Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

söndag 25 maj 2014

Kokoaminen

Mitä paremin hevonen pystyy kokoamaan ja mitä vahvemmaksi sen takaosa muuttuu, sen isommat ja ilmavammat etujalan liikkeistäkin tulee. Tämä vie kuitenkin PALJON aikaa ja harjoitusta jotta hevonen jaksaa oikeaoppisesti kantaa itsensä.


Eräs lukija halusi että teen postauksen hevosen kokoamisesta joten yritän nyt koota tänne mielestäni tärkeitä pointteja ja vähän harjoituksia. On kuitenkin hyvä muistaa että kokoamisessa on monta eri astetta, he C-tasoinen ratsun kokoamisaste on matalempi kuin GP-hevosen kokoamisaste, ja kun hevosta koulutetaan ja viedään eteenpäin on tavoitteena saada nostettua kokoamisastetta koko ajan.


Vaikka hevosta lähtee kokoamaan sen täytyy olla rento, mutta silti aktiivinen, tämä onkin se vaikea osa, pystyä pitää hevonen rentona vaikka sitä lähtee kokoamaan ja pyytää enemmän aktiivisuutta. Rentous on kuitenkin se ykkösjuttu, siitä ei saa ikinä tinkiä!



Normaalitilassa kun hevonen liikkuu ilman ratsastajaa sillä on noin 70% painosta etujaloilla ja 30% takajaloilla. Kun ratsastaja tulee selkään hevosen tasapaino horjuu, silloin meidän tehtävä on korjata tämä tasapaino siirtämällä hevosen painoa enemmän takaosan päälle jotta hevonen voi kantaa meitä selässään hyvässä tasapainossa.

Kouluratsastuksessa toki kokoamisaste kasvaa mitä korkeammalle luokissa mennään. Kokoamisaste on paljonkin kiinni perusratsastuksesta ja perusjutuista. Ne kannattaa hallita ja osata hyvin koska jos ne osaa ja hevonen on hyvin avuilla, myös "temput" sujuu paremmin. Itse kiinnitän eniten huomiota perusjuttuihin ( kaasu ja jarru) ratsastaessani enkä hio liikkeitä ellei perusjutut suju helposti.

Tässä on jo aika korkea kokoamisaste, hevonen selvästi istuu takaosansa päällä ja liikkuu "ylämäkeen, etuosa on kevyt ja etujalan liike nousee enemmän.
Kun hevosta aletaan kokoamaan sen täytyy tulla rentoudeun kautta, EI niin että "vedetään" ja "kiskotaan" hevonen "pakettiin", silloin ei ikinä saada oikeaoppista kokoamista aikaan. Kokoaminen alkaa siitä että hevonen on tasapainossa, rentona, ja ottaa vähitellen enemmän ja enemmän painoa takaosan päälle. Tämän saavutat helpoiten siirtymisten kautta. Pitää tehdä laadukkaita siirtymisiä missä hevonen nimenomaan siirtää painoa takaosan päälle eikä vaan "töksähdä" nenälleen. Itse haluan että hevonen siirtyy ihan vain painoapujen kanssa alaspäin, ja pienestä kosketuksesta alapohkeesta eteen. Näitä siirtymisiä teen niin paljon kun on tarve alkuverkan aikana ja koko ratsastuksen ajan.

Hevosen täytyy koko ajan ajatella eteenpäin, vaikka ratsastat piaffia paikallaan tai piruettilaukkaa niin pitää koko ajan olla sellainen tunne että hevonen imee eteen ja sillä on halu mennä eteen, eikä vaan potki jalkoja taaksepäin ja liikkuu ilman aktiivista takaosaa. Tämä ei ehkä ole maailman helpoin juttu mutta tähän kannattaa pistää paljon aikaa jotta saa hevosen kulkemaan oikeenpäin :)

Kokoamisastetta ei voi "opettaa" hevoselle, vaan se on voimakysymys, jos hevosta ratsastetaan oikeen sen lihakset myös kehitty jotta se voi ajan myötä kantaa paremmin ja paremmin takaosansa päällä. Kannattaa muistaa että mieluummin ratsastaa lyhyitä pätkiä laadukkaasti kun se että kaahattaa menemään ympäri kenttää hevosen ollessa etukenossa ja väärässä asennossa :)



6 kommentarer

  1. Voisitko kertoa joskus myös omasta lihashuollostasi, ja kuinka pidät itsesi siinä kunnossa että lisätyssäravissakin on helppo istua? :) Miten treenaat jne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. joo kunhan nyt taas pääsen oman treenin kanssa vauhtiin :) ainakin käyn aamuisin (pyrin käymään 6 pvää vkossa) 7.5km:n lenkin, siinä tulee hyvä kunto ainakin ;) ja nyt pitäis yrittää saada salitreenitkin mukaan.

      Radera
  2. Tää oli todella kiinnostava ja mielenkiintoinen postaus :)! Lisää tälläisiä!

    SvaraRadera
  3. Voisitko tehdä postauksen omasta ratsastuksestasi eli miten alat verrytellä ja mitä teet siinä, miten työskentelet ja loppuverkan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. tuohon on aika vaikea vastata kun jokainen hevonen vaatii vähän erilaisen ratsastustavan ja eri harjoitukset :)

      Radera
  4. tosi hyvä postaus! itsellä on hankaluuksia juuri tämän kokoamisen kanssa. Ratsastan herkkää ponitammaa joka jännittyy todella helposti. Olisko sulla jotain vinkkiä mitä harjoituksia ja apuja kannattaa käyttää? Ollaan ponin kanssa heB tasolla ja haluasini saada ponia koottua hieman että se tosiaan olisi takajaloilla ja ylämäkeen edestä. Poni rullaa todella helposti pienistäkin pidätteistä kuolaimen alle ja kun pohkeella yrittää varovasti nostaa sitä, vauhti vain kasvaa. www.whenlookingforadream.blogspot.fi olisin erittäin kiitollinen pienestäkin vinkistä :)

    SvaraRadera