Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

Sivut

tisdag 7 oktober 2014

Toivepostaus: siirtymiset

Olen saanut pari toivomusta kirjoittaa vähän tarkemmin näistä siirtymisistä mitä teen niin hemmetin paljon. Ne ovat minulle yksi tärkeimmistä työkaluista ratsastuksessa ja niitä voi tehdä 3-vuotiaan kanssa sekä valmiin GP-hevosen kanssa ja niitten kautta voi saada paljon hyvää aikaiseksi.





Zebbe on sellainen hevonen jonka kanssa on pakko tehdä siirtymisiä ihan alkuverkasta loppuverkkaan asti, ainakin 10 per kierros, koko ajan :P Se on todella kuuma hevonen, joka silti on aika pahasti pohkeen takana, ja se myös haluaa juosta lavoillaan ( eli aika hankala yhdistelmä :P ). Siirtymisten kautta saan sen sitten herkistettyä pohkeelle, kantamaan paremmin takaosan päällä, ja odottamaan minua.

Aina kun aloitan Zebben kanssa se on todella etupainoisen tuntuinen eikä oikeen halua hyväksyä mun pohkeita. Teen heti käynnistä pari käynti-pys-käynti siirtymistä missä haluan että se pysähdykseen siirtää takaosan alleensa ja kevenee edestä. Siirrän aina alaspäin askellajeissa istunnalla ja puolipidätteillä ja HETI kun hevonen on siirtynyt alas, hellitän vähän edestä, jotta hevonen ei pääse painamaan kädelle siirtymisessä vaan sen on pakko itse tasapainotella takajalkojen päällä kun ei saa tukea edestä. On myös todella tärkeää muistaa että siirtymisten pitää olla sulavia, ja AINA eteenpäin meneviä. eli vaikka siirrän laukasta käyntiin, ajatus on aina ETEEN käyntiin, ei "taakse" tai "kiinni" käyntiin.



Ravissa ja laukassa teen samalla tavalla, tekemällä monta siirtymistä hevonen herkistyy ja lähtee odottamaan siirtymistä alas ( Zebbe kun mielellään vaan jyrää täysillä eteen lapojen päällä, rupeaa tässä odottamaan minua ja automaattisesti siirtää painoa takaosalleen kun odottaa siirtymistä). Kun hevonen sitten lähtee odottamaan siirtymistä askellajista alas, tämän voi käyttää hyväkseen ja vaan ajatella että siirtää esim laukasta raviin, mutta ei siirräkkään vaan jatkaa laukkaa kun hevonen on jo melkeen siirtymässä alas raviin, näin saamme hyvän puolipidätteen ja hevonen ottaa siinä hetkellä enemmän painoa takaosalleen.

Laukassa työskentelen todella paljon avossa suoralla uralla, silloin sisätakajalka astuu hyvin alle ja tästä teen sitten paljon käynti-laukka-käynti siirtymisiä, koko ajan avossa. Tässä harjoituksessa pidän aina vähän "kiinni" sisäpohkeella siirtymisen sisällä, jotta sisätakajalka varmasti pysyy alla läpi siirtymisen. Tämä nostaa jo kokoamista aika paljon.

Tärkeää on aina yrittää tehdä vähemmän ja vähemmän joka siirtymisen jälkeen, koska tässähän halutaan että hevonen reagoi mahdollisimman herkästi avuille. Tässä saadaan herkistettyä kaasun ja jarrun, ja samalla hevosen tasapainotettua ja kantamaan paremmin takaosansa päällä.


Nuoremmalla kokemattomalla hevosella siirtymiset saavat kestää hieman kauemmin, ei kannata yrittää tehdä nopeita siirtymisiä koska silloin saadaan vaan jännittynyt hevonen joka menee siirtymiset selkä alhaalla. Mieluummin siirtyminen joka kestää vähän kauemmin mutta missä hevonen pysyy selkä ylhäällä, rentona ja siirtyminen on sujuva.

Pikkuhiljaa nostetaan sitten vaatimusta ja kun hevonen on tarpeeksi herkkä ja vahva voidaan jo tehdä nopeampia siirtymisiä, missä siis vaaditaan että hevonen on reagoitava samalla sekunnilla kun annetaan apu.

Jos hevonen ei halua alkuun reagoida on käytettävä hieman vahvempaa apua, mieluummin sitten kerran kunnolla kun se että joudutaan pyytää ja puristaa enemmän ja enemmän. Hevosen on opittava reagoimaan herkästi ja nopeasti pohkeelle ja silloin ratsastajan on osattava käyttää apuja samalla tavalla, herkästi mutta nopeasti. Muistakaa aina kiittää hevosta lopettamalla vaikuttamasta. Jos ette saa haluttua reaktiota, asia toistetaan kunnes haluttu reaktio saavutetaan ja silloin kiitetään istumalla ihan hiljaa.


Vaikka nyt käytin Zebbeä esimerkkinä tuossa paljon, niin sama pätee kyllä hitaaseen ja laiskaan hevoseen, niinkuin Hilton :P Sen kanssa sitten haluan siirtymisten kautta saada sen nopeammaksi, aktiivisemmaksi takaa ja reagoimaan myös nopeammin pohkeeseen, ottamalla aktiivisempia askeleita takajaloilla. Hiltonilla teen paljon siirtymisiä askellajin sisällä, juuri tuon aktivoitumisen takia. Sillä on luonnostaan ehkä vähän huonot ja hitaat takajalat joten se pitää vaan opettaa olemaan nopeampi ja polkemalla paremmin alleensa. Sehän kokoaa hirveen hyvin mutta sen pitäisi myös olla nopeampi takajaloistaan siinä kun kokoaa. Nopeita siirtymisiä askellajin sisällä missä haluan aina pari nopeaa askelta takaa. Tässä se sitten pikkuhiljaa jaksaa olla kauemmin ja kauemmin ja oppii olemaan aktiivinen takajaloillaan.

Toivottavasti saitte vähän paremmin selkoa siitä mitä yritän hakea kun ratsastan siirtymisiä :) olen kyllä ihan hullu näihin kun teen näitä ihan joka kerta kun ratsastan, ja ihan koko ajan :P näitähän voi tehdä myös harjoitusen sisällä, esim sulun sisällä, väistön sisällä, piruetin sisällä, jne jne. :)

10 kommentarer

  1. Osaatko neuvoa miten saa hevosen kantamaan itsensä läpi siirtymän alaspäin? Ylöspäin siirtymisissä niska pysyy oikealla kohdalla ja selkä ylhäälllä, mutta alaspäin siirtymisissä niska nousee ja selkä jännittyy, vaikka yritän tehdä hitaasti ja pehmeästi siirtymän.
    Kiitos jo etukäteen avusta !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yritä tehdä siirtymiset kaarevalla uralla, esim ympyrällä. Asetat hevosen hyvin sisällepäin, niin että saat sisäpohkeen läpi ja asetus pysyy ilman että pidät ohjasta. Sitten ratsastat sisätakajalan ristiin ulkotakajan yli ja teet näin siirtymisen läpi. Silloin hevosen on pakko astua alleensa siirtymisen läpi. Tätä joutuu varmaan toistamaan pari kertaa ja sitten pikkuhiljaa voit lähteä tekemään samaa suoremmalla hevosella.

      Radera
  2. Valmennatko sinä muita ratsukoita? Kenties viikottain? Oletko enemmän löysä vai tiukka valmentaja:)

    SvaraRadera
  3. Hei! Kiitos tästä kirjoituksesta! Tosi hyvin selitetty ja erittäin hyödyllinen! :)

    SvaraRadera
  4. Mulla on 6v kouluruuna joka on myöskin aika laiska ja hidas takaa, mutta sen on tosi helppo koota, varsinkin laukassa! Oon kans huomannut, että nopeat siirtymiset askellajien välillä ja niiden sisällä tekee siitä tosi nopeesti reaktiivisemman ja saa sen paremmin takajalkojen päälle ja niskasta ylös :)

    Henunelamaa.blogspot.fi jos haluat vilkaista :)

    SvaraRadera
  5. Kiitos hyvästä postauksesta. Näitä voisit tehdä enemmänkin.

    SvaraRadera
  6. Moikka! Osaatko antaa vinkkiä, miten ratsastaa hevosta joka on vino ja etupainoinen? Tämä kyseinen hevonen siis kulkee vasen lapa eellä. Olen työskennellyt paljon ympyröillä suuntaa vaihtaen ja varsinkin vasemmassa kierroksessa olen tarjonnut sille selvää tietä ulospäin, että ei änge sisällepäin. siirtymisiä olen tehnyt paljon varsinkin käynti/Pyshdys siirtymisiä, mutta tuntuu että sekään ei oikein auta että takaosa tulisi alle?

    SvaraRadera
  7. Kiitos hyvistä vinkeistä ja muistuttelusta kuinka tärkeitä ne siirtymiset on!! Ne välillä unohtuu...

    SvaraRadera
  8. Hyvä postaus! Tämän tyylisiä voisi olla enemmänkin eri aiheista!:)

    SvaraRadera
  9. Tosi hyvä postaus! Olis kyllä kiva jos tulis useamminkin jotain tämän tyylistä!

    SvaraRadera