Hilton oli super reipas tänään! Zebben kanget oli vaan vähän vaikeat säätää sopiviksi sille :P Käytin siis samoja kuolaimia mitä käytän Zebbelläkin, näillä totutin myös Zebben kankiin ja hyvin meni :) ne on ihan peruskanget ja todella kiltit,lyhyet varret ja loiva matala kielentila. Sellaisia ns "babykankeja" on myös olemassa mutta mielestäni pitäisi kyllä pystyä ratsastamaan normivarsilla mitä yleensä käytetään, kun tarkoitus ei kuitenkaan ole että ollaan vahvoja käsistä ;) ja varsinkin kun totuttelee hevosen kankiin pitää olla niin vakaa ja pehmee käden kanssa että ei siinä vaiheessa varren pituudella sinäänsä ole niin isoa merkitystä, enemmän sen kielentilan kanssa(tottakai on parempi valita lyhytvarsinen kankikuolain mutta en usko että on niin iso merkitys kuinka pitkä se on alussa kun ei kuitenkaan käytetä kankiohjaa.)
Tein siis niin että laitoin vaan kanget tallissa päähän, ja annoin sille aika paljon sokeripaloja että sai siinä vähän pureskella ja miettiä mikä sillä on suussa. Sitten mentiin maneesiin ja juoksutin sitä ensin ihan ilman sivuohjia molempiin suuntiin ja se meni oikeen hyvin ei se välittäny ollenkaan mistään. Sitten vielä juoksutin ravissa ja laukassa sivuohjilla, ja siis sivuohjat oikeen löysällä. Tämäkin meni oikeen hyvin joten menin sitten selkään ja ravailin kevyttä ravia ympäri maneesia. Tässä on tärkeää että hevonen ottaa kuolaintuen,eikä heittäydy tyhjäksi edestä,eikä tietenkään vahvaksi. Ratsastajana täytyy olla todella vakaa käsi koko ajan ja seurata hevosen liikettä, Hilton välillä venytti päätä eteen alas ja siinä yritin heti olla mukana myötäämässä että sama tuki pysyi koko ajan. En siis taivuttele tai aseta tai mitään sellaista vaan pidän hevosen pään ihan suorana että on sama tuki molemmissa ohjissa ja hevonen suorana. Tärkeintä että se voi rentoutua ja uskaltaa tukeutua kuolaimeen. Meillä ei ollut mitään ongelmia ja Hilton oli supertyytyväisen näköinen jälkeenpäin kun kehuin sitä niin paljon :) Tuo juoksutus ei ehkä ole ihan välttämätöntä mutta mielestäni se on hyvä keino antaa hevoselle aikaa rauhassa vähän tottua uusiin kuolaimiin.
ja heti piti kuolata mut, taas saa pistää vaatteet suoraan pesukoneeseen :P |
Tästä huomaa hyvin että suu on toiminut toivotulla tavalla :) |
Nyt on siis tarkoitus totutella sitä näin samalla tavalla pikkuhiljaa kankiin, että sitten ensi keväällä pystyy kisaamaan niillä ilman että tulee sitten paniikki pari viikkoa ennen kisaa :P En kyllä tunne että Hilton on valmis vielä tekemään töitä kangilla, mutta totutella sen niihin voi kyllä tehdä jo. Mieluummin tekee sen rauhassa ja hyvällä ajalla kun niin että tulee yhtäkkiä kiire.
Jos teillä on lisää kysymyksiä kankien totuttelusta niin saa mielellään kysellä tai kommentoida :)
täähän tuli melkein kuin tilauksesta! mietinkin, jos talven aikana totuttaisi suokkia kankiin, mikäli tuolle jättipäälle tarpeeksi isot löytää... täällä valmentajat on ohjeistaneet, että ensimmäisillä kerroilla pitää vain lähteä kanget päässä löysin ohjin maastoon kävelemään :)
SvaraRaderano hyvä :) siis tapojahan on monta eikä tää nyt niin iso juttu kuitenkaan ole, Zebben kanssa laitoin kanget sille päähän tallissa ehkä 2-3 kertaa ihan vaan tallin käytävällä,annoin sille sokeria ja annoin sen pureskella hetken ja otin kanget pois :D mutta se nyt oli jo ehkä liioittelua joten Hiltonin kanssa päätin heti vaan mennä selkään, eikä se nyt mitenkään erityisesti reagoinut kankiin, muuten kun sitten suusta ratsastaessa. Että ehkä se tärkein on että pystyy ratsastaessa olemaan niin vakaa käden kanssa kun mahdollista että hevonen uskaltaa ja haluaa ottaa tuen ja rentoutua. Kankiohjakin kannattaa pitää kädessä vaikka sitä ei käytä, ei niin että se roikkuu superpitkänä se melkeen häiritsee hevosta enemmän kun joku ohja roikkuu ja heiluu siinä sen pään vieressä :)
RaderaTyhmä kysymys, mutta mistä tietää/tuntee, että hevonen on valmis kankikuolaimeen tai ei?
SvaraRaderaVaativa B-luokista ylöspäin hevosella pitää olla kanget kisoissa, helppo a-luokissa saa olla jo (avoimet luokat). Joten silloin kun hevonen on väh helppo a-tasolla ja tarkoitus on nousta vaativa B-tasolle niin kannattaa miettiä kankien totuttelua. Hilton esimerkiksi harjoittelee nyt vaativa B:n asioita, kisata kangilla ei ole tarkoitus kun vasta keväällä/kesällä joten varsinaista treeniä kankien kanssa en aloita kun vasta tuossa syksy/talvella. Muuten tärkeintä on että hevonen liikkuu oikeaoppisesti eli selkä ylhäällä paino takaosalla, osaa koota itseään ja on täysin läpi edestä ja niskastaan.
RaderaLisäisin Sophian äskeiseen vastaukseen vielä varmuuden vuoksi (monelle itsestäänselvän, mutta tärkeän!) pointin, eli hevosen hampaiden tulee olla kokonaan vaihtunut ja sen tulee olla sinut perusnivelellä/ kolmipalalla tuntumaan. Varsinkin tuontihevosilla saattaa olla jäänyt muutama hammashoitokerta välistä, jolloin kankien kanssa saattaa tulla ongelmia.Suomalaiset eläinlääkärit kyllä yleensä kertovat kun kaikki hampaat ovat vaihtuneet ja mahdolliset sudenhampaat on poistettu, jolloin kankiin totuttaminen voi alkaa.
SvaraRaderajuu nimenomaan :) jos katsotaan ikää kun kouluttaa nuorta hevosta niin minä en ikinä pistäisi 6-vuotiasta nuoremmalle kankia suuhun! ja 6-vuotiallekkin vasta loppukesästä/syksyllä! :) mutta tuo oli hyvä pointti on kyllä tosi tärkeää että hevosen suu on kunnossa, mutta sehän on tärkeää vaikka menis vaan nivelilläkin:)
RaderaKuinka usein ratsastat kankisuitsilla Zebbellä?
SvaraRaderakisakaudella ehkä 1-2kertaa viikossa+kisat, talvikaudella voi mennä kuukausikin että en pistä kankia päälle. Kisakaudella pitää mennä kangilla ennen kisoja koska jos on liian pitkä paussi että en ratsasta kangilla se voi heittäytyä vähän "tyhjäksi" edestä. mieluummin haluan että saan jotain tukea edestä.
Radera