Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

tisdag 27 mars 2012

Lihashuoltoa!

Zebbellä oli kireyttä vasemmalla puolella kaulaa,joka hoidettiin, ja selästä (niinkun jo pelkäsin) molemmin puolin kipeä jonka todennäköisin syy on satula joka ei istu... aaargh, arvasin sen kun se on saanut niin paljon massaa että ihan varmasti satula jäänyt liian kapeaksi :/ Nyt pitäis vaan löytää joku täältä Suomesta joka OIKEASTI osaa katsoa satulan ja leventää&topauttaa sen sopivaksi(toivon todellakin että se riittäisi kun rakastan mun D1:stä!!) , lähdemme Saksaan vasta heinäkuussa ja siellä olis tämä mies joka on kehittänyt koko D1-satulan, joka pari vuotta teetti Zebbelle tämän satulan mittatilauksena. Jos nyt saisi sen satulan edes vähän sinnepäin että voin mennä sillä kesään saakka ilman että olisi kipeä, niin sitten saisin Saksassa laitettua sen kunnolla.. Pitää kokeilla jos voisin Hiltonin satulalla nyt mennä tähän hätään, kun se on leveämpi kun Zebben oma.. Akupunktiolla ja sillä sähköjutulla(sori en tiedä sen nimeä mutta neuloihin tulee johdot ja sen sähkön voi säätää ja lihakset rupeaa selvästi tärisemään siitä,tosi tehokkaan näköistä!!) saatiin onneksi ne lihasjumit selästä ja kaulasta auki, ei siis ollut mitenkään paha, mutta silti..

 Hiltonilla oli vähän kireyttä takapuolen päällä ja sillä on vähän vähemmän lihaksia vasemmalla puolella(eli siinä puolella mistä leikattiin irtopala), mikä on ihan ymmärrettävää. Muuten Hiltonilla ei ollut kummempia, fysioterapeutti myös arveli että on vaan testailua toi sen protestointi alussa, Hiltonilla ollut niin piktä loma ja nyt on vähän tylsää taas joutua töihin. Se että se vertyy vähän hitaammin on normaalia noin isolle hevoselle ja paranee varmasti kunhan päästään enemmän töitä tekemään :) Eli nyt vaan jatkan samaan malliin ja yritän olla tarkkana siitä että se ei saa testailla mua, vaan sen on pakko kuunnella, se on fiksu poika että eiköhän se huomaa sen aika nopeasti ;)

Kävin hoidon jälkeen juoksuttamassa molemmat hevoset n 15min, Hilton liikkui tosi hyvin, Zebbe oli ylilatautunut 3 vuotias villi ori aluksi :D (mistä se kerää sitä energiaa kun pitäisi olla väsynyt rankan vlopun jälkeen,mutta ei :D) mutta sitten kun rauhottui meni oikeen nätisti ja letkeästi :) käytin molemmilla Pessoa juoksutussysteemiä, ihan huippu juoksutusjärjestelmä!!! pakottaa hevosen nostamaan selän ja käyttämään takajalkoja, eikä vaan vedä kaulaa ryntäisiin niinkun sivuohjat...

Kuukauden päästä seuraava hoito ja yritetään nyt saada tuo akupunktio tehtyä molemmille kerran kuukaudessa että pysyy lihakset hyvinä ja huomaa ajoissa jos on jotain ongelmia :)

5 kommentarer

 1. :D akupunktio voi virkistääkin.
  Kannattaa ensin kokeilla levittää satulaa (sitähän saa sitten kavennettuakin) ja sitten toppaus vielä jos tarvetta,
  Kannattaa myös tarkistaa ettei se satula vaan valu tai liiku muuten siellä selässä tai/ja satulahuopa ja romaani täytä selkärangan tilaa ja hankaa (ärsyttää ja jumittaa) multifidus lihaksia selkärangan molemminpuolin, mikä taas aiheutaa pitkien selkälihasten jännitystä. Tietty jos satula kauhean kapea niin selkärangantilakin on kapeampi, se levenee kyllä jos sitä levennetään!:D Toki jos kipu on enimmäkseen lavantakana niin kaari on liian kapea, sellainen tosin näkyy etujalan liikkeessäkin usein.

  Toivottavasti löydät ratkaisun nopeasti!:D

  Satulasta tulevat ongelmat on kyllä tosi ärsyttäviä.

  SvaraRadera
 2. kyllä suomestakin löytyy todella osaavia satula seppiä ja sovittajia. Suomessa itse satula-asiat yleisesti jopa paremmin kuin monessa "suuressa" hevosmaassa (täällä syytetään satulaa kaikista ongelmista!:)))). Tosin tässä satulan sopivuus -asiassa eri-ihmisilläkin näkemyseroja. Ja optimaalinen ratkaisu voi olla hyvinkin vaikea.

  Täytyy muistaa että kaikki he (täällä ja muualla) ovat myös ihmisiä, ja erehtyväisi, myös huippu ammattilaisetkin!

  SvaraRadera
 3. joo toivotaan että täälläkin on , löysin jo paikan minkä luulen että on "luotettavin" toivon mukaan he voivat muokata satulan sopivaksi, saavat katsoa Hiltonin satulan samalla, se pitää varmasti kaventaa kun on sille liian leveä. Saksassa se mies joka on D1:sen luonut on niin älyttömän hyvä ja sen tasoista satulansovittajaa ei varmasti suomesta löydy :D mutta ei kai tämäkään mitään rakettitiedettä ole että eiköhän saada Zebben satula sopivaksi Suomessakin :)

  SvaraRadera
 4. ai niin ja D1 nen käyttäytyykin aika erilailla sovittaessa (mm. kiikkaa eteen ilman vyötä toisin kuin normisatulat) joten D1 sen ylivoimainen asiantuntia kyllä varmasti onkin herra Engelge (eikö ollutkin hänen nimensä?) Olen ymmärtäny että hän on fysioterapeutti, ihmisten ja eläinten?

  Kelpo satulan on ainakin suunnitellut. :=)

  SvaraRadera
 5. juu näin on, se istuu muutenkin vähän eri tavalla kun "normmi" satula eli takakaaren on tarkoitus olla vähän ilmassa ja etuvyötä ei ikinä saa kiristää enemmän kun sitä taaempaa olevaa kun se etummainen on elastinen. ja satula myös näyttää tosi leveältä kun sen heittää selkään ennenkun kiristää vyön. youtubessa on hyvä video missä tämä herra esittelee d1:sen ja miten sen pitäisi istua,en nyt muista oliko sen nimi engelke vai onko se sen kaupan nimi engelke, mutta kuitenkin :) ihan huippu tyyppi, ja ehdottomasti osaa hommansa, onneksi pääsen kesällä taas saksaan niin hän saa taas katsoa mun satulat että ne varmasti sitten istuu niinkun pitää ;)

  SvaraRadera