Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 23 mars 2012

Varusteista

Sain lukijalta tällaisen kysymyksen:


Akupunktio on kyllä tosi tehokasta ja auttaa yllättävän moneen ja muutenkin tosi monipuolinen asia, ihan akupainannastakin on usein tosi paljon hyötyä. Jos saa kysyä, käytätkö hevosfysioterapeuttia tai kuka siis käy hevosia hoitamassa. Sähkölaite on akupunktiossakin usein sama kuin TNS laite, joka on muuten tosi hyvä käyttää ilman neulojakin, ja vaikka itselle. Ja halpa. Auttaa palautumiseen ja rentouttaa ja poistaa kipua ja vaikka mitä, liian vähän käytetty, vaikka nykyisin hevosillakin usein kaikenlaisia lihas ja selkä jumeja tms.Simppeli ja oikeastaa ei haittavaikutuksia. Vaatii ehkä viitselijäisyyttä vain. Kysy vaikka fyssarilta TNS jos kiinnostaa!

Varusteista tarkoitin, ("toimimattomuudella") että oletko törmännyt varusteissa johonkin ongelmiin tai Löytänyt siis kehitettäviä kohtia johonkin eli ns. "varustepostauksia" mutta enemmänkin toiminnalliselta kannalta kuin vain "vain" ulkonäöltää. Mielestäni varusteiden toimivuus korostuu mitä korkeammalle mennään ja mitä vaikeampia asioita hevoseilta vaaditaan. Toki jokaisella ratsulla pitäisi olla oikeus sopivaan satulaan ja niin edelleen mutta kuitenkin..

Oletko esim törmännyt satulaongelmiin, ja mitä niistä on aiheutunut ja miten korjattu. ja niin ed.

VASTAUS:

Mielestäni ehdottomasti tärkeimmät varusteet joiden täytyy istua &sopia hevoselle ovat satula & suitset(kanget). Sopivan satulan merkityksen nyt varmaan kaikki ymmärtävät, ja siitä en ikinä tingi,koska muuten hevonen tulee kipeäksi,lihakset ei kehity, ja hevosesta tulee haluton liikkumaan. Itselläni on molemmille hevosille Prestigen D1 satulat, pidän tosi paljon tästä satulasta koska se antaa niin paljon vapautta hevosen lavoille, ja huomasin kun koeratsastin eri satuloissa että D1:ssä molemmat liikkuivat parhaiten! Saksassa opin myös käyttämään lampaankarvaromaania, tiedän että monet on sitä mieltä että sitä käytetään vaan "hätäratkaisuna" huonolle satulalle, mutta minä pidän lampaankarvaa molemmilla hevosilla (vaikka Zebbellä on mittatilauksena tehty satula) koska olen huomannut että hevoset liikkuvat paremmin sillä, se pehmentää "iskuja" ja satula tuntuu varmaan jotenkin "pehmeämmältä" hevosen selässä. Olen tämän todennut kun olen kokeillut ratsastaa samalla satulalla ilman ja lampaankarvan kanssa. Joten se on ainakin yksi asia mitä ilman en enää ole :D
 Kuolain on toinen todella tärkeä asia joka vaikuttaa tosi paljon hevosen ratsastettavuuteen, itse ainakin tykkään käyttää mahdollisimman "kilttiä" kuolainta, ja varsinkin jos hevonen on vahva pistän "kiltin" kuolaimen suuhun, koska haluan saada hevosen herkemmäksi suusta. Jos pistää kovemman kuolaimen suuhun niin ei varmasti ikinä saa hevosta herkäksi! Käytän normaalia nivelkuolainta ja kolmipalakuolainta,näitä on myös tosi hyvä vaihdella, eli ei saisi ratsastaa samalla kuolaimella ihan koko ajan, koska hevonenkin tottuu siihen kuolaimeen ja voi vähän "turtua" siihen. Jos vaihtelee kuolaimia niin sekin edesauttaa että hevosen suu toimii mahdollisimman hyvin ja pysyy herkkänä ja kuuliaisena. Sama juttu kankikuolainten kanssa, niitäkin on hyvän vähän vaihdella silloin tällöin.
 En nyt oikeastaan ole oivaltanut mitään "uutta" varustepuolella, yritän käyttää paljon pehmusteita yms jotta olisi hevoselle mahdollisimman mukavaa. Back on Trackin loimet ovat mielestäni oikeasti toimivat, ja jopa fysioterapeuttini sanoi että jos haluaa jotain magneetti/infrapunaloimea hevoselle niin BOT on ehdottomasti paras vaihtoehto. Käytän tätä loimea molemmille hevosille vaikka heillä ei olekkaan mitään "vaivaa", se on hyvä ehkäisyhoito, ja pitää lihakset rentoina. 
 En nyt oikeen tiedä mitä muuta keksisin, nuo oli ehkä tärkeimmät seikat toimivuuden kannalta, sitten olen itse erittäin paranoiidi hevosten turvallisuuden kannalta, eli käytän AINA suojia kun liikutan hevosia, vaikka menisin vain kävelyttämään, Zebbellä on 24/7 paksut tallipintelit päällä (ainakin hokki-aikaan) ettei vaan satuttaisi jalkojaan, se on aika hyvä polkemaan reikiä hokeilla.. ja kyllä olen tarhassa lähes aina pitänyt jotain suojia. Teen tämän koska mielestäni hevoselle ei ole haittaa enkä halua ottaa sitä riskiä että hevonen potkaisee itselleen pahan haavan. Se on niin helppo ehkäistä suojilla, eikä vie niin paljon aikaa laittaa niitä päälle ja ottaa pois.

 En nyt tiedä vastasinko ihan täysin kysymykseen, tässä nyt vähän ajatuksia varusteiden käytöstä :)

Inga kommentarer

Skicka en kommentar