Sophia Backlund
lördag 8 februari 2014
Lukekaa!
( Teksti tämän päivän Pohjalaisessa sekä Vasabladetissa, rahat jotka piti käyttää hevosurheilukeskukseen Vaasassa menee nyt sitten vissiin jäähallin kunnostamiseen koska eräs joukkue ehkä pääsee liigaan ( se fakta että Vaasalaisilla ratsastajilla jo on SM-mitaleita ja tähtäin nousta kansainväliselle tasolle ei ole sitten ilmeisesti merkitystä)? hevosurheilua valtio tai kunnat ei sitten auta sentilläkään, onko tämä reilua? hevosurheilu kuitenkin työllistää todella paljon ihmisiä, se antaa lapsille ja nuorille erinomaisen harrastuksen, on upea urheilulaji, sekä erinomainen terapiamuoto! Miksi politiikot eivät tätä näe? Puhumattakaan siitä että tämän takia tämä laji on niin pirun kallis että pian sitä ei voi harrastaa muut kuin vaan erittäin harvat valitut, todella tylsää :( )
Priorisointeja urheilussa
Ratsastusurheilu on pitkään ponnistellut sen eteen, että saisi areenan, joka mahdollistaisi lajin laajamittaisemman kehittämisen. Tällä hetkellä on ratsastusurheilu täysin yksityisesti
rahoitettua – kaikki rakentaminen talleista maneesiin toteutetaan yksityisen rahan turvin.
Tasa-arvolain mukaan tulee viranomaisten edistää tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Se tulee huomioida muun muassa palvelujen käytön mahdollisuuksissa ja palveluvarustuksissa. Lisäksi on tärkeää, että yhteiskunta tasa-arvoisesti tukee niin tyttöjen ja naisten kuin poikien ja miesten urheilu- ja liikuntaharrastuksia.
Kymmenen vuotta sitten, 11.2.2004, asetti opetusministeriö Tasapeli –työryhmän, jonka tehtävänä oli rakentaa ehdotus menettelytavoista sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi ja sukupuolivaikutusten arvioimiseksi liikunta-alalla. SLU tiivisti työryhmän selvityksen. Selvityksessä todettiin, että mm. palloilukenttiä sekä tekojäitä ja jäähalleja hyväksikäyttävät enemmän pojat, kun taas tytöt liikkuvat enemmän koulujen liikuntasaleissa ja ratsastusurheilussa. Lisäksi todettiin, että julkisten liikuntatilojen rakentaminen palvelee suuremmassa määrin miesten ja poikien liikuntaa ja että naiset käyttävät yksityisiä liikuntapalveluja miehiä enemmän. Naisten osuus valtion ja kuntien liikuntakustannuksista oli alle 40 %.
Nyt vaikuttaa siltä, että jälleen kerran poikaurheilu asetetaan tyttöurheilun edelle. Se, että vielä mennään takaoven kautta ja siirretään muualle rahat, jotka on jo merkitty ratsastuskeskuksen rakentamiseen, on surullista. Vaasassa ja sen ympäristössä on suuri puute yksityishevosten tallipaikoista. Ratsastuskeskus antaisi mahdollisuuden harjoittaa ratsastusta harrastuksena ja urheiluna keskitetysti. Noin 70 hehtaarin alueelle mahtuisi sekä asuinalue että ratsastuskeskus – mahdollisuuksia on monia.
Ratsastusurheilulle ei ole annettu mahdollisuutta kehittyä alueellamme, vaan se on aina saanut jäädä sivusta seuraamaan kuinka muille urheilulajeille rakennetaan kehitysmahdollisuuksia. Mustasaaren Urheiluratsastajat on yksi Pohjanmaan seuroista, joka on panostanut paljon ratsastusurheilun kehittämiseen. Seuran jäsenistä löytyy kaiken tasoisia lajin taitajia aina harrasteratsastajista kansainvälisiin kilparatsastajiin. Seuran jäsenet kilpailevat SM tasolla voitokkaasti ja myös kansainvälisillä areenoilla on pieni pohjanmaalainen seuramme mukana tulosta tekemässä. Kaikki tämä rahoitetaan yksityisesti. Jotta positiivinen kehitys jatkuisi ja jotta ratsastajilla olisi mahdollisuus jäädä Pohjanmaalle, tarvitaan ratsastusurheilukeskus Mustasaareen/Vaasaan.
Vaasan Hubertus ry. joutui rakentamaan uuden maneesin, koska vanha maneesi oli rakentajan toimesta tehty väärin. Kustannukset joudutaan kokonaan maksamaan itse, koska rakentaja on konkurssissa. Minkäänlaista rahallista tukea kustannuksiin ei ole saatu. Suuri osa seuran tuloista kuluukin jatkossa maneesin maksamiseen, eikä nuorisotyöhön pystytä panostamaan rahallisesti tarpeeksi. Ratsastus ja hevostoiminta on yksi parhaista keinoista syrjäytymisen ehkäisyyn ja hevonen kuntouttajana on omaa luokkaansa. Ilman valtion ja kuntien tukea laji on kuitenkin niin kallis, että sen harrastaminen on vain joidenkin yksinoikeus.
Mustasaaren Urheiluratsastajat ry.
Vaasan Hubertus ry.
Pohjalainen 9.2.2014
Prioriteringar inom idrotten
Ridsporten har länge kämpat för att få en arena där utvecklingen för ridsporten skulle var möjlig i en större utsträckning. I dagens läge är ridsporten helt och hållet privatfinansierad, allt från byggandet av stall till maneger tas ur egna fickor.
Enligt jämställdhetslagen skall myndigheter främja jämställdheten på ett målinriktat och planmässigt sätt. Det skall beaktas bland annat i tillgången till och tillhandahållandet av tjänster.
Vidare är det av vikt att samhället jämlikt stöder såväl flickors och kvinnors som pojkars och mäns idrotts- och motionsintressen.
Den 11 februari 2004 tillsatte undervisningsministeriet arbetsgruppen Tasapeli, vars uppgift var att utarbeta ett förslag till förfarande med bedömning av könseffekterna inom motion. SLU sammanställde en utredning av arbetsgruppen. I utredningen konstaterade man bland annat att bollplaner, konst is och ishallar uttnyttjas mer av pojkar medan flickor motionerar mer i skolans motionssal och inom ridsport, att det offentliga byggnadet av motionsplatser i högre grad betjänar männens och pojkars motion, och att kvinnor använder privata motionstjänster i större omfattning än män. Kvinnors andel av statens och kommunernas motionskostnader var mindre än 40%.
Nu ser det ut att det än en gång blir en pojksport som prioriteras framför en flicksport. Att man dessutom går genom bakdörren och flyttar över pengar som redan märkts för utvecklingen av ett ridcenter är bedrövligt. I Vasa med omnejd råder det en stor brist på stallplatser för privathästar och ett ridcenter skulle ge alla möjligheten att kunna utöva sin hobby och sport på ett centrerad plats. Området på ca 70 hektar skulle rymma både ett bostadsområde och ett ridcenter, möjligheterna är många.
Ridsporten har inte givits någon möjlighet till att kunna utvecklas i regionen utan har alltid fått stå vid sida om och se på hur andra sporter ges utvecklingsmöjligheter.
Korsholms Sportryttare är en av föreningarna i Österbotten som satsat mycket på en utvekling av ridsporten, föreningen har medlemmar på alla nivåer, allt från hobbyryttare till internationella tävlingsryttare. Föreningsmedlemmarna tävlar på FM nivå med vinstresultat och på den internationella arenan är den lilla föreningen från Österbotten med och skapar resultat. Allt detta fininsieras privat och för att utvecklingen skall gå framåt och för att ryttare skall kunna stanna kvar i Österbotten behövs ett ridcenter i Korsholm/Vasa.
Vasa Hubertus rf var tvungna att bygga ett nytt ridhus, då det gamla ridhuset var fel byggt av den ursprungliga byggfirman. Kostnaderna måste föreningen helt själv stå för, eftersom byggfirman gått i konkurs. Något ekonomiskt stöd för kostnaderna har vi inte fått. Största delen av föreningens inkomster kommer i framtiden gå till att betala av ridhuset och därför finns inte möjligheter att satsa på ungdomsverksamhet i tillräcklig utsträckning. Ridning och hästsporten är en av de bästa sätten att förebygga utanförskap och att använda hästen till rehabilitering är helt i sin egen klass. Utan stöd av staten och kommunerna är sporten dock så dyr att den endast kan utövas av några få.
Korsholms Sportryttare rf
Vasa Hubertus rf
Vasabladet 8.2.2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
No toi on jo törkeetä :0 aina hevosurheilu on jotenki jätetty taka-alalle :/ ja naisten harrastukset muutenkin...
SvaraRaderakuka korsholmasta kisaa kv-tasolla?
SvaraRaderaOhan meiltä esim poni- , junnu- ja nuoret ratsastajat edustanut suomea, mm Jasmin Sikström, Nina Westerlund, Vilma Vuorensivu..
RaderaTodella kurjaa, että panostusta ja tukea hevos/ ratsastusharrastukselle ei todellakaan löydy. Aina on varaa rakentaa se jäähalli oli kaupunki sitten mikä hyvänsä Mielestäni hevosharrastus on psyykkisesti ja fyysisesti paljon terveempää, kuin esim.jääkiekko.
SvaraRaderaTodellakin! Tähän pitää nyt kyllä tulla muutos, me ollaan oltu hiljaa liian kauan ja nyt ratsastus on jo niin iso laji suomessa että varmasti meillä on jo mahdollisuutta panostaa päättäjiä enemmän, se on ihan järkyttävän surullista että KAIKKI pitää maksaa itse, ei edes Vaasan Hubertus saanut kaupungilta yhtään mitään avustusta kun uusi maneesi piti rakentaa, vielä Vaasan kaupungin maalle!
RaderaMun mielest se on ihan epäreilua että kaikkia muita lajeja kaupungit tukee paitsi ratsastusta. Mejän tallia oltiin purkamassa ja rakentamassa kerrostaloja tilalle ennen kun uus omistaja löyty. Nyt saadaan kaikki kuntoon ja kaupunki ei voi enään tehdä sille mitään. Mutta meillä nii ei saatu rakentaa uuta tallia hyvään kohtaan koska liito oravat kulkee siittä, vaikka mejän tallin lähellä kukaan ei oo nähny liito oravia.
SvaraRaderaNii kaupungit on aika epäreiluja ratsastusta kohtaan :(
Ehkä ette oo nähny liito-oravia siks, että ne on yöeläimiä? :)
RaderaHah! Ei jäähalliakaan saanut enempää kunnostaa, koska liito-oravat austivat siinä vieresessä mettässä. Joten ei ole kysymys mistää epäreiluudesta ;)
RaderaYks kohta särähti korvaan "Nyt vaikuttaa siltä, että jälleen kerran poikaurheilu asetetaan tyttöurheilun edelle." Kyllähä jääkiekkoo tytötki harrastaa (sekä ratsastusta pojat) et tossa kohtaa ehkä turhaa yleistämistä, mutta tajusin pointtis :)
SvaraRaderavoi olla, mä en oo kirjottanu tuota tekstiä joka laitettu lehteen, mutta on se jääkiekko kuitenkin enemmän "poikalaji" samalla tavalla kun ratsastus on "tyttöjen laji" vaikka sitäkin harrastaa miehiä, näin mä ainakin ajattelen asian :)
RaderaTunnen paljon ihmisiä jotka ovat vuosia ja vuosia tehneet töitä Sportin eteen töitä vapaaehtoisesti ja mun mielestä Sport ansaitsee kaiken mahdollisen tuen .T: hevosihminen itsekin
SvaraRaderaAnsaitseehan se, mutta ansaitseeko se hevosihmisille tarkoitetulla rahalla... kerätköön alanharrastajat vaikka itse rahat, kuten usein miten hevosihmiset joutuvat tekemään :)
RaderaMielestäni on ihmeellistä, että Suomessa on harrastajalukuun nähden paljon hyviä ja menestyviä ratsastajia myös KV-tasolla ja silti tuki on olematonta. Kuitenkin jääkiekkoharrastajia, jalkapallo ym. harrastajia tuetaan paljon. Hevosurheilijat maksavat kaiken itse, miksei em. mainitut harratajat joudu maksamaan hallejaan, kenttiään itse ja maksamaan myös niiden ylläpidosta? Mikä tässä on tasa-arvoista?
SvaraRaderaEikö tuosta voi tehdä minkäänlaista valitusta?? Ihan älytöntä touhua Suomessa..!
SvaraRaderaYmmärrän kyllä, että tosi ärsyttävää koska olen itsekkin "heppatyttö", mutta jääkiekko ja taitoluistelu yms.. muut jäälajit ovat myöskin aivan sairaan kalliita. Itse harrastan taitoluistelua, ja se maksaa minulle enemmän kuin ratsastus, joka sekin on tosi kallista. Eli kyllä mekin maksetaan niistä jäistä ymss.. ihan yhtä lailla kuin muutkin
SvaraRadera