Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 23 juni 2015

HIHS ja Small Tour

(Tämä postaus on tehty yhteistyössä Helsinki International Horse Show:n kanssa)Olen aina pienestä tytöstä asti unelmoinut HIHS:ssä kisaamisesta. Se unelma toteutui viime syksynä. Zebben kanssa kvaalattiin Small Tourin finaaliin, mikä sekin on iso unelmien täyttymys. Ajattelin vähän kertoa teille tarkemmin minkälaista siellä kisaaminen oli, ja mitä se vaatii että sinne pääsee.

Small Tour:

Suomessa järjestetään joka vuosi vaikealla tasolla kouluratsastuksessa sarjakilpailua nimeltä Small Tour, eli pikkukierros. Nimi tulee siitä että on olemassa pikku- ja isokierros. Isokierros on jo GP-tasoa, ja pikkukierros sitten Intermediaire 1-tasoa. Osakilpailuja on 5 kappaletta, josta aina 10 parasta sijoittunutta saa pisteitä. Kolmen osakilpailun parhaat tulokset per ratsukko lasketaan ja sitten 5 parasta pääsee ratsastamaan finaalissa joka järjestetään HIHS:n yhteydessä. Tarkemmat säännöt löydätte täältä.

Mielestäni Small Tour on todella kovatasoinen sarjakilpailu Suomessa, ellei jopa kovatasoisin koulupuolella tällä hetkellä. Inter 1-tasoisia tosi hyviä ratsukoita rupeaa olemaan Suomessa jo aika paljon. Sijoitukseen tarvitsee nykyään melkeen yli 66% tuloksen ja voittoon 70%. Sen takia tämä varmaan onkin monille kouluratsastajille iso saavutus jos pikkukierroksella pärjää.GP-ratsukoita on kuitenkin Suomessa sen verran vähän tällä hetkellä.

Vielä enemmänhän pikkukierros motivoi ratsastajia kun finaali ratsastetaan HIHS:ssä. Sekin on varmasti monen ratsastajan unelma sinne päästä.

Itse sain kyllä tehdä tosi paljon töitä sen eteen että ylipäänsä finaaliin pääsin. Mielestäni on tosi hyvä että vaan 3 osakilpailun tulokset lasketaan, silloin on mahdollista parantaa vaikka jotkut osakilpailut ei menisikään niin hyvin. Meidän kohdallahan Zebben kanssa viime vuonna (sekä tänä vuonna) ekat osakilpailut menivät tosi huonosti, mutta ehdittiin sitten tehdä sen verran hyvät tulokset loppukesää kohden että finaalipaikka irtosi.

Kierrettiin pikkukierroksen osakilpailuja Tampereelle, Ahvenanmaalle, ja kaksi kertaa Lappeenrantaan, jotta saatais tarpeeksi pisteitä kasaan. Tänä vuonna ollaan jo kilpailtu Ponihaassa ja Vihdissä, ja seuraavat osakilpailut ovat Hyvinkäällä 11-12.7, Lappeenrannassa 23-26.7, ja Harjussa 13-15.8.Helsinki International Horse Show:ssa kisaaminen:

Kisaaminen Helsingin jäähallissa, koko se tunnelma, valmistelut ja järjestelyt sen ympärillä, oli jotain ihan erilaista kun "tavallisissa" kisoissa kisaaminen. Tuli oikeen sellainen "stara"-tunne ;) toisaalta se ympäristö ei ehkä ole jokaiselle hevoselle sopiva. Oli myös todella hyvä minulle nähdä kuinka hyvin Zebbe näissä ympäristöissä käyttäytyi.

Ennen itse kisasuoritusta on yleensä pari mahdollisuutta päästä areenalle ratsastamaan, me oltiin Zebben kanssa kisoja edeltävänä aamulla katsastamassa areena, herätyskello soi sinä aamuna klo 04 :P


Kun tullaan kisapaikalle purkaaminen tapahtuu siellä jäähallin isolla parkkipaikalla. Sitten pitää kävellä alas tunnelimaista käytävää jotta pääsee verryttelyyn. Siellä on isoja screenejä, TV-kameroita ja paljon hässlinkiä ympärillä koko ajan. Tässä pitää pystyä keskittymään siihen omaan tekemiseen ja myös saada se hevonen keskittymään ratsastajaan.

verryttely-alueelta

Kun lähdetään taas verkka-alueelta ylös ja ulos takapihalle, pitää kävellä isojen pressujen ohi, valkoisen teltan läpi että pääsee siihen ahtaalle käytävälle joka johtaa areenalle. Siinä sitten odotellaan että ovi avataan ja saa mennä sisälle areenalle.

Hui se tunne kun astut hevosesi kanssa sinne lämpöselle isolle areenalle missä on väkeä vaikka kuinka. Se tunnelma siellä on aika sanoinkuvaamaton ja antaa kyllä aika mahtavan fiiliksen. Kyllä tästä kisatilanteesta saa oikeasti tuntea sen fiiliksen mitä se on kisata oikeasti isoissa kisoissa isoilla areenoilla.

Puhumattakaan kuinka mahtavaa oli astua areenalle ja kokea se koko palkintojenjako ja kunniakierros-osuus :)


Itse voin ainakin heti sanoa, että tämä oli niin mahtava kokemus että en malttaisi odottaa että pääsisin vastaavaan tilanteeseen uudestaan! Sai oikeen maistaa sitä oikean huippuratsastajan kisa-elämää, ja oli se aika mahtavaa ;)

Itselläni ei ole kokemusta HIHS:stä muuta kuin kilpailijana, ja koin kyllä että järjestelyt olivat kilpailijoille tehty erinomaisesti. Iso tilava verryttely-alue on mielestäni aina tosi tärkeä kisapaikalla, ja se täällä toteutui. Järjestäjät osasivat myös hyvin neuvoa kilpailijoita ja kaikki sujui mielestäni tosi hyvin.  Ratsastuspohjat olivat myös hyvät ja kulkutiet hevosille tehty mahdollsimman turvallisiksi. Muutenkin Helsingin jäähalli oli mielestäni tosi hyvä kisapaikkana, sinne on helppo löytää, on hyvin tilaa, ja tärkeimpänä tietysti että areenat olivat hyvät ja koko paikasta sai tosi hyvän tunnelman :)


Tässä vielä videot mun itse kisasuorituksesta, sekä palkintojenjaoista:

Inter kür-ohjelmamme, kolmas sija finaalisss 2014:

Ja palkintojenjaot:


Tuoreampia fiilikisä itse kisoista voi käydä lukemassa myös täältä: "Huomenna on kisat!", ja "mikä mahtava kokemus!", ja kuvapommi HIHS:n verkasta, sekä vielä Videot ja kuvat areenalta

2 kommentarer

  1. Toivottavasti pääset sinne myös tänä vuonna! Tsemppiä!!

    SvaraRadera
  2. Jännä miten paljon paremman näköistä ravia Zebbe esitti tossa palkintojen jaossa :D Ei yhtään niin luotiviivan takana kuin itse radalla. Mutta sen lisätyt ravit on kyllä hienot!

    SvaraRadera