Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 25 mars 2012

Valmennisviikonloppu!

Tänään on ollu ihan huippu fiilis koko päivä, en tiedä johtuiko ihanasta kevätaurinogsta,mun ihanista hevosista tai huippuhyvästä valmennuksesta, tai ehkä vähän kaikesta :)


 Zebben kanssa palattiin vähän perusjuttuihin, kun se tosiaan on ollut taas vahva niskasta. Tehtiin paljon siirtymisiä, missä siirtyminen alas täytyy aina mennä eteenpäin ajatellen,eli ei saa ottaa hevosta kiinni vaan siirtyminen esim ravista käyntiin täytyy olla "forwards into walk"(yhdessä videossa näkyy hyvin tämmöinen siirtyminen laukasta raviin). Helposti näkee siirtymisiä missä liike jotenkin pysähtyy ja sitten vasta hevonen jatkaa uutta askellajia, siirtymisen pitää olla sulava ja eteenpäinajatteleva koko ajan. Sitten siirtyminen eteen eli esim ravista käyntiin ensimmäisen raviaskeleen täytyy jo olla aktiivinen ja laadukas. Zebbe oli eilen vähän hidas pohkeelle alussa mutta tänään se oli jo paljon nopeammin reagoimasssa pohkeeni, ei tarvinnut kun vähän koskettaa niin lähti energisesti eteen. Se mun täytyy muistaa että kun pyydän Zebbeä menemään vähän enemmän eteen en saa jäädä vaan pitämään edestä vaan siinä eteenratsastuksessa täytyy saada se antamaan läpi niskasta. Tiedän että en sitä ole tehnyt vaan olen ottanut sen kiinni ja siinä hitaammassa tempossa yrittänyt saada sen läpi, nyt täytyy opetella irrotella sitä myös kun pyytää eteenpäin vähän enemmän. Arjen halusi seuraavan kerran itse vähän ratsastaa Zebbeä ,mikä sopii minulle mainiosti ;)
 Hilton oli tosi reipas vaikka oli vähän rankkaa sille. Oli NIIIIN kiva kuulla kun Arjen sanoi että Hilton on niin paljon parempi kun viimeksi (ennen leikkausta), sanoi että takajalat toimii paljon paremmin ja se ei enää liiku niin pitkänä vaan olen saannut sen enemmän kasaan ja pohkeen eteen(enemmän kasaanhan se täytyy saada mutta ei nyt ovi olettaa että menisi tosi koottuna ja täydellisesti kun olen niin vähän vasta ratsastanut loman jälk :P ). Ei ollut tänään yhtä hyvä kun voi olla, nousi aluksi kerran pystyyn ja vähän protestoi mutta teki sen vaan kerran ja liikkui sen jälkeen heti eteen ja kuunteli hyvin. Että onkohan vaan testailusta kyse... Arjenkin oli sitä mieltä että varmasti vähän testailee kun Hiltonille on alussa vähän hankala lähteä liikkeelle kun vertyy aika hitaasti. Sen mielestä voin hyvin vähän juoksuttaa sitä aina välillä jos helpottaa ratsastusta, ja kuitenkin yrittää kuitenkin aina välillä verkata sitä ilman juoksutusta. Meinasi että varmasti parantuu nyt kun kunto kohenee ja pääsee liikkumaan säännöllisemmin--> vertyy nopeammin eikä tunnu yhtä hankalalta aloittaa työnteko. Tehtiin sen kanssa myös siirtymisiä ja tärkeänä vaan saada se pysymään takajaloilla ja kevyeenä edestä. Tosi tärkeää sen kanssa että se reagoi pohkeesta HETI eteen,että oppisi sen ja pikkuhiljaa lopettaisi protestoinnin pohjetta vastaan.

 Olin 6 tuntia tänään tallilla, vein Arjenin lentokentälle valmennusten jälkeen ja lähdin sitten takaisin tallille pesemään varusteita ja hoitamaan vielä hevosia. Viihdyn ihan älyttömän hyvin tuolla Tommin tallilla, kaikki on tosi mukavia ja hommat toimii ja puitteet on oikeen hyvät :) oli niin ihanaa vaan olla tallilla ja puuhailla kun aurinko paistoi ja radio soitti hyvää musiikkia ja oli ihanan väsyny ja tyytyväinen oli valmennuksen jälkeen :) Sain muuten Arjenin poikaystävältään Frankilta TOSI hienon satula huovan lahjaksi! Kangas on Herme's:iltä ja noita huopia on tehty vain 20kpl!! Ihan älyttömän hieno oli, ajattelin että Hiltonille varmaan sopisi tuollainen hopea väri ;) mitä tykkäätte? Frankilla on nettikauppa mistä voi edullisesti tilata tosi hienoja varusteita outlet-hintoihin  Royal Horse Outlet , kannattaa käydä katsomassa :)

 Huh nyt olen tosi väsynyt ja meinaan makaa sohvalla loppupäivän :D

 (kuvista & videoista iso kiitos Annelle ja Sarille!!! :)

9 kommentarer

 1. Upeat hevoset ja Hilton liikkuu tosi hyvin! Ja miten ystävällistä saada noin hieno huopa lahjaksi :)

  SvaraRadera
 2. Kiitos :) Mä en tiedä mikä siinä Hiltonissa on mutta tykkään siitä niin älyttömän paljon, se on niin letkeä ja irtonainen ratsastaa, eli Zebben vaskakohta :D Oli kyllä niin kilttiä Arjenilta tuoda mulle oikeen tuollainen makee huopa :)

  SvaraRadera
 3. Hilton on tosi raamikas, ja elastisesti liikkuva heppa, voi olla kyllä kokonsakin puolesta, vähän "late blossom" mutta varmasti siitä hyvä tulee!:D Ei ihme eteä tykkäät! Varmasti tulee herättämään huomiota myös kisoissa, vaikka helpot luokat ei heti toimiskaan niin isompiin ympyröihin jatkossa ainakin!:)


  Blogiteksti vinkkinä/toive/ehdotus

  Minkälaista treeniä esim salilla teet onko sinulla joku ohjelma tms. Harrastatko muuta kuin salilla käyntiä (liikuntaa siis)? Tai oletko joskus harratanut?
  Minkälainen harjoittelu mielestäsi tukee ratsastusta hyvin?

  Itse ole huomannut pilateksen ja medhod putkiston todella hyödylliseksi ratsastajalle, plus tietenkin kaiken muun kuntoa ylläpitävän liikunnan.

  SvaraRadera
 4. moikka! kiitos :) Se on kyllä totta että Hiltonilla ehkä kestää vähän kauemmin kuin muilla koonsa puolesta, nythän se on jo 6 vuotias eli toivottavasti kasvanut valmiiksi jo ;) nyt pitäisi vaan päästä treenaamaan kunnolla että Hilton löytäisi sen tasapainon ja kantavuuden ja saisi siihen sitä voimaa, niin eiköhän siitä hyvä tule,uskon myös :) Tää kausi menee varmaan vaan siihen että saa hake rutiinia kisoista ja vähän näyttää sille meininkiä.
  Olen mielestäni jo pari kertaa kertonut siitä omasta treenistäni? käyn paljon spinningtunneilla ja keväällä-syksyllä ulkona lenkeillä,peruskunto paranee. Lihastreeniä teen paljon keskivartalon treeniä joka tukee istuntaa, vatsa ja selkä. Itse huomasin aikoinaan että istuntani parani tosi paljon kun aloitin salilla treenaamisen, hallitsen lihaksia paljon paremmin ja pystyn siis käyttämään pienempiä apuja ja istumaan paremmin hiljaa. Pilates olisi varmasti tosi hyvä, olen kerran käynyt mutta siihen se vähä jäikin, kun itse tykkään enemmän vauhdikkaammasta liikunnasta mistä tulee kunnon hiki :D mutta olen kuullut että pilates on tosi hyvä ratsastajille ! Mukavaa kesänodotusta :)

  SvaraRadera
 5. Voisin vielä lisätä että viime Top Dressage Finland leirillä meille luennoi personal-traineri joka sanoi että juokseminen tekee eniten haittaa ratsastajille :D oliko sen takia kun lonkat menee helposti jumiin kun juoksee? hän näytti ainakin paljon venytyksiä juuri lonkille jota ratsastajilla ovat useimmiten jumissa. Hän myös suositteli pilatesta!

  SvaraRadera
 6. Pilateksesta..

  Itsellänikin on joskus ollut samansuuntaisia ajatuksia pilateksestä turhan "hitaana" ja tylsänä. Innostuin kuitenkin siitä, ja huomasin että vaikka siinä ehkä nopeus ei ole valttia, niin keskittymistä siinä tarvitaan vähintäänkin samalla intensiteetillä kuin ratsastuksessakin, ja oikeastaan sellaista kunnollista repäisyä ei oikeastaan kaipaakaa siihen. vaikeampien liikkeiden oikea suorittaminen vaatii todella kovaa keskittymistä ja lihastyötä ja syvän korsetin hallintaa,ja niitä tehdessä tulee kyllä hiki ja tietää seuraavana päivänä tehneensä!:)

  Jos joskus vielä innostut pilateksesta, tai joku on kiinnostunut lajista, niin kannattaa ehdottomasti mennä aluksi perusteelliselle peruskurssille jossa saa riittävästi asiantuntevaa henkilökohtaista ohjausta. Ja todella kaikki syvät lihakset käyttöön! Sillä oman kehon "löytäminen" on siinä ensiarvoisen tärkeää, ja silloin vasta liikkeistä saadaa hyöty irti.

  Voisi sanoa että on pilatesta ja "pilatesta". Kaikkien liikuntapaikkojen "pilates" ryhmäliikunta tunneilla asian ydin ei välttämättä/ yleensä avaudu. Sanoisin että ne usein ovat jopa huonoa markkinointia lajille. Ja monen kokeilu jää siihen, jos eksyy huonolle tunnille sitä kokeilemaan!:)

  ja tosiaan juoksu ottaa ainakin lonkan koukistajiin ja etureisiin, joiden kiristyksestä ei kyllä ratsastajalle tai (muillekaan) etua ole. Mutta olen sitä mieltä että parempi se on juostakin kuin olla tekemättä mitään!:D
  Toki optiimia voidaan aina hakea missä vain!

  Miten olet muuten ajautunut kouluratsastuksen pariin? Sehän kuitenkin on ratsastksessa melkeimpä hitain ja "tylsin" :D ei vais, mutta näin moni ajattelee.

  Hyppäätkö/oletko harrastanut esteratsatusta tai muita ratsastuksen lajeja koskaan?

  Ratsastajan treeni postaukset ovat ainakin minusta mielenkiintoisia, ja tulee vaihtelevuutta blogiin, lisäksi on mielenkiintoista kuulla ajatuksia ratsastajien muista harrastuksista / urheilulajeista, minkä kokee toimivaksi henkilökohtaisesti ja minkä ei, ja kuinka ajatukset muuttuvat vuosien varrella!

  Omasta mielestäni olen huomannut hyödylliseksi, alppihiihdon ja uinnin (tuo liikkuvuutta). Salitreenikin olisi hyödyksi ainakin silloin tällöin lisänä, mutta itse koen sen kamalan tylsäksi!:D

  Aurinkoista kevättä teillekin!

  SvaraRadera
 7. Hei! Kiitokset tosi hyvästä ja tasokkaasta blogista, pakko lukea lähes päivittäin :) Saan myös hyviä vinkkejä treenaamiseen täältä.

  Uteliaisuudesta kyselen millaista niveltä / bridongia käytät Zebben kanssa? Oma hevoseni jännittyy välillä niskasta tai tulee todella vahvaksi edestä. Meille oli suuri apu Sprengerin WH Ultra-kuolaimesta. Saan rentoutumaan hevoseni niskasta nopeammin ja se on tyytyväisempi suusta kuin muilla kokeilluilla kuolaimilla.

  SvaraRadera
 8. Wow, de är nog så förbaskat fina dina hästar! Speciellt Zebbe är jag svag för... lite av en drömhäst i mina ögon. Hade gärna bytt plats med dig! ;)

  SvaraRadera
 9. Tack så jättemycket, ska säga det åt Zebbe så blir han nog glad ;)

  SvaraRadera