Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

fredag 23 mars 2012

Kevättä rinnassa!

Ratsastin tänään ensimmäistä kertaa ulkokentällä, ja tuli ihana keväinen fiilis :) Kentän pohja on juuri laitettu joten sen takia siellä voi jo ratsastaa. Kenttä on tosi iso joten oli tosi kiva ratsastaa ilman että seinät tuli vastaan heti. Ratsastin Zebbeä ehkä n 25-30min kevyeesti ravia ja laukkaa ympäri kenttää. En vaatinut hirveen paljon, vaan että oli suht pyöreä ja kevyt edestä ja suora rungostaan. Huomenna ja lauantaina treenataan kuitenkin kunnolla Arjenin valmennuksessa.
 Hilton sai tänään täysin vapaapäivän,juoksutin sen eilen illalla ulkokentällä ja voi että oli pojalla virtaa :D näytti ihan siltä kun olisi ne sen "jumit" avautunut kun se ei IKINÄ oo liikkunut tuolla tavalla aikaisemmin, ravasi häntä pystyssä passagemaista ravia ja nautti oikeen siitä että pääsi eteenpäin! Ehkä se jumppa toissapäivänä jotenkin avasi paikkoja, toivotaan ainakin :) huomenna jumppaan sen taas selästäpäin ja sunnuntaina tosiaan vasta Hiltonin kanssa valmennukseen. Jos nyt rupeaisi toimimaan hyvin ja lopettaisi protestoinnin alussa, niin meillä olisi kisadebyytti 14.4 Uudessakaarlepyyssä, nuorten hevosten hallimestaruus. Luokka oli joku ponien kenttäkilpailuohjelma, TOSI helppo ohjelma, siinä mennään vaan ympäri rataa ja tehdään parit keskiympyrät ja vaihdetaan suunta koko rata leikkaa eli silleen olisi tosi simppeli ohjelma ja saisi vaan harjotella sitä kisaamista. Mutta katsotaan, en todellakaan ole menossa ellei rupea liikkumaan hyvin kotona :)
 Nyt nukkumaan jotta jaksan huomenna valmennuksessa! Sunnuntaille kaveri tulee toivon mukaan kuvaamaan molempia hevosia niin sitten tulee taas kuvia ja /tai videomateriaalia!
 Öitä ja hyvää viikonloppua!

5 kommentarer

 1. Heip, oeln myös joskus tavannut hevoseen joka oli kuvauksesi lailla tosi tahmea alkuun.
  Hyviä keinoja aloittaa oli oikeasti kävellä kunnolla mieluiten maastossa väh.20min niin että se oikeen kävelee "läpi kropan" (tai vastaavasti laitta hevonen reiluksi aikaa bandille, tai walkeriin). Toisaalta treeniin voi ottaa mukaan ihan kunnon treenausta (läpiratsastusta) maastossa (tai pää-asia että muualla kuin maneesissa) Hevonen usein tykkää likkua reippaammin maastoillessa, lisäksi tasapaino kehittyy kun pohja on vaihtelevampi. Sitten voi vaikka maastolenkin päätteeksi käväistä maneesissa ja ikäänkuin siirtä se hyvä fiilis myös normaaliin sileän työskentelyyn.
  Talvi tietenkin vaikeuttaa tätä täälläpäin...
  Rokinnassa myös muutamia vetreyttä tukevia vaihtoehtoja.

  Sitten alkuverryttelynä vaatisin juuri hyväksymään ohjan ja pohkeen (kaikissa askellajeissa, laukka usein rentouttavin ja avaavin) (ja ennenkaikkea kulkemaan eteen siitä yhdestä pyynnöstä ja sitten jalka rennoksi) niin että vaatii ja vaatiii ja vaaatii sitä oikeasti kuuntelemaan pohjetta nopeasti ja olemaan ehkä jopa vähän sähäkkä, ja muitaen tietenkin antaa aina positiivisen palautteen kun tekee oikean ja antamalla sitten "työrauhan" eli viimeistä myrkkyä on jäädä itse kiinni tai kaivamaan pohkeella ja nojaamaan hevosen kanssa kilpaa.
  Ja itseasiassa kun hevone kulkee (lue; ajattelee) kunnolla eteen niil silloinhan sen on oikeastaan mahdotonta "rötöstellä".
  Siis muista vain olla nopea heti alusta, joka askeleella sekuntin sadasosa sen hevosen ajatuksia edellä, jos tämä olisi helppoa niin lähes jokainen ratsastaja olisi huippu!:D
  pitää myös muistaa että rehellinen eteenpäin meno ei tarkoita kovaa vauhtia.
  Tämä minun näkökulma asiaan! Mutta kyllä se siitä varmasti alkaa luistamaan. Muista vain keskittyä satasella heti alkuveryttelystä (alkukäynnistä) lähtien tuntemaan se eteenpäinmeno) Ja vasta kun eteenpäin kuljetaan rehellisesti niin kootaan ylemmäs, tuntuma suuhun on silti syytä säilyttää varsinkin jos kouluhevosta koulutetaan, sekin periaatteessa niin että on kontrolloitavissa kokoajan, lyhyempi vai pitempi tms.. ratsastaja määrää. Mutta eteenpäin meno edelleen ykkösjuttu.

  hevosilla aina myötä ja vasta mäkiä!

  Ja jos hevonen vielä vaikeammin koottavissa niin ohjien kontrolli ns. raami on syytä pitää heti alussa mukana. Jos joudut verryttelemään maneesissa niin puomien käyttö verryttelyssä toimii myös (kannattaa vain ottaa niistä tapa, kerran kuussa ei paljon auta) 2-4 (tai enemmänkin) ravipuomia ja 2-3 laukkapuomia on tehokas. Syvien käyttö aktivoituu niillä lähes automaattisesti, ja eteenpäin ratsastus välttämätön. Ja kun eteenpäin meno luistaa on varmasti helppoa jatkaa jumppaa.


  Hevosen koko varmasti voi vaikutta juuri että lihakset lämpenevät vähän hitaammin kuin hieman pienemmällä lajitoverillaan.

  Hyvä hevoselle luonnollista lihashuoltoa on myös että ne pääsevät kunnolla laukkailemaan (lähes kiitoa) niin että lihakset oiekeasti joutuvat venymää melkeimpä äärimmilleen.. (tähän tietenkin kunnolliset lämmittelyt ym.) Tämä lisää lihasten viskositeettiä ja ehkäisee lihasongelmia kuten revähdyksiä (muun oikeanlaisen treenauksen ohella). Hevoset on niin erilaisisa ja välillä joutuu muuttamaan toimintamalleja voimakkaastikin hevosen mukaan. toinen kulkee ja taipuu ilman verryttelyä toista tarvitsee kuumentaa melkeimpä tunti!
  Toki jos hevonen kohtuuttoman hidas niin silloin kannattaa miettiä ruokintaa juuriaan myöden ja muita mitkä voisivat helpottaa asiaa. Nämä siis ihan worldcup tason kopukoillakin toimiviksi todettuja treenimetodeja.

  Tsemppiä!!

  SvaraRadera
 2. edelliseen voisin vielä mainita että, irtonaisuuten ja läpi kropan liikkumiseen siinä alkuverkassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ja vaikka pitää jonkinlaisen kontaktin suuhunkin, niin se voi olla todella todella kevyt mutta periattteessa hyvä säilyttää lähes kokoajan juuri sen takia että silloin on helppo siirtyä "normaaliin" työskentelyyn ikäänkuin huomaamatta.

  Eikä pienet rennot "spurtit" lihasten lämmetessä alkuun varmasti haittaakaan tee.

  KOuluratsastajalla vielä kannattaa muistaa vähän nostaa sitä peffaa sieltä penkistä ja työskennelläkin (ja verkata ofcourse) ihan kevyessä istunnassa ja laukassa (vaikka lyhetää vähän jalustinta välillä) laukassa voi myös ratsastaa joka toista askelta alas ja joka toista ylös.

  SvaraRadera
 3. moikka! kiitos monista vinkeistä :) täytyy kyllä sanoa että tuo reippaasti eteen ratsastaminen kevyeessä rinnassa on ehkä pahin virhe minkä voi Hiltonin kanssa tehdä :D kun se valuu siinä entistä pidemmäksi ja silloin et saa sitä ikinä siitä taas "kasaan". maastoilu ja puomit varmasti tekisi sille hyvää ja jatketaan sen "estetreeniä" tässä pian, en ole vielä uskaltanut pyytää sen esteratsastajaa selkään kun en ole kuitenkaan niin kauan vielä ratsastanut leikkauksen jälkeen. Mutta se ehdottomasti lisätään sen treeniin, ennen leikkausta hän kävi hyppäämässä kerran viikossa ja meni tosi paljon puomeja Hiltonin kanssa silloin. Maastoilukin lisätään treeniin väh kerran viikossa kunhan hevosenhoitajani pääsee sillä maastoilemaan kun lumet sulaa. Tosi kiva saada vähän vinkkejä muiltakin, itse aina tosiaan jämähtää siihen omaan ajatusmaailmaan ja on vaikea katsoa sen ulkopuolelle. Nyt olen saanut tosi kivasti vinkkejä täällä, ja huomenna vielä varmasti Arjenkin osaa auttaa kun näkee hevosen, joten eiköhän me saada tämä asia korjattua :) mukavaa kevättä!!

  SvaraRadera
 4. oho, kevyeessä ISTUNNASSA siis :D

  SvaraRadera
 5. kokeile joskus itse hypätä!!:), omilla tai jollain muulla hepalla, tekee hyvää (koulu) ratsastajallekin vaihtelu. Täytyy vielä täsmentää että vaikka ratsastaisi kevyessä istunnassa niis se ei tarkoita että hevonen välttämättä olisi pitkä ja menisi kovaa, piaffeakin voi vaikka mennä kevyessä istunnassa!:)kevyessa laukassa on itseasiassa helppo hakea tasapuolista (equal ) kontaktia molemmilla pohkeilla ja ohjilla juuri alkuverkassa. Ja puomitkin on hyvä ottaa hetkeksi vaikka päivittäiseen verryttelyyn, vaikka käynti puomeina, silloin niistä saadaan hyötyä tehokkaammin irti. Ja ratsastajankin tasapaino kehittyy. Lisäksi ne tuo vaihtelua perus tasapaino treeniin hevosella.

  Toki tälläinen netti keskustelu ei sinänsä ongelmia ratko ja auta todellakaan mitenkää siinä määrin mitä valmennus. mutta näkökulmia ainakin avartaa!

  ANtoisaa valmennus viikonloppua!

  SvaraRadera