Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

torsdag 18 februari 2021

Treeni-oivalluksia!

 Kävin viikko sitten taas moikkaamassa Pippiä (yritän päästä noin 2-3 viikon välein aina siellä pari päivää itsekin valmentautumassa, työn ja perheen takia en nyt useammin pääse mutta onneksi Pippi saa sitten munkin puolesta siellä treenata täysillä :D)

Kuvista kiitos Taru Arolalle! Pippi hienona Equestrian Stockholmin uudessa "Parisian Blue"-mallistossa :)


Tuntuu, että joka kerta saan sellaisia makeita "ahaa-elämyksiä" mitä ajattelin nyt tänne jakaa, on sitten minullakin kaikki kirjoitettuna ja voin sitten lukea näitä uudestaan kun täällä taas yksin Pipin kanssa treenailen. 

Iso juttu mitä on tapahtunu tässä on se, että Pipille piti löytää satula jossa se pääsee käyttämään selkäänsä oikein. Sen oma satula lukitsi sen selkää ja varsinkin laukassa tämä on selkeästi näkynyt kun laukka ei ole pyörinyt, Pippi ei ole saanut selkää kunnolla ylös jotta voisi työntää takajalat kunnolla alle = on siis kulkenut ikään kuin kahdessa osassa ja rämpinyt etusilla eteen: laukka ei pääse pyörimään. 

Tässä kyllä taas huomaa sen kuinka tärkeää on oikeanlaiset varusteet jotka sopivat hevoselle! Pippi onkin muuttunut kropastaan niin paljon, että satula ei vaan sille istu enää. En ole vielä löytänyt uutta satulaa, olen jotain yrittänyt kokeilla kun olen Boessa käynyt mutta on vähän hankalaa, ehkä helpompi sitten kun tuon sen kotiin saan rauhassa kokeilla satuloita sitten. EHDOTUKSIA saa laittaa mulle ja kertoa missä satuloissa te lukijat ratsastatte ja mistä tykkäätte :) 

No kun saatiin tämä ongelma ratkaistua, huomasi suuren eron kun Pippi pääsi rehellisesti käyttämään sen kroppaa ja selkää, hevonen lähti lyhenemään ihan silmissä :D Sen kanssa on nyt ollut tärkeintä vahvistaa keskivartaloa, jotta saa vahvemman kropan ja käyttäisi itseään enemmän just lihaksilla eikä vaan "jousilla". Senhän ei ole hankala liikkua isosti mutta tavallaan kun se tekee sen se käyttää jänteitä enemmän ja "vetää" itseään eteen, ja se ei ole oikea tapa. Vaan kroppa piti saada vahvistettua jotta se käyttäisi itseään enemmän lihaksilla ja sen kautta saada sitten sellaista raamia sen liikkumiseen, ettei se vaan holtittomasti liiku joka suuntaan ja kroppa vähän "heiluu" mukana. Tämä onkin ollut minulle koko ajan tosi iso haaste kun en ole ikinä päässyt tämmöstä hevosta ratsastamaan joka on niin äärimmäisen irtonainen ja liikkuva. Yleensähän niitä raameja yritetään venyttää hevosessa mutta Pipin kanssa on ollut vähän päinvastoin, että ensin pitää saada se liikkuminen hallintaan ja pienemmäksi.Teknisestä ajattelua ratsastuksessa on ollut, että mun pitää koko ajan ajatella, että se on pehmeä ja läpi niskastaan, ei saa kuitenkaan mennä liian alas ja pitkälle kaulalle, vaan yrittää pitää se suht lyhyeenä, silloin se pääsee parhaiten työskentelemään vahvalla kropalla. Sitten puolipidätteissä ajatella että tuon sen rintakehän mun luo, takajalkojen päälle. 

Suluissa löysin aivan mielettömän mahtavia askelia kun vaan tajusin miten ne pitää ratsastaa :D Siinä on helposti Pippi aina vähän lähtenyt taipumaan vaan liikaa ja juoksemaan liikaa sivulle (näissäkin saadaan kisoissa silti aina 7-7,5 mutta kun näistä voisi saada vielä paremmat numerot!), mutta kun opin nostamaan sen sisäetujalkaa ylös ja viemään lavat enemmän edellä menosuuntaan sain kasvatettua sen ravia sulun sisällä ja siitä tulee sitten ihan erinäköinen sulku kun askel lepää ja ulkoetujalka tulee isosti sisäetujalan ympäri! Piruettilaukassa mun täytyy ajatella ihan päinvastoin miten mun omat aivot tällä hetkellä ajattelee: Kun Pipin voima loppuu haluisin auttaa sitä maiskuttamalla ja vähän "hoputtamalla" mutta silloin mä vaan hoputan sitä liian kiireiseksi ja silloin sen on mahdotona jäädä takajalkojen päälle lähes paikalleen. Mun täytyy oppia antamaan sen piruettilaukan tahdin tulla hitaaksi, mutta vahvaksi, ja ajatella enemmänkin niin että nostan uuden laukan aina kun voima loppuu, ja nostaa se rintakehä ylös takaosan päälle. Piruettilaukassa sen pitää laukata paikallaan, ja jotta pirueteista voi tulla oikein hyviä, täytyy tässäkin askeleen levätä. Siinä onkin sitten suuri ero jos askel lepää sen takia että hevonen on hidas ja pohkeen takana, tai sen takia, että se on niin koottu ja pystyy pitämään painon pidempään takaosan päällä, askeleet ovat tälloin paljon voimakkaampia ja itselläkin on helppo istua siinä eikä tule sitä tunnetta että täytyy puskea hevosta koko ajan jaloilla eteen. 

Toinen juttu mitä olen täällä oppinut, on ratsastamaan Pipin lavat aina hieman ulos ja takaosa millin verran sisään, itse olen jotenkin aina ajatellut päinvastoin. Varsinkin laukassa huomaa, että se saa paljon helpommin selän ylös kun ajattelee asennon näin. Ravissa sitten taas halutaan saada se hieno ulkoetujalka esim kulmissa, silloin täytyy antaa ulkoetujalan hieman "venyä". Tätä nyt ei saa ajatella niin, että hevonen saa lössähtää ulkokyljestä, enemmänkin se, että kun keskivartalo on vahva ja hevonen kantaa itseään siinä niin se myös voi vähän lähteä venyttämään sitä ulkolapaa ilman että koko ulkokylki menee pitkäksi. 

Kyllä tässä on taas tullut huomattua sen HYVÄN ja aidon perusratsastuksen merkityksen!! Kun nämä kaikki palikat saa kohdalleen ja hevosen työskentelemään oikeinpäin, ei ne temput ole millään tavalla sen jälkeen vaikeita. Saman olen kyllä jo kauan sitten itsekin oppinut mutta tässä se taas korostuu, mitä vaikeammalle tasolle mennään, sen tärkeämpää se on. 

(Vähän Stellan sanoja lainaten) Kyllähän salillakin voi lähteä nostamaaan isoja painoja vaan samantien mutta jos tekniikka on väärä, se kipeyttää kropan ja pahimmassa tapauksessa kroppa menee rikki. Jos keskitytään enemmän siihen tekniikkaan ensin ja vahvistetaan ne lihakset jotka auttavat meitä tekemään liikkeet oikein, saadaan paljon kestävämmän kropan ja liikuminen on paljon helpompaa ja kivempaa pitkän päälle :) 

3 kommentarer

 1. Hei,
  Hienoa, että olet pureutunut ongelmiin. Kuitenkin suurimpana ongelmana näen, että et käy viikoittain valmennuksissa tai kyseisen kuvan olen saanut instasi perusteella. Ymmärrän, että sielläpäin ei ole valmentajia, mutta olisi tärkeää saada joku katsomaan viikoittain perusratsastusta. Kuukausittain olisi mukavampi käydä vieraileville valmentajille, kun ei tarvitse keskittyä perusratsastukseen. Voidaan keskittyä piruettilaukkaan tai niihin hienosäätöihin, kun joku on viikoittain kentän laidalta sanonut ne peruskorjaukset. Eikö siellä ole esim. se Maarit Nurmik?

  Blogissasi kirjoittamat asiat ovat sellaisia, mitä valmentajan olisi hyvä muistuttaa viikoittain ja sitten pikkuhiljaa myös siitä eteenpäin. Valmentajani taitaakin viikoittain muistuttaa suurpiirtein noista asioita, kuitenkaan ei aina ihan samoista asioita ;) Yksin on helppo palata vanhoihin kaavoihinsa, jos ei ole ketään kentän laidalla katsomassa. Tsemppiä treenaamiseen ja Pipi on hieno sekä aina ihailen istuntaasi!

  SvaraRadera
 2. Millä satulalla Pippiä siis byt ratsastetaan jos vanha epäsopiva on poistettu käytöstä mutta uutta ei vielä ole? Tuskin ilman satulaakaan sitä treenataan 🤔 Jos sillä on Stellalta joku lainasatula joka sopii, niin olisiko sinun mahdollista ostaa se / samanlainen Pipille kun on ilmeisen sopivaksi todettu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stella menee sen omalla satulalla mutta en ole ihan vakuuttunut siitä itse ,ei ehkä omalle pyllylle sovi oikein. Joten katselen vielä vaihtoehtoja. parastahan olisi löytää sekä hevoselle että ratsastjalle sopiva satula :)

   Radera