Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

måndag 22 februari 2021

Miten kehittyä ratsastajana ja pitää motivaatio yllä?

 Kiitos tästä postausideasta jonka sain instagramin kautta :)

                                                                      (Taru Arola)



Varsinkin näin korona-aikoina kun kisoja ei samalla tavalla järjestetä, voi olla hankalaa pitää motivaatio yllä ja ajatella miten pääsisi kehittymään. Toki on paljon teitäkin jotka ette ollenkaan kisaa, mutta uskon, että kaikki tarvitaan motivaatiota joillain tapaa ja tuntea, että jotenkin on mahdollista kehittyä ja päästä eteenpäin. 

Se mitä mä näen kaikista tärkeimpänä, on se halu kehittyä ja oppia uutta ja olla avoin eri tavoille tehdä asioita. Jos mieli on avoin uusille asioille, voi myös oppia uusia juttuja ja ehkä oivaltaa asioita eri tavalla kuin jos vain menee sen oman kaavan mukaan koko ajan. Se on ehkä kaikista vaarallisinta, jos uskoo että vain se oma tapa on se ainoa oikea. Mitä enemmän työkaluja meillä on, sen taitavammaksi ratsastajiksi me voidaan tulla. Kuten minäkin olen saanut Stellalta nyt paljon uusia näkemyksiä miten tehdä asioita, asioita joita mä olen ennen tehnyt hieman eri tavalla tai ehkä jopa samalla tavalla mutta vaan ajatellut asian eri tavoin. Näin sitä oppii ja mieli avartuu!

Kotisohvaltakin voi oppia paljon uutta teoriassa, esim katsomalla hyvää, ja ei niin hyvää ratsastusta ja miettiä mitkä avut saivat hevosen reagoimaan niin kuin se reagoi. On se kuitenkin se itse ratsastaminen joka opettaa eniten. Kaikki hevoset opettavat meille jotain, riippumatta tasostaan. Mielestäni hevoset ovat ne parhaimmat opettajat joten kannattaa yrittää päästä ratsastamaan mahdollisimman paljon eri hevosilla jos haluaa kehittyä ratsastajana lisää. Ei sen tarvitse olla mikään GP-tykki jotta opit, ihan kaikki hevoset opettavat meille jotain jos me vaan osataan antaa heidän se tehdä :) 

Aaveen.net
                                                                  Kuva: Aaveen.net


Mä yritän itse katsoa paljon hyvää ratsastusta, nykypäivänä se on helpompaa kuin koskaan. Parasta on katsoa valmennuksia tai kisaverkkoja, missä pääsee näkemään miten huippuratsastajat korjaa virheitä ja ohjaa hevosta parempaan suorittamiseen. 

Motivaation ylläpitämiselle neuvoisin tekemään konkreettisia tavoitteita, viikkotasolla, kuukausitasolla, ja vuositasolla. Voi miettiä, missä ollaan nyt hevosen kanssa, mikä sujuu ja mikä ei ja miksi. Ja sitten lähteä suunnittelemaan yhtä asiaa kerrallaan mitä haluaa parantaa ja miten. Näitä voi sitten esim kuukauden päästä taas miettiä ja katsoa, onko onnistunut parantamaan asiaa vai ei, jos ei niin miettiä taas miksi, ja miten sitten muuttaa suunnitelmaa jotta asia saadaan parannettua seuraavan kuukauden aikana, esimerkiksi. 

Oman ratsastuksen videointi on mielestäni todella opettavaista, ollaan yleensä itse kaikista kriittisempiä itsellemme, joten kun videolta näkee miltä meno näyttää on helpompi saada kunnon motivaatio parantaa niitä heikkoja kohtia seuraavalla ratsastuskerralla :) 

Nythän on myös ratsastajan oheistreeni ollut paljon tapetilla, se joka tietää eron miltä tuntuu ratsastaa kun on hyvässä fyysisessa kunnossa vs. silloin kun ei ole, ymmärtää oheistreenin merkityksen ja se itsessään varmasti motivoi jo paljon siihen että jaksaisi oheistreeniä tehdä. Se oikeasti vaikuttaa paljon siihen meidän kehonhallintaan ja sen kautta apujen käyttöön. On tosi tärkeää, että me tunnetaan meidän lihakset ja tiedetään miten niitä käyttää. Jos ei pääse kovin usein ratsastamaan voi vaikka panostaa tähän puoleen enemmän. Niin mä olen tehnyt nyt kun Pippi on poissa, kaikki aika pitää käyttää hyödyllisesti! 

Pienillä asioilla voidaan saada isoja muutoksia aikaan, se on ehkä tärkein muistaa tässä motivaation ylläpitämisessä. Kaiken ei aina tarvitse olla niin suurta ja isoja muutoksia vaativaa, pienistä asioista ne isot muutokset sitten pikkuhiljaa tulee. Jos asettaa itselleen liian kovat tavoitteet voi se tappaa motivaatiota kun tuntuu liian vaikealta saavuttaa ne. Sen takia tykkään itse tehdä aina isomman pidemmän tähtäimen tavoitteen, ja sitten pilkkoa se alas niin, että on se viikkotavoite, tai vaikka vain päivän tavoite. Siitä se rakentuu sitten pikkuhiljaa, pienin askelin eteenpäin :) 


                                                                   Heidi Järvi


Inga kommentarer

Skicka en kommentar