Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

söndag 25 januari 2015

Ratsastajan ravinto ja oheistreenit


Me ratsastajat keskitytään hirveen paljon siihen hevosen treeniin, hevosen lihashuoltoon, hevosen ruokintaan, ja unohdetaan helposti se ratsastaja. Jos halutaan saada ratsukosta mahdollisimman paljon irit, kaikki potentiaali, niin pitää kaikkia aspekteja yrittää parantaa ja optimoida.

Itse aloitin oman treenin ratsastuksen ohella noin 8 vuotta sitten. Ero mun istuntaan oli ihan huima kun olin hetken treenannut. Ihan eri kontrolli kropassa, osasin käyttää lihaksiani ihan eri tavalla ja tottakai pystyin ratsastamaan paljon paremmin.

Kisoissa jaksoin kesähelteissä paljon paremmin kun aikaisemmin olin ihan poikki sen 5 minuutin suorituksen jälkeen. Onhan se rankkaa kesällä kun on tosi kuuma ja tumma frakki päällä pitää pystyä suorittamaan niin hyvin kuin vaan mahdollista. Jos sinulla ei ole tarpeeksi hyvää kuntoa, et kyllä jaksa antaa kaikkeasi.

Kisapäivätkin ovat yleensä pitkiä ja rankkoja, joten se että syö kisapäivänä oikein, saa sitä oikeaa ravintoa, vitamiineja, mineraaleja, hyvää energiaa, on tosi tärkeää jotta jaksaa mahdollisimman hyvin. Kaikki tietää sen tunteen kun on syönyt ison rasvaisen ruoka-annoksen. On tosi väsynyt,ja raskas olo. Jos sen sijaan syö terveellisesti, kuitenkin niin että vatsa tulee täyteen, yleensä jaksaa paljon paremmin, on paljon freeshimpi ja kevyeempi olo :)
Nyt mulla meni koko syksy ihan mönkään oman treenin ja syömisen suhteen, oli niin paljon muuta ajateltavaa, opinnot piti saattaa loppuun, hevosen kanssa oli isoja kisoja tulossa, joka tietenkin sekin jännitti ja vei tosi paljon aikaa kun haluasin valmistautua mahdollisimman hyvin kisoihin jne. Tässähän olisi just ollutkin tärkeää syödä oikein, ja yritin kyllä esim kuukautta ennen HIHS:iä syödä terveellisesti ja kävin myös salilla monta kertaa viikossa, mutta sitten sen jälkeen taas vähän lipsahti ote.

Eilen vedin uuden ennätyksen kyykyissä, 50kg x10 :)


No näitä sattuu eikä kannata hirveesti lannistua, mullakin on niin paljon menoja koko ajan niin onhan se vaikeaa kun haluaa että kaikki elämän osa-alueet menis just nappiin. Joskus on vaan pakko sanoa että on ok vähän relata ;) Ja näin tein sitten loppuvuoden ja nyt olen ihan uusilla energioilla ja innolla aloittanut terveelliset elämäntavat taas. Ja hitto mikä ero! Mun vointi on 100 kertaa parempi ja jaksan paljon paremmin kuin syksyllä. Olo on todella kevyt ja raikas, kun syö oikein, ja liikkuu paljon.Yleensä aamupala on tuo ylläoleva kuva, raejuustoa, joku hedelmä, ja activia-jogurttia. Lounaaksi syödään salaattia ( tomaattia,kurkkua,paprikaa, broccolia, sipulia,fetajuustoa) ja jotain lihaa, yleisin liha meillä on kana, itse olen tykästynyt kanan jauhelihaan, se on kevyttä ja hyvää :) Samaa ruokaa syödään myös illalliseksi, ja iltaisin yleensä joku hedelmäsalaatti. Tähän väliin vielä välipalaa, esim keitetty kananmuna, rahkaa,tms. On tärkeää että syö usein, ettei verisokeri ehdi mennä liian alhaiseksi, ja jos käy vielä salilla nostamassa painoja, juon yleensä jonkun "palkkarin" treenin jälkeen, esim Gainomax :)


Nyt kun olen parisen viikkoa syönyt terveellisesti ja liikkunut säännöllisesti, onkin karkinhimo pikkuhiljaa kadonnut eikä ole pakko ostaa sitä suklaapatukkaa joka kerta kun käy kaupassa, mieluummin ostan jonkun hedelmän ja syön sen, siitä tulee hyvä raikas olo. Olen nimittäin aikamoinen karkki- ja erityisesti suklaamonsteri, söin sitä melkeen päivittäin koko syksyn, ja olo oli kyllä sen mukainenkin. Jotenkin sitä jää sellaiseen huonoon käyrään, ja siitä on kyllä vaikea päästä pois, mutta sitten kun pääsee ei kyllä halua enää takaisin.

Mä todellakin suosittelen kaikille tekemään jotain oheistreeniä ratsastuksen lisäksi, aloittakaa vaikka aamukävelyllä, kevyt aamuhölkkä joka aamu piristää sekin jo tosi paljon ja parantaa kuntoa + polttaa rasvaa :) mielestäni olemme sen hevosillemme velkaa, että pidämme myös itsestämme huolta jotta voimme ratsastaa mahdollisimman hyvin ja olla häiritsemättä hevosta liikaa. Ja mitä korkeammalle tasolle päästään kilpa-urheilussa, sen tärkeämmäksi nämäkin asiat muuttuu. Silloin joutuu ottaa niin paljon asioita huomioon, jos haluaa päästä mahdollisimman hyviin tuloksiin. On niin paljon asioita sen ratsastuksen lisäksi jonka pitää toimia, jotta päästään siihen parhaaseen tulokseen.

36 kommentarer

 1. Pieni omantunnonpistos kun katsoi noita ihanan näkösiä ruokakuvia ja mun aamulautasella olikin kasa muroja... :'D

  Noh, kyllä tää tästä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D no mut joka päivä on hyvä aloittaa se terveellisempi elämäntapa :P

   Radera
 2. Tärkeä aihe! Moni unohtaa helposti sen, että myös ratsastaja on urheilija ja pitäisi treenatakin sen mukaisesti. Eihän muunkaan lajin urheilijat treenaa vain sitä omaa lajiaan vaan huolehtivat kunnostaan muillakin tavoilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juurikin näin. Se niin helposti unohtuu kun hevonen on niin paljon aina fookuksessa, mutta on se kyllä vähintään yhtä tärkeää että ratsastajakin on hyvässä kunnossa, eihän se hevonen itsestään liiku :)

   Radera
 3. Sun kaikki postaukset on ollut tosi hyödyllisiä. Ihan kuin lukisi jotain lehteä :) tykkään!

  SvaraRadera
 4. Kiitos tästä postauksesta! Näitä olisi kiva joskus saada myös lisää :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kiva että tykkäsit :) jos nämätyyppiset kiinnostaa niin voin kyllä kirjoittaa useimminkin, antakaa vaan ehdotuksia :)

   Radera
  2. Voisit vaikka kirjoittaa 1x viikossa sun omista treeneistä, ruokavaliosta, ym mitä teet pitääkseen itsesi kunnossa joka ei siis liity hevosiin?!

   Radera
 5. Itse olen myös huomannut, että kun syö terveellisesti niin on paljon parempi olo. Itse pyrin syömään aamupalan lisäksi kaksi lämmintä (kotiruoka) ateriaa päivässä. Yleensä syön koulussa kouluruuan ja kotona sitten jonkun suht kevyen (salaatti+liha) aterian. Harvemmin syön enää iltapalaa, kun tuppaa tuo toinen kunnon ateria jäämään aika myöhäiseksi :) Sitten syön aterioiden väleissä aina esim hedelmiä, niin pysyy verensokeri tasaisena eikä tule kamalaa nälkää. Ratsastan n5pv/vk ja tämän lisäksi pyrin käymään kuntosalilla 2x/vk ja harrastamaan jotain aerobista liikuntta 2x/vk. Tämän kuntokuurin olen aloittanut vasta nyt vuoden alussa ja toivon että kesällä näkyy sitten kisatuloksissa ja ulkonäössä ;)
  Mulla on 7v kouluruuna, kisattu viime kausi alue- ja kansallista heA:ta, ei ihan ikäistensä tasolla, mutta tavoitteet on korkealla :) henunelamaa.blogspot.fi jos kiinnostaa vilkaista

  SvaraRadera
  Svar
  1. tuo että syö usein, on kyllä tosi tärkeää. huomaan itse jos on joskus ollut liian pitkä tauko ruoan kanssa, ja ollut esim tallissa 5-6 tuntia, siinä vaiheessa on niin nälkä että on sitä mieltä että nyt voi hyvällä omatunnolla syödä jotain roskaruokaa ja karkkia :P jos ei päästä itseään niin nälkäiseks niin helpommin pysyy siinä terveellisemmässä ruoassa ja näin myös jaksaa paremmin kun verensokeri ei pääse niin alas :)

   Radera
 6. Juu.. Tää postaus innosti mua nyt parantamaan tätä mun ruokavaliota. Mä syön oikeesti mitä sattuun ja kauheen epäsäännöllisesti! No jotain positiivista sentään, että nyt talvisin on ollut ns "pakkoliikuntaa" kun on pitänyt (vai sanoisko saanut) kulkea 3km matkaa tallille kävellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyvä jos innosti :) ensimmäiset 1-2 vkoa voivat olla vähän rankkoja mutta kunhan vaan jaksaa ne läpi niin kehokin puhdistuu etkä sen jälkeen enää halua mitään muuta kuin terveellistä ruokaa :)

   Radera
 7. Juu.. Tää postaus innosti mua nyt parantamaan mun ruokavaliota. Mä syön ihan mitä sattuun ja kauhean epäsäännöllisesti! No jotain positiivista sentään, että nyt talvisin on ollut ns "pakkoliikuntaa" kun on pitänyt (vai sanoisko saanut) kulkea 3km matkaa tallille kävellen.

  SvaraRadera
 8. Tää postaus tuli kuin tilauksesta! Oon pitkään paininut oman syömisen kanssa, syön kerralla liikaa ja liian rasvaista/raskasta ruokaa, ja kun töistä lähden tallille suoraan syöminen jää. Illalla kun pääsee kotiin onkin sitten niin nälkäinen että ahmii jääkaapin tyhjäks miettimättä sen koommin mitä suuhunsa laittaa. Nyt oon päättänyt tehdä asiaan muutoksen ja aloittaq syömään paremmin, sain tästä sun postauksesta lisämotivaatiota ja vinkkejä millä aloittaa, kiitos siitä! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ihanaa kuulla että sait tästä innostusta :) tosi kiva, toivottavasti pääset vauhtiin, lupaan että se on sen arvoista :)

   Radera
 9. Mä olen kans ratsastuksen ohella reenannut itse! Kaksi kertaa viikossa käyn hölkkä/juoksu lenkillä ja lihasharjoituksia 4x viikossa joita pystyy kotona tekemään :)

  SvaraRadera
 10. tosi antoisa postaus! on se kiva lukea postausta, jossa kerrotaan terveellisestä ruoasta.. syön nimittäin tällä hetkellä irtokarkkeja.. :p voisin nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja aloittaa syömään terveellisemmin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe :P Onhan ne irtokarkit hyviä, kyllä mäkin tykkään ;) mutta niistä ei vaan tuu niin hyvä olo jälkeenpäin , kuin esim hedelmistä :) itse syön tällä hetkellä apelsiinia, kyllä sekin kelpaa ilta "karkiksi" :)

   Radera
 11. Erittäin hyvä ja inspiroiva postaus! :) Mulla on kanssa pieni elämäntapojen tsekkaus käynnissä, ja tästä sai taas lisäbuustia ja motivaatiota pitää siitä kiinni. Kun jaksaa panostaa omaan syömiseensä, niin olo ja erityisesti henkinen fiilis on ihan toinen. Ja niinkuin sanoit, mitä vähemmän syö herkkuja, sitä vähemmän niitä tekee mieli. :D Karkin syömisessä hyvä fiilis on vain sen hetken, mutta saman tien kroppa reagoi liikaan sokeriin ja tulee öklö olo. Kun vetää karkkipussin sijaan appelsiinia, päärynää ja omenaa, niin hyvä fiilis jatkuu myös syömisen jälkeen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiva että tykkäsit :) ja juuri näinhän se menee. Kyllä se suklaa maistuu hemmetin hyvälle just silloin kun sitä syö, mutta niin helposti tulee syötyä liikaa ja sit tulee oikeen huono olo jälkeenpäin, ja se pieni hyvä hetki siinä alussa ei ole sen pahan olon arvoista :P

   Radera
 12. Todella hyvä ja aiheellinen postaus. Tässä tulee vaan itselle vähän syyllinen olo kun ei pysty syömään ns "kunnolla" terveellisesti kiitos kaiken maailman allergioiden. Pitäisi varmaan mennä ravitsemusterapeutille tai jollekin ruokahihhulille joka osaisi tehdä meikäläisellekin terveellisen ja syömiskelpoisen ruokavalion. Ärsyttää kyllä ihan himona kun on niin allerginen, voin kertoa että hankaloittaa elämää huomattavasti :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo no se ei varmasti ole kivaa olla allerginen kun ei voi sitten ihan vapaasti valita mitä syö :/

   Radera
 13. tosi hyvä kirjoitus! mielestäni olis hyvä et ratsastuksen opekin osais kannustaa liikkumaan muutenkin kuin ratsastaen.Esim. oma ope kun vaihtui puolitoista vuotta sitten on käynyt kiinni siihen mihin pitääkin. Että keskivartaloni on heikko ja hän antaa usein esim. hyviä pilates vinkkejä ym. sen parantamiseen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niin pitäisikin koska kyllä ratsastaja tarvitsee sitä oheistreeniä :)

   Radera
 14. Mielettömän hyvä postaus! Itsellä on ruokavalio kondiksessa, mutta toi vatsakuva tsemppasi salille lankuttamaan. Kiitos tästä!

  SvaraRadera
 15. Ja kyllä on tärkeää ihan puskaratsujen ratsastajillekin tärkeä aihe. Kummasti alkaa mamman mussukasta löytyä potentiaalia, kun ratsastaja jaksaa itse tehdä työtä selässä :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. No on, ihan kaikille ratsastajille, ja ihan kaikille ihmisille, jotka haluavat elää terveellisemmin ja jaksaa paremmin :)

   Radera
 16. itsellä perusajatuksena ruoan suhten on käytä aitoja asioita. makeutusaineeksi sokeri ei makeutusaineita. jos tarvitsee rasvaa niin voi ei kevytmargariineja. päivittäiseen ruokavalioon vielä juurekset täysjyväviljat ja marjat, activian tilalle luonnonjogurtti ja turhat gainomaxit pois ja palautusjuomaksi esim:maito. sit näyttää jo paremmalta ja riittävän monipuoliselta ;) myös rasvan saanti on turvattava koska se on varsinkin meidän naisten hormoonitoiminnan kannalta todella tärkeää. on todella tärkeää että olet esimerkkinä muille terveellisten elämäntapojen esiintuojana. herkuttelu täytyy myös muistaa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miten sä ajattelit että maito toimis palautusjuomana? :D ei taida riittää, kyllä siihen maitoon ainakin proteiinipulveri pitäis sekoittaa, rankan salitreenin jälkeen ;) minä en kyllä voita syö, en kyllä margariiniakaan, rasvaa saa esim avocadosta, oliiviöljy paistamisessa. Viljat olen myös jättänyt pois, aika tiukkaa ruokavaliota tällä hetkellä noudatan. Mutta en toki koko ajan, mutta jos tuloksia haluaa niin silloin pitää vähän karsia mitä syö ja mitä ei syö. Mulla on tällä hetkellä ihan hemmetin hyvä olo, heräsin tänäänkin jo 06.30 tosi pirteenä ja levänneenä, ihan ilman herätyskelloa ;) herkuttelupäiviä tulee kyllä sitten välillä, mutta ei kyllä joka viikko, mä jään helposti niihin sokereihin sitten koukkuun, yks karkkipäivä johtaa yleensä moneen, eli sit on parempi olla ihan ilman. Kyllä sitä voi terveellisestikin 'herkutella" :)

   Radera
  2. googleta maito palautusjuomana. sekä kuntoilijoiden proteiinilisät ;) ja pidä mieli avoimena ;)

   Radera
  3. jos haluaa juoda maitoa palautusjuomana sitä pitäis vetää litran ;) olen kyllä siitä tietoinen ja minä valitsen kuitenkin kunnon palautusjuomat, ne ovat hyviä ja tehokkaita ;)

   Radera
 17. Oot kyllä joo pieni nainen (nyt meinaan hoikkuutta, sun pituudesta ei oo tietoa ;D) ja varmasti sun peruskulutus ei oo paljoa niinkuin yleensäkin naisilla se ei paljoa ole. Mutta mun mielestä syöt ihan liian vähän - ootko oikeesti tietonen paljon sä kulutat päivässä kun ratsastat ja treenaat salilla? Toki jos käytät paljon rasvaa, niin juu niistähän energiaa tulee helposti mutta tälleen kun lukas niin ilman makrotietoja tuntuu oikeesti aika vähältä.. Mutta siis jos sulle tommone toimii niin hyvä juttu, tahdoin vaan kysästä hyvällä. :) t. tositosi pieni ratsastava ja salilla treenaava nainen, ruokaa saa syödä paljon että kroppa palautuu......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siis nythän mä syön ihan tarkoituksella vähemmän kuin kulutan koska haluan laihduttaa vähän :) joten se on ihan tarkoituksella. Ja aika hyvin tää kyllä toimii, jaksan hyvin treenata ja ratsastaa joten luulen että saan ihan tarpeeksi kuitenkin energiaa, ja viikonloput yleensä syön vähän vapaammin joten silloin saa varastoitua vähän energiaa taas ;)

   Radera