Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

torsdag 26 juni 2014

Vastauksia osa I

Anonym25 juni 2014 19:29
Vertaile hevostesi hyviä ja huonoja puolia, kumpi on ns laadukkaampi tällä hetkellä?
Lempivuodenaikasi ratsastuksen kannalta? Entä muuten?
Mieluisin hevosen väri?
Kuvaile unelmahevosesi ulkonäköä.
Kuinka pitkä tallimatkasi on?
Mikä on lempikisapaikkasi, miksi?
Oletko ikinä harkinnut esteratsastusta kilpailulajiksesi?
Voitatko mielummin "huonolla" radalla vai oletko mielummin ensimmäinen ei sijoittunut hyvällä radalla?

Vastaus: Zebben hyvät puolet sen nopeus ja kokoamiskyky, sekä loputon energia ja halu tehdä töitä :) Zebben huonot puolet että se kuumenee välillä liikaa ja voisi olla paljon notkeampi. Hiltonin hyvät puolet sen letkeys ja pehmeys ratsastaessa, sen ääretön työmoraali ja halu olla mulle mieliks on ihan sainoinkuvaamatonta, se on niin ihana! Huonot puolet että se on vähän hidas sen liikkeessä ja sillä ei ole luonnosta hyvät takajalat (se potkii mielellään taaksepäin eikä kanna takajaloilla) ja se saisi olla PALJON säpsäkkämpi ja kuumempi. Zebbe on ja tulee aina olemaan se laadukkaampi :)

Zebbe Siilinjärvellä kahlaamassa kesä 2010
Lempivuodenaika (kaikessa) on kesä, vaikka olis kuinka kuuma niin nautin siitä :) Paras hevosenväri olis ehkä ruunikko koska se on ainut hevosenäri mikä mulla ei ole ollut :) Unelmahevosella on hyvät lihakset, mielellään oriin ulkonäkö,iso ja pitkäjalkainen, upealiikkeinen. Tallille on ehkä 500 metriä :P Lempikisapaikka on kyllä Siilinjärvi, sieltä on niin paljon muistoja kun ihan kersana jo kävin siellä kisoissa :) jotenkin ihana paikka ja ihana tunnelma aina siellä. En ole ikinä harkinnut esteratsastusta kilpailulajiksi, ei ole mun juttu :P ehdottomasti mieluummin eka ei sijoittunut hyvällä radalla, se on se fiilis mikä on se tärkein, ei se rusetti tai sija!

Anni Jauhiainen25 juni 2014 19:33
Jos sinulla olisi mahdollisuus ottaa hevoset omaan pihaan niin ottaisitko? Miksi/miksi et?

VASTAUS: En ottaisi nyt koska asutaan rivitalossa niin en usko että ne viihtyis tässä pihassa :P Mutta kun rakennetaan omakotitalo niin tottakai, mulla on suunnitelmissa että haluan oman tallin meidän pihaan joten toivon että se toteutuu :)

Anonym25 juni 2014 19:43
Jos sinun olisi syystä tai toisesta luovuttava toisesta hevosestasi niin kummasta luopuisit?
mitkä ovat parhaat prosentit mitkä olet saanut kisoista? Missä luokassa ja millä hevosella?

Zebbe Pietarsaaressa kun tuli yli 70% tulos
VASTAUS: Voi apua hirveän vaikea kysymys mutta vastaan kyllä että Hiltonista luopuisin, Zebbe on mun elämäni hevonen ja se on ollut mulla niin kauan ja ollaan koettu niin paljon yhdessä että olen tullut siihen päätökseen että en tiedä voinko ikinä siitä luopua < 3 parastahan olis että kummastakaan ei tarvitse ikinä luopua :P Zebbellä olen saanut FEI World Challenge test luokasta kerran yli 70%, kun Zebbe oli 7-vuotias.


Anonym25 juni 2014 19:55
Millainen olisi seuraava hevonen, luonne, kisataso, ikä? Siis kuviteltu hevonen :D

VASTAUS: Olishan se upeaa saada oppia kokeneella GP-hevosella mutta mä olen silti vahvasti sitä mieltä että itsekoulutettu on se "paras", en halua kisata jonkun muun "tekemällä" hevosella, joten nuori 4-5 vuotias kuumahko energinen hevonen joka on letkeä ja pehmeä, omaa hyvät takajalat, osaa olla nopea ja kokoaa helposti, koulutustaso ainakin peruskoulutettu/sisäänratsastettu, ei liikaa koulutettu jotta voin tehdä siitä täysin "mun oman".

Anonym25 juni 2014 20:04
Miten hoidat hevostesi jalkoja?
Onko mielestäsi tärkeää, että hevoset pääsee joka päivä tarhaan?
Mitä mieltä olet esim. 2h tarhausajasta?
Mitä sun hepat syö ja miksi?
Ostatko ikinä mitään "halppis" tuotteita kuten esimerkiksi hööksin tai horzen tuotteita?


VASTAUS: Jos ollut rankka treeni ja/tai ollaan kisoissa niin laitan Back on Trackin tai magneettisuojat jalkaan yöksi, joskus käytän niitten sijasta linimenttiä. On todella tärkeää että hevoset pääsevät ulos! 2 tuntia tarhausta on mielestäni liian vähän, mun hevose tarhailevat noin klo 08-15 ja se on juuri sopiva. Ruoista voisin ehkä tehdä oman postauksen jossain vaiheessa koska muuten tulee liian pitkä postaus :P Ostan aika usein Hööksistä ja Horzesta tavaraa kun ajetaan Ylöjärven ohi :) esim jotain loimia, JH Collectionin nahkariimun ostin tässä keväällä, harjoja ja jotkut suojat on sieltä ostettu myös :)

Anonym25 juni 2014 20:30
Paljonko sinulla rahaa hevosiin ja ylipäänsä hevosharrastukseen kuukausittain?
Oletko koskaan kisannut esteitä?
Pidätkö hyppäämisestä?
Paljonko kilpahevosesi viettävät aikaa laitumella/tarhassa päivässä?
Kuinka pitkä olet?

VASTAUS: Se on vähän hankala laskea kun riippuu niin paljon siitä paljon on kisoja... Olen joskus jonkun harjoituskisan startannut 10 vuotiaana ehkä :P tykkään kyllä hyppäämisestä, se on tosi hauskaa kunhan esteet ei nouse yli 80cm :P Molemmat hevoset ovat tarhassa noin klo 08-15 joka päivä. Olen noin 174 cm pitkä :)

Anonym25 juni 2014 20:36
Kumpi turparemmi on mielestäsi parempi; tavallinen vai pullback?

VASTAUS: Ei kait sillä ole väliä, se pullback on ehkä siistimpi, mutta tuntuu että se on tehty sen takia että turparemmin saisi kiristettyä mahdollisimman paljon ja se ei ehkä oo sellanen juttu mitä mä haen kun ostan turppista kun itse haluan että sinne väliin mahtuu ainakin 8 sormea :P

Anonym25 juni 2014 20:47
Haluaisitko asua hevosnäkökulmasta (ja muutenkin) mieluummin ulkomailla kuin Suomessa? Jos kaikki vaihtoehdot olisivat avoinna, mihin maahan haluaisit muuttaa?

VASTAUS: Haluaisin ja haluan ja toivon vielä että saan ylipuhuttua mun poikaystävän että muutetaan, mun unelmamaa olis Hollanti :)

Minä ja Zebbe Hollannissa kesä 2008


Jaana Ihalainen25 juni 2014 20:57
Kuinka valmistaudut kisoihin? Miten valmistelut eroavat hevosten kesken?
Elämäsi hevonen, joko olet kohdannut sen, vai luuletko että kohtaaminen on vielä edessä?
Mistä asioista koostuu talli, jossa viihdyt?
Teetko henkistä valmentautumista? Teetkö mielikuvaharjoituksia, kasvatatko paineensietokykyä henkisellä valmennuksella?

VASTAUS:
Kyllähän niitten treeniohjelmat eroavat jonkin verran, mutta muuten kaikki valmistelu on samaa, eli pesu,letittäminen jne jne :) Luulen kyllä ja toivon että mulla tulee olemaan monta erikoista hevosta elämässäni joten tuohon on vaikea vastata, mutta tällä hetkellä Zebbe on mun elämäni hevonen, ja Hilton myös, ei niitä voi oikeen pistää järjestykseen kun ne ovat niin erilaisia ja erikoisia omalla tavallaan :) Talli jossa viihdyn viihtyy ensinnäkin myös hevoset. Siellä on hyvät puitteet ( treenimahdollisuus eli täyspitkä maneesi missä hyvä pohja on tärkeä) ja tottakai siellä on myös hyvät ystävät, niinkuin nyt :) Kyllä teen tosi paljon henkistä valmennusta, tai miksi sitä nyt voi kutsua, mutta ennen kisaa ratsastan ohjelman monta kertaa läpi päässäni ihan askel askeleeltaan ja ajattelen missä teen puolipidätteen, missä käytän vasenta pohjetta enemmän jne jne. Kisapaikalle tultaessa mun on pakko nähdä rata ennen kun itse kisaan jotta voin tehdä vielä visuaalista harjoittelua ennen itse suoritusta :) Voi olla että mä välillä pahennan paineensietokykyäni mun ajatuksilla mutta yritän päästä siitä eroon ja yritän olla ajattelematta pisteitä tai sijoitusta vaan keskityn vaan ja ainoastaan mun ja hevosen suoritukseen koska se on ainut asia mihin voin vaikuttaa.


Anonym25 juni 2014 21:02
Aiotko pitää Zebben ja Hiltonin itselläsi niiden elämän loppuun, vai lähtevätkö jossain vaiheessa mahdollisesti uuteen kotiin?

VASTAUS: Jos mulla olis loputtomasti rahaa pitäisin ne ehdottomasti niiden loppuelämän mutta totuus on kuitenkin se että jossain vaiheessa pitää saada niistä rahat irti jotta voin ostaa uuden nuoren lupaavan hevosen.

Nora Rantanen25 juni 2014 21:03
Milloin käytte ratsastuskoulussa?
Seuraatko raveja?

VASTAUS: toivottavasti pian, asia on vähän jäänyt :/ ei en seuraa raveja enkä mitään muuta lajia kuin kouluratsastusta :)

Anonym25 juni 2014 21:36
luuletko että hilton siirtyy jossai vaiheessa "ykkös hevoseksesi", milloin? miksi ei/miksi joo. ja uskotko että sillä riittää kapasiteettia gp tasolle? 
JOS sun pitäis myydä hevosesi, anna jotain suuntaa antavaa millä saattais vaihtua omistaja.
:)

VASTAUS: Sitä ei voi ikinä tietää jos Zebbe loukkaantuu tai jotan muuta sattuu, joten tuohon on vaikea vastata. Mutta uskon enemmän siihen että Zebbellä on kapasiteettia nousta korkeimmalle tasolle, Hilton saattaa yllättää koska sen työmoraali on niin uskomaton mutta muuten se on kyllä vähän liian hidas tullakseen GP-hevoseksi. En ole myymässä hevosiani joten en osaa sanoa ja sinä päivänä kun/jos ne myyn se hinta jää mun ja ostajan väliseksi tiedoksi eikä se muille kuulu :)

Anonym25 juni 2014 21:50
Mitä mieltä olet siitä kun ainakin korkeammalla tasolla näkee usein sitä "irrottelua" eli taivuttelua molempiin suuntiin vähän liioitelllen välillä. Onko ihan ok? esim. oma heppa rupee sillein kulkemaan paremmin ja letkeämmin, mutta onko se ihan hyväksyttävä tapa vai?

VASTAUS: Hevosta ei voi ratsastaa koko ajan korrektissa "kisamuodossa" vaan sitä on jumpata ja venytettävä jotta siitä tulee mahdollisimman notkea ja kestävä, monipuolista treeniä. En suosi sitä että hirveen liioitellusti taivutellaan mutta niin paljon kuin hevonen siihen pystyy ilman että se on sille yhtään hankalaa tai epämiellyttävää niin se tekee niille vaan hyvää. Tässä pitää vaan ratsastajan tietää sen rajan erittäin tarkasti, koska hevosen pitää tykätä työstään eikä sitä saa mihinkään asentoon ikinä pakottaa. Sitä voi jumpata ja tehdä notkeammaksi koko ajan vähän lisää mutta tosiaan erittäin varovaisesti ja jossain vaiheessahan hevosen fysiikkakin sanoo vastaan eli ei niitä ihan solmuun voi jumpata vaikka kuinka luulis että notkistetaan hevosta :P

Anonym25 juni 2014 22:10
~Oletko mennyt joskus piaffea ja passagea? Kenellä?
~Miksi olet juuri kouluratsastaja etkä este- tai kenttäratsastaja?
~Minkä merkkiset ja hintaiset satulat hevosillasi on?
~Kuinka paljon on maksanut sinun kisa-asusi? (Saappaat, housut, kannukset, paidat, takki, kaulukset ja muut koristeet ja asusteet :D
~Milloin viimeksi olet ratsastanut jollakin muulla kuin Zebellä tai Hiltonilla?
~lempi jäätelö maku?
~Lempi viini/kuohari ym alkoholi juoma? 

VASTAUS: Olen kaikilla hevosillani mennyt piaffea ja passagea :) Mä en ole mikään hirmu rohkea tai tykkää vauhdista, vaan tykkään enemmän pilkunviilauksesta ja siitä harmoniasta mikä saadaan kun hevonen on täysin avuilla ja tanssii sun mukana. Hevosillani on Childeric mittatilaussatulat, hinta vähän riippuu mallista. Hmm, en osaa sanoa tarkasti paljon kaikki maksanut yhteensä, frakki oli melk 700, housut joku 200,silinteri 200, kypärä 300, noista muista pikkujutuista en muista :) Ratsastin varmaan viime viikolla viimeksi toisella hevosella :) Lempi jäätelömaku on valion suklaa-nougat ja minttujäätelö, lempi alkoholi-juoma Pina colada :)

Anonym25 juni 2014 22:13
Minkä tasoisissa kisoissa pitää kypärän sijasta käyttäö silinteri hattua?
Jos on kisat joissa käytetään silenteri hattua saako verryttelyssä olla kypärä? 
Millaisia kannuksia käytät? 
Onko sinulla kotona ratsastaessa aina Kannukset ja/tai raippa?
Käytätkö kisa verryttelyssä raippaa?
Pahin putoamisesi hevosen selästä?

Vastaus: Helppo A-luokkiin asti on pakko pitää kypärää, Vaativa B-luokista saa itse valita. Eli GP-luokassa voit vapaasti valita otatko kypärän tai silinterin. Verryttelyssä saa ja on aina suosittavaa pitää kypärää. Minulla on ihan tavalliset "suorat" kannukset sekä pienet ponipallokannukset, paljon ratsastan kuitenkin ilman,varsinkin Zebbellä kun se on niin herkkä. Raippaa käytän erittäin harvoin, enä käytä sitä verkassakaan. Pahin putoaminen tapahtui kun olin 13-vuotias mun ekan hevoseni selästä Largetto, lensin suoraan maneesin seinään ja sieltä se mun skolioosini sai alunsa, en pystynyt kävelemään tai liikkumaan kolmeen viikkoon putoamisen jälkeen.

Anonym25 juni 2014 22:14
Kuinka kauan sinulla kesti opetella tekemään hevoselle kisakampaus (=sykeröt)? Kauanko sinulta kuluu nykyisin niiden tekoon?

VASTAUS: Alkuun kesti varmaan tunti letittää, nyt letitän 10-15 minuutissa, vähän nopeammin jos teen kuminauhoilla vaan :)

Annulainen25 juni 2014 22:41
Vad tycker du om Annu & Matti?? Haha, nå nä!

Vad anser du själv vara viktigt med att vara tränare åt andra nu när du blivit så poppis, och vilka egenskaper gör att du fäster dig vid olika tränare? Vem av dem du rider för känner du som "hemmatränare" ? :)

SVAR: Att ni e bäst såklart < 3 :P Det som jag tycker är viktigast är att jag kan få eleverna att uppleva "aha-upplevelser" och känna att de gör framsteg. Sen så vill jag gärna att dom kan kommunicera med mig och berätta hur det känns och om de är av en annan åsikt om nånting tex. Samma saker tycker jag är viktigt med egen tränare. Visserligen har jag också ganska långt hittat min egen "stil" och sätt att rida på så då är det ju viktigt att tränaren också vill att jag ska rida på samma sätt. Nipsu e ju nästan den enda jag rider för nu så säger henne :)

Anonym25 juni 2014 23:17
Mitkä ovat avainkeinoja saada hevonen rennoksi ratsastaessa?
Pystytkö ratsastaa satulalla kuin satulalla?
Minkälaisista satuloista Pidät, vai onko merkitystä?
Suositteletko hevosalaa ammatiksi nykypäivänä?


VASTAUS: Avainkeino olla itse rentona eikä tehdä liikaa siellä selässä, ja aina olla selkeä apujen kanssa ja vaikuttaa vaan silloin kun tarve ja muuten osata olla vaan hiljaa siellä selässä. Pystyn kaikissa koulusatuloissa jotenkuten mutta esim estesatulassa en kyllä osaa istua :P Itse pidän tosi paljon Childericistä kun mulla on 2 sellasta, siinä istuu superhyvin. Suosittelen sellaista ammattia mitä kukin haluaa tehdä, tärkeintä on että tekee jotain sellaista mistä tykkää :)

5 kommentarer

 1. Lisää kysymyksiä:
  Miten teet hevoselle sykeröt?
  Voisitko tehdä postauksen sun nuoruus ajan hevosista?

  SvaraRadera
 2. Miten saadaan hevonen peräänantoon? Kuka on lempi ratsastajasi? Miksi? Oletko koskaan harkinnut blogin poistamista? Mikä on lempi asiasi hevosissa ja ratsatamisessa? Miksi?

  SvaraRadera
 3. Oletko koskaan mennyt Zebbellä tai Hiltonilla ilman satulaa?

  SvaraRadera
 4. Oma hevoseni tarhaa aamu seiskasta melkein yheksään illalla d:

  SvaraRadera
 5. Apua, miten saa sykeröt vartissa? Vaikka teen aika huolettomasti ja kumppareilla, on paraskin ennätys varmaan se 30 min.. argh!

  SvaraRadera