Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

onsdag 25 juni 2014

Hepat kulkee, ja kulkee hyvin!


Zebbelle teki kyllä myös todella todella hyvää tuo kunnon loma juhannusviikonlopun yli. Odotin että se olis eilen 4 vapaapäivän jälkeen ollut täys-hullu ja jäykkä, mutta ei, se oli superpehmeä, pyöreä ja kuuliainen ja liikkui todella hienosti selän yli! Whaat?! Se oli kans niin innoissaan että tarjos tosi hienoa lennokasta ravia, vaikka siinä välillä vähän innostui, mutta puolipidätteiden kautta sain sen todella tasaiseen lennokkaan raviin, ja tähän en ole päässyt kun olen nivelillä mennyt, juuri siksi koska se tulee tuossa isossa ravissa vähän vahvaksi ja haluaa vähän lähteä vetämään. Nyt se pysyi kontrollissa myös nivelillä vaikka laitoinkin vähän enemmän painetta.

Hilton oli niin fiiliksissä eilen että ei mitään jakoo :D Ratsastuksellisesti se oli kyllä vähän kankea alkuun mutta nopeasti se vertyi ja oli kyllä todella letkeä ja pehmeä. Sehän on aina ollut vähän vino ja kyllä se vinous tuli hyvin esille nyt vähän pidemmän loman jälkeen, mutta jo tänään sain sen paljon suoremmaksi. Eilen ratsastin sen vaan oikeen syvässä matalassa muodossa isoja ympyröitä, tänään tein sitten enemmän väistöjä ja yritin suoristaa sitä vielä enemmän. Varsinkin kaarteissa se menee vähän vinoon ja menettää tasapainon mutta kunhan pidän ulkolavan hallinnassa niin Hiltonkin pysyi paremmin "pystyssä".

Huomenna Zebbe pääsee hyppäämään ja voi olla että Hiltonilla saa olla vapaapäivä, ettei tuu työt liian äkkiä päälle kun oli kuitenkin parin viikon loma. Mutta huomiselle sitten luvassa vähän hyppykuvia, kun Tina hyppää ja mä kuvaan :) ( ajattelin että Zebben pitää välillä päästä osaavan esteratsastajan kanssa hyppäämään etten mä pilaa sen hyppytaitoja liikaa mun sähläämisellä :P )

8 kommentarer

 1. Se on taivaan tosi että ratsuihmiset ratsastavat liikaa. Hevoset eivät ehdi palautua kun joka päivä treenataan hikihatussa. Sitten ihmetellään hevosten jäykkyyttä, haluttomuutta, lihasongelmia, tulehduksia ym ym. Ja jos ei ehditä
  ratsastaa niin vähintään juoksutetaan
  liinan päässä pienellä ympyrällä. Hevosta ei ole luotu pienelle ympyrälle, kulkemaan koottuna tai edes kantamaan ihmistä.

  Ja tämä ei nyt koske vain sinua vaan yleensäkin teitä himotreenaajia.

  Kokeileppa huviksesi ratsastaa muutaman viikon ajan hevosesi vain 2 x viikossa niin
  ymmärrät mitä tarkoitan. Ne liikkuvat letkeämmin, mielellään ja energisesti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ei nyt millään pahalla mutta sä et taida kisata kovin korkealla tasolla, tai kisata ollenkaan? tai tiedä mitään siitä miten hemmetin paljon töitä se vaatii että saa hevosen kunnon sille tasolle missä sen pitää olla kun treenataan ja kisataan vaikealla tasolla? se vaatii PALJON treeniä, 2 kertaa viikossa ei ikinä toisi sellasia tuloksia, ei edes lähellekään, hevonen ei siinä kehity. Se on totta että hevoset tarvitsevat lepoa, ihan niin kuin ihmistenkin lihakset kehittyvät levossa niin näin tekee kyllä hevostenkin. Mutta mitään ei kannata liioitella. Mun hevoset tekee yleensä 5 päivää viikossa töitä, ei todellakaan 5 rankkaa vaan monipuolista, välillä maastoilua ja välillä koulua välillä esteitä. Hevonen on luotu liikkumaan, luonnossa ne ovat vapaan 24/7 ja liikkuvat siellä vähän koko ajan. Me pistetään ne karsinaan seisomaan pitkiä aikoja, joten kyllä ne tarvitsee sen liikunnan silloin myös meiltä. Kaikki jotka kisaa ja treenaa korkealla tasolla tietävät (toivon mukaan) myös sen että pari kertaa vuodessa pitää antaa lepokausia, vajaa viikko lomaa treenistä, jolloin annetaan hevosen vaan olla tarhassa tai käydään kävelyttämässä. Näin ne saa kunnon palautuksen sekä psyykkisesti että fyysisesti ja jaksavat sitten taas tehdä töitä. Ja sekin pitää muistaa että jokainen hevonen on yksilö ja aina sen mukaan pitää tehdä treenisuunitelmat :)

   Radera
  2. Kirjoitit täyttä asiaa, Sophia. Harmi että tällainen trollaaja eksyi hyvää blogia sotkemaan..

   Radera
 2. Sepä se, sinähän sen sanoit että 2 krt viikossa ei riitä. Ei riitä siihen edistymistahtiin mitä ihminen haluaa. Siinä ei mennä hevosen ehdoilla eikä ajatella hevosta. Jokainen voi
  opiskella mitä tapahtuu lihaksistossa
  kovan treenauksen yhteydessä ja miten kauan se vie palautua. Ei millään
  pahalla myöskään mutta teiltä nykyajan
  himotreenaajilta puuttuu maalaisjärki.
  Halutaan vain nopeasti sinne jonnekin omaan päämäärään.

  Hevonen on luotu liikkumaan mutta olisko nyt niin että pikkasen eri olosuhteissa ja tyylillä mitä te teette? Ilman ratsastajaa, ilman
  varusteita, vapaana, EI koottuna ja isolla
  alalla. On omaa tyhmyyttä jos pitää hevosta
  pienessä tarhassa aamusta iltaan tai jopa
  seisottaa karsinassa puolet vuorokaudesta.
  Hevonen tarvitsee ison tarhan jossa pääsee
  liikuttamaan itseään vapaasti ja ennenkaikkea KÄVELEMÄÄN 24/7 niinkuin luonnossa.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp eli päästetään nyt kaikki hevoset vapaaksi ja annetaan niitten elää villeinä :D

   Radera
  2. Mietippäs ano nyt vähän. Toki sun puheissa on pieni perä, mutta cmoon 2krt viikossa ni esim.mun poni tulisi hulluksi.
   lisäksi Sophian hepat näyttää kulkevan iloisesti ja mielellään koska niitä ratsastetaan oikein ja ne liikkuvat itselleen parhaalla tavalla

   Radera
  3. Heh, pakko kommentoida kun on niin hauska aihe.
   Lähdetään siitä, että hevosta ei alun perin ole luotu elämään ollenkaan vankeudessa (ei edes niissä isoissa tarhoissa, jossa hevoset seisoo 24/7 vaikka tulisi koiria taivaalta ja mutaa olisi polviin). Mutta ottiko aiempi ano huomioon, että useat hevoset eivät enää ole ihan niihin mustangeihin verrattavia pitkällisen jalostuksen jäljiltä? Toki hevosen rakenne ei edelleenkään ole luotu ratsastusta varten, mutta kun sitä nyt kuitenkin harrastetaan (2pv tai sitten 5pv viikossa), niin onhan se sille hevoselle parempi että se liikkuu ne ajat oikein päin, ja sille kehitetään lihakset jotka helpottavat sitä ratsastajan kantamista siellä. Ja että hevosen lihaksistoa ja psyykkistä puolta hoidetaan muutenkin tämän lisäksi.
   Toisaalta Sophian hevosethan näyttää todella kärsiviltä kiiltävineen karvoineen ja lihaksikkaineen runkoineen, että varmasti kaikki huomaa mitä rääkkäystä tuo kova treenaus on;)
   Hassua miten ne oikein päin "himotreenatut" hevoset näyttää paremmilta ja usein tyytyväisemmiltä kuin hevoset jotka juoksevat väärin päin ratsastaja selässä, joka ei edes hallitse omaa istuntaa.
   Tietysti voidaan miettiä pitäisikö päästää kaikki eläimet hamstereista hevosiin vapaiksi, niin voitaisiin kaikki elää onnellisina luonnontilassa:)

   Radera
 3. Sun asenne on lapsellinen ja se kertoo paljon sinusta.

  SvaraRadera