Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 3 augusti 2012

Ruunauksesta

Nyt tarvitsen mahdollisimman paljon vinkkejä missä ja miten Suomessa on paras ruunata. Olen aika kiinnostunut laserruunauksesta,eikö siitä toivu aika nopeasti? entä mihin aikaan vuodesta on se paras tehdä? itse ajattelin talvea kun on kylmä ja infektioriskit pienimmät? itselläni ei tosiaan ole kokemuksia ruunauksesta joten ilolla otan vastaan teidän näkemyksiä kokemuksia ja mielipiteitä :) ja juu,todella haikealta tuntuu ruunata upea Zebbe,mutta eiköhän se sen kisaura ole se tärkein..

4 kommentarer

 1. Heips,
  kandee ottaa siementä ainakin pakesteeseen tai keksiä sille käyttöä ennen ruunausta! Niin ei mene orittelu ihan hukkaan :)

  SvaraRadera
 2. Mun hevonen ruunattiin laserilla v. 2002, aika ekoja taisi olla ja tosi helppo ja vaivaton jälkihoito omistajalle + hevoselle varsiin helppo toipumisaika oli meillä. Viikossa laitsalle tammojen kanssa, eikä mitään jäkiseuraamuksia ollut. Mä uskon, että myös perinteinen ruunaus on ok- klinikkaolosuhteissa! Jos hevosella löytyy tyrää tai muuta piilevää vaivaa tai tulee koplikaatioita niin klinikka on paras vaihtoehto. Pystyruunauksista olen nähnyt aika kipeitö ja kiikunkaakun toipumisia, sellaiseen en itse uskaltaisi ryhtyä.

  Menee vamaan niinhelposti, että varaat Viikistä ajan perjantaille ja otat hotelliyön itsellesi ja poikaystävällesi ja lähdette lauantaina kotiin ;)

  SvaraRadera
 3. Itse kuullut paljon hyvää Viikin laserilla tehtävästä ruunauksesta. Ja nimenomaan Viikissä ja ell Paananen, kun myös Hyvinkäällä tekevät. Itse olen juuri tässä kuussa viemässä oman nuoren sinne ruunaukseen. Ajankohdalla vuotta ei pitäisi olla laserin kanssa merkitystä. Aamulla sisään ja iltapv/alkuilta ulos.

  SvaraRadera
 4. Varsojen ja aikuisten, jo orileiman saaneiden hevosten ruunaus on kaksi aivan eri asiaa. Oma kolmevuotias suokkini ruunattiin laserilla Viikissä, eikä sillä ole tänä päivänäkään (7 v) asiaa kosketus etäisyydelle tammojen kanssa...

  Mutta tosissaan, laserilla ei taida olla ajankohdalla väliä, mutta toki siitä tulee myös jälkihoitoa. Me saimme 10 päivää koppihoitoa sekä mahd. usein, kuitenkin vähintään 1-2 krt/pv 10 min kerrallaan taluttelua. Silloin olin varma, että laser on ainoa oikea vaihtoehto, mutta nykypäivänä klinikkaoloissa normiruunaus olisi varmasti ihan yhtä hyvä. Meillä tosin ei kaikki tainnut mennä aivan putkeen, sillä ponilla oli 10 cm pitkä tikkirivi ja sekä ruunattu että ruunaaja (Paananen) muistivat toisensa vielä vuosien jälkeen...

  Ruunaus on haastava juttu; tälle viimeksi ruunatulle ei varmasti pärjäisi, jos sitä ei olisi ruunannut, on se sen verran hurja, ja edelleen ihmiset saattavat luulla sitä oriksi. Sitten taas 7 vuotiaana ruunattu vanhempi herrani on kiltti kuin enkeli, joskin sitä myös luullaan oriksi ulkonäkönsä vuoksi. Kyllä ne orit on vaan niin hienoja, mutta kun Zebbekin on jo selkeästi aikuinen hevonen, tuskin se orileimaansa ainakaan ulkonäöllisesti enää menettää! :)

  SvaraRadera