja?
moi! Tärkeintä on ensin että hevonen pystyy menemään tarpeeksi koottuna eli takaosan päällä laukassa, myötälaukassa. Haluan myös että hevonen pystyy asettumaan ja taipumaan laukassa suunnasta poispäin menemättä tasapainonsa. Eli ensin hevosella täytyy olla niin hyvä tasapaino ja voima kantaa itseään myötälaukassa ennenkuin edes kannattaa ajatella mitään vastalaukkoja. Sitten kun tuntuu että hevonen on tarpeeksi vahva laukassa voi aloittaa tekemällä loivia kiemuria, esim pitkällä sivulla ratsastaa vähän kohti X:ää ja takaisin, silloin vastalaukkapätkä tulee tosi loivalle uralle, ja siitä uraa voi tehdä vähän jyrkemmäksi menemällä enemmän ja enemmän kohti X.ää ennenkuin kääntyy takaisin uralle. Kun tämä sujuu hyvin voi aloittaa vastalaukkakaaret,eli 20m puoliympyrät vastalaukassa, vaihtamalla vaan suunta koko/puolirataleikkaa. Mielestäni on tärkeää että ei tässä vaiheessa yritä asettaa hevosta laukansuuntaan, vaan pitää hevosen runko suht suorana, näin hevonen pitää tasapainonsa paremmin,vaikka ehkä luulisi että auttaa jos asettaa hevosen laukan suuntaan,niin se yleensä vaan vaikentaa hevosen tasapainoa. Parempi on yrittää pitää hevonen mahdollisimman suorana,tottakai pieni asetus laukan suuntaan. Laukanvaihtoja on parempi opettaa ennen vastalaukkoja kun hevonen silloin helpommin tekee vaihdon kun vaihtaa suunnan. Tässä myös tärkeää että hevosen pystyy kokoamaan ja että se reagoi nopeasti pohkeeseen. Aluksi ei haittaa jos hevonen vaihtaa epäpuhtaasti,tärkeintä että se ymmärtää vaihtoavut ja että ratsastaja haluaa sen vaihtavan laukan. Kun hevonen ymmärtää vaihtoavun on heti tottakai tärkeää pyytää että hevonen vaihtaa puhtaasti. Mieluummin antaa liian rajut avut aluksi niin että hevonen pukittaa/potkaisee kunhan vaihtaa samanaikaisesti edestä ja takaa. Pikkuhiljaa hevosen oppii vaihtoavut ja sitten voi käyttää pienempiä apuja. Alussa myös kannattaa tehdä vaihdot samassa paikassa niin hevonen muistaa mitä on tulossa. Kun tämä sujuu hyvin täytyy tietenkin vaihtaa paikkaa missä tekee vaihtoja ettei hevonen ennakoi. Minä vaihdan aluksi mieluiten vastalaukasta myötälaukkaan kun se on hevoselle luonnollista. Ja aluksi on tärkeintä että hevonen yrittää ja täytyy muistaa kiittää paljon. Eikä tehdä näitä asioita liikaa alussa ettei hevonen kyllästy tai koe asiaa vaikeana. Toivottavasti tästä oli jotain apua on vähän vaikea selittää näin kirjoittamalla vaan :)
RaderaKIITOS!!! Oli hyödyllinen vastaus :)
RaderaMillaisia nuo harjoittelupiruetit on ja miten niitä työstetään?
SvaraRaderatyöskentelypiruetit on niinkuin isot piruetit, ne voi tehdä 10m halkaisijalla tai vaikka 20m halkaisijialla, eri asteen taivutuksilla ja kokoamisasteella, ihan hevosen mukaan. Itse vaihtelen niitten kokoa ja tempoa aika paljon, että pystyn itse kontrolloimaan kuinka paljon hevonen taipuu,kuinka koottuna se menee ja kuinka paljon se kääntää. Työskentelypirueteillä aina aloitetaan nuoremmalle hevoselle opettamaan piruetit. Jos kääntää liian pientä liian aikasin kun hevosella ei vielä ole tekniikkaa eikä voimaa ne helposti vain pyörähtää ympäri ja se on vaika opettaa niille pois. Muutenkin piruetit ovat hevosille rasittavat joten työskentelypirueteilla kannattaa harjoitella kotona enemmän :)
Radera