Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 20 augusti 2012

Vastauksia part 2


  1. Hei,

    Kirjoitit piruettien menevä nyt paremmin, kun otat enemmän edestä etkä päästä Zeppeä pitkäksi. Mistä tiedät minkä verran voi ottaa ettei kuitenkaan ota liikaa? Ajatus on kuitenkin ratsastaa takaa eteen eikä edestä taakse. Pohdin tätä lähinnä ravikokoamisen kanssa, en piruettien, mutta päästän helposti energiean edestä pois enkä saa hevosta nousemaan ylös.

    t. Sennuratsastaja
    SvaraRadera

    VASTAUS: siis tarkoitus on että tuen sitä edestä etten vaan päästä sitä lösähtämään, en siis tarkoita että VEDÄN edestä, silloin tekee väärin. Tuen siis ja pidän sen "kasassa" ohjilla sekä pohkeilla/istunnalla. Varsinkin kun hevosille opetetaan jotain uutta joka on niille alussa vaikeaa niin niitä saa auttaa vähän enemmän, ajan myötä kun ne vahvistuu niin ei tarvitse tukea samalla tavalla. Esim passagessa voin kyllä päästää edestä eri tavalla kuin pirueteissä koska Zebbe ei tarvitse minun tukea samalla tavalla kun tekee passagen helposti. Tsemppiä ravikokoamisten kanssa :)
  2. Minkä merkkiset Zebben kanget ovat ja mistä ne ovat? Onko otsapanta samaa pakettia vai erikseen ostettu?:)
    SvaraRadera

    VASTAUS: Tämän kysymyksen olenkin jo pari kertaa saanut ;) mutta kiva että Zebben kangista tykätään :) ne ovat Otto Schumacherin ja otsapanta on myös samaa merkkiä :)
  3. Voi olla, että oot joskus tähän vastannut, mutta mistä oot ostanut Zebben ja Hiltonin? Etsitkö kauankin ennen kuin "se oikea" osui kohdalle? Millä kriteereillä silloin etsit hevosta ja muuttuivatko jotkin niistä matkan varrella? Itselläkin haaveena kouluratsu tulevaisuudessa, välillä vaan etsiminen tuntuu haastavalta.
    SvaraRadera

    VASTAUS:  Zebben ostin Hollannista tältä tallilta , ja olimme silloin lähes kahden viikon reissulla katsomassa potentiaalia nuoria hevosia ympäri Hollantia ja Saksaa ja parit hevoset käytiin katsomassa myös Tanskassa ja Ruotsissa. Näin n 70 hevosta tällä reissulla ja Zebben kanssa vaan tuntui heti oikealta, se tunne on vaikea selittää mutta se oli ikäänkuin rakkautta ensi silmäyksellä. Tottakai halusin hevosen jolla on 3 puhdasta askellajia, hyvä kroppa ja hyvä ratsastettavuus, mutta minulle on myös todella tärkeää että kemiat kohtaavat, ja että tuntuu oikealta. Hiltonin kanssa oli vähän eri juttu kun en ollut edes ostamassa toista hevosta, sattumalta vaan löysin siitä videon ja rakastuin siihen heti ;) kävin sitten Ruotissa sitä kokeilemassa ja yhden toisen hevosen samalla mutta päätin heti että haluan ostaa Hiltonin, siinäkin tunsin että tämä oli "minun hevonen". Ehdottaisin katsoa paljon myyntivideoita ja ilmoituksia niin oppii pikkuhiljaa katsomaan minkä tyylistä hevosta haluaa, ja sitten mielestäni on tärkeintä että löytää sellaisen hevosen jonka kanssa tuntee heti että se on se oikea. Näin minä olen ainakin minun hevoseni ostanut :)
  4. Vad är dina tips på att bygga upp muskler och kondition på yngre hästar? Vad är dina egna tankar om Rollkur?
    SvaraRadera

    SVAR: Med yngre hästar är det viktigt att göra varierande arbete, rida dem mest i galopp för då använder de kroppen mest rätt,och galoppen stärker dem allra bäst. Det är viktigt att ge yngre hästar tid och komma ihåg vilodagarna, det är då musklerna utvecklas. Man skall heller inte vara rädd att mata dem, med energi- och proteinrik mat så de har något att bygga musklerna av! Om rollkur, jag tror den "rollkur" som media målat upp är väldigt överdriven och felaktig, jag tror inte för en sekund att dessa toppryttare som svartmålas i media som "djurplågare" skulle behandla sina hästar på så sätt som de försöker få fram det i media. Jag tror det är bra att gymnastisera hästarna och stretcha dem då man rider, men endast så mycket att det är bekvämt för hästen, man ska ju aldrig tvinga hästen till nåt den inte klarar av eller som verkligen tar ont. Det tror jag inte dessa toppryttare gör för isåfall skulle deras hästar inte se så välmående ut som de gör och inte heller visa den utstrålning och vilja som de gör på tävlingsbanan. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att media försöker alltid blåsa upp saker och ting värre än det verkligen är och man skall nog inte bilda sig en egen åsikt förrän man verkligen fått möjlighet att in real life se dessa ryttare träna sina hästar hemma. Det har jag inte gjort så därför kan jag inte säga desto mera om denna träningsmetod.
  5. Miten päädyit juuri kouluratsastajaksi? Oletko koskaan miettinyt muita lajeja?
    SvaraRadera

    VASTAUS: Pienenä hyppäsin ja harrastin kouluratsastusta yhtä paljon, mutta joka kerta kun kävin estekisoissa unohdin radan ja esteratsastus loppui oikeastaan siihen kun ensimmäinen oma hevoseni heitti minut selästä esteen yli niin että minulta meni käsi poikki :P Eikä esteet muutenkaan ollut ihan mun juttu, kouluratsastus oli kyllä mielestäni kivempi laji,niin se oli sitten luontevaa satsasta enemmän siihen :)  en ole miettinyt muita lajeja, kouluratsastus on minulle se ainut oikea! Jos en ollenkaan harrastaisi ratsastusta niin luulen että aloittaisin kilpailemaan fitness-kisoissa, parin vuoden lihaskasvattamisen jälkeen ;)
  6. Hypätäänkö Zebbellä ja Hiltonilla? Pelottaako sua koskaan esim. maastoillessa, kun hevosesi ovat niin hienoja/kalliita, että jos niille tapahtuisi jotain..?

    Ratsastukseen: Olisiko mitään lisävinkkiä, miten hevosen saisi heti alkutunnista nopeaksi pohkeelle? Olet joskus muistaakseni jollekin vinkannut siirtymisiä, ja meillä ne toimiikin tosi hyvin siinä.. Mietin vain, olisiko vielä jotain muuta.
    SvaraRadera

    VASTAUS: Zebbellä hypättiin kun se oli nuori, 5 vuotias mutta se jäi aika nopeasti pois kun Zebbe ei oikeen esteistä tykännyt. Hiltonilla hypättiin myös tässä talvella jumppamielessä mutta kun en itse oikeen tykkää hyppäämisestä niin sekin on vähän jäänyt. Hyväähän se tekisi molemmille, hypätä jotain pieniä jumppasarjoja, mutta kun en itse osaa niin on vaikea löytää joku hyvä ratsastaja joka ehtisi tulla niitä hyppäämään. Minua ei pelota maastossa jos niille sattuu jotain, kun me yleensä vaan kävellään ja joskus ravaillaan, aina hevonen hyvässä hallinnassa ettei tosiaan satu mitään. Cia (hevosenhoitajani) joka käy paljon maastossa hevosteni kanssa onkin sanonut minulle että häntä aina pelottaa paljon jos hevosille sattuisi jotain, mutta häntä itseään ei pelota jos hänelle sattuu jotain :D minulla siis päinvastoin ;)
      Mielestäni hevoselle täytyy antaa aluksi aikaa vertyä eikä vaatia liikaa, minä en vaadi että heti kun nousen selkään ja otan ohjat että hevosten täytyy olla nopeita pohkeelle. Yleensä ne tarvii vähän aikaa vertyä ja sitten tietenkin niiden pitää jo reagoida nopeasti kun lihakset ovat lämpimät. Tärkeinä hevosen kanssa joka on hidas pohkeelle on olla itse nopea eikä ikinä jäädä puristamaan pohkeella. Ja heti kiittää kun hevonen reagoi hyvin. Toinen juttu siirtymisten lisäksi on tehdä väistöjä ja vaatia siinä että hevonen heti reagoi pohkeesta sivulle ja kun se menee sivulle päästää pohje irti, ja hevosen täytyy silti siis jatkaa sivulle. 
  7. Jos hevoset jäykkiä niskasta tai vahvoja edestä, eikä rehellisesti läpi mitä teet silloin? Ja millainen kuolain tällöin parhaaksi havaittu käytössä?
    SvaraRadera

    VASTAUS: Tämähän onkin Zebben isoin ongelma ;) yritän ratsastaa Zebbeä paljon nivelillä kun se on vahva niskastaan, ja jumpata sitä molempiin suuntiin. Ensin haluan saada sen suoraksi ja siinä läpi ja ratsastan silloin oikeen hitaassa tempossa, jos ratsastan liian lujaa se pääsee vaan vahvemmaksi. Sitten kun se päästää voin pikkuhiljaa ratsastaa eteen ja heti jos tunnen että se taas vahvistuu hidastan vauhtia,jne. Tässäkin väistöt voi olla hyvä jumppatreeni.  Jos hevonen on vahva edestä on myös  yleensä hyvä vaihdella kuolainta ettei se totu samaan kuolaimeen, näin suu pysyy myös herkempänä. En suosittelisi vahvempaa kuolainta jos hevonen on vahva vaan kannattaa työskennellä kiltillä kuolaimella, koska yleensä joudut ratsastajana ottamaan vähän enemmän edestä ja jos silloin on kova kuolain suussa niin hevonen varmasti turtuu vain enemmän. Zebbellä käytän normi 2-pala ja 3-palaniveltä jotka ovat paksuudeltaan 16-18mm, eli tosi kiltit kuolaimet. 
  8. Mitä kannattaa erityisesti ottaa huomioon, kun ostaa hevosta ulkomailta? Oletko ostanut kaikki hevosesi myyntitalleilta/kasvattajalta suoraan? Täällä kotimaassa tuntuu olevan kouluhevostarjonta varsin pientä, joten ulkomailta osto voisi kiinnostaa, mutta samalla pelottaa...
    SvaraRadera

    VASTAUS: ehkä eläinlääkäritarkastus on se tärkein, koska ulkomailla on paljon huijareita, ihan myyntitalleja ja välittäjiäkin, joten jos löytää kivan hevosen kannattaa itse valita klinikka ja aina muistaa ottaa verikoe joka siis säilytetään sen varalta että myöhemmin hevosesa löytyy ongelma. Silloin voi testata verikokeen ja katsoa onko hevonen ollut dopattu tarkastushetkellä. Muutenkin kannattaa käydä kokeilemassa hevosta parikin kertaa jos kiva löytyy, eli varata tarpeeksi aikaa kun lähtee ulkomaille että tähän on mahdollisuus. Olen ostanut Zebben myyntitallilta ja Hiltonin kasvattajalta, mutta kaksi ensimmäistä hevosta ostin Ruotsista yksityisiltä myyjiltä. Kannattaa ehdottomasti mennä ulkomaille ostamaan hevosta, voit aina ottaa jonkun kokeneemman mukaan ja tiedustella onko myyntitalli luotettava. 
  9. Onko Zebbe jalostuskäytössä? :)
    SvaraRadera

    VASTAUS: Ei ole, ja näillä näkymin se ruunataan tässä syksyllä joten ei varmaan tule ikinä olemaankaan :(
  10. Kiva, kun laittelet myös kuntoilujuttuja tänne! Missä sä yleensä juokset? siis tarkoitan jollai pururadalla, ihan normaali teitä pitkin vai..:)

    Onko sulla ikinä ollut sellaista hetkeä, että tuntuu vain ettei jaksa mennä tallille tai tehdä mitään?
    MIten kerkeet nähdä kavereita, opiskella, hevoset ym? ja Milloin sun olisi tarkoitus valmistua?

    Mahtava blogi sulla =)
    SvaraRadera

    VASTAUS: Mä juoksen yleensä metsässä, tai meiltä juoksee sinne metsäpolulle n 2km ja sitten se polku on n vajaa 3km, siinä on hiekkatie mutta se on metsässä, ihan täydellinen juoksupaikka :) talvisin siinä menee hiihtorata. Juu tottakai niitä päiviä tulee, tänään oli itse asiassa sellainen päivä, olisi pitänyt kirjoitella gradua päivällä mutta en vaan millään löytänyt motivaatioa joten se vähän jäi, siivosin sitten kämppää ja surffailin netissä. Tallilla jaksan kyllä yleensä aina, joskus voi tuntua tosi raskaalta lähteä sinne tallille,jos on ollut rankka päivä, mutta sitten kunhan sinne pääsee niin jaksaa taas hyvin :) yleensä se on se lähtemin ja nouseminen sohvalta/sängystä joka on vaikeinta. Nytkin yritän kerätä energiaa että jaksan lähteä lenkille, kun en aamulla käynyt. Kunhan pääsen tästä sohvalta niin jaksaa varmasti hyvin juosta :) Kavereita en kyllä näe oikeen ollenkaan,ehkä viikonloppuisin jos käydään viihteellä mutta siihen se vähän jääkin. Onneksi minulla on maailman paras poikaystävä joka on myös paras kaverini ja sitähän näen 24/7 kun astuaan yhdessä että ihan yksinäistä silti ei ole :) Tarkoitus on valmistua vuoden päästä , tai kesällä 2013! kiva että tykkäät blogistani :)
  11. Sulla on ihan älyttömän hyvä blogi! :) Olisi kiva jos kirjoittelisit omistakin treeneistäsi enemmän, myös joku treenivarustepostaus olisi kiva, vaikka se ehkä vähän blogin aiheesta poikkeaakin..

    Mutta sitten asiaan, johon kaipailisin sun näkemystäsi. Eli mulla on hevoseni kanssa ongelmia sulkujen kanssa, jotka sujuvat oikeaan kierrokseen suht hyvin, hevonen on läpi niskastaan ja taivutus on hyvä. Vasempaan kierrokseen sulut ovat aika kamalia, hevonen lähtee aivan liikaa etupäällä johtamaan liikettä, takajalat jäävät jälkeen ja tiestä tulee liian jyrkkä, eli diagonaalia pitkin tullessa päädymme uralle ennen oikeaa pistettä. Toki valmentajan apu on tässä se tärkein, mutta olemme vasta HeA-tasoinen ratsukko, emmekä valmennuksissa juurikaan sulkuja treenaile. Eli kysysisinkin sulta vinkkiä, millaisia sulkuja valmistavia harjoituksia voisimme tehdä, jotta ne alkaisivat sujua paremmin myös toiseen suuntaan?
    SvaraRadera

    VASTAUS: Voi kun kiva että tykkäät blogistani :) voin ehdottomasti yrittää kirjoitella omista treeneistäni enemmän, nyt syksyllä olen luvautunut poikaystävälleni että rupean treenaaman hänen kanssaan enemmän salilla ja vähän kasvattaa lihaksia joten voin siitä sitten päivitellä miten menee ;) 
     Suluista sitten, Zebbellä on ollut tosi vaikeaa oppia sulut joten niistä on aika paljon kokemuksia ;) Kannattaa ensin tehdä niin että tulet vaikka keskihalkaisijalle ja asetat hevosta ikäänkuin aloittaisit sulun mutta et lähdekkään sivulle vaan jatkat suoraan keskihalkaisijaa pitkin, pidät kuitenkin koko-ajan saman asetuksen niinkuin sulussakin. Näin hevonen oppii ettei voi vaan kaatua sisäpohkeen yli, vaan sen täytyy kantaa itseään vaikka asetatkin sitä. Samalla se ei opi ennakoimaan että ollaan menossa sivulle. Kun tämä sujuu hyvin voit aloittaa sitten loivalla sululla, ja ihan pari askelta vaan, ratsastat ensin suoraan sulkuasetuksella ja kun tunnet että hevonen on siinä hyvin läpi pyydät sitä ulkopohkeella vähän sivulle,löydä ensin itse piste jota kohti katsot ja ratsastat sitä kohti ettei sulku mene liian jyrkäksi. Aloita ensin ihan vaan parilla askelella sivulle ja pyydä hevonen taas menemään suoraan eteen sisäpohkeella, mutta pidä "sulkuasetus". Näitä kannattaa treenata paljon, ja tunnustele itse kuinka paljon voit mennä sivulle ilman että hevonen kaatuu ja lähtee liian jyrkästi. Katso itse aina sitä pistettä kohti mihin haluat lopettaa sulun. Tsemppiä :)

4 kommentarer

  1. Hei!
    Mukava lueskella blogiasi, jossa kirjoitat avoimesti ja jaat kokemuksiasi :-)

    Olet ilmeisesti käynyt monilla eri valmentajilla, ja kiinnostaisi, oletko huomannut koulukunnissa paljon eroja (ei tarvitse mainita yksittäisten valmentajien nimiä, vain esimerkiksi maiden tai eri ikäisten valmentajien välillä)?

    SvaraRadera
  2. moi! Kiva että tykkäät lukea blogiani :) Täytyy kyllä sanoa että kun olen ollut sekä saksassa valmentautumassa että hollantilaisen valmentajan valmennuksissa että niissä huomaa erittäin hyvin eron, niisä on paljon vastakohtia että ne tekee päinvastoin asiat :P mielestäni molemmissa on paljon hyvää ja myös huonoa, täytyy vaan osata poimia sieltä itselleen sopivat jutut :) hollantilainen tyyli on enemmän hevosten "jumppaa" ja venyttelyä kun saksalaiset ovat enemmän täsmällisiä, ja ehkä välillä vähän "kovakourasia" jos vertaa hollantilaisiin. Tämä nyt todella yleistettynä että älkää nyt pahastuko jos joku tykkää saksalaisesta tyylistä enemmän ;) kaikillahan on oma tyyli mutta jos nyt pitää yleistää ja vertaa eroja niin nuo ovat minun mielestäni isoimmat erot saksan/hollannin välillä, näitten treenimetodeista kun mediassa paljon puhutaankin.. :)

    SvaraRadera
  3. Minulla olisi vielä yksi kysymys, jos ehdit vastata :)

    Mitä teet jos kisat lähestyvät ja hevonen tuntuu treeneissä tosi huonolta tai haluttomalta? Treenaatko enemmän, jotta saat asiat "läpi" vai annatko olla ja pidät pari kevyempää päivää? Itselläni on välillä tämä ongelma hevoseni kanssa ja tuntuu kauhealta lähteä kisoihin, kun hevonen on yhtäkkiä huono tai vaikea ratsastaa kotona ja tekisi mieli perua kisat kokonaan.

    SvaraRadera
  4. no tottakai ehdin vastata :) Minä yritän kyllä keksiä ajoissa jo miten hevonen toimii ja miten saan sen hyväksi jos on huono. Zebben kanssa esim ongelmana yleensä jos se vahvistuu niskasta enkä saa sitä läpi,siinä olen huomannut että auttaa jos ratsastan sitä nivelillä tosi hitaassa tempossa,ja yleensä ratsastan sen niin päivän ennen kisoja että varmasti saan sen läpi edestä. Hiltonin kanssa ongelma voi olla että se on liian tahmea ja hidas ja silloin juoksutus yleensä auttaa, pistää sen kunnolla töihin ja siitä se yleensä vähän "herää" ja on hyvä seuraavana päivänä joten sitäkin teen sen kanssa usein päivää ennen kisoja. Sitten ei mielestäni kannata treenata niitä vaikeita asioita juuri ennen kisoja vaan tehdä vähän helpompia juttuja jotta oma ja hevosen mieli pysyisi mahdollisiman positiivisenä. Jos joku juttu on hevoselle vaikea ja se ei toimi pari päivää ennen kisoja ei tod.näköisesti saa sitä asiaa läpi päivää ennen kisoja, eli parempi antaa olla ja tehdä niitä helpompia juttuja. Tärkeintä on että hevosella ja ratsastajalla on hyvä fiilis ennen kisoja ja tunne että "tämä on kivaa ja helppoa". Tämä tietty riippuu paljon hevosista, mutta näin ajattelin minä. On parempi lähteä kisoihin kun hevosella on hyvä itsetunto ja myös ratsastajalla eikä lannistaa sitä päivää tai pari ennen kisoja. Sama juttu verkassa sielläkään ei enää kannata hinkata vaikeita asioita, vähän valmistella niitä ja verkata hevonen hyvin ja niin että sillä on hyvä fiilis. Mulla onkin usein käynyt niin että heppa ollut tosi huono pari päivää ennen kisoja kotona mutta skarppaa sitten kisoissa taas :) Että sanoisin jos tuntuu vaikealta älä treenaa niitä asioita liikaa juuri ennen kisoja, opi tuntemaan hevosesi niin että voit treenata ne vaikeat asiat jo pari viikkoa ennen kisoja, tai niin että sulla on hyvin aikaa saada ne läpi, ja viimeinen viikko ennen kisoja mietit tärkeämpänä että pidätte hyvän fiiliksen yllä eli ette treenaa enää vaikeita asioita, niitten pitää olla hallussa jo kauan ennen kisoja :) tsemppiä!

    SvaraRadera