Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 18 mars 2012

Ypäjän kisakertomus

Jos nyt jaksaisi kirjoittaa vähän perusteellisemman raportin kisoista :) eli:


 Lähdettiin matkaan torstaina Hiltonin ja Zebben kanssa. Sain lainattua Ume-traikun B60 mallisen mihin mahtuu hyvin 2 hevosta ja vielä kisakaapit yms traikun edessä olevaan tilaan. Oli tosi hyvä traikku vetää, ja autoni veti kahta hevosta tosi kevyeesti! Hevosetkin seisoivat TOSI kiltisti traikussa, Zebbe oli vähän innoissaan siinä alussa kun oltiin juuri lastattu mutta rauhottui n 2 minuutin päästä jo :) Oli niin ihana huomata että molemmat ovat niin helppoja kuljettaa yhdessä eikä mitään ongelmia sen suhteen tarvitse enää pelätä. Saatiin kans kahdestaan Cian kanssa lastattua hevoset traileriin ja sieltä pois!
 Perillä Ypäjällä purettiin tavarat ja sitten piti odottaa klo20:een asti että pääsi Ypäjähalliin ratsastamaan. Pestiin Zebbe siinä odotellessa, Zebbestä tuli ihan eri näköinen kun oli koko talven ollut niin likainen kun ei oikeen pääse pesemään koko heppaa pakkasilla :P
 Ratsastin sitten Zebben ensin. Oli TOSI vahva edestä eikä halunnut oikeen kantaa itseään, tein miljoonaa siirtymistä, ensin käynti-pys-käynti ja sitten ravissa miniminiravia ja siitä käyntiin ja taas pieneen raviin, yritin saada sen odottamaan minua eikä päästää sitä juoksemaan lujaa alta pois painaen enemmän ja enemmän mun käsille. Parani kyllä koko ajan ja sain sen lopuksi suht hyvän tuntuiseksi. Ruvettiin miettimään että ehkä Zebben satula on jäänyt sille liian kapeaksi ja nyt rupeaa selkä olemaan kipeä, kun en ymmärrä miten se yhtäkkiä on mennyt niin vahvaksi ja huonoksi kun koko talven ollut tosi kiva ratsastaa.. Onneksi meidän hierooja tulee viikon päästä hoitamaan molemmat pojat, varmasti hän osaa sitten sanoa onko selkä kipeä vai ei. Zebben jälkeen ratsastin vielä Hiltonin, joka oli niiiin järkyttävä että oikeen nolotti :DD se ei halunnut liikkua millään eteen ja teki välillä jotain ristilaukkaaan siirtymisiä ravista kun yritin saada sen ravaamaan eteen,.. varsinkin vasemmassa kierroksessa ei halunnut ravata eteen vaan tuli sisäpohjetta vastaan ja oli vino.Parani onneksi koko ajan mutta en viittinyt kauan ratsastaa että lopetin siihen kun meni pohkeesta eteen.  Noh, eihän siitä voi odottaa että menisi vielä täydellisesti kun olen ehkä 3-4 kertaa ratsastanut leikkauksen jälkeen, ja olen myös kotona juoksuttanut joka kerta ennen selkään nousua, silloin on tuntunut hyvältä! Tällä kertaa ei mahtunut juoksuttamaan ja luulen että se on suurin syy siihen miksi ei toiminut, on varmaan aika jäykkä vielä aluksi kun lähtee liikkeelle ja protestoi sitten ratsastajaa kun yritän saada sitä liikkumaan eteen.. eli nyt lopetan juoksuttamisen kotonakin jotta keksin jonkun keinon miten verkata se ilman että se stoppailee ja protestoi pohkeita. Ajattelin yrittää nyt niin että aloitan ensin käynnissä, teen paljon siirtymisiä ja väistöjä että vertyisi ensin käynnissä mahd hyvin ja sitten jatkaisin ravi-käynti siirtymisillä niin että sen täytyy reagoida pohkeeseeni nopeasti, ja ehkä saisi paremmin aikaa vertyä jos tekisi aluksi pieniä pätkiä ravissa ja siitä taas käyntiin, ennen kun ehtii hyytyä.  Täytyy kokeilla jos tämä toimii, toinen vaihtoehto on että aloittaisin ensin laukassa ja laukkaisin reippaasti laukassa eteen kunnes vertyy ja lihakset lämpenee. yritetään ensimmäisellä vaihtoehdolla ensin. Niin ja tärkeintä että en päästä sitä valumaan pitkäksi!!

 Sitten kisapäivään: Meillä oli vaativa B startti n klo 12.30, selässä olin 11.50. Verkka-alue opistohallissa oli naurettavan ahdas eikä siinä hirveesti mahtunut tekemään mitään kun kääntämään ja kääntämään.. Zebbe tuntui kuitenkin syht hyvältä verkassa, ja rata alkoi kans lupaavasti, 7 ja 8 arvosanoja raviohjelmasta,käyntiohjelmasta ja kaksi ekaa liikettä laukkaohjelmasta. Itse ratsastin väärin ensimmäisen takaosankäännöksen, käänsin väärään suuntaan. siitä lähti jotenkin keskittyminen, Zebbekään ei sen jälkeen liikkunut selän yli, ja teimme MONTA rikettä laukkaohjelmass, luulen että melkeen jokainen vaihto meni pieleen :P ja niitä oli tosi monta ohjelmassa.. tosi harmi, saimme toiselta tuomarilta vähän päälle 65% ja toiselta vähän päälle 62%, sija 10/30, eli tosi surkea tulos :D meidän olisi pitänyt helposti olla kärkipäässä jos kaikki olisi mennyt nappiin,mutta eipä mennyt tällä kertaa, ja tällästa kouluratsastus välillä on :)


 Olin tietysti tosi lannistunut meidän huonon radan jälkeen ja päätin jo että en starttaa Yrjöä kun mikään ei toiminut vaativassa. Onneksi sitten kaverit ylipuhuivat minut ja sanoivat että ei voi luovuttaa, pakko jostain on aloittaa ja yrittää ainakin. Ja olivathan he oikeassa. Jännitin itse niin paljon että käteni tärisivät ihan selvästi kun yritin laittaa Zebbelle satulaa ja kankia päälle :DD verkassa Zebbe tuntui jo paljon paremmalta kun vaativassa ja kun päästiin radalle menin itse aika lailla lukkoon kun jännitti niin pahasti... Zebbe kuitenkin yritti parhaansa niissä olosuhteissa, ja saatiin tehtyä sarjat puhtaasti viimeiseen vaihtoon asti, ja piruetit se tosiaan käänsi mutta ei ihan oikeaoppisesti :D kokosin itse liian aikaisin ja vähän liikaa, olisi pitänyt aloittaa kokoaminen vähän myöhemmin ja ei ottaa niin paljon kiinni kun nyt sen oli vaikea päästä ympäri, ja yritin kääntää liian pienen piruetin. Sen kanssa pitää vielä tehdä vähän isompia piruettejä jotta tekisi sen oikeaoppisesti vaikka vähän laajemmin.
 Lopputervehdyksen jälkeen oli itku lähellä kun oli niiin ihanan helpottunut olo, ja olin niin iloinen että tein sen ja päästiin kuitenkin ohjelma läpi! Oli myös erittäin hyödyllistä ratsastaa Yjrö läpi kisatilanteessa, opin itse tosi paljon ja huomasin mitä meidän pitää vielä treenata ja millä tavalla, sekä myös sen kuinka vaikeaa se on itselle ratsastaa tuo ohjelma läpi. Viimeksi ratsastin sen Kindleyllä ja se teki kaikki nuo vaikeat asiat tosi helposti että ei sen kanssa tarvinnut kun vain istua kyydissä niin se teki kaiken, että on se vähän eri asia tehdä tämä Zebben kanssa :) Katselin vähän kisakalenteria ja päätin lähteä taas pääsiäisenä Ypäjälle, siellä olisi perjantaina vaativa A:O luokka ja lauantaina Prix St George taas,saatais treenata sitä vähän lisää :)
 Minusta ainakin tuntuu siltä että ei ole mitään ideaa kisata he A-va B luokkia enää kun en itse saa sitä mitään iloa irti, ei siinä ole mitään haastetta eikä siinä edisty mihinkään, olin paljon onnellisempi meidän 57% tuloksesta Prix St George luokasta kun mitä olisin 70% tuloksesta he A-luokasta. Ja luulen että mitä enemmän Prix St George luokkia saadaan alle, sen paremmin se rupeaa sujumaan :) joten nyt vaan otetaan nämä seuraavat kisat treeninä jotta saamme rutiinia tältä tasolta!

 Tuli vähän pitkä postaus, toivottavasti oli kuitenkin kiinnostavaa luettavaa ;)  Eihän muuten Zebbe enää näytä lihavalta? mun mielestä se on nyt juuri sopivan kokoinen :) ei oo kiva jos se on liian laiha kun sen kaula näyttää heti niin jumalattomalta :D

7 kommentarer

 1. Onnea tuloksista!:) Rutiinia vaan lisää niin loistatte kärkikastissa joka luokassa johon osallistutte!:) Eikä tosiaan ole tuhti poika enää; oikein komeassa kuosissa Zebbe on!:)

  SvaraRadera
 2. Heippa, Zebbe näyttää oikein sopusuhtaiselta ja varmaan vielä kehittyy lihaksistoltaan varsinkin takapäässä kun tasapaino kootuissa vielä paranee!:) Onko teillä muuten mäkisiä maastoja lähistöllä, kiipeily todellla hyvää takapäään treeniä vastapainoksi sileen työskentelyllä, ja mikä parasta toimii parhaiten kun vaan kävelee!:D

  Satulan sopivuudesta tuli mieleeni;
  Eikös teillä ole käytössä prestigen d1 oletko koskaan levittänyt sitä? Itse levennytin omaani ja leviää tosi näppärästi ja kaventaminen ja leventämien onnistuu suuntaan ja toiseen vaikka monta kertaa! Ja selkärangan tilakin levenee sopivasti samalla. Olisi mielenkiintoista kuulla minkalaisia kokemuksia sinulla on satuloista (ja vaikka niiden aiheuttamista ongelmista) Ja minkälaista lihashuoltoa hevosesi saavat. Nykyisin satuloissakin on alkanut näkymään kailenlaisia innovaatioita, onko ikinä tullut fiilistä että miten kaikkia perinteisiä varusteita voisi parantaa? Vaikka eihän tämä nyt ihan varusteurheilua ole.. mutta kyllähän noilla varusteiden muotoilulla loppuviimein on eläimen hyvinvoinnin kannalta vaikutusta.

  Jos epäilet että selkä olisi vähän jumissa niin kannattaa tsekata ettei satula vaan valu koska se valumisen aiheuttama "hinkkaus" jökittää selkärangan pienet lihakset (multifidus dorsit) ja niiden kireys aiheuttaa kireyttä suurempiin selkälihaksiin, tämä ei siis mikään yksiselitteinen diagnoosi, mutta olen humannut että D1 sen "haittapuoli" (todella hyvä satula mm. isompiliikkeiseille ja vinolapaisille ! joille juuri muut ei sovikaan!) että jotenkin jos se on pikkasen väärässä asennossa niin lähtee tosi helposti liikkeelle.
  Enkä siis todellakaan tarkoita arvosteluna tätä vaan ihan vinkkinä!:) Ja monissa satulahuovissa on ilkeästi selkärangan tilaan tuleva tosi "jykevä" se keskisauma.

  SvaraRadera
 3. Moikka! Tykkään sun blogistasi tosi paljon, bloggailet tarpeeksi usein ja käytät kivoja materiaaleja, postaukset eivät ole koskaa tylsiä (: Mahtavaa päästä seuraamaan näinkin tasokkaan ratsastajan arkea!!

  Jos saa toivoa postauksia, niin olisi kiva tietää enemmän tavallisesta arkipäivästäsi, hevosesi ruokinnoista ja mitä teet työksesi, sillä harrastuksesi vie varmasti mukavasti rahaakin!

  Nostan sulle kyllä tosissaan hattua kun jaksat tehdä töitä, opiskella, käydä salilla ja ratsastaa 2 hevosta! Itselläni 1 hevonen ja lukio ja sekin tuntuu jo työläältä! :D

  SvaraRadera
 4. Ei ollut yhtään liika pitkä postaus kisoista, kiva että oli paljon kuviakin =)
  Tästä on nyt suunta sitten ylöspäin, jostainhan se on pakko aloittaa :D

  SvaraRadera
 5. Olisi kiinnostavaa lukea ajatuksiasi kilpailu jännityksestä ja minkälaisin ajatuksin sitä hallitset? Blogisi on todella hyvä, ja hyvään tyyliin kirjoitettu!:D tsemppiä treeniin ja radoille!

  SvaraRadera
 6. martina Gebala21 mars 2012 18:51

  Bra Sophia! Du gör helt rätt i att satsa på dom svårare klasserna istället för att rida LA och MsvB år efter år som vissa gör. Ni kommer att gå långt! Alltid trevligt att läsa dina inlägg! :)

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket Martina :) hoppas du har de bra där i Belgien!! :)

  SvaraRadera