Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

onsdag 21 mars 2012

Jotain outoa(ko)?





Hilton on aika hassu, kerroinkin jo siitä että se on aika huono kun ratsastaa ilman että juoksuttaa ensin. Eilen menin suoraan selkään ja se oli aluksi niin haluton liikkumaan, pohkeita vastusteli potkimalla takajaloilla ja jopa yritti nousta pystyyn :O siitä se sitten pikkuhiljaa vertyi ja lopuksi oli tosi tosi kiva ja kuunteli pohjetta oikealla tavalla. Mutta kesti kyllä jonkun aikaa että sai sen kuuntelemaan,ei olis niinku saanu vaikuttaa siihen millään kun se heti pisti hanttiin :D
 Olin sitten tänään vähän laiska ja juoksutin sen ensin, ja sitten kun kiipesin selkään kaikki meni superhyvin, ei vastustellut kertaakaan vaikka taivuttelin vähän enemmän ja pyysin ottamaan enemmän painoa takajaloille jne. Ja nyt sai ihan hyvin heti alusta vaatia vähän enemmän eikä protestoinut jos käytti pohjetta vähän enemmän.. Aika hassua jotenkin, onkohan se vaan niin jäykkä aluksi ja sen takia haluton menemään eteenpäin ja rupeaa kusettamaan sen takia kun ei huvittais.. Koska se on kyllä ihan suoraan sellaista kusettamista ja testailua (anteeksi kielenkäyttöni:P), koska se kuitenkin sitten paranee koko ajan ja liikkuu ihan superhyvin kunhan saa ylitettyä sen hankalan alun ja saa sen kuuntelemaan ja reagoimaan apuihin oikealla tavalla.. Mutta se on just outoa kun se ei sitten "testaile" lainkaan jos juoksuttaa ensin vähän aikaa.. ja sekään ei siis ole kauan, vähän ravia ja laukkaa molempiin suuntiin ehkä 5-10 min yhteensä. Olis kyllä niin kiva tietää mikä sitä vaivaa ja miks se on tuollainen!! Sehän teki kyllä aika samaa juttua mun kanssa viime kesänä alkuaikoina kun olin sen ostanut, ja lopetti kyllä sitten kun sai suuttua pari kertaa siihen sen stoppailuun ja pystyyn nousemiseen. Et voihan se olla että on vähä jäykkä vielä alussa eikä tunnu kivalta aloittaa työnteko niin yrittää siinä sitten testailla pääsiskö livistämään työnteosta.. yritän nyt kuitenkin niin että ratsastan sen mieluummin päivittäin vaikka lyhyeemmän ajan että saisi sen nyt jumpattua että ei olisi niin jäykkä aina alkuun, ja yritän ainakin olla juoksuttamatta alkuun, ei ehkä joka päivä jaksa tapella mutta jos nyt useimmiten kuitenkin :D ja tietysti maastokävelyt tekisi hyvää, joku kyseli että onko meillä mäkiä mihin pääsisi kiipeilemään ja täällä uudella tallilla mun mielestä onkin just sellaisia tosi hyviä jyrkkiä mäkiä mihin menemme Zebben ja Hiltonin kanssa kunhan lumet ja jäät sulaa kunnolla :)
Tuli myös mieleen että magnesiumihan on sellainen lihasten "rentouttaja" niin voihan se olla että Hiltonilla on siitä puute ja lihakset kireellä,kävin ostamassa purkin magnesiumia ja annan sille kuurin sitä nyt niin katsoo jos sekin sitten auttaisi.
 En varmaan jaksaisi jonkun muun hevosen kanssa joka olisi näin vaikea mutta kun Hilton on NIIIIIN hemmetin ihana sitten kun se menee hyvin että en ole ikinä sellaisen hevosen selässä istunut <3 sillä on niin mahtava liike ja se on niin elastinen ja taipuu ja tekee vaikka mitä sitten kun sen saa läpiratsastettua ja "antamaan periksi" että minähän jatkan töitä vaikka kestäisi kuinka kauan koska tiedän kuinka hyvä siitä vielä voi tulla!!! Ja tottakai pitää muistaa että sillä ei oo kauan leikkauksen jälkeen ratsastettu että ehkä otan turhaan stressiä vaan :)

 Zebben kanssa tehtiin tänään oikeastaan vaan laukkatyöskentelyä. Menin kangilla ja tein aluksi verkassa ravissa ja laukassa paljon kaarevia uria ja yritin saada sen mahdollisimman pyöreäksi ja rennoksi, yritin ratsastaa sen molemmissa suunnissa hyvin sisäpohkeen läpi ja laukassa pyysin sisätakajalkaa etujalkojen väliin,että saisi sen ottamaan mahdollisiman syvälle alleen sen sisätakajalan. Aloitin sitten laukassa ja tein suoralla uralla ensin kokoamisia piruettilaukkaan,tässäkin yritin pitää sisätakajalan etujalkojen välissä ja hyvin läpi sisäohjalta. Kun teki tämän hyvin siirryin ympyrälle missä halusin sen menevän piruettilaukassa isolla ympyrällä irti sisäohjalta ja välillä pyysin takajalkoja uran sisäpuolelle, tavallaan isoa työskentelypiruettia. Teki tämän työn aika hyvin ja huomasi että oli sille rankkaa kun hikosi tosi nopeasti. Tein sitten vielä pari vaihtoa, ensin tein vaan yksittäisiä uraa pitkin ja sitten päätin tehdä keskihalkaisijalla peiliä päin. Ekat vaihdot horjui aika lailla (niinkuin sarjat teki kisoissa) mutta sain ne sitten ihan suoriksi kun pari kertaa ratsastin peiliä päin. Eli tämä oli hyvä harjoitus meille :)
 Huomenna Zebbe pääsee maastoilemaan ja perjantaina ratsastan sen vaan läpi kun sitten on Arjenin valmennus la ja su. Hilton pääsee valmennukseen sunnuntaina, mennään varmaan ihan kevyeesti mutta hyvä saada vähän apua näin alkuun taas kun ollut niin pitkä tauko :)

 Niin ja trailerin ostosta, lähden varmaankin ensi viikolla pariksi päiväksi itse Saksaan katsomaan ne traikut paikan päällä ja toivon mukaan tulisi sitten kaupat tehtyä :) niin sitten pitäisi saada joku kuljetusfirma tuomaan traikku suomeen :) molemmat kärryt on uudenveroisia,ainakin myyjien mukaan, toista kärryä ei kuulemma ikinä edes käytetty,joten toivottavasti olisivat myös yhtä hyviä miltä kuulostaa :)
 Ja siitä varustekysymyksestä, olen kyllä lukenut sen ja vastaan tässä pian, tuli niin pitkä kirjoitus tämän päivän treenistä että en nyt jaksa kirjottaa enempää :D mutta siis vastaan kyllä :)

14 kommentarer

  1. heippa hei,
    outoihin ketkutteluihin voi toki usein liittyä "pedakogisia" ongelmia, mutta vastahakoisuuteen saattaa silti usein löytyy joku muukin seikka, tai ainakin vastahakoisuutta edesauttava asia.
    Hyvin yleinen nykyhevosille, niiden nykyisellä ruokinnalla on vatsavaivat. Kuten jokainen ihmien varmaan tietää että jos masu on kipeä, voi olla hieman hapan olo tms, mutta asia ei ole niin simppeli kuitenkaan. Syy johonkin voi aina olla elävien olentojen kanssa vaikka mikä!:D

    Jos aihe kiinnostaa niin mielenkiintoinen sivusto, oletko tutustunut?

    http://www.luontoaidinhevoset.com/15

    En sano että asia olisi mikään yksitotuus tms. Mutta erilaiset näkökulmat kuitenkin aina avartavat!:D

    SvaraRadera
  2. Kiitti vinkistä, kovasti epäilen kyllä vatsahaavaa :D kyse on kyllä jstn ihan muusta Hiltonin kanssa :)

    SvaraRadera
  3. voisin vielä lisätä että aika hyvin tunnistaa ja huomaa jos hevonen on kipeä, tai jos se vaan testailee eikä sitä oikeen huvita ;P jos olisi esim mahahaava niin en usko että se olisi kipeä vaan ne ensimmäiset 15-20min kun alkaa ratsastamaan ja sen jälkeen alkaa liikkumaan paremmin ja paremmin, tai että mahahaavakipu jotenkin katoaa parin minuutin juoksutuksen jälk ;P käyn vilkaisemassa tuon sivuston tässä kunhan ehdin, onhan se hyvä aina miettiä eri vaihtoehtoja :)

    SvaraRadera
  4. Tuosta testailusta tuli mieleen, että millaisen alkuverkan teet selästä käsin sen kanssa? Mietin, että auttaisiko jos muuttaisit sitä ja antaisit sen mennä esim. pidemmässä ja matalammassa muodossa ja Reippaasti esim. kevyttä laukkaa? Siis niin että eteneminen olisi muotoakin tärkeämpää, jos se avaisi paikat paremmin? Omallani on hidas aineenvaihdunta josta syystä on haluton tekemään verkkaa työskentelymuodossa ja sen vuoksi olenkin siitä luopunut ja ensimmäisen 15 min keskitytään vaan menemään reippaasti eteen :)

    SvaraRadera
  5. hei Maarit! Kyllä mä olen yrittänyt nyt kokeilla niin että työskentelen ensin käynnissä että saan sen pyöreäksi ja selän yli,väistöjä yms kaarevia uria ja siinä ei yleensä ole ongelmaa, ellei yritä liikaa saada irti vasemmasta ohjasta :D sitten kun pitäis lähteä raviin se tuntuu siltä ettei pääse eteen ja menee NIIN pohkeen taakse kun hevonen vaan voi mennä että en tiedä miten edes saisin sen reippaaseen laukkaan :D toki sen on kuunneltava pohjettani ja mennä niistä eteen että se on se suurin ongelma kun ei reagoi pohjeapuun menemällä eteen vaan päinvastoin pistää vastaan ihan kun "puhaltaisi" vatsaa pohkeita vastaan eikä mene eteen.. että kai mun pitää olla vähä tomerampi ja vaan pistää se menemään eteen ja vaikka antaa sen sitten laukata vaan eteen vähän vapaammassa muodossa. Mä nyt oon pistäny toiveeni tuohon magnesiumikuuriin ja toivon että jo se auttaisi :) ja kyllä se varmasti tästä, teki tosiaan samaa tossa kesällä kun olin sen ostanut, eli on varmaan enimmäkseen testailua ja kunhan pääsee säännölliseen liikuntaan ja saan sen jumpattua nyt kunnolla "auki" niin eiköhän se siitä vetristy ja notkistu :) (toivottavasti!!!) ja toivon että Arjenilla olisi joku hyvä selitys tähän,tai tietää mistä voisi johtua, ja maanantaina fysioterapeutti tulee hoitamaan lihakset myös niin eiköhän sekin osaa jtn sanoa. on vaan aika turhauttavaa kun on niin outoa jotenkin tää sen pelleily..

    SvaraRadera
  6. min häst ( nu 6-åring) har problem med att hon är stor och lite stel, speciellt då det är kallt/hon fäller/regnigt etc. Back on Track-täcket hjälper oss jättemycket, och lång lång framskrittning (gärna ute), sen börjar jag i riktigt långsam trav i LDR.

    men vad har du för träns/kandar på dina hästar? dom ser super fina ut på bilderna! OS München? jag ska köpa nytt till min lillgumma och funderar på ett rundsytt. vilka gillar du?

    SvaraRadera
  7. hej! Back on Track täckena e superbra, Zebbe har ett på sig under stalltäcker 24/7, måst nog skaffa ett åt hilton också om de sku hjälpa :) Hilton har ett Döbert träns med den bredaste nosgrimman på45mm, Zebbes kandar är ett OS München men nosgrimman är specialbeställd från Tyskland, Steinhausen heter det eller nåt sånt, dom har helt sjuukt fina träns!! Ex Patrik Kittels hästar har också sina kandar därifrån. den nosgrimman e ju som bredas på mitten o sen smalare där vi sidorna så den är välidt "hästvänlig", den är ca 5 cm på bredaste stället. Själv tycker jag bäst om just OS och Döbert, Steinhausen är ju nog snäppet bättre men dom går inte att beställa via nätet utan man måste ringa dit o dom gör alltid måttbeställda träns. Tror Hilton ska få ett sånt måttbeställd kandar sedan i sommar, eller sen blir det ett OS, dom har jättebra kvalitet. Vill man ha lite mjukare nosgrimmor som ser "maffigare" ut så är Döbert att föredra. OS nosgrimma är inte så snygg, har haft den xxl breda(5cm) men den var ganska platt o tråkig, jag tycker om megamaffiga nosgrimmor ;) hoppas du hittar nåt fint åt din häst!

    SvaraRadera
  8. Bilden på Zebbes huvud här uppe till vänster så har han på sej dendär "tråkiga OS nosgrimman som jag nu har bytt ut till Steinhausens :) vet inte om man ser så grym skilnnad på bilderna men IRL ser man nog :)

    SvaraRadera
  9. heippa hei jatkuu..
    juu en missään nimessä tarkoittanut että hevonen olisi todella kipeä tms. Eikä maha ja ruuansulatus ongelmat pelkästään ole mahahaavaa, myös erinäiset ruuansulatus ja suolsitojutut (vrt. ihmisellä jos syöt jtn raskasta tai sopimatonta) voi aiheuttaa "happamuutta", tai juuri pieniä vastustelua, ei ehkä varsinaista sairautta näin lyhyellä juoksulla ainakaan. Mutta hevosten ruokinta on nykyisin todella markkinavoima vetoista, joten ei aina tee pahaa kyseenalaistaa sieltä tulevaa ilformaatiota.

    Itse jätin kovemmassa treenissä olevalta(koulu) hevoseltani viljat kokonaan pois, ja samalla lähti etenkin stressatessa märät pierut, mahan aristaminen ja juuri sellainen varsinkin alkuun jalkaa vasten puskeminen (ja vaikeus nostaa mahaa ja käyttää syviä lihaksia, voi helpottaa myös iho-ongelmia (esim toistuva rivi). Ja luonne tasoittu huomattavasti "tyynemmäksi". Palautumienen ja lihas jumituksen vähini huomattavasti. Energiaakin voi niihin ruokkia muillakin kuin viljoilla.

    Tätä en todellakaan tarkoittanut mainospuheena tai markkinointina, hevosetkin ovat yksilöitä toiselle sopii toiselle ei. mutta ajatuksia eri tahoilta on aina hyvä funderata

    Viljojakuitenkin voi verrata hevosilla kuin esim ihmisillä hampurilais ateriaa, eli kyllä se ruokaa on mutta voi aiheuttaa ongelmia, pitkällä tähtäimellä ainakin.
    Se vaan on jotenkin parin-kolmen viimevuosikymmenen aikana iskostettu että kaurat ja muut viljat ovat sitä hevosen perus settiä, heinän kanssa vaikka näin ei välttämättä ole.. kokoviljan sijasta joskus syötettiin ennemmin kuoriosat joissa(ei tärkkelysta )mutta paljon kivennäisiä ja kuitua.

    kan också diskutera på svenska!

    SvaraRadera
  10. kiitos ajatuksistasi, Hilton syö kyllä vielä tosi vähän väkirehua ja se on kauraa syönyt koko elämänsä eikä se ole ollut ongelma ennen, se saa nyt ehkä litran pvässä yhteensä kauraa, plus ½l lesettä, pellavarouhetta, mineralia, racing protein ½ l ja racing builder mysli n ½l . näitten lisäksi vielä suola e-vitamin ja msm. Ja nyt tosiaan lisään vielä sen magnesiumkuurin jos se auttais :) voi kun tietäisi mitä näitä hevosia joskus vaivaa.. mä en yleensä lähde etsimään ratkaisua ongelmiin jostain ihan muusta, vaan mietin yleensä että jos ongelma tapahtuu ratsastaessa se on silloin siinä ratsastuksessa jokin vika,tai lihastossa, eikä ruokinnassa, mutta eihän sitä ikinä voi tietää.. en nyt ainakaan rupea poistamaan sen kauroja tms kun se on niitä syönyt lähes varsasta asti. Mutta kyllähän mä tähän syyn haluan löytää, aloitetaan nyt tästä liikunnasta jos se jumppa auttaisi ja maanantaina fysioterapeutti osaa sanoa onko jumissa jostain,jos ei nämä auta pitää etsiä syytä jostain muualta :) Voihan se vastaus olla niinkin helppo että se on yksinkertaisesti kankea alussa eikä oikeen haluaisi sen takia liikkua ja sit on helppo vähän protestoida ja testailla ratsastajansa rajojaan, kun kuitenkin sitten kun lämpenee liikkuu tosi hienosti ja mielellään!

    SvaraRadera
  11. ei pitäis kyllä kommentoida blogeihin tai muihin keskusteluihin netissä, mutta tämän kerran jatkan vielä aiheen jauhamista.

    Olen niin samaa mieltä, että ihmiset nykyään turhan helposti syyttävät hevosten ongelmista jtn muuta kuin itseään (tai siis omaa ratsastusta) vaikka siitä se syy moneen ongelmaan löytyykin.

    Ehkä se mun pointti tässä oli että sitten kun ongelmia tulee niin nykyisin hirveän helposti lähdetään hoitamaan vain sitä oiretta (jumiutuneita lihaksia) mutta ei välttämättä mietitä kovin tarkkaan miksi se lihas jumiutuu, ja jos jotain kaivellaan niin ehkä löydetään juuri ja juuri yksi syy. Mikä voi olla ihan toimiva ratkaisu. Mutta kuten sanottu hevonen on fysiologinen kokonaisuus. Ja myös ratsukko on kokonaisuus, ratsastajan kireys voi vaikuttaa hevosen kireyksii ja niin ed. KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN.
    Toki aina täytyy jostain syystä aloittaa ja "eliminoida", mutta kokonaisuudenkin voi siinä samalla ottaa huomioon.. Ja kuten mainitsit esim. magnesium on hyvä apu lihaskipuun, koska se vaikuttaa lihasaineen vaihduntaa, jä näin ollen varmasti helpottaa oikean liikunnan ja lihashuollon kanssa kireyttä ja ennenkaikkea ennalta ehkäisee kramppeja ja vaikuttaa hermojen toimintaan.

    Esim lihaskireyksiin voi hyvinkin kanssa vaikuttaa myös ruokinta hyvin vahvasti (ja voi olla myös fysikaalinen + ruokinnan tai muun vaikutus yhdessä). Esim ihmisurheilijoilla ruokavalio on hyvin vahva komponentti aineenvaihdunnan ka jaksamisen kannalta. Ja vaikuttaa suuresti esim palautimiseen ja lihaskireyksiin (aineenvaihsunnan kautta). Eli lihaskireyskin ja ns "jäykkyys" voi olla monen asian summa. Aineenvaihduntahan on vahvasti mahalaukun, suoliston, maksan ja munuaisten yhteispeli. Vaikka vertaankin aina ihmiseen niin se ei tarkoita että samat jutut toimisivat hevosella mitkä ihmisellä, mm ruuansulatuskanavan erilaisuudesta johtuen.

    Pääsyy löytyy usein jostain ja sitten usein moni muukin asia vaikuttaa siihen vielä päälle.

    Toinen juttu mitä voidaan miettiä on juuri hevosrehujen alkuperä ja niissä käytettävien vitamiinien alkuperä ja imeytyvyys ym. Vrt. siihen mitä rehua varten hevosen ruuansulastuselimistö on (ruohokasveja).

    Mutta siis asia ei ole yksinkertainen ja mitään sellasita sääntöa tai kikkaa ei ole että "jätä kaura pois niin elämä hymyilee". Tietokin ehkä jossain määrin lisää tuskaa. Kuten opiskelussa, mitä enemmän opiskelee sitä paremmin tajuaa, että ei oikeastaan tiedä mitää!:D

    Ja ilman muuta kun hevonen on nuori ja tasapaino ja syvät lihakset hukassa niin eihän se alkuun niistä mukavalta tunnu kun joutuukin töihin, ja varmasti pientä protestia tulee (ja voi tulla vanhemmallekin). Ja sama ihmisellä jos tuosta nyt vaikkapa kunnon rapakuntoinen konttorin täti aloittaa vaikkapa pilateksen niin varmasti kiristää aika lailla, ja tekee mieli lopettaa!

    Mutta mielenkiintoinen aihe, ja kiitos että kommentoit!:D
    Enkä tarkoita mitään henkilökohtaisena kritiikkinä tai neuvona. Ainoastaan mielenkiintoista keskustella aiheesta mikä herättää jotain ajatuksia, toivottavasti puoli ja toisin!

    Asia on mielestäni sinänsä yleisesti pinnalla että kaikenlaiset ruuansulatuskanavan ongelmat ovat lisääntyneet hevosilla melkoisesti.

    SvaraRadera
  12. I stallet där jag jobbar (inte i Finland) hade vi en såndär, superfin unghäst med enorm gång men som klämde i framridningen, kunde bromsa och sparka mot skänkeln och till och med hota med att resa sig. Det var inget fel på hästen (röntgad, kollad på alla sätt) eller ryttaren (landslagsryttare), den bara var (är) sådan. Det som hjälpte den var att direkt jobba med lätt stöd (inte bara långa tyglar och försöka få den att flänga fram i galopp), snabba lätta hjälper och att jobba mest med lösgjordhet, med lösgjordhet kommer automatiskt framåtbjudning. Hästen hade superlätt för samling, piaff passage, men behövde komma loss i kroppen, hitta en balans och ta för sig, men för att kunna göra det behöver den också en tydlig ram. Alltså ingen flängtrav/galopp för att "hitta bjudning", utan tålamod och vanligt dressyrjobb, precis som du också har gjort :-)

    SvaraRadera
  13. hej! Gud,detdär låter ju EXAKT som Hilton, han gör PRECIS sådär i framridningen, och samma sak med honom, om man låter honom gå i en längre form så blir han jääättelång i kroppen o tappar bakbenen helt o det blir omöjligt att få ihop honom. Hilton är precis likadan, då jag fått honom lösgjord och att bära sig på bakbenen så har han VÄLDIGT lätt för samling,längning, jag kan böja honom nstan hur mycket som helst o han känns väldigt elastisk och just lösgjord. Men då man börjar så känns allt omöjligt och han brukar hota med att resa sig,sparkar mot skänkeln och allt det du nämnde om den unghästen. Hilton har också väldigt svårt att hitta balansen, han har ett enormt travsteg o i början hittar han inte takten i traven o känns som han inte riktigt vet vart han ska lägga benen. Skulle ju nästan ha lust att prata med henne som red dendär unghästen om hon kunde ge mig några tips :D lät helt kusligt likt Hilton detdär, tusen tack för kommentaren :) !!

    SvaraRadera
  14. kom på ännu en sak som är viktigt att tänka på med Hilton(kommenterar nu mest för mig själv :D) att aldrig lämna o klämma med skänkeln i början, utan ge snabb och tydlig hjälp med skänkeln som han ska reagera FRAMÅT på, för att sedan direkt släppa skänkeln så man nästan inte rör honom med benen. det är väl just det jag måste öva på och lära honom, att reagera snabbare för skänkeln och framåt,inte gå emot o sparka :)

    SvaraRadera