Sophia Backlund
SB Dressage Ab Oy
"The more I learn, the more I realize how much I don't know"

måndag 18 juli 2016

Pohdintoja viikonlopun kisoista

Nyt ollaan päästy turvallisesti kotiin, oli kyllä ihan superhauska viikonloppu, aina yhtä kiva tavata tuttuja ja elää pienessä "kisakuplassa" :)


Tämä olikin todella hyvä viikonloppu siinä mielessä että paljon on tullut pohdittua nyt miten mä saisin Hiltonin rentoutumaan kisatilanteessa, ja myös jaksamaan paremmin. Faktahan on kuitenkin se, että se voima, kunto, ja rutiini ei tule kuin ajan myötä, Hilton tarvitsee vaan vähän enemmän aikaa jotta sitä  voimaa ja varmuutta tulee. Se kulkee tosi äärirajoilla nyt näissä luokissa, lähinnä sen takia koska sillä menee energiat siihen jännittämiseen ja sitten radalla on liian hankala suorittaa noin korkealla tasolla kun voimat loppuu. Se on kuitenkin maailman ihanin kun sehän ei luovuta vaikka olis kuinka maitohapoilla ja poikki!


Kunhan sais energian kanalisoitua siihen suoritukseen ja saisi siihen vähän "spräkää" ilman että se menee jännittämisen puolelle, niin sitten oliskin jo aika hyvä! Viime vuonna se sai niin hyvin turvaa Zebbestä joka oli aina mukana matkoilla, mutta nyt pitää oppia olemaan yksin ja kasvattaa itseluottamusta.


Hilton ei luonnostaan ole sellainen hevonen mistä löytyy vähän tuhtia ja sellaista ylimääräistä energiaa mitä tarvittais tuommoiselle hevoselle radalle. Sen pitäis vähän syttyä ja herätä kisoissa jotta se suorittaminen olisi vähän helpompaa sille. Se pitää sille rakentaa, vähän niin kuin kaikki muutkin asiat on sille rakennettu :P Mutta silloin kun se jännittää ja stressaa niin mä en voi sitä tehdä, koska silloinhan se vaan rupeaa stressaamaan entistä enemmän.
Olen tosi kiitollinen kaikista vinkeistä mitä olen teiltä saanut, mun mielestä tää on niin mielenkiintoista ja opettavaista nyt yrittää koota kaikki palaset yhteen, millä aineksilla saan Hiltonin toimimaan, on niin monta asiaa mitä pitää saada klikkaamaan :)


Nyt ajattelin yrittää syöttää sille kisakauden aikana vatsalle jotain joka rauhoittais sitä ettei se vatsallaan stressaa, sitten käydä sen kanssa treenaamassa naapuritalleilla että se "uusi paikka" ei aiheuttaisi stressaamista, ja vaan yrittää itse olla rauhallinen ja kannustaa Hiltonia.


Tein ihan oikean ratkaisun eilen kun jäin Intteristä pois, Hilton oli jo niin väsyny että ei olis millään sellaista jaksanut, ja sitten vielä ajaa yöllä kotiin (oltais oltu noin 03-04 aikoihin vasta Vaasassa..) se ei olisi Hiltonille reilua. Olisi pitänyt jättää kolmas päivä täysin starttaamatta mutta sitä nyt ei voinu tietää kun vasta nyt jälkeenpäin.


Viime kesänä ei edes tullut pieneen mieleenkään että olisin ottanut Hiltonin mukaan Lappeenrantaan koska se on todella rankka reissu, ja vieläkin se oli sille liian raskasta. Mutta nyt ollaan kokemusta rikkaampia, pidettiin hauska viikonloppu ja nyt onkin sitten tosi monta työkalua mitä kokeilen seuraaviin kisoihin :)


Alla olevat kuvat (C) Oona Hämäläinen:

18 kommentarer

 1. Sun täytyy hankkia joku shettis Hiltonille kisamaskotiksi :D

  SvaraRadera
 2. Ootko miettinyt et liikuttaisit Hiltonia päivän aikana pidempiä aikoja? Monesti sun postauksista tulee semmonen tunne et ratsastat 20-30 min, niin se jotenkin tuntuu tosi lyhyeltä ajalta.
  Ymmärrän kyllä et tuon tason treenaaminen on hieman eri kuin vaikka ratsastuskoulun jossa hepat saattaa porskuttaa 3h putkeen, mutta ajattelin et jos hiltonilla olis parempi tuo kestävyys kunto voisi se myös jaksaa paremmin pitkiä kisareissuja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juu mä olen itse asiassa nostanut meidän treenit pidemmäksi, ratsastan nyt yhteensä nin 45-60 min silloin kun teen kunnon treenit, just siksi että sen pitäisi nyt jaksaa vähän enemmän ja nostaa sen kuntoa :) jos menen 20-30min niin teen vaan vähän perusjumppaa ja hölkkäilen jos on kevyeempi päivä :)

   Radera
  2. Parasta kunnon kohotusta on maastoilu. Pitkät kävelyt maastossa (selästä käsin ehdottomasti, koska harva ihminen jaksaa oikeasti kävellä niin reippaasti pitkiä matkoja mitä hevoselle on hyödyllistä kävellä) ja laukkaa intervelliharjoitteluna. Lenkit 10-20 km. Neljä-viisi krt viikossa. Parina päivänä sitten ehtii opetella niitä vaikeita asioita tai kouluttaa uusia tai kisata sillä tasolla. mikä sujuu hyvin. Hepalle Magnesium ruokintaan :)

   Radera
  3. Intervalliharjoitukset olisi Hiltonille ihan superit, meillä ei vaan sellaisia maastoja ole täälläpäin missä olisi tarpeeksi hyvä pohja ja pitkä tie että niitä voisi harjoitella :/ maastoon Hilton pääsee kyllä pari krt viikossa. kyllä sen kunto nousee tässä koko ajan mutta kun se ei ihan kädenväännössä tapahdu vaan vie aikaa, mutta onneksi meillä ei ole mihinkään kiire :)

   Radera
 3. Väsyttääkö Hilton itsensä jo ennen itse verkkaa ja rataa? Me nimittäin tehdään mun hevosen kanssa niin, että kävelen verkassa n 15-20min riippuen kuin pitkä matka on ollut traikussa, minkä jälkeen laukkaan ja kevennän yhden ratsukon ajan ja sitten kun edeltävä ratsukko on ohjelmansa puolessa välissä, "nostan" hepan kisamuotoon ja sit radalle. Mun hevonen ei tosin ole mikään jännittäjä, mutta se lässähtää tosi helposti ja minä olen se jolla loppuu kunto vielä sitä ravia "kannatellessa" kun ollaan aika vieraita toisillemme vielä :) Me kisataankin vasta va b-a luokissa, että varmasti sä tiedät paremmin millainen verkka teille sopii mutta tää oli vaan tällainen ajatus :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se stressaa jo sitä itse kuljetusta, että joo ennen itse verkkaa jo on väsynyt :P mä tein nyt viimeksi aika samalla tavalla kuten sinä olet tehnyt, mutta kun se on jo valmiiksi väsynyt niin ei auta :/ se pitää saada pysymään rentona jo siinä kun lähtee tien päälle ettei se reissaaminen vie siltä turhaan voimia :) yritän nyt väsäillä jonkun hyvän suunnitelman miten saan sen pysymään rauhallisena jo reissussa ja sitten saada sen vähän heräämään itse suoritukseen ilman että se menee jännittämiseksi ;) ei oo ehkä helppoa mutta ajan myötä varmasti helpottuu :)

   Radera
  2. Aa noniin mutta eiköhän se ajan kanssa tule rentoutumaan :) Tsemppiä sinulle ja rentoutta Hiltonille! :D

   Radera
 4. En osaa ongelmaasi auttaa, mutta ihana lukea kun oikeasti välität hevosistasi ja mietit kokoajan, että mitä itse voisit hevosesi eteen tehdä. Super!! <3 Jos tiedät Aadan hevoselämää-blogin, siellä Aada muistaakseni mainitsi jonkun vatsavalmisteen jota syöttää stressivatsahevoselleen ennen kisoja ja kisojen aikana, voisi sopia teillekin? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos :) kyllä hevoset täytyy aina laittaa etusijalle, varsinkin Hilton joka aina yrittää antaa mulle kaikkensa <3 joo pitää tutkia näitä eri vaihtoehtoja mikä olis Hiltsulle paras :)

   Radera
 5. Tuleeko Hilton myyntiin?

  SvaraRadera
 6. Upea hevonen tuo Hilton, samoin Zebbe ja Pixun kehitystäkin on hauska seurata nyt! Miksi myyt Zebben,kun se on juuri parhaimmillaan nyt ja jossain postauksessa olen ymmärtänyt, että pitäisit mieluummin Zebben, kuin Hiltonin. Ajattelin vain kysäistä ei tässä mitään kummempaa. On toi Hilton saanut hirveesti massaa ja muskeleita kaulaan! Upea hevonen! Innolla odotan sitä, kun Pixukin kascaa ja kehittyy ja saa vähänlihasta, varsinkin kaulaan! :P Mistä ostit Pixun? Se on varmaan lukenut jossain mutta mennytmulta van ohi! :D

  SvaraRadera
 7. Mä lähtisin miettimään asiaa myös ihan pelkän fysiikkatreenauksen näkökulmasta (mentaalipuolen lisäksi). Ihmisillähän saattaa olla erittäin huono peruskunto, vaikka he olisivat äärimmäisen lihaksikkaita ja treenaisivat kovaa. Hyvänä esimerkkinä crossfittaajat. Fysiikan rakennus kun ei mene alkuunkaan niin, että mitä kovempaa sen parempi, vaan ko. treenityyli alkaa jossain vaiheessa kääntymään itseään vastaan. Harrastan itse kestävyysurheilua ja oikea treenityyli on tullut opittua kantapään kautta. Vasta erittäin tarkat kuntotesti verianalyyseineen jne saivat uskomaan, että ihan oikeasti mun maratonaika paranee hurjasti, jos jaksan treenata itselleni paremman peruskunnon. Ja niin paranikin, ihan sillä että aloitin sairaan hitaat ja pitkät lenkit lähes päivittäin sen kovaa ja äärirajoilla paahtamisen sijaan.

  Hevosilla on ihan sama juttu: kaiken perusta on peruskunto ja jos se ei ole kunnossa, ei äärimmäistä voimaa voi kehittää määränsä enempää. Se on kuin korttitalo, jossa peruskestävyys on alimpana ja voima ylimpänä ja jos alhaalla ei ole riittävästi tukea ja pitoa, niin koko pakka kaatuu. Helposti ajattelee, että se suoritushan on vain jokusia minuutteja, että ei siihen mitään kestävyyttä tarvita, mutta kun voimaa ei voi tulla määränsä enempää ilman peruskuntoa, se peruskunto on ihan kaiken A ja O.

  Hevosten fysiikkavalmennus on viime aikoina kehittynyt hurjasti ja hevosille on jo omia sykemittareitakin jne. Jos mulla olisi Hiltonin kokoinen hevonen noilla haasteilla, niin lähtisin ehdottomasti treenaamaan sen fysiikalle vahvempaa pohjaa. Tekisin paljon matalan sykkeen ravihölkkää piiiiitkiä aikoja (väh. tunti), jotta hevonen alkaisi kestää rasitusta paremmin.

  Alkuverkkoihin taas fysiikan kannalta oleellisinta olisi saada maksimaalinen määrä happea kiertämään verenkierrossa. Siihen auttaa tasainen, hyvin matalasta sykkeestä aloitettu ja pikkuhiljaa hieman nostettu tasainen ja pitkäkestoinen (väh. 15min) hölköttely ilman, että lihaksilta vaaditaan mitään. Kun verkka on tehty ja kroppa on saatu hereille, se kestää jonkun aikaakin kävelyä välissä, jolloin vasta ihan viime hetkillä voi tehdä itse lihakset aktivoivan verryttelyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wau! Kiitos, tästä hyötyä varmasti monelle. Hyvin selkeästi selvitetty. Itselläni hevosen kanssa koko kesän kestävä peruskunto = maasto treeni vaikka kouluhevosta tästä nuoresta olisi tarkoitus tehdä. Tämä kirjoitus antaa voimia ja uskoa että syksyllä palatessamme kenttä ja maneesihommiin tehty työ palkitaan!

   Radera
 8. Meneekö Hilton koskaan kavaletteja tai esteitä? Kerran viikkoon estejumppaa, vaikkei estehevonen olekaan, siinä saa ihan eri lihakset käyttöön kuin pelkällä sileällä.

  SvaraRadera
 9. Mielenkiintoista oli taas jälleen kerran lukea kisojen jälkeistä analysointiasi. Et päästä itseäsi helpolla, mutta ajattelet aina nallekarhu Hiltonia ennen itseäsi. Sinulla on sydän puhdasta kultaa=)

  Saat neuvoja ovista ja ikkunoista, nöyränä luet ne, mutta ihaninta on huomata, että ajattelet aina hevostasi etkä koskaan syytä sitä, vaikkei suoritus mene nappiin.

  Kunhan Hiltonin stressaaminen saadaan aisoihin, niin suoritukset paranee. Aika tekee tehtävänsä ja kunhan se huomaa, että tulee toimeen kisamatkoilla ilman Zeppeäkin.

  Stressaako se kuljetusta vai kisapaikkaa? Jos kuljetusta, niin kuljeta traikulla se lähikentällä, stereot päälle ja kentälle näyttämään parastaan.

  Uskon sen kunnon olevan suht hyvä, mutta kun noin iso hevonen stressaa, niin energia katoaa ja lihakset menee maitohapoille. Sinun laatimasi viikko-ohjelmasi on monipuolinen ja vaihteleva. Vaikka ratsastat lyhemmän ajan, niin teet sen tehokkaasti.

  Tsemppiä ja halauksia teille molemmille. Saatte olla onnellisia suorituksistanne. Tasonne on nyt kovempi ja vaatii aikaa ennen kuin nallekarhu siihen tottuu.

  SvaraRadera
 10. Kurkkasin instagramin puolelta kuvia. Wau miten nallekarhu liisi videossa!
  Yhdessä kuvassa näytti nallekarhu totiselta ja silmissä näkyi väsymys. Rankka kisaputki. Ajattelit sydämellä ja jätit viimeisen päivän kisan väliin. Olet suurella sydämellä varustettu nuori lupaava ratsastaja!

  Ihana viisas Pixu meni kuljetusautoon, kuin vettä vain. Mikä massu sille on alkanut kehittyä =) Super tamma, niin viisas ja luottavainen.
  Kisakentillä saa muut vavista, kunhan Pixu sinne joskus menee..
  Ihana supertamma, tulevaisuuden rusettihai.

  SvaraRadera
 11. Oletko miettinyt peilin hankkimista koppiin? Se voisi auttaa kuljetuksen aikaista stressiä, kun näkee itsensä peilistä ja luulee siellä olevan kaveri. Tästä on joskus apua.

  SvaraRadera